234

Skotostrious

Κούρσες στην παραλία…

Περίπου 50 χιλιόμετρα βόρεια του Δουβλίνου βρίσκεται η παραθαλάσσια κωμόπολή του Laytown, ένας μεγάλος οικισμός ο οποίος μαζί με τα γειτονικά Bettystown και Mornigton ουσιαστικά εξυπηρετεί τις αυξημένες οικιστικές ανάγκες της πρωτεύουσας της Ιρλανδίας. Η περιοχή άρχισε να κατοικείται συστηματικά γύρω στον 6ο μχ αιώνα σύμφωνα με τα αρχαιολογικά ευρήματα και είναι ο χώρος στον οποίο πραγματοποιήθηκε μια από τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις στην ιστορία του νησιού, όταν το 1850, σύμφωνα με τη μαρτυρία μας ντόπιας, βρέθηκε θαμμένη μέσα σε ένα κουτί στην παραλία η περίφημη TARA BROOCH, μια ιρλανδέζικη-κέλτικη καρφίτσα διακοσμημένη με πολύτιμα μέταλλα και κοσμήματα με τόσο περίτεχνο τρόπο που θεωρείται πως άνηκε σε κάποιον υψηλόβαθμο αξιωματούχο ή ακόμα και σε έναν από τους βασιλιάδες της τότε εποχής, η οποία φυλάσσεται πλέον στο Εθνικό Μουσείο της Ιρλανδίας.

Η πολή έγινε παγκοσμίως γνωστή όταν γυρίστηκαν εκεί δύο πολύ σπουδαίες ταινίες, Το Παιχνίδι των Λυγμών (1992) και Μάικλ Κόλινς, ο Επαναστάτης (1996), έργα τα οποία σχετίζονται άμεσα με τον αγώνα των ιρλανδών για πλήρη ανεξαρτησία από την αγγλική ηγεμονία. O δεύτερος λόγος για τον οποίο είναι γνωστή και για τον οποίο γίνεται εκτενής αναφορά στη σημερινή στήλη είναι διότι από το 1868 μέχρι και σήμερα κάθε Σεπτέμβρη διεξάγεται μια ξεχωριστή ιπποδρομιακή ημερίδα μοναδική στο παγκόσμιο καλεντάρι, καθώς οι κούρσες δεν πραγματοποιούνται σε κλασικό ιπποδρόμιο άλλα στην τοπική παραλία η οποία διαμορφώνεται ανάλογα για να φιλοξενήσει αυτό το μοναδικό γεγονός.

Δύο οι σημερινές μας επιλογές και ξεκινάμε από τη δεύτερη κούρσα της ημερίδας, ένα handicap στα 6 furlongs (1,200 μέτρα) για άλογα με rating 47-65 και θα στηρίξουμε το νικητή της περσινής έκδοσης της ίδιας ιπποδρομίας SAMROGUE, στην προσπάθεια του να επαναλάβει την επιτυχία αυτή.

Εδειξε να έχει στόχο την κούρσα και φέτος καθώς ακολούθησε ακριβώς την ίδια προετοιμασία με πέρσι όταν και αγωνίστηκε στο Cork με στόχο να εμφανιστεί σε φόρμα. Εδειξε να είναι σε καλή κατάσταση στην τελευταία του έξοδο όντας δεύτερος με πολύ καλό φίνις και έρχεται σήμερα να αγωνιστεί σε πολύ ευνοϊκό επίπεδο στα handicap καθώς θα φέρει 10 lbs λιγότερο βάρος σε σχέση με την περσινή του νίκη.

Δεύτερη και τελευταία επιλογή για σήμερα και πάμε στην τρίτη ιπποδρομία του προγράμματος, μια claiming race* στα 7 furlongs (1,400 μέτρα) όπου αγωνίζεται ο YESTER. Δεν έχει καταφέρει να σκοράρει μετά από 29 αγώνες άλλα ήταν δεύτερος στην περσινή αντίστοιχη ημερίδα πραγματοποιώντας πολύ καλό αγώνα και χάνοντας οριακά τη νίκη στο φώτο φίνις και έρχεται να αγωνιστεί σήμερα μετά από μια πολύ καλή εμφάνιση σε αντίστοιχη κούρσα στο Dundalk πριν 2 μήνες.

Μεταφέρθηκε σε νέο στάβλο μετά την τελευταία του έξοδο και ο νέος εκπαιδευτής του έχει μεγάλη εμπειρία σε κούρσες claim. Θα φέρει σήμερα το μικρότερο βάρος στα handicap και με τη συνδρομή ενός εκπαιδευόμενου τζόκεϋ (5 lbs επιπλέον πλεονέκτημα) θέτει σοβαρή υποψηφιότητα να σκοράρει για πρώτη φορά στην καριέρα του.

Συνοπτικά :

Τρίτη 12/09 19:15 Laytown Tote Never Beaten by SP Handicap : SAMROGUE (3,50).

Τρίτη 12/09 19:45 Laytown Buckets Of Value At Tote ie Claiming Race : YESTER (3,50).

Οι ώρες είναι ώρα Ελλάδος.

Ποντάρουμε σε φίρμες με Best Odds Guaranteed.

*Claiming race : είναι ένας τύπος ιπποδρομιών στον οποίο ουσιαστικα όλα τα άλογα διατίθεται προς πώληση με συγκεκριμένη τιμή μέχρι λίγο πριν την εκκίνηση της κούρσας. Θεωρούνται ιεραρχικά οι κατώτερες κούρσες σε δυναμική και ουσιαστικά εξυπηρετούν την σωστή λειτουργία του αμοιβαίου στοιχήματος και κατά συνέπεια της ρευστότητας στην ιπποδρομιακή αγορά.

Παλαιότερα άρθρα του Skotostrious