2563

Μάκης Μηνδρινός

Ματσάκια, ρίσκο και Ανάσταση!

Χρόνια πολλά, καλή Ανάσταση σε όλους! Λίγο πριν μαζέψουμε τα… μπογαλάκια μας και μπούμε σε αυτοκίνητα, πλοία, αεροπλάνα, «πρέπει» να κανονίσουμε τα στοιχηματάκια μας. Μην μας πέσουν πάνω στις προετοιμασίες για τις σούβλες και τα κοκορέτσια ή στα ούζα, κρίμα είναι! Ολα θέλουν πρόγραμμα, κάθε τι στο χρόνο του (γέλια!). Πέρα από την πλάκα, το πρόγραμμα τα «στέλνει» όλα μια ημέρα πριν.

Ο βασικός κορμός των αγώνων στην Αγγλία είναι Παρασκευή αντί για Σάββατο (λόγω της διπλής αγωνιστικής – τη Δευτέρα ξαναπαίζουν), οπότε γράφουμε κι εμείς Πέμπτη αντί για Παρασκευή. Εντάξει, δεν είναι μόνο αυτό, έχουμε κι ένα δρομολόγιο Ραφήνα – Γαύριο σε λίγες ώρες… Μεσοβδόμαδα το ευχαριστήθηκα. Είναι ωραίο να βλέπεις να… ξεβρακώνονται οι μπουκ.

Στο Τσάμπιονς Λιγκ δεν είναι τόσο συχνό το φαινόμενο, να όμως, που την ίδια μέρα πλήρωσαν τα δύο μεγάλα λάθη τους, στα Ντόρμουντ – Μονακό και Μπάγερν – Ρεάλ. Μάγκες όσοι τα έπαιξαν, χάρηκα το ίδιο μαζί τους κι ας μην τα έπαιξα εγώ! Στα εξωαγωνιστικά, ξεχωρίζουν τα όσα ακολούθησαν μετά την ανακοίνωση της απόφασης για αναβολή στο Ντόρτμουντ – Μονακό.

Το ποδόσφαιρο ενώνει, αποδεδειγμένο αυτό, στιγμές που θες να τις… ρουφήξεις όσο δεν πάει! Πάμε στα του νέου κουπονιού. Δεν ξέρω αν είναι καλό ή κακό το πρόγραμμα, ξέρω ότι σηκώνει ρίσκο. Δεν έχει πολλά σημεία, ειδικά εκτός Αγγλίας λίγα μου αρέσουν. Αλλά στο Νησί έχει πρόγραμμα που εμένα προσωπικά μ’ αρέσει! Δύσκολα μεν, ρισκαδόρικα, αλλά που σηκώνουν κουβεντούλα.

Πάμε να τα πάρουμε με τη σειρά… Πρέμιερ Λιγκ Στόουκ – Χαλ 2 (4.00): Είναι το μόνο ματς της αγωνιστικής που νομίζω υπάρχει ξεκάθαρο λάθος. Ξεκινάω ανάποδα, από τα αρνητικά: η Χαλ έχει να κερδίσει εκτός έδρας από τον Αύγουστο (0-2-13 στα 15 τελευταία, δέχθηκε γκολ στα 14 εξ αυτών). Και η Στόουκ ήταν καλή στο πρώτο ημίχρονο του αγώνα με τη Λίβερπουλ.

Πάμε στα υπόλοιπα τώρα, να δούμε λίγο πέρα από τους αριθμούς. Η Στόουκ στο πρώτο ημίχρονο με τη Λίβερπουλ θεωρώ ότι απλά βρήκε και τα έκανε. Απέναντί της βρέθηκαν ένα σωρό πιτσιρίκια και μια ομάδα που έπαιζε κάτι σαν 3-5-2, κι αυτό μπερδεμένο. Το εκμεταλλεύτηκε η Στόουκ, ως ένα βαθμό. Και λέω ως ένα βαθμό γιατί υπό νορμάλ συνθήκες θα μπορούσε να προηγηθεί 2-0 ή 3-0.

