2096

Μάκης Μηνδρινός

Μια πρώτη προσέγγιση για την Πρέμιερ Λιγκ

Χαιρετώ! Σε ένα γενικά κακό ματς, η Σάτον νίκησε 1-0 την Ιστλιχ χθες το βράδυ, με το σκορ να διαμορφώνεται με πέναλτι. Η Ιστλιχ δεν ήταν τόσο επιθετική όσο στην πρεμιέρα, δημιούργησε ελάχιστες καλές στιγμές, με καλύτερη όλων μία στις καθυστερήσεις του ματς για να ισοφαρίσει. Σε γενικές γραμμές το αποτέλεσμα ήταν δίκαιο. Εξακολουθούμε να συλλέγουμε πληροφορίες και να μαθαίνουμε τις ομάδες, πάντα αυτό γίνεται στις πρώτες αγωνιστικές, είτε μιλάμε για πιο εμπορικά πρωταθλήματα, είτε για τις μικρές κατηγορίες της Αγγλίας.

Η Μπράντφορντ ΠΑ, παρ’ όλα αυτά, για δεύτερη σερί αγωνιστική δεν μπήκε στο παιχνίδι μου, για δεύτερη σερί αγωνιστική κέρδισε ως αουτσάιντερ και έπιασε κορυφή στη βαθμολογία του Βορρά. Και ενώ οι μικρές κατηγορίες της Αγγλίας ήδη άρχισαν να ζεσταίνουν τις μηχανές, η Πρέμιερ Λιγκ είναι κι αυτή έτοιμη να πάρει σειρά. Θα το χαρακτήριζα ιδιαίτερο το καλοκαίρι για τις ομάδες της Πρέμιερ Λιγκ για πολλούς λόγους.

Καταρχάς δεν έχουμε αυτή τη… μεταγραφική αρρώστια! ΟΚ, οι ομάδες ξόδεψαν, παρ’ όλα αυτά δεν γίνεται ο κακός χαμός των προηγούμενων ετών. Επιπλέον, υπάρχει μια σημαντική ιδιαιτερότητα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, αύριο Πέμπτη, παραμονές της φετινής πρεμιέρας, λήγει η μεταγραφική περίοδος! Μέχρι πέρσι οι ομάδες είχαν περιθώριο περίπου 15-20 μέρες να δουν μέσα από τα πρώτα επίσημα τους τις όποιες αδυναμίες και να τις καλύψουν ως το τέλος Αυγούστου που έληγαν οι μεταγραφές.

Πλέον, αυτό δεν μπορεί να γίνει. Περιμένω σήμερα και αύριο να γίνει ένας μικρός χαμούλης αλλά όχι αυτό το πράμα των προηγούμενων ετών. Όπως και να έχει, όποιοι και να έρθουν σήμερα-αύριο, ό,τι μεταγραφές οι περισσότεροι δεν αναμένεται να είναι έτοιμοι ως το Σ/Κ. Οπότε θα τους δούμε εν καιρώ… Πριν πάμε παρακάτω, είναι εντυπωσιακό ότι Μπόρνμουθ, Μπέρνλι, Τσέλσι, Εβερτον, Μάντσεστερ Σίτι, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Νιουκάστλ, Τότεναμ έκαναν 2-3 μεταγραφές όλες κι όλες! Ως σήμερα… Ιδιαίτερο το καλοκαίρι και λόγω Μουντιάλ.

Το οποίο Μουντιάλ ξεκίνησε λίγο μετά το τέλος της περιόδου, μέσα Ιουνίου και ολοκληρώθηκε μέσα Ιουλίου. Σημαίνει πως πολλοί παίκτες δεν ξεκουράστηκαν, είναι στα… κόκκινα. Πολλοί δεν έχουν παίξει καν φιλικά, θα μπουν κατευθείαν από τις ολιγοήμερες διακοπές στις προπονήσεις και τους αγώνες, δίχως προετοιμασία δίχως τίποτα. Θα μου πεις, σιγά, πόσοι είναι αυτοί; Κι όμως είναι πολλοί.

Και σε πολλές περιπτώσεις είναι και κομβικοί στις ομάδες τους. Επιπλέον, έχουμε δύο σημαντικές αλλαγές προπονητών (τέσσερις έγιναν συνολικά το καλοκαίρι), σε ομάδες που πρωταγωνιστούν: την Αρσεναλ και την Τσέλσι. Δεν είναι και λίγο να ξεκινάς μια σεζόν με άλλον προπονητή μετά από 22 χρόνια, όπως θα γίνει φέτος με την Αρσεναλ! Ρωτήστε και τη Γιουνάιτεντ, όταν έφυγε ο Φέργκιουσον τι τραβούσε και τι εξακολουθεί να τραβάει… Η δε Τσέλσι έχω την αίσθηση ότι άργησε πολύ να ανακοινώσει τον Σάρι αντί του Κόντε.

