243

Κώστας Ζαφείρης

Μαθημένοι στα δύσκολα

Η ιστορία των ομίλων του φετινού Μουντομπάσκετ στην Ασία, μπήκε στο χρονοντούλαπο της ιστορίας, όμως τώρα είναι όλο το «ζουμί»: το πρωί της Τρίτης με το Λιθουανία – Σερβία ξεκινούν οι νοκ άουτ προημιτελικοί, ακολουθεί το μεσημέρι το Ιταλία – ΗΠΑ και την Τετάρτη κλείνει το πρόγραμμα της φάσης των «8» με τα ζευγάρια Καναδάς – Σλοβενία και Γερμανία – Λετονία.


Ολοι οι αγώνες – μέχρι το φινάλε του τουρνουά – στη Mall Asia Arena, στη Μανίλα των Φιλιππίνων.
Για τα δύο τελευταία ζευγάρια δεν θα γράψω ξανά τα ίδια, όσα δηλαδή αναφέρθηκαν στην πρώτη στήλη της σεζόν, το μόνο που ελπίζω είναι μία εκ των δύο (Καναδάς, Γερμανία) ή και οι δύο να πράξουν το καθήκον τους και να μας… φέρουν πιο κοντά στα δύο μακροχρόνια (η Γερμανία να φτάσει στα ημιτελικά και ο Καναδάς να κατακτήσει μετάλλιο, το πρώτο της ιστορίας του σε Μουντομπάσκετ).


Πάμε, όμως, να ρίξουμε μια ματιά στον ένα από τους δύο προημιτελικούς της Τρίτης.
Σπουδαίο ευρωπαϊκό ντέρμπι, με τη Λιθουανία να συνεχίζει το βιολί της.
Εξαιρετική μέχρι τώρα η ομάδα του Κάζις Μακσβίτις, ο οποίος σε κάθε παιχνίδι βγάζει στη σκηνή νέους πρωταγωνιστές.
Παίκτες – ρολίστες στους συλλόγους τους βγήκαν μπροστά, καλύπτοντας και με το παραπάνω τις απουσίες (και) της ομάδας τους σ’ αυτό το Μουντομπάσκετ.


Πάντως, όλη η ιστορία στη φετινή παρουσία της Λιθουανίας (έχει κερδίσει τον απόλυτο σεβασμό μας) κρύβεται στο ποσοστό ευστοχία έξω από τα 6,75 μ. (η πιο εύστοχη σε όλο το τουρνουά με 46.5%).
Όμως, αυτό δεν ήρθε τυχαία, αφού το πάσινγκ γκέιμ των Λιθουανών είναι σταθερά σε υψηλό επίπεδο, δείχνοντας στην πράξη ότι όντως είναι μία πολύ καλά δουλεμένη ομάδα.


Από την άλλη πλευρά, η Σερβία, τα μέλη της οποίας, έμαθαν πριν λίγες ώρες ότι ο Μπόρισα Σίμανιτς έχασε το ένα του νεφρό στη φάση του τραυματισμού του στον αγώνα με το Ν. Σουδάν στην πρώτη φάση των ομίλων…
Δηλαδή όπως και να το κάνουμε, το κλίμα από τη μία (στη Λιθουανία) είναι όσο πιο… ζεστό μπορεί να είναι, λόγω της ιστορικής νίκης επί των ΗΠΑ στο φινάλε της φάσης των «16» και την ίδια ώρα όπως είναι φυσιολογικό μουντάδα σκέπασε τα αποδυτήρια των Σέρβων.


Μαθημένοι στα δύσκολα, οι Σέρβοι βρίσκονται στην Ασία (και αυτοί με απουσίες/για παράδειγμα είναι εκτός ο πρωταθλητής ΝΒΑ και MVP των τελικών, Νίκολα Γιόκιτς), κοιτάζοντας το βάθρο και έχοντας την ανάγκη να σκαρφαλώσουν σ’ αυτό.

Παλαιότερα άρθρα του Κώστας Ζαφείρης