Αλλά προηγήθηκε μόλις 1-0. Το αποτέλεσμα ήταν μόλις η Λίβερπουλ έρθει στα… συγκαλά της, η Στόουκ να αντιμετωπίσει τα γνωστά προβλήματα. Ειδικά στην άμυνα, εντελώς αναξιόπιστη. Ηταν η 4η διαδοχική ήττα της, έβγαλε βέβαια ένα δύσκολο πρόγραμμα. Το κακό γι’ αυτήν είναι ότι έχασε με τραυματισμό τον Αλεν, πρώτος σκόρερ και ηγέτης της φέτος, θα λείψει 2 εβδομάδες.

Θεωρητικά η Στόουκ δεν έχει σωθεί ακόμα, αλλά με το όριο παραδοσιακά στους 38-40 βαθμούς, με τους 36 που έχει είναι σχεδόν εξασφαλισμένη. Η Χαλ από τότε που ήρθε ο Μάρκο Σίλβα έχει 7 νίκες σε όλες τις διοργανώσεις, 2 ισοπαλίες και 7 ήττες. Το… πρόβλημα είναι ότι και οι 7 νίκες της, ήταν εντός έδρας. Στα εκτός, έμεινε με την προσπάθεια. Υπάρχει, όμως, μια διαφορά σε σχέση με τη Μίντλεσμπρο ή τη Σάντερλαντ για παράδειγμα, που επίσης παλεύουν για την παραμονή τους.

Η Χαλ έχει σφυγμό, βγάζει πράγματα, βγάζει υγεία. Σε αντίθεση με τη Σάντερλαντ και τη Μίντλεσμπρο που σου βγάζουν αρνητικότητα. Ακόμα και στα ματς που έχασε, η Χαλ πάλεψε. Ομάδες που παλεύουν τις γουστάρω. Είπαμε, χωρίς εκτός έδρας νίκη για πολύ καιρό, αλλά στο 4.00 ίσως αξίζει το ρίσκο. Στα υπόλοιπα ματς, θεωρώ ότι υπάρχει λαθάκι στο over του Γουότφορντ – Σουόνσι, κακώς είναι αουτσάιντερ.

Και οι αριθμοί, αλλά κυρίως ο τρόπος που παίζουν, «φωνάζει» ότι θα έχουμε γκολ. Κακώς είναι πάνω από το 2.00 το over. Γυρίζει και ο Γιορέντε στη φιλοξενούμενη. Για να είμαι ειλικρινής σκέφτηκα αρχικά και το διπλό, αλλά είναι ολόσωστο το σετ. Στο Γιουνάιτεντ – Τσέλσι αν έπρεπε να διαλέξω ένα σημείο θα ήταν το Χ. Τα τρία τελευταία χρόνια στο Ολντ Τράφορντ ήρθαν ισόπαλες, ρίσκα δεν περιμένω να πάρουν ούτε τώρα, η Γιουνάιτεντ είναι και στο ενδιάμεσο των αγώνων με την Αντερλεχτ.

Τσάμπιονσιπ Είναι δύο ματς για τα οποία θα μπορούσαμε να γράψουμε κάνα 5άρι χιλιάρι λέξεις. Δύο ματς σχεδόν ίδια: Μπρίστολ Σίτι – ΚΠΡ και Σέφιλντ Γουέν. – Κάρντιφ. Εκ πρώτης όψεως δεν λένε τίποτα, όμως το παρασκήνιο είναι ζουμερό. Δεν είναι, φυσικά, η πρώτη φορά που θα κάνουμε αναφορά στον οπαδό της Μπρίστολ Ρόβερς, Ιαν Χόλογουεϊ (τώρα στην ΚΠΡ) και στον οπαδό της Σέφιλντ Γιουνάιτεντ, Νιλ Γουόρνοκ (τώρα στην Κάρντιφ).

