1692

Κώστας Ζαφείρης

Με οδηγό τον ιπτάμενο Γιάννη (update)

Γεια χαρά σε όλους… Λιγότερο από 24 ώρες απέμειναν για το πρώτο τζάμπολ στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Κίνας! Την Τετάρτη «ανέβηκε» η ανάλυση των πρώτων τεσσάρων γκρουπ, στο κείμενο που ακολουθεί θα διαβάσετε κάποια πράγματα για τον 5ο, τον 6ο, τον 7ο και τον 8ο όμιλο.

Πάμε να δούμε τι κρατάμε…

 

5ος όμιλος

 

ΗΠΑ, ΤΣΕΧΙΑ, ΤΟΥΡΚΙΑ, ΙΑΠΩΝΙΑ

——————————————

Εντάξει, δεν τίθεται θέμα εδώ για την ομάδα που θα κατακτήσει την πρωτιά στο γκρουπ («τίποτα» δεν πληρώνει), όμως η αλήθεια είναι ότι ο ΤΕΡΑΣΤΙΟΣ Γκρεγκ Πόποβιτς μάλλον περίμενε διαφορετική αντιμετώπιση εν όψει Μουντομπάσκετ από την ελίτ των παικτών του κορυφαίου πρωταθλήματος μπάσκετμπολ στον πλανήτη.

Διαβάστε στα γρήγορα ποιοι (για διάφορους λόγους) δεν θα δώσουν το παρών στα γήπεδα της Κίνας: Κάρι, Λέοναρντ, Χάρντεν, Γουέστμπρουκ, Ιρβινγκ, Κλέι Τόμπσον, Μπάτλερ, ΝτεΡόζαν, Τζορτζ, Λεμπρόν Τζέιμς, Ολντριτζ, Γκρίφιν, Ντρέιμοντ Γκριν, Μπούκερ, Κάζινς, Κρις Πολ, Γουόλ, Μπιλ, Αντονι Ντέιβις, Ντράμοντ, Λίλαρντ, ΜακΚόλουμ, Λοβ, Ρέντικ, Λόουρι, Ερικ Γκόρντον… Και δεν είναι μόνο αυτοί, αλλά δεν υπάρχει λόγος να γράψουμε… βιβλίο για τους απόντες της team USA.

Πάντως, ο μέγας «Ποπ» δεν έχει και άσχημα υλικά στη διάθεσή του: Κέμπα Γουόκερ, Ντόνοβαν Μίτσελ, Τέιτουμ, Μίντλετον, Μάιλς Τέρνερ, Μάρκους Σμαρτ, Μπρουκ Λόπεζ… Η ουσία εδώ είναι ότι το 1,05 που πλήρωνε η κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου από τους Αμερικανούς λόγω των απουσιών, σκαρφάλωσε στο 1,60. Το αφήνω.

Για την 2η θέση που οδηγεί στον δεύτερο γύρο της διοργάνωσης, θα παλέψουν η Τουρκία και η Τσεχία με τους γείτονές μας να έχουν το πάνω χέρι.

Και μπορεί η φροντ λάιν τους να κερδίζει επάξια τον χαρακτηρισμό «αστεία» (εν έτη 2019 δεν υπάρχει σέντερ Ερντέν – πάντα κατά την άποψή μου ήταν «λίγος»), όμως στις υπόλοιπες θέσεις οι Τούρκοι είναι ανώτεροι (Οσμάν, Ιλιασόβα, Ουίλμπεκιν, Κορκμάζ). Η Τσεχία χωρίς τον Βέσελι είναι φαγητό χωρίς αλάτι, με τον πλέι μέικερ Τόμας Σατοράνσκι να είναι το Α και το Ω της συγκεκριμένης ομάδας.

Σε ρόλο κομπάρσου θα περιοριστεί η Ιαπωνία, με τον ταλαντούχο – νέο φόργουορντ των Ουάσινγκτον Γουϊζαρντς – Χατσιμούρα (21 ετών, 2.04 μ.) να είναι ο παίκτης που θα τραβήξει πάνω του τους προβολείς.

 

6ος όμιλος

 

ΕΛΛΑΔΑ, ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ, ΒΡΑΖΙΛΙΑ, ΝΕΑ ΖΗΛΑΝΔΙΑ

—————————————————————-

Φτάσαμε στον όμιλο της «επίσημης αγαπημένης».

