229

Skotostrious

Με τριπλέτα φόρμας…UPDATE !!

Καλησπέρα σε όλες και όλους και καλό σαββατοκύριακο !! Σε λίγες ώρες θα πραγματοποιηθεί η τελευταία κλασική κούρσα της σεζόν με την οποία και μπαίνουμε τυπικά στην τελική ευθεία για τη λήξη της αγωνιστικής σεζόν στην Flat Racing περίοδο η οποία θα ολοκληρωθεί με το British Champions Day που θα διεξαχθεί αρχές Οκτώβρη στο Ascot.

Φυσικά τα φώτα σήμερα τα τραβάει η ομώνυμη του φεστιβάλ κούρσα St Leger Stakes, η παλαιότερη κλασική κούρσα στο ετήσιο καλεντάρι της χρονιάς στις αγγλικές ιπποδρομίες, μια ιπποδρομία η οποία όπως και αναφέραμε προχθές είναι το πνευματικό παιδί του Anthony St Leger, ενός συνταγματάρχη και πολιτικού που έμενε στην περιοχη.

Πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στις 24 Σεπτεμβρίου 1776, έφερε το όνομα “A Sweepstake of 25 Guineas” και τα άλογα αγωνίστηκαν στην απόσταση των 2 μιλίων (3,200 μέτρα).

Το τελικό της όνομα δόθηκε 2 χρόνια αργότερα όταν και η Μαρκησία του Ρόκινγχαμ πρότεινε να δοθεί στην κούρσα το όνομα του εμπνευστή της. Το 1800 είναι μια σημαντική ημερομηνία για την κούρσα, η οποία άρχισε πλέον να έχει εθνική προβολή, καθώς ένα άλογο με όνομα Champion πέτυχε το νταμπλ, κερδίζοντας πρώτα το Derby και μετά την St Leger, ενώ το 1853 καταγράφηκε για πρώτη φορά το αγγλικό Triple Crown με τον West Australian να κερδίζει τις τρεις κλασικές ιπποδρομίες για τριετή πουλάρια (2,000 Guineas, Derby και St Leger).

Κλείνοντας την μικρή αυτή ανασκόπηση της σπουδαίας αυτής ιπποδρομίας αξίζει να αναφέρουμε πως έχει εμπνεύσει αρκετές ιπποδρομίες ανά τον κόσμο με την ιρλανδέζικη St Leger , την Prix Royal-Oak στη Γαλλία, τη γερμανική Deutsches St Leger και την St Leger Italiano να ξεχωρίζουν, ενώ αντίστοιχες κούρσες γίνονται και σε Ιαπωνία, Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία αν και δεν είναι αυστηρά για τριετείς.

Στοιχηματικά τώρα δύο είναι οι κούρσες που θα μας απασχολήσουν και ξεκινάμε με την δεύτερη ιπποδρομία της ημερίδας, ένα Heritage Handicap στην απόσταση sprint των 5 furlongs 143 yards (1,100 μέτρα περίπου). Η πρώτη μας επιλογή στην κούρσα είναι ο KING’S LYNN, ένας τακτικός συμμετέχων στα μεγάλα handicap της σεζόν. Νικητής και σε επίπεδο Group στην καριέρα του, παρά το σχετικά κακό σερί έχει πολύ αξιόλογες εμφανίσεις ειδικά στα φεστιβάλ με εξαίρεση την τελευταία του έξοδο στο Glorious Goodwood.

Το πιο σημαντικό στοιχείο που έχουμε είναι το ότι έχει εξαιρετική φόρμα στο συγκεκριμένο ιπποδρόμιο καθώς σε 5 κούρσες έχει 2 νίκες και 2 δεύτερες θέσεις. Έρχεται σήμερα σε πολύ καλό επίπεδο στα handicap και καθώς έχει δείξει πως ξεπερνάει γρήγορα τις κακές εμφανίσεις έχει πολύ καλές πιθανότητες να επανέλθει στις νίκες.

Στην ίδια κούρσα αγωνίζεται και ο DREAM COMPOSER (each-way), ο οποίος δείχνει να αδικείτα λίγο από τις αποδόσεις καθώς η φόρμα του στη σεζόν είναι αρκετά καλή, με τις 3 νίκες σε μεγάλα handicap να ξεχωρίζουν.