Μπρίστολ Σίτι – ΚΠΡ 2 (3.80): Προπονητής, λοιπόν, στην ΚΠΡ είναι ο Ιαν Χόλογουεϊ, ο οποίος ανέλαβε μέσα στη σεζόν και οδήγησε χαλαρά τους Λονδρέζους στην παραμονή. Ο Χόλογουεϊ γεννήθηκε κοντά στο Μπρίστολ και ξεκίνησε την ποδοσφαιρική του καριέρα (1980), αλλά και την προπονητική (1996), στην αγαπημένη του Μπρίστολ Ρόβερς. Είναι δηλωμένος οπαδός της, κάτι που συνεπάγεται ότι λατρεύει να μισεί τη Μπρίστολ Σίτι.

Φαίνεται και από τους αριθμούς: ως προπονητής αντιμετώπισε τη Σίτι 12 φορές και έχασε μόλις τις 3. Μετράει 6 νίκες και 3 ισοπαλίες. Φαίνεται και από άλλα πράγματα, θέλετε ιστοριούλες; Όταν πρωτοανέλαβε προπονητής στη Μπρίστολ Ρόβερς το 1996, είχε κανονίσει συνέντευξη με τον Στιβ Τονγκ, δημοσιογράφο τοπικής εφημερίδας. Ο Τονγκ έφτασε νωρίτερα στο γραφείο και τον περίμενε.

Μόλις έφτασε ο Χόλογουεϊ, το πρώτο πράγμα που του είπε: «σε παρακαλώ, μπορείς να σηκωθείς από την μπλε καρέκλα και να καθίσεις στην κόκκινη; Δεν μπορώ να καθίσω στην κόκκινη» (κόκκινα είναι τα χρώματα της Μπρίστολ Σίτι, μπλε της Μπρίστολ Ρόβερς). Το πρώτο πράγμα που είπε στους παίκτες του, στην πρώτη του ομιλία, ήταν ότι απαγορεύονται στο προπονητικό κέντρο τα κόκκινα αυτοκίνητα.

Οποιος είχε κόκκινο αυτοκίνητο θα έπρεπε να βρει άλλο τρόπο να πηγαίνει για προπόνηση. Κατά τη διάρκεια της θητείας του στους Ρόβερς, ένας δημοσιογράφος της τοπικής εφημερίδας έγραψε πως «αν η Μπρίστολ Σίτι είχε τους δύο επιθετικούς των Ρόβερς, θα ήταν όλο το Μπρίστολ περήφανο για την ομάδα της Σίτι». Ο Χόλογουεϊ κάλεσε τον δημοσιογράφο στο προπονητικό κέντρο και τον έβαλε στη σέντρα του γηπέδου μπροστά σε όλους τους παίκτες: «Θα απολογηθείς στους παίκτες μου και σε όλη την ομάδα γι’ αυτά που έγραψες, μπάσταρδε! Για πες μας, λοιπόν, οι δύο αυτοί παίκτες – που τους βαθμολόγησες με μόνο 5 στα 10 στο τελευταίο ματς – πόσο καλοί είναι τελικά ρε αλήτη και γιατί να παίξουν στην άλλη ομάδα;».

Από ιστορίες, άλλο τίποτα! Για να καταλήξουμε στην ουσία, στο στοιχηματικό κομμάτι: η Μπρίστολ καίγεται, είναι στο +4 από τη ζώνη υποβιβασμού, αλλά εντός έδρας παλεύει πολύ: στα 7 τελευταία έχασε μόνο από τη Φούλαμ (3-3-1). Προφανώς ο Χόλογουεϊ θα ήθελε να δυσκολέψει την παραμονή της Σίτι, αλλά δεν ξέρω αν αρκεί μόνο αυτό. Η ΚΠΡ δεν παύει να στερείται βαθμολογικού κινήτρου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται… Σέφιλντ Γουέν.

