2241

Μάκης Μηνδρινός

Με φτυάρια και με σκούπες

Καλό μήνα, καλή τελική ευθεία να έχουμε! Όταν μπαίνει ο Μάρτης, ξεκινάει και η τελική ευθεία για το τέλος της σεζόν. Εχουμε ακόμα δύο μήνες γεμάτους, υπάρχει και Μουντιάλ μετά, αλλά η κλασική «σεζόν των πρωταθλημάτων» ολοκληρώνεται κάπου στον Μάιο. Το κουπόνι που έχουμε μπροστά μας είναι περίεργο, είναι δύσκολο, είναι σίγουρα διαφορετικό απ’ αυτά που έχουμε συνηθίσει για Σ/Κ.

Ειδικά για εμάς που παίζουμε περισσότερο Αγγλία, φέτος σχεδόν αποκλειστικά Αγγλία. Στη Βρετανία ο καιρός μέχρι και απόψε το βράδυ θα είναι χάλι μαύρο, πολύ χιόνι. Από την Τρίτη λέγαμε για τις αναβολές λόγω του χιονιά, η κατάσταση τώρα είναι ακόμα χειρότερη. Ολη η αγωνιστική στην Ιρλανδία αναβλήθηκε, στη Σκωτία έχουν μείνει κάτι λίγα, στην Αγγλία υπάρχουν κι εκεί πολλά προβλήματα.

Για να το πω αλλιώς: όταν ανακοινώνονται αναβολές τόσο νωρίς (ακόμα και δύο μέρες πριν τη σέντρα) καταλαβαίνετε πως είναι η κατάσταση. Δεν είναι μόνο ο αγωνιστικός χώρος το πρόβλημα, είναι οι μετακινήσεις των ομάδων (μην νομίζετε ότι στις μικρές κατηγορίες παίρνουν τα αεροπλάνα, με πούλμαν κάνουν τα ταξίδια τους οι περισσότερες) και φυσικά οι μετακινήσεις των οπαδών.

Είδατε και χθες ότι σε κοτζάμ «Εμιρεϊτς» ο κόσμος ήταν ελάχιστος. Ναι μεν ο αγωνιστικός χώρος δεν είχε ιδιαίτερα προβλήματα (για να είναι έτσι, βέβαια, δούλευαν όλη μέρα άνθρωποι της ομάδας και φυσικά τα ειδικά μηχανήματα), αλλά πώς να πάει ο κόσμος στο γήπεδο; Πρώτα απ’ όλα η ασφάλεια κι αυτό είναι κάτι που το γνωρίζουν (και το εφαρμόζουν) πάρα πολύ καλά οι Αγγλοι.

Σήμερα το μεσημέρι-απόγευμα σχεδόν όλα τα γήπεδα από Λιγκ 1 και κάτω θα περάσουν από έλεγχο (το γνωστό pitch inspection). Θεωρείται δεδομένο ότι θα υπάρξουν κι άλλες αναβολές, λέγεται ότι στην καλύτερη να τη γλιτώσουν 2-3 ματς από Λιγκ 1 κι άλλα τόσα από Λιγκ 2. Για Νάσιοναλ Λιγκ και κάτω (εδώ υπάρχει πρόβλημα μεγάλο και με τους αγωνιστικούς χώρους, τα γήπεδα δεν έχουν θερμενόμενο αγωνιστικό χώρο), δεν το συζητώ: ελάχιστα θα γίνουν, αν γίνουν.

Και όσα ξεκινήσουν ένας Θεός ξέρει κάτω από ποιες συνθήκες θα πραγματοποιηθούν. Χωράφια θα είναι τα περισσότερα. Είναι εντυπωσιακή, πάντως, η κινητοποίηση που υπάρχει στις ομάδες των μικρών κατηγοριών. Βγάζουν ανακοινώσεις και ζητούν τη βοήθεια του κόσμου. Του απλού φιλάθλου. Να πάρει τη σκούπα του ή το φτυάρι του και να πάει στο γήπεδο να βοηθήσει ώστε να γίνουν τα παιχνίδια.

Και η ανταπόκριση προφανώς είναι μεγάλη. Υπάρχουν, μάλιστα, και κάποιες ομάδες που ανταμείβουν όσους βοηθήσουν, δίνοντάς τους δωρεάν εισιτήριο για το Σάββατο και έκπτωση στα εισιτήρια κάποιων από τους επόμενους αγώνες. Είναι απόλαυση αυτές τις μέρες να σερφάρεις στα twitter και στα facebook των ομάδων αυτών. Τρομερές φωτογραφίες, ωραία βίντεο, ακόμα κι αυτό το… ξεφτυάρισμα το διασκεδάζουν οι τύποι.

