1473

Skotostrious

Κούρσες στο σελιλόιντ…

Καλησπέρα σε όλες και όλους !! Εύχομαι η Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα να σας βρίσκουν όλους πρωτίστως υγιείς σωματικά και ψυχικά. Η ολική απαγόρευση αθλητικών γεγονότων και συνεπώς και ιπποδρομιών συνεχίζεται, με τις πρώτες πληροφορίες να αναφέρουν πως ίσως έχουμε και αναβολή του διάσημου φεστιβάλ στο Ασκοτ τον Ιούνιο ή στην καλύτερη περίπτωση τη διεξαγωγή του με κλειστές τις πόρτες στο κοινό, δίνοντας μας την εικόνα ότι η επιστροφή στην κανονικότητα δε προβλέπεται άμεσα.

Από τη στιγμή λοιπόν που δεν έχουμε τη δυνατότητα να ασχοληθούμε με πραγματικές κούρσες, μας δίνεται η ευκαιρία να δούμε πως απεικόνισε ο κινηματογράφος το αγαπημένο μας σπόρ, παραθέτοντας μια (μικρή) λίστα από κάποιες ενδιαφέρουσες ταινίες με θεματολογία τις ιπποδρομίες.

Ξεκινάμε λοιπόν με πρώτη στάση στο 2004 και την επική βιογραφική ταινία “HIDALGO“, με πρωταγωνιστές τους πολύ γνωστούς Viggo Mortensen (Αρχοντας των Δακτυλιδιών, To Πράσινο Βιβλίο κλπ) και Omar Sarif (Λώρενς της Αραβίας, Δόκτωρ Ζιβάγκο κλπ).

Πρόκειται για την χαλαρή μεταφορά στο πανί της ιστορίας ενός διάσημου  αμερικάνου τζόκεϋ και του αλόγου του, ένα μάστανγκ το οποίο διαφημιζόταν ως το καλύτερο άλογο αντοχής στον κόσμο, οι οποίοι μετά από μια σειρά άτυχων γεγονότων αποδέχονται την πρόκληση ενός σαουδάραβα σεϊχη να συμμετάσχει σε μια κούρσα 3,000 μιλίων στην έρημο Νάτζντ, απέναντι στα καλύτερα αραβικά άλογα αντοχής.

Ενα χρόνο νωρίτερα γυρίστηκε μια ταινία βασισμένη στο βιβλίο “Seabiscuit: An American Legend“, στο οποίο περιγράφεται η ζωή και αγωνιστική καριέρα ενός απ’ τα πλέον υποτημιμένα άλλα και δημοφιλέστερα άλογα στις Ηνωμένες Πολιτείες τη δεκαετία του ’40 ενώ παράλληλα περιγράφει και τις ζωές του ιδιοκτήτη και τζόκεϋ καθώς προσπαθούν να ξεπεράσουν τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν μετά την μεγάλη οικονομική κρίση του 1929.

Κυρίαρχη σκηνή στην ταινία η κούρσα ανάμεσα στον πρωταγωνιστή και τον νικητή του Triple Crown το 1937. Στην ταινία πρωταγωνιστούν οι Tobey  Maquire (Spiderman I-III, Pawn Sacrifice), Jeff Bridges (Starman , The Big Lebowski, Η Τελευταία Παράσταση κλπ) και Elizabeth Banks (The Hunger Games).

Mια αρκετά ενδιαφέρουσα βιογραφική ταινία όχι αλόγου άλλα τζόκεϋ, γυρίστηκε το 1984 και αναφερόμαστε στο “CHAMPIONS“.

Πρόκειται για την πραγματική ιστορία του BoB Champion, ενός άγγλου τζόκεϋ που αγωνιζόταν σε ιπποδρομίες με άλματα και αναφέρεται στην περίοδο που όντας στην κορυφή της καριέρας του, νόσησε με καρκίνο στα γεννητικά όργανα και περιγράφει το πως ξεπέρασε το πρόβλημα και επέστρεψε στους αγώνες. Πρωταγωνιστεί ο Sir John Hurt (Aliens, Εξπρες του Μεσονυχτίου, Harry Potter 1&2 κλπ).

Κλείνουμε το μικρό αυτό αφιέρωμα με το “SECRETARIAT“, ίσως την πιο γνωστή ταινία για άλογα ιπποδρομιών, η οποία περιγράφει την ιστορία της ιδιοκτήτριας του ομώνυμου αλόγου Penny Chenery και το πως απέκτησε το άλογο μέχρι την κατάκτηση του Triple Crown το 1973. Στην ταινία πρωταγωνιστούν οι Diane Lane (Outsiders, Aπιστη, Καταιγίδα κλπ) και John Malkovic (Μια θέση στην Καρδιά, H Δεύτερη Ευκαιρία, Rounders, Το παιχνίδι του Ρίπλεϋ κλπ).

Μπορείτε να πάρετε μια πρώτη ιδέα βλέποντας το trailer :

Secretariat Trailer

Φυσικά και υπάρχουν πολλές ακόμα σχετικές ταινίες άλλα οι συγκεκριμένες προσωπικά πιστεύω είναι οι καλύτερες που έχουν γυριστεί για τη θεματολογία και περιγράφουν σχετικά καλά (με την απαραίτητη μυθοπλασία φυσικά) τον κόσμο των ιπποδρομιών.

Καλές θεάσεις σε όλους !

 

Παλαιότερα άρθρα του Skotostrious