– Κάρντιφ 2 (4.50): Ανάλογη περίπτωση με τον Χόλογουεϊ είναι ο Νιλ Γουόρνοκ. Πολύ παλιά καραβάνα, από τις παλαιότερες στην Αγγλία, στα 68 του πλέον. Γεννημένος στο Σέφιλντ, δηλωμένος οπαδός της Γιουνάιτεντ, στην οποία εργάστηκε από το 1999 ως το 2007 έχοντας κάμποσες επιτυχίες και προφανώς είναι αγαπημένος της εξέδρας. Και αυτός λατρεύει να κερδίζει την Σέφιλντ Γουένσντεϊ, μισητή αντίπαλο της Γιουνάιτεντ, η παράδοση που έχει εναντίον της είναι 7 νίκες, 8 ισοπαλίες και μόλις 2 ήττες σε 17 ματς! Μία φορά τον ρώτησε ένας δημοσιογράφος, τι θα γινόταν αν κάποτε αναλάμβανε την Γουένσντεϊ.

Η απάντησή του, όλα τα λεφτά: Στο στοιχηματικό, η Γουένσντεϊ είναι αυτή που καίγεται (για τα πλέι οφ) και η αλήθεια είναι ότι συνήλθε στα τελευταία μετά το μίνι ντεφορμάρισμά της. Και είναι αξιόπιστη εντός έδρας. Η Κάρντιφ είναι αδιάφορη βαθμολογικά, όσο τελοσπάντων μπορεί να είναι αδιάφορη μια ομάδα με προπονητή τον Γουόρνοκ: «Ισως βοηθήσουμε τη Φούλαμ να μπει στα πλέι οφ», δήλωσε ο… αθεόφοβος προχθές… Λιγκ 1 Πίτερμπορο – Φλίτγουντ 2 (2.

90): Ετσι όπως ήταν όλη τη σεζόν η Πίτερμπορο, έτσι είναι και στην τελική ευθεία. Εντελώς αλλοπρόσαλλη, με μόνιμη γκρίνια και πολλά αγωνιστικά σκαμπανεβάσματα. Συναντήσεις διοίκησης-προπονητή μεσοβδόμαδα, ήδη έχουν αρχίσει τα πλάνα ενόψει της νέας σεζόν. Η Φλίτγουντ δεν είναι τόσο φρέσκια όσο πριν από ένα μήνα, αλλά μπορεί να εκμεταλλευτεί την κατάσταση και να εξασφαλίσει τα πλέι οφ.

Βέβαια, η αλήθεια είναι ότι θα ήθελα κάτι παραπάνω στην απόδοση… Κόβεντρι – Τσάρλτον 1 (3.30): Υποβιβασμένη η Κόβεντρι, αλλά με 4 νίκες στα 5 τελευταία (μαζί με το Τρόφι), θέλει να κλείσει καλά και να γλυκάνει κάπως το… χάπι για την κάκιστη φετινή της πορεία. Πνιγμένη στην εσωστρέφειά της η Τσάρλτον, χωρίς εκτός έδρας νίκη 6 ματς, αλλά δεν θα πέσει γιατί έχει εξαιρετικό πρόγραμμα… Λιγκ 2 Πόρτσμουθ – Πλίμουθ 2 (6.

00): Εκτός κάθε λογικής το 6άρι. Η Πλίμουθ είναι πλέον ομάδα Λιγκ 1 και είναι αυτή με τις περισσότερες εκτός έδρας νίκες στη Λιγκ 2. Μιλάμε για ένα δείγμα 41 αγωνιστικών, δεν μπορεί να είναι τυχαίο ότι μετράει 13 εκτός έδρας νίκες! Πρόσφατα έσπασε το εντός έδρας αήττητο της Ντόνκαστερ (το ‘χαμε πιάσει), σε κερδίζει χωρίς να πάρεις χαμπάρι! Η Πόρτσμουθ, ΟΚ, είναι Πόρτσμουθ.