Δέκα χρόνια έχουν περάσει από την τελευταία επιτυχία της Ελλάδας σε μεγάλο τουρνουά (το 2009 στο Ευρωμπάσκετ της Πολωνίας είχε κατακτήσει το Χάλκινο μετάλλιο).

Η αλήθεια είναι ότι για το Μουντομπάσκετ της Κίνας ο πήχης έχει μπει ψηλά και όχι άδικα  – σε έναν βαθμό – για την ομάδα του κόουτς Σκουρτόπουλου. Η επιστροφή του Γιάννη Αντετοκούνμπο (είναι το κεντρικό πρόσωπο του τουρνουά) στο αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα είναι πολύ σημαντική, καθώς ο MVP της περσινής σεζόν του NBA έχει τις δυνατότητες και τη… φόρα για να την οδηγήσει μακριά στη διοργάνωση.

Βέβαια, θα χρειαστεί την πολύτιμη υποστήριξη των Σλούκα (ξεπέρασε το πρόβλημα τραυματισμού του) και Καλάθη (παίζει το καλύτερο μπάσκετ της καριέρας του), ενώ φυσικά για να ανέβουμε στο βάθρο θα πρέπει (το έγραψα και πριν το τουρνουά «Ακρόπολις») να προσεγγίσουμε το 33%-35% στο τρίποντο.

Ναι, ο Greek Freak είναι υπερόπλο, όμως το 2,50 της Ελλάδας για να κατακτήσει μετάλλιο είναι μικρό και δεν θα μπει στο παιχνίδι μου.

Μετά το σημερινό «κόψιμο» του Κόνιαρη από την αποστολή, η τελική 12άδα της Εθνικής μας είναι η εξής: Καλάθης, Σλούκας, Μάντζαρης, Λαρεντζάκης, Βασιλόπουλος, Παπανικολάου, Παπαπέτρου, Θανάσης Αντετοκούνμπο, Πρίντεζης, Γιάννης Αντετοκούνμπο, Παπαγιάννης, Μπουρούσης.

Από ‘κει και πέρα, η Βραζιλία των μπαρουτοκαπνισμένων Χουέρτας, Μπαρμπόσα, Βαρεζάο, Γκαρσία και των χρήσιμων Καμπόκλο (φόργουορντ, Μέμφις Γκρίζλις), Φελίσιο (σέντερ, Σικάγο Μπουλς) πιστεύω ότι θα κάνει το καθήκον της και θα περάσει στον 2ο γύρο.

Πολύ δυνατό το Μαυροβούνιο στη ρακέτα (ξεχωρίζει ο σέντερ των Ορλάντο Μάτζικ, Βούτσεβιτς, στο πλευρό του ο πάντα ποιοτικός ψηλός της Βαλένθια, Ντούμπλεβιτς), όμως έχει «θέμα» στην περιφέρεια κι αυτό εκτιμώ ότι θα κοστίσει στην ομάδα του αξιόλογου κόουτς, Ζβέζνταν Μίτροβιτς.

Τέλος, η Νέα Ζηλανδία χωρίς την «κολόνα» της, τον θηριώδη σέντερ των Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ, Στίβεν Ανταμς, δεν έχει τύχη για κάτι καλό…

 

7ος όμιλος

 

ΓΕΡΜΑΝΙΑ, ΓΑΛΛΙΑ, ΙΟΡΔΑΝΙΑ, ΔΟΜΙΝΙΚΑΝΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

—————————————————————————

Εδώ συναντάμε την Γαλλία του Βενσάν Κολέ.

Ο 57χρονος προπονητής του Στρασβούργου βρίσκεται στην άκρη του πάγκου των «τρικολόρ» τα τελευταία 10 χρόνια και τους έχει οδηγήσει σε τρία μετάλλια σε Ευρωμπάσκετ (ασημένιο το ’11, χρυσό το ’13, χάλκινο το ‘15), όπως επίσης και στο χάλκινο μετάλλιο το 2014, στο τελευταίο Μουντομπάσκετ που έγινε στην Ισπανία. Η Γαλλία έχασε με σοβαρούς τραυματισμούς τους πολύτιμους Ερτέλ (πλέι μέικερ), Μόερμαν (φόργουορντ), όμως και πάλι η 12άδα της είναι άκρως ανταγωνιστική: Γκομπέρ (κορυφαίος αμυντικός του NBA δύο κολλητές σεζόν), Ντε Κολό (γκαρντ), Φουρνιέ (γκαρντ/φόργουορντ, Ορλάντο Μάτζικ), Πουαριέ (σέντερ, από την Μπασκόνια στους Σέλτικς) είναι κάποιοι από τους παίκτες που μπορούν να την οδηγήσουν ψηλά.