Ερχεται από καλή εμφάνιση όντας τρίτος σε sprint handicap στο Shergar Cup κατά τη διάρκεια του Royal Ascot και αξίζει να μπει στη διαλογή μας σε αποδόσεις αουτσάιντερ.

Κλείνουμε τις σημερινές μας επιλογές με μια από την σπουδαιότερη κούρσα της ημερίδας, την Group 1 St Leger Stakes, μια ιπποδρομία μόνο για τριετείς οι οποίοι θα αγωνιστούν στην ημιμαραθώνια απόσταση του 1 mile 6 furlongs (2,800 μέτρα περίπου) και θα στηρίξουμε τον επικεφαλής από τους 4 εκπροσώπους του Aidan O’Brien, CONTINUOUS, στην προσπάθεια του να δώσει την έβδομη νίκη στη συγκεκριμένη κούρσα στον εκπαιδευτή του.

Αν και όλοι περιμένουν την κούρσα ώς αυτή που θα δώσει ένα παραμυθένιο τέλος στην καριέρα του σπουδαίου τζόκεϋ Frankie Dettori, ο οποίος θα οδηγήσει τον Arrest σήμερα, στις αγγλικές κλασικές ιπποδρομίες έχουμε κάποιους λόγους να πιστεύουμε πως η δική μας επιλογή θα χαλάσει το πάρτυ του ιταλού. Εξαιρετική σεζόν ως διετής με δύο νίκες σε αντίστοιχες κούρσες, ανέβασε τη φόρμα του σε υψηλότατο επίπεδο παρά την όχι πολύ καλή του εμφάνιση στη Γαλλία σε κούρσα trial για την φετινή Αψίδα του Θριάμβου, όταν σκόραρε σε Group 2 (Great Voltigeur Stakes στο Ebor Festival) με πολύ χαρακτηριστική άνεση, φόρμα που αυτή τη στιγμή είναι η καλύτερη στην κούρσα.

Ο τρόπος με τον οποίο αγωνίστηκε έδειξε πως έχει ακόμα μεγαλύτερες δυνατότητες τις οποίες αναμένουμε να αναδείξει στην σημερινή μεγαλύτερη απόσταση. Ο εκπαιδευτής του στις τελευταίες του δηλώσεις ανέφερε πως παρά τη νίκη του στο Ebor δεν ήταν σε πολύ καλή κατάσταση, κάτι που ενισχύει ακόμα περισσότερο τις πιθανότητες της επιλογής μας.

Update : πολύ πιο χαμηλού προφίλ οι σημερινές κούρσες στο Doncaster, πάμε πολύ χαλαρά με μια επιλογή από την ιπποδρομία που κλείνει το τετραήμερο φεστιβάλ, ένα sprint handicap στα 5 furlongs (1,000 μέτρα περίπου) και την προτίμηση μας έχει ο J R CAVAGIN. Νικητής της ίδιας κούρσας στο αντίστοιχο περσινό φεστιβάλ, στον αγώνα με τον οποίο ολοκλήρωσε την καμπάνια του για το 2022-23 .

Δεν ξεκίνησε καλά τη φετινή αγωνιστική σεζόν άλλα στις τελευταίες του εξόδους δείχνει να βρίσκει ξανά τη φόρμα του, με αποκορύφωμα τον προηγούμενο αγώνα του στο τέλος Αυγούστου όταν και κατάφερε να πλασαριστεί δεύτερος χάνοντας οριακά από ένα άλογο με σαφές πλεονέκτημα στα handicap. Με αυτή τη φόρμα και με το δεδομένο ότι θα αγωνιστεί 5 lbs πιο ελαφρύ σε σχέση με την περσινή του επιτυχία μας δίνει το δικαίωμα να τον στηρίξουμε σήμερα.

Συνοπτικά :

Κυριακή 17/09 19:20 Doncaster KC Sofas Michael Charnock Memorial Handicap : J R CAVAGIN (5,50).

Οι ώρες είναι ώρα Ελλάδος.

Ποντάρουμε σε φίρμες με Best Odds Guaranteed.

H κούρσα βρίσκεται στο κουπόνι ιπποδρομιών του ΟΠΑΠ (κωδ : 035 , αρ : 9)

Παλαιότερα άρθρα του Skotostrious