Στην καλή της μέρα δεν την κερδίζεις. Αλλά δεν ήταν και πάρα πολλές οι καλές της μέρες… Σημείο του 4.00 max, είναι στο 6.00. Κόλτσεστερ – Ντόνκαστερ 1 (3.75): Τα δίνει όλα για τα πλέι οφ η Κόλτσεστερ, τη στιγμή που η Ντόνκαστερ έχει ήδη εξασφαλίσει την απευθείας άνοδο και είναι κοντά και στον τίτλο (+6 από τη δεύτερη Πλίμουθ). Σταθερότατη, δίκαια είναι πρώτη.

Απλά το μονόπλευρο βαθμολογικό κίνητρο, οι καλές εντός έδρας επιδόσεις της Κόλτσεστερ (5 νίκες στα 6 τελευταία), αλλά και η απόδοση, με οδηγούς σε σοβαρές σκέψεις για τον άσο. Εκτός Αγγλίας Στη Γερμανία, σέβομαι την προσπάθεια που κάνει η Ινγκολσταντ το τελευταίο διάστημα (3 σερί νίκες), αλλά νομίζω ότι αυτό το ματς θα το πάρει η Βόλφσμπουργκ.

Στο 2.00 ο άσος δεν είναι η ευκαιρία της χρονιάς, αλλά μπορεί να σταθεί σε ένα παρολί. Κατά τ’ άλλα, η Γερμανία δεν νομίζω πως έχει κάτι ιδιαίτερο. Ενδεχομένως μια ισοπαλία, στο Βέρντερ – Αμβούργο, έτσι όπως είναι η κατάσταση στην ουρά της βαθμολογίας, κάθε βαθμός είναι πολύτιμος… Σε Ιταλία και Γαλλία τίποτα. Στην Ισπανία, λέω μήπως ρίξω κάνα ψιλάκι στη Σοσιεδάδ.

Ακου 17.00! Λες και παίζει με την Οσασούνα. Ή λες και παίζει η Μπαρτσελόνα του Γκουαρντιόλα. Στο ενδιάμεσο των αγώνων με τη Γιουβέντους, χωρίς τον τιμωρημένο Νεϊμάρ, με την άμυνά της να τρώει γκολ απ’ όλους! ΟΚ, έχει 20 σερί νίκες υποδεχόμενη τη Σοσιεδάδ, πελατειακές οι σχέσεις. Αλλά, από την άλλη, η φετινή Σοσιεδάδ έχει 8 διπλά, μόνο Ρεάλ και Μπάρσα έχουν περισσότερα.

Μα, 17.00; Στην Αυστρία, ήδη μετά τη διακοπή έχουμε αναφερθεί αρκετά στη Σανκτ Πόλτεν και καλώς έχουμε κάνει, καθώς εμφανίζεται πολύ βελτιωμένη αγωνιστικά. Ακόμα, όμως, είναι στα τελευταία στρώματα και χρειάζεται βαθμούς. Η Αντμίρα έχασε μετά από καιρό και μάλλον δεν πάει πουθενά, ενώ έχει και δύο βασικούς τιμωρημένους για το σαββατιάτικο ματς.

Η Σανκτ Πόλτεν είναι σε καλό φεγγάρι και το διπλό κυκλοφορεί στο 3.60. Στην Ελβετία, σκέψεις για την Γκρασχόπερς, που είναι στο 5.75 απέναντι στην Γιουνγκ Μπόις. Μαζεύτηκαν πολλές απουσίες στη γηπεδούχο, λείπουν οι πρώτοι σκόρερ της… Και η Γκρασχόπερς «καίγεται». Στην Ολλανδία, νορμάλ άσος μοιάζει αυτός της Ρόντα που υποδέχεται τη Σπάρτα.