Πληρώνει 6,00 το να πάρει μετάλλιο, θα την ακολουθήσω…

Η Γερμανία δεν έχει άσχημο ρόστερ (Βόιγκτμαν, Γκίφεϊ, Τάις, Κλέμπερ) και με σταρ των πλέι μέικερ των Θάντερ, Ντένις Σρούντερ είναι δεδομένο ότι θα κάνει «κηδείες». Δεν ξέρω που θα φτάσει η ομάδα του Χένρικ Ρεντλ, όμως την Ιορδανία που βρίσκεται στην Κίνα έχοντας ως κορυφαίο παίκτη τον αναπληρωματικό ψηλό της Φενέρ, Ντουβερίογλου και την Δομινικανή Δημοκρατία που δεν υπολογίζει στις υπηρεσίες των τριών καλύτερων παικτών της (Αλ Χόρφορντ, σέντερ, μετακόμισε από τους Σέλτικς στους 76ερς, Καρλ Αντονι Τάουνς, σέντερ, Τίμπεργουλβς και Τζέιμς Φελντέιν, γκαρντ, Χάποελ Ιερουσαλήμ) θα τις βάλει από κάτω.

 

8ος όμιλος

 

ΚΑΝΑΔΑΣ, ΣΕΝΕΓΑΛΗ, ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ, ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ

———————————————————–

Μεγάλος ντόρος αναμένεται να γίνει στον 8ο και τελευταίο όμιλο της πρώτης φάσης.

Η Αυστραλία των Πάτι Μιλς (Σαν Αντόνιο Σπερς), Τζο Ινγκλες (Γιούτα Τζαζ), Αρον Μπέινς (Σέλτικς) και του βετεράνου σέντερ Μπόγκουτ πριν λίγες ημέρες νίκες σε φιλικό παιχνίδι τις ΗΠΑ (98-94, αυτή ήταν η πρώτη ήττα της Αμερικής – έστω σε φιλικό – μετά από 13 χρόνια!).

Τα «καγκουρό» έχουν τις δυνατότητες να πάνε μακριά την βαλίτσα, όμως δεν εμπνέουν εμπιστοσύνη για το βάθρο. Η τίμια και επικίνδυνη Λιθουανία θα πουλήσει – όπως σχεδόν πάντα – ακριβά το τομάρι της. Οι Ντομάντας Σαμπόνις, Βαλαντσιούνας, Ματσιούλις, Καλνιέτις, Κουζμίνσκας, Γκριγκόνις, Ουλανόβας έχουν την ποιότητα και την εμπειρία για να κλείσουν… πολλά σπίτια!

Οσον αφορά τον Καναδά είναι η δεύτερη ομάδα (μετά τις ΗΠΑ) με τις σημαντικότερες απουσίες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από τους 20 παίκτες που κλήθηκαν αρχικά στην προετοιμασία μόνο το 1/5 βρίσκεται στη διάθεση του προπονητή της ομάδας Νικ Νερς (οδήγησε τους Τορόντο Ράπτορς στην κατάκτηση του τίτλου). Εξω για διάφορους λόγους έμειναν οι Μάρεϊ (πλέι μέικερ, Νάγκετς), Τρίσταν Τόμπσον (σέντερ, Κλίβελαντ Καβαλίερς), Αντριου Γουίγκινς (φόργουορντ, Τίμπεργουλβς), Μπάρετ (γκαρντ, νούμερο 3 του ντραφτ), όπως και οι Στάουσκας (γκαρντ), Πάουελ (σέντερ), Ολίνικ (σέντερ), Αλεξάντερ (γκαρντ), Λάιλς (πάουερ φόργουορντ), Μπρουκς (φόργουορντ).

