1791

Κώστας Ζαφείρης

Κουβέντα για όλα…

Γεια χαρά… «Χαθήκαμε» για λίγες ημέρες, αλλά η αλήθεια είναι ότι δεν με «έψησε» κάτι τόσο πολύ στην έναρξη των πλέι-οφ των ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων για να ανεβάσω στήλη. Παρακολούθησα σχεδόν όλους τους αγώνες σε Ελλάδα, Ιταλία, Γερμανία, Τουρκία, Γαλλία και Ισπανία προκειμένου να είμαστε έτοιμοι και όπως πρέπει όταν αρχίσει να… καίει η μπάλα.

Στην Ελλάδα ο Παναθηναϊκός ετοιμάζεται για περίπατο (για όσους ασχολούνται ακόμα…), στην Ιταλία η Ντιναμό Σάσαρι (έχει να χάσει σε όλες τις διοργανώσεις που συμμετείχε και συμμετέχει από τις αρχές Μαρτίου – μετράει 13 κολλητές νίκες στην κανονική περίοδο του πρωταθλήματος και στα πλέι-οφ) κάνει τρομερά πράγματα, ενώ μεγάλη συμπάθεια είναι και η Κυπελλούχος της χώρας, Κρεμόνα του Ρομέο Σακέτι που κάνει θαύματα από την ημέρα που κάθισε στον πάγκο της ο πολύπειρος Ιταλός προπονητής.

Στη Γερμανία πέφτουν κορμιά, με την Μπάγερν να είναι στα χαρτιά το πρώτο φαβορί για την κατάκτηση του τίτλου, όμως ποιος μπορεί να υποτιμήσει την Ράστα Βέχτα που καθάρισε για πλάκα την Μπάμπεργκ, την Ολντενμπουργκ που κάνει όργια και την Αλμπα του δάσκαλου – Αϊτο Ρενέσες που έχει ως στόχο την επόμενη σεζόν να παίζει στην Ευρωλίγκα (αυτό θα γίνει στην περίπτωση που κατακτήσει το πρωτάθλημα ή φτάσει μέχρι τους τελικούς και αντιμετωπίσει την Μπάγερν).

Στην Τουρκία η Εφές είναι σε καλύτερη κατάσταση από την Φενέρ, με την ομάδα του Ομπράντοβιτς να ταλαιπωρείται από τραυματισμούς βασικών της «εργαλείων» αλλά και από τις… πληροφορίες που έρχονται από την Τουρκία (η Φενέρ είναι πίσω στις πληρωμές 3-4 μήνες). Στη Γαλλία, η Μονακό δεν θυμάται πότε έχασε για τελευταία φορά, η Βιλερμπάν είναι η πληρέστερη ομάδα του πρωταθλήματος, αλλά τόσο η Ντιζόν όσο και η Ναντέρ μόνο για πέταμα δεν είναι και θα το παλέψουν στους ημιτελικούς.

Οσον αφορά την Ισπανία, απόψε ξεκινά η προημιτελική φάση, με την πρόκριση να κρίνεται στις δύο νίκες. Σε όλα τα άλλα πρωταθλήματα βρισκόμαστε στα ημιτελικά, με την πρόκριση παντού να κρίνεται στις τρεις νίκες.

Τα ξημερώματα, όμως, θα γίνει και το πρώτο τζάμπολ στους τελικούς του NBA. Τορόντο Ράπτορς εναντίον Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς, με τους Καναδούς να έχουν το πλεονέκτημα έδρας (στις 4 νίκες κρίνεται το… δαχτυλίδι, 2-2-1-1-1 η σειρά των αγώνων).

Οι Ράπτορς του ΤΕΡΑΣΤΙΟΥ Καουάι Λέοναρντ «κατάπιαν» τους Μπακς με 4-2 αν και ξεκίνησαν τη σειρά με 0-2. Ότι και να γράψουμε και να πούμε για τον σούπερ σταρ των Ράπτορς θα είναι λίγο. Απλά, απέδειξε (για μία ακόμη φορά) ότι… δεν βλέπει πολύ κόσμο. Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο μέντοράς του, ο κορυφαίος προπονητής του μπάσκετμπολ στον κόσμο, Γκρεγκ Πόποβιτς θα τον βλέπει και θα μελαγχολεί, έχοντας στο πίσω μέρος του μυαλού του όσα έγιναν και «μέτρησαν» στην απόφαση του Λέοναρντ να την κάνει για άλλες πολιτείες.

Όμως, οι Καναδοί στους τελικούς δεν έχουν να αντιμετωπίσουν κάποια… γατάκια, αλλά τους πρωταθλητές Γουόριορς (έξω από το Game 1 ο Κέβιν Ντουράντ, ο οποίος πάντως ακολούθησε την αποστολή των «πολεμιστών» στο Τορόντο, ίσως επιστρέψει σήμερα ο ποιοτικός σέντερ Κάζινς). Αυτό που βλέπουμε από την ημέρα που ο KD τραυματίστηκε είναι ότι ο Κάρι έχει πάρει το όπλο του και οδηγεί εκ του ασφαλούς την ομάδα του Στιβ Κερ.

Ο Κλέι Τόμπσον είναι… έτοιμος σχεδόν πάντα και αυτοί οι δύο είναι ικανοί να χαρίσουν στο Γκόλντεν Στέιτ το break με το καλημέρα. Και στην τελική η ομάδα που σε λίγες ώρες θα παίξει για 5η συνεχόμενη χρονιά στους τελικούς του NBA, δεν γίνεται να δίνεται αουτσάιντερ, έστω κι αν οι Καναδοί (αυτή είναι η πρώτη τους συμμετοχή σε NBA Finals) έχουν περισσότερες λύσεις στη ρακέτα και φυσικά τον Λέοναρντ σε τρομερή κατάσταση.

Θα πάω με το 2,10…

Παλαιότερα άρθρα του Κώστας Ζαφείρης