193

Skotostrious

Η ώρα των πρωταθλητών…

Καλησπέρα σε όλες και όλους και καλό σαββατοκύριακο !! Μια πολύ σπουδαία ημερίδα έχουμε σήμερα στο βασιλικό ιπποδρόμιο του Ascot, καθώς διεξάγεται η British Champions Day στην οποία με μοναδική εξαίρεση την τελευταία ιπποδρομία, έχουμε τους άτυπους τελικούς σε όλες τις μεγάλες κατηγορίες οι οποίοι και κλείνουν την αγωνιστική σεζόν στη Flat Racing.

Το φεστιβάλ δημιουργήθηκε όταν και η αρχή των αγγλικών ιπποδρομιών αποφάσισε να συγκεντρώσει τις κούρσες αυτές που μέχρι τότε ήταν μοιρασμένες (Diadem Stakes και Queen Elizabeth II Stakes απ το Ascot και Champions Stakes, Jockey Club Cup και Pride Stakes απ το Newmarekt) σε ένα αθλητικό γεγονός.

Ιδιαίτερη σημασία έχει δοθεί στη σημερινή ημερίδα από όλους όσους ασχολούνται με τις αγγλικές ιπποδρομίες καθώς (μάλλον) είναι η τελευταία φορά που θα αγωνιστεί στο Ascot και σύντομα σε όλη την Αγγλία και Ευρώπη ο σπουδαίος ιταλός τζόκεϋ Lanfranco “Frankie” Dettori.

Με μια καριέρα πάνω από 35 χρόνια, ήταν πρωταθλητής τζόκεϋ στην Αγγλία 3 φορές και έχει κερδίσει 287 Group 1 κούρσες, 23 εκ των οποίων είναι βρετανικές Κλασσικές ιπποδρομίες. Ιδιαίτερη σημασία έχει η σημερινή μέρα για τον τζόκεϋ καθώς στην αντίστοιχη διοργάνωση το 1996 πέτυχε ίσως το σπουδαιότερο κατόρθωμα του κερδίζοντας και τις 7 κούρσες της κάρτας.

Συνοπτικά οι κούρσες και οι αντίστοιχες κατηγορίες είναι :

British Champions Long Distance Cup (Group 2), ο τελικός των μεγάλων αποστάσεων.

British Champions Sprint Stakes (Group 1), ο τελικός των spint.

British Champions Fillies’ and Mares’ Stakes (Group 1), ο τελικός των φοράδων στις μεσαίες αποστάσεις.

Queen Elizabeth II Stakes (Group 1), ο τελικός στο μίλι.

Champions Stakes (Group 1), ο τελικός στις μεσαίες αποστάσεις ανεξαρτήτως φύλου.

Δύο οι σημερινές επιλογές από την πολύ σημαντική ημερίδα και η πρώτη θα τρέξει στην πέμπτη κούρσα του προγράμματος, την Qipco Champion Stakes, μια Group 1 ιπποδρομία στο 1 mile 2 furlongs (2,000 μέτρα περίπου) για τριετείς και άνω ίππους και στις τρέχουσες αποδόσεις θεωρώ πως η μεγαλύτερη αξία βρίσκεται στον περσινό νικητή BAY BRIDGE ως καθαρό αουτσάιντερ.

Μετά από ένα μικρό καλοκαιρινό διάλειμμα έκανε την επανεμφάνιση του σε Group 3 κούρσα στο ενάμιση μίλι στο Kempton στο συνθετικό έδαφος, για να ακολουθήσει η καθόλα αξιοπρεπής έκτη θέση στην Αψίδα του Θριάμβου παρά τα προβλήματα στην αγωνιστική συμπεριφορά του αλόγου (προσπαθούσε να τρέξει γρηγορότερα απ’ ότι έπρεπε βάσει του ρυθμού της κούρσας) που είχε να αντιμετωπίσει ο αναβάτης του.

Αγωνίζεται πολύ καλά σε βαρύ έδαφος όπως αυτό που θα βρει μπροστά του σήμερα και αναμένεται να είναι άκρως ανταγωνιστικό στην υπεράσπιση του “θρόνου” του.

Δεύτερη και τελευταία για σήμερα επιλογή και πάμε στην τελευταία ιπποδρομία της κάρτας, την μοναδική που δεν είναι σκέλος του British Champions, ένα πολύ δυνατό handicap (Class 2) στην απόσταση του 1 mile (1,600 μέτρα) και λαμβάνοντας σοβαρά υπ΄όψιν μας τη δυνατότητα του αλόγου να αγωνίζεται καλά σε βαρύ στίβο την προτίμηση μας έχει ο AL MUBIR.

Από εξαιρετικό γενεαλογικό δέντρο (Frankel) είχε μια πολύ καλή σεζόν ως τριετής, για να ακολουθήσει μια μικροεπέμβαση στο αναπνευστικό του πριν την καμπάνια του ως τετραετής, στην οποία μετά από δύο κούρσες προετοιμασίας ανέβηκε επίπεδο με αποκορύφωμα την τρίτη θέση σε Listed κούρσα πριν 1 μήνα στο Newbury. Ερχεται στην κορυφή της φόρμας του και η άνεση του να τρέχει στη λάσπη όπως προαναφέραμε μας δίνει το πάτημα να τον στηρίξουμε σε ένα άκρως ανταγωνιστικό handicap.

Συνοπτικά :

Σάββατο 21/10 17:45 Ascot Qipco Champion Stakes : BAY BRIDGE (6,50).

Σάββατο 21/10 18:25 Ascot Balmoral Handicap : AL MUBHIR (8,50).

Οι ώρες είναι ώρα Ελλάδος.

Ποντάρουμε σε φίρμες με Best Odds Guaranteed.

Οι κούρσες βρίσκονται στο κουπόνι ιπποδρομιών του ΟΠΑΠ (κωδ : 034, αρ : 1 // κωδ : 038, αρ : 5)

Παλαιότερα άρθρα του Skotostrious