Να πούμε μία γρήγορη τι έχει ήδη αναβληθεί, με τη λίστα όσο περνάει η ώρα φυσικά να μεγαλώνει: Τσάμπιονσιπ Σέφιλντ Γιουν. – Μπέρτον Ιπσουιτς – Χαλ Λιγκ 1 Μπράντφορντ – Πόρτσμουθ Τζίλιγχαμ – Ρόδεραμ Οξφορντ – Φλίτγουντ Μπλάκπουλ – Νορθάμπτον Σριούσμπερι – Πίτερμπρο Ρότσντεϊλ – Πλίμουθ Λιγκ 2 Νιούπορτ – Ακρινγκτον Μπάρνετ – Πορτ Βέιλ Τσέλτεναμ – Νοτς Κάουντι Εξετερ – Τσέστερφιλντ Σουίντον – Γέοβιλ Νάσιοναλ Μπόρεχαμ – Μάκλσφιλντ Εμπσφλιτ – Ρέξαμ Γκάισλι – Ντάγκεναμ Χάλιφαξ – Σάτον Μέιντενχεντ – Γουόκινγκ Τρανμίρ – Γκέιτσχεντ Μπάροου – Ιστλι Τσέστερ – Μπρόμλι Τόρκι – Φάιλντ Βορράς Μπλάιθ Σπάρτανς – Σάουθπορτ Μπράκλι – Μπράντφορντ ΠΑ Τσόρλι – Στόκπορτ Κιντερμίνστερ – Γιορκ Γιουν.

οφ Μάντσεστερ – Γκέινσπορο Αλφρετον – Τέλφορντ Νότος Γουίστον – Μπρέιντρι Μπαθ – Ιστμπουρν Πουλ Τάουν – Χάμπτον Όλα αυτά μέχρι Παρασκευή μεσημεράκι δικό μας (πρωί δικό τους). Τα Σκωτσέζικα δεν τα αναφέρω καν, έχουν ήδη αναβληθεί τα περισσότερα. Οπως καταλαβαίνετε, πέρα από την Πρέμιερ Λιγκ (που λογικά δεν θα υπάρξει πρόβλημα και θα γίνουν όλα τα ματς), στα άλλα η κουβέντα θα είναι λίγο στον αέρα.

Όπως είπαμε και να γίνουν τα ματς στις μικρές κατηγορίες, οι συνθήκες δεν θα είναι οι κατάλληλες. Προσοχή μεγάλη θέλει, το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν είναι αυτό Σ/Κ για ανοίγματα. Πρέμιερ Λιγκ * Αυτή η Σαουθάμπτον, της μίας νίκης στα 15 τελευταία, προφανώς δεν είναι για 1.70-1.75. Οποιος κι αν είναι ο αντίπαλος. Παίζει η Σαουθάμπτον των 27 βαθμών κόντρα στη Στόουκ των 26 βαθμών.

Δέχομαι ότι ως ποιότητα ρόστερ η Σαουθάμπτον είναι ανώτερη. Ρωτάω όμως: πού διάολο είναι κρυμμένη σ’ αυτές τις 28 αγωνιστικές η ποιότητα του ρόστερ της Σαουθάμπτον; Δεν είναι καλά, δεν μπορεί να βρει ρυθμό, μία μπρος-τρία πίσω, ο Πελεγκρίνο σταθερά υπό πίεση. Η Στόουκ άλλαξε προπονητή και είναι βελτιωμένη αγωνιστικά, ας μη φαίνεται στα αποτελέσματά της (1-3-1).

Στο Λέστερ έκανε εξαιρετική εμφάνιση (1-1) στο τελευταίο, γενικά έχει στρώσει το κλίμα παρά το γεγονός ότι παραμένει εντός ζώνης υποβιβασμού. Τα δύο τελευταία χρόνια, που η Σαουθάμπτον ήταν πραγματικά καλή, η Στόουκ έφυγε από ‘κει με δύο νίκες: 0-1 και 0-1. Τα 5 τελευταία χρόνια μόνο μια φορά έχασε στο Σαουθάμπτον. Σε μεγάλο ποσοστό η αγωνιστική της βελτίωση οφείλεται και στον νεοφερμένο Εντιαγέ στα χαφ, ο τύπος κάνει τη διαφορά με το «καλημέρα».

Στο 5.25 το διπλό, είναι το μόνο που σκέφτομαι σοβαρά από την Πρέμιερ Λιγκ. * Υπάρχει, βέβαια, και το Μπράιτον – Αρσεναλ. Η Μπράιτον είναι ανεβασμένη, αήττητη στα 6 τελευταία σε όλες τις διοργανώσεις (4-2-0), γενικά το παλεύει πολύ, ειδικά εντός έδρας. Αλλά στην προκειμένη περίπτωση το θέμα δεν είναι η Μπράιτον, αλλά η Αρσεναλ. Μιλάμε για μια ομάδα που έρχεται από 3 σερί ήττες και από συνολικά 7 μέσα στο 2018! Το 0-3 από τη Σίτι την Πέμπτη, δεύτερο από την ίδια ομάδα μέσα σε 5 μέρες, ήταν για πολλούς η… σφραγίδα τους τέλους εποχής του Βενγκέρ.