Κοινός στόχος των δύο, η παραμονή. Απλά η Σπάρτα εκτός έδρας εξαφανίζεται. Ο άσος στο 2.30. Σούμα Ανεβάζω από σήμερα το παιχνίδι μου, εξάλλου θα παίξω μπόλικα από την Αγγλία που είναι αύριο, Μεγάλη Παρασκευή. Είναι πρόγραμμα που σηκώνει ρίσκο, αλλά δεν είναι τόσο… τρομακτικά τα πράγματα όσο μοιάζουν. Εξηγούμαι: κρατάω συνολικά 7 ματς, τα 5 είναι από την Αγγλία.

Τη Χαλ από την Πρέμιερ, την Κάρντιφ από την Τσάμπιονσιπ, τη Φλίτγουντ από τη Λιγκ 1 και Πλίμουθ, Κόλτσεστερ από Λιγκ 2. Από τα εκτός Αγγλίας, στο παιχνίδι μου μπαίνει η Σανκτ Πόλτεν και η Σοσιεδάδ. Όλα αουτσάιντερ, δεν μπλέκω με φαβορί. Θέλω να παίξω όσο γίνεται λιγότερες στήλες. Οπότε, «ξεμπερδεύω» γρήγορα με τα θηρία, βάζω ψιλούλια σε Σοσιεδάδ και Πλίμουθ.

Μένουν πέντε σημεία: Χαλ, Κάρντιφ, Φλίτγουντ, Κόλτσεστερ και Σανκτ Πόλτεν. Τα μικρότερα (Φλίτγουντ, Κόλτσεστερ, Σανκτ Πόλτεν) μπαίνουν σε ένα σύστημα 2-3, τα άλλα δύο (Χαλ, Κάρντιφ) μόνα τους. Σπαταλάω συνολικά 105 μονάδες. Ναι μεν 7 ματς, από την άλλη όμως νορμάλ πονταρίσματα. Με ένα μονό ή με τη δυάδα από το τρίξι έχω βγάλει σχεδόν όλο το ποντάρισμά μου.

Υπενθυμίζω πως την Δευτέρα έχουμε κανονική αγωνιστική στις μικρές κατηγορίες, που σημαίνει πως θα ξαναπαίξουμε. Σωστή διαχείριση, το Α και το Ω, παντού και πάντα! Να περάσετε όσο γίνεται καλύτερα παρέα με τα αγαπημένα σας πρόσωπα, εύχομαι καλή Ανάσταση και με το καλό να τα ξαναπούμε τη Δευτέρα. ΥΓ. Τη φωτό την έχω φιλτράρει για να μη γυαλίζει.

Οχι, για να μη λέτε… Είναι από το κάστρο και μπροστά είναι η αρίστερη πλευρά της Χωράς… Αρχική κάβα (06/08): 5.000 μονάδες Προηγούμενο υπόλοιπο (08/04): 5.093 μονάδες Επιστροφές από 08/04: 95 μονάδες Νέο υπόλοιπο (11/04): 5.188 μονάδες Ποντάρισμα Μονά Στόουκ – Χαλ 2 (4.00) – Μ. Σάββατο: 25 μονάδες Σέφιλντ Γουέν. – Κάρντιφ 2 (4.50) – Μ. Παρασκευή: 20 μονάδες Πόρτσμουθ – Πλίμουθ 2 (6.

00) – Μ. Παρασκευή: 15 μονάδες Μπαρσα – Σοσιεδάδ 2 (17.00) – Μ. Σάββατο: 10 μονάδες Τρίξι Πίτερμπορο – Φλίτγουντ 2 (2.90) – Μ. Παρασκευή Κόλτσεστερ – Ντόνκαστερ 1 (3.75) – Μ. Παρασκευή Αντμίρα – Σανκτ Πόλτεν 2 (3.60) – Μ. Σάββατο * Επί 10 οι δυάδες, επί 5 η τριάδα. Σύνολο: 35 μονάδες Ανοιχτά πονταρίσματα: 105 μονάδες Νέο υπόλοιπο: 5.083 μονάδες

Παλαιότερα άρθρα του Μάκης Μηνδρινος