490

Μάκης Μηνδρινός

Με ειδικά στον τελικό

Χαιρετώ! Προφανώς δεν έχω παράπονο από τα ημιτελικά του Μουντιάλ, η Αργεντινή έκανε το καθήκον της, ο Μέσι επίσης, όλα καλά, προχωράμε!

Στο καθαρά αγωνιστικό, αυτό που συμπεραίνω μετά τους δύο ημιτελικούς, είναι ότι Αργεντινή και Γαλλία ήταν λες και έκαναν… skip. Λες και προσπέρασαν τον αντίπαλο χωρίς καν να τον βλέπουν. Σαν να είχαν το μυαλό τους ήδη στον τελικό.

Κροατία και Μαρόκο το πάλεψαν κατά διαστήματα, όμως φάνηκε ότι είχαν τρυπήσει το ταβάνι τους. Η μεν Κροατία ναι μεν τρομερά ποιοτική αλλά ξέμεινε από δυνάμεις, το δε Μαρόκο είχε δυνάμεις αλλά φάνηκε η μεγάλη διαφορά ποιότητας και προσωπικοτήτων συγκριτικά με τη Γαλλία.

Αργεντινή – Γαλλία λοιπόν, για το τρίτο τους τρόπαιο.

Η Γαλλία πάει να κάνει το back2back, για μόλις τρίτη φορά στην ιστορία. Το είχαν κάνει κάποτε η Ιταλία και η Βραζιλία, αλλά καμία σχέση το πώς ήταν το ποδόσφαιρο τότε, σε σχέση με αυτό που είναι τώρα. Αν η Γαλλία το πετύχει θα είναι… ασύλληπτο! Σε κάθε περίπτωση, μπράβο της και respect, γιατί εγώ προσωπικά δεν πίστευα ότι θα φτάσει τόσο μακριά.

Κάτι οι απουσίες, κάτι ότι συνήθως οι πρωταθλητές εμφανίζονται κατώτεροι των προσδοκιών, κάτι ο τραυματισμός τελευταίας στιγμής του Μπενζεμά, δεν το περίμενα. Από την άλλη, απέδειξαν ότι είναι η πιο γεμάτη ομάδα στον κόσμο. Μπαίνουν-βγαίνουν παιχταράδες και έχεις την αίσθηση ότι ακόμα και 35 παίκτες να είχε στην αποστολή ο Ντεσάμπ, όλοι θα ήταν σε θέση βοηθήσουν.

Από την άλλη, ο Μέσι και η παρέα του. Το λέγαμε και σε παλαιότερα Μουντιάλ αυτό, αλλά νομίζω σε αυτό «δένει» περισσότερο από κάθε άλλη φορά. Ο Μέσι, όντως σε αυτό το τουρνουά, είναι λες και οδηγεί το αεροπλάνο. Ο πιλότος και οι υπόλοιποι πάνε όπου τους πάει. Τρομερό τουρνουά, στα 35 του, σπάει όλα τα κοντέρ. Πρώτος σκόρερ, πρώτος ασίστ, πρώτος σε πάσες στην αντίπαλη περιοχή, δεύτερος σε πάσες για γκολ, πρώτος στα xgoals, δεύτερος στα σουτ, πρώτος στα on target.

Τι να λέμε τώρα…

Τι θα γίνει στον τελικό; Με βάση τα όσα έχουμε δει έως τώρα από τις δύο ομάδες, το σίγουρο είναι ότι όποιος και να το πάρει θα είναι δίκαιο. Από την άποψη ότι η Αργεντινή βρήκε σταθερότητα μετά την ήττα της πρεμιέρας και η Γαλλία έπαιξε το καλύτερο και πιο αποτελεσματικό ποδόσφαιρο. Οι τελικοί είναι μια βραδιά, είναι λεπτομέρειες, είναι μια φάση.

Τις ομάδες τις είδαμε, τις γνωρίζουμε καλά, τις γνωρίζουν και οι μπουκ βεβαίως.

