1521

Skotostrious

Η ώρα των πρωταθλητών…

Καλησπέρα σε όλες και όλους ! Με 2 εβδομάδες να απομένουν μέχρι την εναρκτήρια ιπποδρομία του φεστιβάλ του Cheltenham περνάμε στο δεύτερο μέρος του μεγάλου αφιερώματος που θα καλύψει όλες τις σημαντικές κούρσες που θα πραγματοποιηθούν το τετραήμερο 10-13 Μαρτίου. Στο σημερινό άρθρο θα αναφερθούμε στις τέσσερις σημαντικότερες κούρσες του φεστιβάλ οι οποίες είναι οι : Champion Hurdle , Queen Mother Champion Chase, Stayers’ Hurdle και Cheltenham Gold Cup Chase.

Ξεκινώντας από την Unibet Champion Hurdle Challenge Trophy όπως είναι το πλήρες όνομα της, συνοπτικά αναφέρουμε ότι είναι μια ιπποδρομία σε χαμηλά εμπόδια (hurdles) για τετραετείς και άνω ίππους που αγωνίζονται σε μια απόσταση 2 miles 87 yards και πρέπει να υπερπηδήσουν 8 εμπόδια. Είναι το τρίτο σκέλος του άτυπου Triple Crown of Hurdling όπως λέγεται, μια σειρά που περιλαμβάνει τις τρεις σημαντικότερες κούρσες χαμηλών εμποδίων στα 2 μίλια.

Οπως αντιλαμβανόμαστε πρόκειται για μια κορυφαία κούρσα στην οποία θα συμμετέχουν τα μεγαλύτερα ονόματα της κατηγορίας. Ενδεικτικά αναφέρουμε τον περσινό νικητή Pentland Hills, τον νικητή της περσινής Supreme Novices’ Klassical Dream καθώς και τα πολύ δυνατά Sharjah , Envoi Allen και Epatante, νικητές σε πολύ δυνατές ιπποδρομίες στο παρελθόν. Στην συγκεκριμένη ιπποδρομία έχουμε και το παράδοξο να έχουν διακριθεί πολλές φορές στο παρελθόν άλογα που εκπροσωπούν εκπαιδευτές του επίπεδου στίβου, λογικό καθώς είναι στην μικρότερη δυνατή απόσταση και γίνεται με πραγματικά πολύ γρήγορο ρυθμό και αυτό με κάνει στις τρέχουσες αποδόσεις να βλέπω με ενδιαφέρον τη συμμετοχή του NOT SO SLEEPY (34,00 bet365) ο οποίος εντυπωσίασε σε δύο κούρσες στο πολύ στριφνό ιπποδρόμιο του Ascot και καθώς προέρχεται από καριέρα στον επίπεδο έχει και την ικανότητα να ανταπεξέρχεται στις άλλαγές ρυθμού μιας τόσο υψηλού επιπέδου κούρσας.

Προχωρώντας στην δεύτερη μέρα του φεστιβάλ, η κούρσα που ξεχωρίζει είναι η Betway Queen Mother Champion Chase , μια ιπποδρομία για πενταετείς και άνω ίππους που αγωνίζονται σε μια απόσταση 2 miles στην οποία έρχονται αντιμέτωπα με 13 ψηλά εμπόδια/φράκτες (fences). Είναι η κορυφαία κούρσα 2 μιλίων με ψηλά εμπόδια στο ετήσιο καλεντάρι των ιπποδρομιών στο νησί.

Με 4 νίκες σε ισάριθμες κούρσες στο φεστιβάλ, συμπεριλαμβανομένων και των 2 τελευταίων Champion Chases, δύσκολα μπορούμε να προσπεράσουμε το φαβοριτισμό του ALTIOR (3,00 bet365) αν και φέτος ίσως αντιμετωπίσει το δυσκολότερο έργο της καριέρας του στον στίβο καθώς έχει να αντιμετωπίσει πάρα πολύ ισχυρό ανταγωνισμό στο πρόσωπο των Defi Du Seuil και Chacun Pour Soi.

