1776

Μάκης Μηνδρινός

Κόπα Αμέρικα και Euro U21

Χαιρετώ! Εχουμε φτάσει στο σημείο να ακούμε τις λέξεις «Εθνική Ελλάδος» και να στραβώνουμε τα μούτρα μας. Να μας ξενερώνουν μόνο και μόνο στο άκουσμά τους.

Μιλάμε για την Εθνική Ελλάδος που πριν από κάποια χρόνια είχε καταφέρει με το σπαθί της να έχει φανατικούς οπαδούς. Που είχε φέρει στο γήπεδο ανθρώπους που δεν είχαν ξαναπατήσει.

Ή, έστω, πήγαιναν σπάνια. Που είχε «αναγκάσει» γονείς να αγοράζουν στα παιδάκια τους φανέλες του Ζαγοράκη, του Χαριστέα, του Καραγκούνη και των άλλων. Που μας έβγαζε στους δρόμους με τις επιτυχίες της. Που μας έβαζε στη διαδικασία να κυκλώνουμε τις ημερομηνίες που έπαιζε για να μη χάσουμε τα παιχνίδια της.

Αυτή η Εθνική ομάδα τα τελευταία χρόνια προκαλεί ξινίλα.

Δεν είναι μόνο τα αποτελέσματα. Προφανώς κανείς δεν θέλει να χάνει, ειδικά όταν αντίπαλοι είναι τα Νησιά Φερόε ή η Αρμενία, αλλά δεν είναι μόνο αυτά. Τουλάχιστον έτσι όπως το βλέπω εγώ. Εχουμε γυρίσει στις μέρες της δεκαετίας του ’90. Τότε που έβλεπες ένα αρρωστημένο κλίμα. Παίκτες που πήγαιναν στην Εθνική κάνοντας αγγαρεία. Προπονητές που δεν μπορούσαν να επιβάλουν τα θέλω τους και τους έτρωγε το σύστημα.

Προφανώς αυτό το πράγμα που βλέπουμε και ζούμε μπορεί να αλλάξει. Αλλά δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα όσο νομίζουμε. Δυστυχώς το πρόβλημα δεν θα λυθεί μόνο αν αλλάξουμε έναν προπονητή. Ή να φέρουμε άλλους παίκτες από αυτούς που αγωνίζονται. Πάντα σ’ αυτές τις περιπτώσεις το πρόβλημα είναι από πιο ψηλά. Το ότι βρέθηκε κάποτε ένας Ρεχάγκελ και μπόρεσε να βάλει σε μία τάξη όλο το σύστημα, δεν σημαίνει ότι θα βρίσκουμε κάθε μέρα Ρεχάγκελ.

Εγώ, πάντως, αυτό που έχω να πω είναι ότι δεν μπορεί να είναι τυχαίο το γεγονός ότι ο πιο επιτυχημένος προπονητής στην ιστορία της Εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου όσο διάστημα ήταν προπονητής της Εθνικής ζούσε μακριά από την Ελλάδα και δεν ήξερε ελληνικά!

Κόπα Αμέρικα

Αρκετά με τα της Εθνικής. Πάμε στα φρέσκα. Μπαίνουμε σε μια περίοδο που περίπου για 20 ημέρες θα έχουμε πράγματα να λέμε ποδοσφαιρικά.

Δεν είναι μόνο το Κόπα Αμέρικα είναι και το Euro U21, στο οποίο συμμετέχουν πολύ δυνατές ομάδες. Πάμε να ξεκινήσουμε όμως με Κόπα Αμέρικα.

Η φετινή ιδιαιτερότητα είναι ότι τη 12άδα (τρεις όμιλοι των τεσσάρων) συμπληρώνουν ως φιλοξενούμενες η Ιαπωνία και το Κατάρ. Τις συγκεκριμένες δεν τις γνωρίζω καθόλου. Μάλιστα η Ιαπωνία κατεβαίνει με ομάδα διαφορετική από την κανονική της! Βρήκανε παίκτες που δεν έχουν πολλές συμμετοχές, τους έκαναν ομάδα και τους κατεβάζουν! Για να καταλάβετε, τα φιλικά τα έδωσαν με άλλους παίκτες… Οι Λατίνοι ήδη μετάνιωσαν που τους κάλεσαν!