Οπότε το τι παίζουμε σε τελικούς, είναι θέμα (και) έμπνευσης του καθενός. Για παράδειγμα, εγώ βλέπω πολύ πιθανή μια παράταση. Μια ισοπαλία με γκολ. Οπότε goal/goal σε απόδοση αουτσάιντερ, ισοπαλία με σκορ, ακριβές σκορ 1-1 και νικητής σε παράταση ή πέναλτι.

Για την ακρίβεια, βλέπω Αργεντινή στην παράταση ή στα πέναλτι. Και προφανώς θέλω να σκοράρει ο Μέσι. Στην άμυνα της Γαλλίας σκόραραν σχεδόν όλοι, μόνο το Μαρόκο δεν έβαλε. Να μη βάλει και ο Μέσι να βρει πρώτος σκόρερ;

Οπότε: G/G στο 2,00, G/G και ισοπαλία στο 4,33, ακριβές σκορ 1-1 στο 6,00, Αργεντινή στην παράταση στο 12,00 και Αργεντινή στα πέναλτι στο 9,00.

Σε πιο ειδικά, Μέσι να σκοράρει anytime, goal/goal και κατάκτηση Αργεντινή είναι στο 6,00. Ακόμα πιο ειδικά; Κόκκινη κάρτα στο ματς, δίνει 4,50. Ο Μέσι over 0,5 στα xgoals δίνει 2,00. Είναι πρώτος στη σχετική λίστα των xgoals στο τουρνουά, με 0,78 ανά ματς. Και αν ήθελα να μαζέψω σε ένα combo πολλά από τα παραπάνω: 1-1 σκορ, over 1,5 σουτ Μέσι, Αργεντινή κατάκτηση, 15,00 απόδοση.

Προφανώς δεν γίνεται να παιχτούν όλα.

Στο άλλο, στον μικρό τελικό, Κροατία – Μαρόκο, είναι ακόμα πιο δύσκολο να γίνουν προγνωστικά. Είναι καθαρά θέμα διάθεσης, δυνάμεων και προπονητών. Θα βάλουν όλους τους βασικούς; Ο –κάθε- Μόντριτς, που κουβάλησε την ομάδα του ένα μήνα τώρα και γνωρίζει ότι ακολουθεί μεγάλη σεζόν με τη Ρεάλ, τι διάθεση θα έχει σε ένα αδιάφορο παιχνίδι; Σε τέτοιου είδους ερωτήματα την απάντηση την έχουμε συνήθως μετά το ματς.

Προσωπική αίσθηση είναι ότι το Μαρόκο έχει –θεωρητικά- μεγαλύτερο κίνητρο. Εχει φτάσει για πρώτη φορά στην ιστορία του έως εδώ, ζει ακόμα το όνειρό του παρά την απογοήτευση από τον ημιτελικό. Το γήπεδο θα είναι Μαρόκο, η τρίτη θέση θα είναι κάτι ανεπανάληπτο γι’ αυτούς. Η Κροατία τα έδωσε όλα για να φτάσει στον τελικό, έπαιξε παρατάσεις, το λέγαμε και κατά τη διάρκεια του τουρνουά ότι είναι μια ομάδα που οι παίκτες κλειδιά είναι αρκετά άνω των 30, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Οπότε αν έπαιζα κάτι θα ήταν διπλό. Από ‘κει και πέρα, η εικόνα τους σε όλο το τουρνουά λέει under. Όπως δηλαδή ήταν και η αναμέτρησή τους στον όμιλο, που έληξε 0-0. Δεν γίνεται όμως να μη βάλω στο τραπέζι και την παράδοση, γιατί το δείγμα είναι μεγάλο: Από τον τελικό του 1978 και μετά, σε 11 δηλαδή τελικούς, είχαμε 10 over και μόλις 1 under σε μικρούς τελικούς! Το under ήρθε στον πιο πρόσφατο, το 2018, Βέλγιο – Αγγλία 2-0.

Τα 8 ήταν goal/goal και μόλις 3 no goal. Πάσο από εμένα στον μικρό τελικό.