Ο Ιταλός θα αλλάξει πολλά στο αγωνιστικό στυλ των «μπλε» και ίσως χρειαστεί χρόνο. Όλα τα παραπάνω είναι πράγματα που μπορεί να επηρεάσουν καταστάσεις και χρειάζονται μεγάλη προσοχή από εμάς που σκοπεύουμε να βάλουμε τα λεφτά μας σ’ αυτές τις ομάδες. Πριν περάσουμε στο στοιχηματικό κομμάτι, η είδηση που ξεχωρίζει τις τελευταίες ώρες είναι ότι ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος, Κροένκε, που έχει το 67% των μετοχών της Αρσεναλ είναι έτοιμος να αγοράσει και το υπόλοιπο ποσοστό από τον Ουσμανόφ.

Είναι μια κίνηση που δεν αρέσει στους οπαδούς της ομάδας, οι οποίοι ήδη αντιδρούν με επίσημο τρόπο. Τα προηγούμενα χρόνια η Αρσεναλ ξεκινούμε τη σεζόν με γκρίνια λόγω μη μεταγραφών, τώρα ξεκινάει πάλι με γκρίνια λόγω των διοικητικών. Πάμε να δούμε και το στοιχηματικό κομμάτι: Μάντσεστερ Σίτι στο 1.65, Λίβερπουλ στο 5.00, Γιουνάιτεντ στο 8.

00, Τσέλσι στο 13.00, Τότεναμ στο 17.00 και Αρσεναλ στο 21.00. Αυτές είναι οι αποδόσεις για τον τίτλο. Κάρντιφ 1.65, Χάντερσφιλντ 2.10, Φούλαμ 3.00, Γουότφορντ 3.00, Μπράιτον 3.50, Μπέρνλι 5.00, Μπόρνμουθ 5.50, Νιουκάστλ 6.00, Πάλας 6.00, Σαουθάμπτον 8.00, Γουέστ Χαμ 8.00 και Γουλβς 8.00 είναι οι αποδόσεις για τον υποβιβασμό. Στα της κορυφής πρώτα, τελευταία ομάδα που πήρε δύο σερί φορές το πρωτάθλημα στην Αγγλία είναι η Γιουνάιτεντ, το 2009.

Η μία όψη του νομίσματος, λοιπόν, είναι ότι σπάνια το παίρνει δύο σερί χρονιές η ίδια ομάδα. Η άλλη όψη είναι ότι ομάδα σαν την περσινή Σίτι δεν είχαμε δει την προηγούμενη δεκαετία, άρα όντως καλώς οι μπουκ την δίνουν ως καθαρό φαβορί. Όπως γίνεται σχεδόν πάντα σ’ αυτές τις περιπτώσεις, η… αλήθεια είναι κάπου στη μέση. Δηλαδή, δεν περιμένω η Σίτι να κάνει αυτά που έκανε πέρσι, να ξανασπάσει όλα τα ρεκόρ και να κάνει περίπατο.

Περιμένω ότι θα έχει μεγαλύτερο ανταγωνισμό: όπως και να το δει κανείς, δεν παύει να είναι μια ολόιδια ομάδα με πέρσι, πασίγνωστος πλέον ο τρόπος που παίζει, δεν πρόκειται να τον αλλάξει ο Γκουαρντιόλα. Ε, τώρα, αν οι υπόλοιποι δεν μπορέσουν για δεύτερη σερί σεζόν με τόσα λεφτά και τέτοια ρόστερ που διαθέτουν, να «απαντήσουν» στη Σίτι, ε, ας το κλείσουν το μαγαζάκι! Και δεν μιλάμε για ό,τι κι ό,τι ομάδες, ούτε για προπονητές της σειράς.

Μουρίνιο, Κλοπ, Ποκετίνο, ακόμα και ο Εμερι από ομάδα που έκανε πρωταθλητισμό προέρχεται. Μόνο ο Σάρι δεν έχει πάρει τίτλους, αλλά η Τσέλσι είναι μια ομάδα που πρωταγωνιστεί τα τελευταία χρόνια. Για την… ιστορία, το να μην πάρει φέτος η Σίτι το πρωτάθλημα δίνει 2.15. Αν αντιστρέψουμε το ζήτημα, το ερώτημα είναι «ποιος θα το πάρει;».