Παρ’ όλα αυτά ο Καναδάς θα παλέψει για την πρόκριση στην δεύτερη φάση. Και συγκεκριμένα θα παίξει τα ρέστα του με τον  πρώην σέντερ του Ολυμπιακού, Μπιρτς (Ορλάντο Μάτζικ), τον πόιντ γκαρντ της Μπαρτσελόνα, Κέβιν Πάνγκος, τον πρώην παίκτη του Ολυμπιακού, τον «μπόμπερ» Ουίλτζερ και φυσικά τον Κόρεϊ Τζόσεφ (από τη νέα σεζόν θα αγωνίζεται στους Σακραμέντο Κινγκς), ο οποίος τελικά εμφανίστηκε στην Κίνα, κάνοντας το χατίρι του Νικ Νερς (ο 50χρονος προπονητής τον παρακάλεσε να μπει στο αεροπλάνο και να μην εγκαταλείψει την Εθνική ομάδα του Καναδά…).

Τέλος, η Σενεγάλη (ξεχωρίζουν ο σέντερ του Ερυθρού Αστέρα Μ. Φαγέ και ο νέος φόργουορντ της Βαλένθια, Ν’Ντουρ) δεν έχει την ποιότητα και τις λύσεις για να κοιτάξει στα μάτια Αυστραλία και Λιθουανία.

 

 

——————————————————————————————–

 

Εν κατακλείδι, ξανά με μακροχρόνια θα ασχοληθώ σε πρώτη φάση (Γαλλία μετάλλιο – Βραζιλία πρόκριση στη δεύτερη φάση μαζί με Λιθουανία πρόκριση στον 2ο γύρο μία δυαδούλα).

Από τα ματς της πρώτης μέρας, κρυφοκοιτάζω το Under 64,5 π. της Ανγκόλας (σπάει κόκκαλα η άμυνα των Σέρβων) και το Under 151,5 π. στο ζευγάρι Ιραν – Πουέρτο Ρίκο.

 

Αυτά για την ώρα, τα λέμε ξανά μέχρι αύριο το βράδυ για τα ματς της Κυριακής και την πρεμιέρα της Εθνικής μας.

 

Καλό απόγευμα σε όλους.

================================================================================================

UPDATE:Με αφορμή ένα χθεσινοβραδινό mail του φίλου Θοδωρή (δεν κατέστη δυνατό να το διαβάσω ποτέ στο mail μου και εξηγώ τον λόγο στο τέλος, «καθάρισε» όμως ο Μπιλ και… έφτασε στα μάτια μου), προχωρώ σε μία διόρθωση στο πινακάκι (αφαιρείται από τις προτάσεις η δυάδα πρόκρισης στη 2η φάση της Βραζιλίας και της Λιθουανίας).

Κι αυτό, γιατί ενώ τσέκαρα τις αποδόσεις, δεν κοίταξα αν παίζεται ακόμα σε δυάδα, το’χα ποντάρει μερικές μερες νωρίτερα. Βλακεία μου. Μέχρι την Τετάρτη «έπαιζε» κανονικά και γι’ αυτό παραμένει στο πινακάκι το Κίνα under 2,5 νίκες – Πολωνία πρόκριση στον επόμενο γύρο, το οποίο είχε προταθεί τότε. Εχει συμβεί ξανά να «ανοιγοκλείνουν» κάποια ειδικά στοιχήματα, όταν παίρνουν παιχνίδι.

Κάποιες, εταιρίες (και η «μπλε»), πάντως, δέχονται και τώρα – λίγες ώρες πριν το τζάμπολ – παρολί πρωτιές ομίλων ή άλλα ειδικά στοιχήματα. Οποιος «ασχοληθεί» με ειδικά έστω και την τελευταία στιγμή, μπορεί να ρίξει σε όλες μία ματιά.
Υ.Γ. Νέο mail για την απευθείας επικοινωνία μας το [email protected] (το άλλαξα και στο προφίλ μου για να τελειώσει το… μαρτύριο με το προηγούμενο, το οποίο αν δεν μπω από τον υπολογιστή μου και κάνω το «έγκλημα» να κάνω sign in από άλλη συσκευή ή το κινητό «κλειδώνει» κατευθείαν ζητώντας κωδικούς επιβεβαίωσης και τα συναφή).


Υ.Γ.1: Σε καμιά ώρα ξημερώνει, οπότε είναι η κατάλληλη στιγμή να μπει στο παιχνίδι μου η Λιθουανία και το να φτάσει στην προημιτελική φάση. Οποιος υποτιμήσει την παρέα του Ντομάντας Σαμπόνις είναι πιθανό να το μετανιώσει. Για να δούμε…

Καλημέρα σε όλους!

 

Παλαιότερα άρθρα του Κώστας Ζαφείρης