Αγγλία

Πάμε και στις Αγγλίες. Στην Τσάμπιονσιπ δεν έχω τίποτα. Νέος προπονητής στην ΚΠΡ ο πρώην της Μπλάκπουλ που λέγαμε την προηγούμενη εβδομάδα. Ύπουλο και το σημερινό, με τη Ρέντινγκ να πηγαίνει στο Μπέρμιγχαμ, προερχόμενη από νίκη κόντρα στην Κόβεντρι, ύπουλο και το Νόριτς – Μπλάκμπερν του Σαββάτου, με το διπλό να κυκλοφορεί στο 4,50.

Πριν από τη διακοπή θα έπαιζα πιο εύκολα, τώρα με φρέναρε η εμφάνιση της Μπλάκμπερν στο προηγούμενο με την Πρέστον (1-4). Σε κάθε περίπτωση, η Νόριτς δεν τρομάζει τόσο όσο τη «φοβούνται» οι μπουκ.

Στη Λιγκ 1 ξεχωρίζει η Μπρίστολ Ρόβερς με την Τσάρλτον. Εχει τα θέματά της η τελευταία, όχι μόνο αγωνιστικά. Οι σχέσεις της διοίκησης με τον κόσμο είναι τεταμένες, ο Δανός Τόμας Σάντγκααρντ, που ανέλαβε το 2020, κλήθηκε από τους οπαδούς να υπογράψει νέο καταστατικό διαφορετικά να παραιτηθεί και να πουλήσει τις μετοχές του.

Όλα αυτά σε μια περίοδο που και αγωνιστικά η Τσάρλτον δεν είναι καλά, πέντε χωρίς νίκη, τρεις ήττες στο διάστημα αυτό, στο τελευταίο έχασε εντός από την Τσέλτεναμ. Η Μπρίστολ Ρόβερς είναι καλά, τέσσερα αήττητη, νίκησε την Πορτ Βέιλ στο τελευταίο και γενικά στα εκτός έδρας είναι ανταγωνιστική. Στο 3,25 το διπλό.

Υπό συζήτηση και το Πίτερμπορο – Σριούσμπερι, με το διπλό να κυκλοφορεί στο 4,00.

Η γηπεδούχος παραμένει ντεφορμέ, τέσσερις σερί ήττες έχει πλέον, την ώρα που η Σριούσμπερι προέρχεται από πολύ μεγάλη νίκη επί της Μπόλτον.

Στη Λιγκ 2, ακόμα χειρότερα. Ύπουλο είναι η Κρόουλι στην Τρανμίρ, στη λογική ότι οι γηπεδούχοι δεν πατούν καλά. Όχι ότι η Κρόουλι πετάει, αλλά έχει κάποια καλά ξεσπάσματα μετά τις αλλαγές προπονητών.

Σε κάθε περίπτωση, ένα γενικό συμπέρασμα, είναι ότι οι μπουκ τα προσέχουν πάρα πολύ τα αουτσάιντερ. Πες, π.χ., ότι θέλω να κοντράρω τη Μάνσφιλντ που το βλέπω πως δεν είναι καλά τελευταία. Παίζει εντός με τη Γκρίμσμπι. Μια Γκρίμσμπι που κέρδισε την προηγούμενη αγωνιστική για πρώτη φορά μετά από 6 ματς. Βλέπω 3,20 το διπλό. Τι 3,20 ρε παιδιά; Το 2015 αυτό το διπλό θα έδινε 4,00 και το 2010 θα έδινε 5,50.

Πάμε στη σούμα. Από την Αγγλία μόνο η Μπρίστολ Ρόβερς μου κάνει, στο 3,25. Θα βάλω τρεις μονάδες. Στον τελικό θα παίξω: Ακριβές σκορ 1-1 στο 6,00 μια μονάδα. Μέσι over 0,5 στα xgoals δίνει 2,00, 4 μονάδες. Και 1-1 σκορ, over 1,5 σουτ Μέσι, Αργεντινή κατάκτηση, 15,00 απόδοση. Πάλι μία μονάδα. Οπότε σύνολο 9 μονάδες.

Τα λέμε σε λίγο και ραδιοφωνικά.

Παλαιότερα άρθρα του Μάκης Μηνδρινος