Ειδικά στο πρώτο ημίχρονο, την Αρσεναλ τη λυπόσουν. Στο β’ η Σίτι την σεβάστηκε. Χωρίς ψυχολογία, χωρίς ενθουσιασμό, για την αμυντική της λειτουργία τα έχουμε πει πολλές φορές, πλέον έχει χάσει και τη… σπιρτάδα της επιθετικά. Εκτός έδρας στο πρωτάθλημα έχει 3 νίκες όλες κι όλες. Οσες και η Νιουκάστλ ή η Χάντερσφιλντ! Οι μπουκ, πάντως, τα πήραν τα μέτρα τους: ο άσος έχει πέσει στο 4.

20. Ο καθένας αποφασίζει… * Αν έπαιζα ένα φαβορί θα ήταν η Λέστερ (η Μπόρνμουθ προέρχεται από δύο σερί προβληματικές εμφανίσεις) και θέλω πολύ να δω πως και αν θα αντιδράσει η Γουέστ Μπρομ που είναι με το ενάμιση πόδι στην Τσάμπιονσιπ (έχει 20 βαθμούς, το όριο παραμονής είναι παραδοσιακά στους 38-40, πού θα βρει άλλους 20 σε 10 ματς για να σωθεί;).

Τσάμπιονσιπ * Δύο σκέψεις: η μία είναι ο άσος της Μπόλτον απέναντι στην Πρέστον, στο 3.70. Η Μπόλτον είναι εκτός ζώνης υποβιβασμού χάρη στις εντός έδρας επιδόσεις της (7-4-6), στο «Ρίμποκ» έχει να χάσει από τα μέσα Δεκέμβρη (4-2-0 έκτοτε), ενώ στα 12 τελευταία εντός μόνο η Μπέρτον τη νίκησε. Η Πρέστον είναι «κωλομάδα». Σκληρή, δεν την κερδίζεις εύκολα, θυμίζει κάτι από Ιπσουιτς προηγούμενων ετών.

Αλλά δεν δείχνει να είναι στα καλύτερά της τελευταία, στα 4 προηγούμενα έχει τρεις ισοπαλίες και ήττα από την Ιπσουιτς στο πιο πρόσφατο που δεν ήταν καλή (1-0). Εχει και Χ βέβαια το ματς… * Η άλλη σκέψη είναι το διπλό της Κάρντιφ στο Λονδίνο, απέναντι στην Μπρέντφορντ. Η Κάρντιφ του Γουόρνοκ είναι φουλ κυνική, καλύτερη άμυνα της κατηγορίας, στα 4 τελευταία δεν δέχθηκε γκολ, στα 3 πιο πρόσφατα κέρδισε με 1-0.

Η Μπρέντφορντ δεν χάνει εύκολα εντός, από την άλλη αγωνιστικά δεν πετάει. Με εξαίρεση το 5-0 επί της Μπέρμιγχαμ δεν βγάζει μάτια τελευταία. Ηταν στο 3.30 το διπλό, τώρα είναι στο 3.00. Υπόλοιπα * Νομίζω δεν έχει νόημα να μπούμε στη διαδικασία. Ούτε τα μισά δεν θα γίνουν σε Λιγκ 1 και Λιγκ 2, στη Νάσιοναλ άντε να γίνει το Ντόβερ – Λέιτον, στις μικρότερες αμφιβάλλω αν θα ξεκινήσει κάποιο.

Και, επαναλαμβάνω, και να ξεκινήσει το γήπεδο θα είναι χωράφι. Λεφτά βάζουμε, δεν είναι για να μπλέκεις υπό αυτές τις συνθήκες. Δεν σας κρύβω πάντως, ότι σκέφτομαι μήπως ο χιονιάς κάθεται καλά, ειδικά σε Λιγκ 1 και Λιγκ 2, που είχαμε ένα ντόμινο με αλλαγές προπονητών ανάμεσα σε Πίτερμπρο, Σουίντον και Μάνσφιλντ. Τι παίζουμε; Μόνο Στόουκ λέω, αν και εφόσον γίνει το ματς.

Διαβάζω τώρα ότι κάνουν υπερπροσπάθειες για να ανοίξουν τη γύρω περιοχή του γηπέδου, αλλά η αστυνομία δεν έχει δώσει ακόμα τις απαραίτητες εγγυήσεις. Τελοσπάντων, με Στόουκ στο draw no bet και… έχει ο Θεός μεσοβδόμαδα. Twitter: @makismindrinos Αρχική κάβα (04/08): 0 μονάδες Προηγούμενο υπόλοιπο (24/02): 55 μονάδες Νέο υπόλοιπο (02/03): 55 μονάδες Ποντάρισμα (03/03) Μονό Σαουθάμπτον – Στόουκ 2 dnb (3.

75): 30 μονάδες Ανοιχτά πονταρίσματα: 30 μονάδες Νέο υπόλοιπο: 25 μονάδες  

Παλαιότερα άρθρα του Μάκης Μηνδρινος