Μια συμμετοχή που ίσως έχει περισσότερες πιθανότητες απ΄ότι λένε οι αποδόσεις (κυρίως για πλασάρισμα) είναι ο Sceau Royal (34,00 bet365) ο οποίος σε όλες τις ιπποδρομίες που έχει αγωνιστεί στο υψηλότερο επίπεδο πάντα καταφέρνει να βρίσκεται κοντά στις πρώτες θέσεις.

Συνεχίζουμε με την επόμενη ιπποδρομία, την Paddy Power Stayers’ Hurdle, ενα μαραθώνιο 3 μιλίων για τετραετείς και άνω ίππους που πρέπει να υπερπηδήσουν 12 χαμηλά εμπόδια.

Στοιχηματικά ίσως η πιο δύσκολη κούρσα από τις τέσσερις που παρουσιάζονται εδώ κυρίως λόγω της παρουσίας του Paisley Park σε ρόλο καυτού φαβορί. Από τη μία ίσως δικαίως είναι τόσο χαμηλή η απόδοση του καθώς είναι αδιαφιλονίκητα ο κυρίαρχος της κατηγορίας τα τελευταία δύο χρόνια άλλα από την άλλη θεωρώ υπερβολικά δύσκολο να μη βρεθεί ικανός ανταγωνισμός σε αυτό το επίπεδο.

Με αυτή τη λογική βρίσκουμε αξία τουλάχιστον σε κάποιους συμμετέχοντες που έχουν αποδεδειγμένες κορυφαίες επιδόσεις στο φεστιβάλ και συγκεκριμένα στο Penhill, νικητή της συγκεκριμένης κούρσας το 2019, τον Summersville Boy, νικητή το 2018 της Supreme Novices’ και APPLE’S JADE (15,00 bet365), μια από τις πιο διακεκριμένες φοράδες των τελευταίων ετών η οποία έχει δείξει ικανότητα να φορμαρίζεται στην κατάλληλη περίοδο και να διεκδικεί νίκες στο κορυφαίο επίπεδο, σε μια ιπποδρομία που ίσως είναι το κύκνειο άσμα της στο χώρο.

Κλείνουμε το σημερινό αφιέρωμα με την κορωνίδα του φεστιβάλ, το Magners Cheltenham Gold Cup Chase. Πρόκειται για τη δεύτερη σημαντικότερη ιπποδρομία του ετήσιου καλενταριού στις κούρσες με άλματα. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν πενταετείς και άνω ίπποι και πραγματοποιείται σε μια απόσταση 3 μιλίων στην οποία τα άλογα πρέπει να υπερπηδήσουν 22 ψηλά εμπόδια/φράκτες.

Μια από τις πιο ανοιχτές κούρσες των τελευταίων ετών με πολλές αξιόλογες συμμετοχές που δείχνουν ικανές για τη νίκη. Προφανώς και δικαιολογημένα είναι φαβορί ο Al Boum Photo μετά την περσινή του νίκη που έδωσε στον πολυνίκη εκπαιδευτή Willie Mullins την πρώτη του νίκη σε αυτή την κούρσα. Πολύ κοντά βρίσκεται ο ομόσταβλος Kemboy. Κυριότεροι αντίπαλοι από το αγγλικό στρατόπεδο οι Santini και Lostintranslation άλλα τη δική μου προτίμηση έχει ο CLAN DES OBEAUX (8,00), o oποίος εντυπωσίασε στο φεστιβάλ της Boxing Day και έκτοτε έμεινε εκτός από ιπποδρομίες δείχνοντας ότι έχει σα στόχο το Gold Cup.

Κλείνοντας το συγκεκριμένο αφιέρωμα θα ήθελα να αναφέρω ότι στο επόμενο άρθο που θα αναρτηθεί το Σαββάτο θα γίνουν τα υπόλοιπα ante-post πονταρίσματα του φεστιβάλ πριν περάσουμε στη τελικό στάδιο όπου πλέον θα προσεγγίζουμε αναλυτικότερα την κάθε ημερίδα. Μέχρι τότε καλή τύχη σε ότι επιλογές κάνετε !!

 

Παλαιότερα άρθρα του Skotostrious