Από τις υπόλοιπες 10 τα φαβορί είναι τα κλασικά.

Η διοργανώτρια Βραζιλία, αν και χωρίς Νεϊμάρ, παίζει στο γήπεδό της και αναμενόμενο είναι να παίζεται στη μικρότερη απόδοση για κατάκτηση (2.20). Εξάλλου, τέσσερις φορές οι Βραζιλιάνοι διοργάνωσαν Κόπα Αμέρικα, το πήραν και τις τέσσερις! Δεύτερο φαβορί η Αργεντινή (4.50), τρίτο Κολομβία (9.00) και Ουρουγουάη (9.00). Ακολουθεί η κάτοχος των δύο προηγούμενων, Χιλή (10.

00).

Στην πρώτη αγωνιστική, δεν μπορούμε να πούμε πολλά, είναι περισσότερο για συμπεράσματα. Το Βραζιλία – Βολιβία δεν λέει κάτι, ξεκάθαρο φαβορί οι γηπεδούχοι. Πολύ μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα Βενεζουέλα – Περού και Αργεντινή – Κολομβία. Μπορεί το Βενεζουέλα – Περού να μην του… φαίνεται αλλά είναι πιθανό να έχει γκολ.

Δείτε τι κάνει η Βενεζουέλα, πόσο επιθετικά παίζει και τι σκορ έρχονται στα παιχνίδια της. Το Περού ίσως το θυμάστε από το Μουντιάλ, έπαιξε ωραία μπάλα αλλά ήταν τρομερά αναποτελεσματικό. Το over δίνει πάνω από 2,50.

Στο Αργεντινή – Κολομβία δεν θα μου προκαλέσει έκπληξη αν οι Αργεντίνοι δεν κερδίσουν. Όταν μια ομάδα δεν είναι αξιόπιστη αμυντικά θα κάνει και πιο εύκολα γκέλες.

Και η Κολομβία δεν αστειεύεται, είναι μια χαρά ομάδα και αν προσέξατε είναι τρίτο φαβορί για κατάκτηση.

Για το Παραγουάη – Κατάρ δεν έχω άποψη, την Ουρουγουάη την έχω σε εκτίμηση και πιστεύω ότι στην πρεμιέρα της με τον Ισημερινό όντως είναι το φαβορί (1.70-1.80). Τέλος, Ιαπωνία – Χιλή, το ματς που κλείνει την πρώτη αγωνιστική.

Για τους Ιάπωνες είπαμε. Κρίμα που η Χιλή παίζει στην πρεμιέρα με την Ιαπωνία γιατί υπό νορμάλ συνθήκες είναι για κόντρα. Θεωρώ πάρα πάρα πολύ δύσκολο η Χιλή να κάνει πορεία ανάλογη των προηγούμενων Κόπα Αμέρικα όπου έφτασε μέχρι το τέλος. Αν στην πρεμιέρα ήταν άλλος ο αντίπαλος, θα κόντραρα ευχαρίστως τη Χιλή.

Under 21

Είπα και προηγουμένως, το Euro U21 είναι μια διοργάνωση με τεράστιο ενδιαφέρον.

Διεξάγεται σε Ιταλία και Σαν Μαρίνο, τρεις όμιλοι των τεσσάρων ομάδων. Περνάει μόνο ο πρώτος και ο καλύτερος δεύτερος. Πάρα πολύ σημαντικό: οι ομάδες που θα περάσουν στα ημιτελικά κερδίζουν και εισιτήριο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Για κάποιους αυτός είναι ο βασικός στόχος. Προσοχή όμως: η Αγγλία δεν είναι μέλος της Ολυμπιακής Επιτροπής (και δεν θα πάρει μέρος στους Αγώνες), που σημαίνει πως αν είναι στην τετράδα, θα γίνει αγώνας μπαράζ μεταξύ των ομάδων που τερμάτισαν δεύτερες στους ομίλους και δεν προκρίθηκαν στα ημιτελικά.

Σημαντική, λοιπόν, και η δεύτερη θέση.

Κοιτάξτε τώρα αποδόσεις κατάκτησης για να καταλάβετε για τι… κόλαση μιλάμε: Αγγλία 5,25, Γερμανία 5,50, Ισπανία 5,75, Γαλλία 6,00 και Ιταλία 6,50! Πέντε ομάδες στο όριο! Με πολύ καλό υλικό όλες και με παίκτες με παραστάσεις σε υψηλό επίπεδο. Όπως γράφω και στην σημερινή Kingbet όμως, δεν έχουν τυχαία οι μπουκ ένα κλικ πιο μπροστά τους Αγγλους.

Μιλάμε για μια περίοδο που οι Αγγλοι κάνουν τρομερά πράγματα στις μικρές ηλικίες. Οι περισσότεροι από αυτούς που είναι τώρα στην αποστολή του Euro U21 πήραν το Παγκόσμιο Κύπελλο U20 το 2017. Συγκεκριμένα, οι 7 από τους 11 που ξεκίνησαν στον τελικό τότε, κόντρα στη Βενεζουέλα, είναι στην τωρινή αποστολή.

Ο προπονητής, Αντι Μπούθροϊντ, που ήταν στην U20 και αντικατέστησε το 2016 τον Σάουθγκεϊτ που μεταπήδησε στους Ανδρες, πρόσφατα υπέγραψε νέο διετές συμβόλαιο.

Από τι παίκτες έχει να διαλέξει; Ο Μπισάκα της Κρίσταλ Πάλας ήταν από τους καλύτερους δεξιούς μπακ στη φετινή Πρέμιερ Λιγκ και η Γιουνάιτεντ «ξηλώνεται» για να τον αποκτήσει. Οι Τομόρι (στόπερ), Μάουντ (μεσοεπιθετικός) έπαιξαν δανεικοί από την Τσέλσι στη Ντέρμπι και ήταν καταλυτικοί στο να φτάσει η ομάδα του Λάμπαρντ στον τελικό της Τσάμπιονσιπ.

Οι τέσσερις παίκτες της Λέστερ, Μπαρνς-Τσουντούρι-Γκρέι-Μάντισον είχαν πολύ καλή σεζόν με πολλά λεπτά συμμετοχής στην Πρέμιερ Λιγκ (ο Μάντισον ήταν αναντικατάστατος). Ο αριστεροπόδαρος Σεσενιόν (Φούλαμ), παρά τη μέτρια σεζόν, παραμένει ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα στην Αγγλία. Ο Εϊμπραχαμ (Αστον Βίλα) ήταν 2ος σκόρερ στην Τσάμπιονσιπ με την Αστον Βίλα, την οποία οδήγησε στην άνοδο.

Τον Φόντεν (Σίτι) τον εμπιστεύθηκε αρκετές φορές φέτος ο Γκουαρντιόλα. Ο Σολάνκε ξεκίνησε τη σεζόν στη Λίβερπουλ και μετά δόθηκε δανεικός στην Μπόρνμουθ.

Γενικά είναι ένας κι ένας! Και συμφωνώ με τους μπουκ ότι οι Αγγλοι μπορούν να φτάσουν ψηλά. Η διοργάνωση ξεκινάει την Κυριακή με το Πολωνία – Βέλγιο και τη ματσάρα Ισπανία – Ιταλία.

Τη Δευτέρα Σερβία – Αυστρία και Γερμανία Δανία. Και την Τρίτη Ρουμανία – Κροατία και ακόμα μία ματσάρα, Αγγλία – Γαλλία. Δεν θα παίξω κάτι στην πρεμιέρα, αλλά έχω σκοπό να το παρακολουθήσω όσο μπορώ και εδώ θα είμαστε αν δούμε κάτι ενδιαφέρον.

Συμπερασματικά, οι πρώτες αγωνιστικές είναι περισσότερο για εξαγωγή συμπερασμάτων.

Ενας Θεός ξέρει σε τι κατάσταση θα εμφανιστούν οι ομάδες, πώς θα είναι οι παίκτες μετά από μια κοπιαστική σεζόν. Οπότε βλέποντας και κάνοντας… Πιθανότατα από βδομάδα θα ξεκινήσουμε και τον απολογισμό της σεζόν.

 

 

 

 

 

 

 

Παλαιότερα άρθρα του Μάκης Μηνδρινος