Από τους Big 6 αποκλείω Αρσεναλ και Τσέλσι. Θα μου κάνει πολύ μεγάλη εντύπωση αν κάποια από τις δύο κάνει τέτοιου είδους υπέρβαση. Μένουν Λίβερπουλ, Γιουνάιτεντ και Τότεναμ. Στα χαρτιά, η Λίβερπουλ είναι ενισχυμένη, κάλυψε καλές τρύπες που είχε στο ρόστερ της, αν είχε και έναν… Σουάρες μπροστά, θα έπαιζα να το πάρει! Θα μου πεις, μπροστά είναι το πρόβλημα; Δεν αναφέρομαι τόσο πολύ στην ποιότητα μπροστά (δεδομένα υπάρχει, Μανέ-Σαλάχ-Φιρμίνο-Σακιρι είναι μια χαρά), αλλά στο «9» αυτό καθαυτό.

Κανείς από τους προαναφερθέντες δεν είναι καθαρό 9, ενώ στον πάγκο υπάρχουν ο γυάλινος Στάριτς και ο Σολάνκε. Είναι γεγονός, πάντως, ότι η Λίβερπουλ μοιάζει πραγματικά δυνατή φέτος με βάση το ρόστερ. Η Γιουνάιτεντ οι περισσότεροι λένε ότι θα είναι χειρότερη από πέρσι που τερμάτισε 2η. Προσωπικά θεωρώ ότι δεν θα είναι χειρότερη. Πιθανότατα θα πάρει έναν στόπερ κλάσης, ήθελε κι έναν αριστερό μπακ για βασικό, δεν αποκλείω να είναι… busy σήμερα-αύριο.

Εφερε τον Φρεντ που μαζί με τον Μάτιτς κάνουν καλό δίδυμο στα χαφ και απελευθερώνουν τον Πογκμπά (αν μείνει…), ενώ θα είναι από την αρχή φέτος και ο Αλέξις Σάντσες μπροστά. Την Τότεναμ δεν την ξεγράφω καθόλου. Χάρη στον δικό της κορμό η Αγγλία έκανε ένα συμπαθητικό Μουντιάλ, δεν έχει αλλάξει το παραμικρό σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια στο ρόστερ της, είναι μια ομάδα νεανική που πέρσι με τις δυνατές εμφανίσεις στο Τσάμπιονς Λιγκ κέρδισε και εμπειρία.

Και φέτος έχει και καινούριο γήπεδο. Για να καταλήξουμε, κανείς δεν μου βάζει το μαχαίρι στο λαιμό για να πω ποιος θα πάρει φέτος τον τίτλο. Οπότε, δεν παίρνω θέση γιατί είναι λίγο μπέρδεμα. Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι η Σίτι δεν θα κάνει περίπατο και εμένα προσωπικά δεν θα μου προκαλέσει έκπληξη αν δεν το πάρει! Στην ουρά, είναι επίσης μπερδεμένα τα πράγματα.

Πέρσι για μόλις δεύτερη φορά τα 12 τελευταία χρόνια (και τρίτη συνολικά στην ιστορία της Πρέμιερ Λιγκ) σώθηκαν και οι τρεις νεοφώτιστες! Πολύ δύσκολο να τη σκαπουλάρουν και φέτος όλες. Οι μπουκ θεωρούν ότι η Γουλβς θα έχει άνετη σεζόν. Κάτι τα πολλά λεφτά που διαθέτει, κάτι το πορτογαλικό μοντέλο που έπιασε, κάτι η περσινή τρομερή σεζόν στην Τσάμπιονσιπ.

Οντως δύσκολα θα πέσει, όμως από την άλλη μην πηγαίνουμε και στο άλλο άκρο (Ευρώπες, κ.λπ.). Η Φούλαμ είναι μια χαρά ομάδα, έπαιξε ωραία μπάλα πέρσι στην Τσάμπιονσιπ, ο Γιοκάνοβιτς έχει φτιάξει καλή ομάδα. Μένει να δούμε πόσο… σκληρόπετση είναι, η αλήθεια είναι ότι μοιάζει αρκετά soft. Πρώτο φαβορί για υποβιβασμό είναι η Κάρντιφ σύμφωνα με τους μπουκ και συμφωνώ μαζί τους ότι πιθανότατα θα είναι η χειρότερη από τις τρεις που ανέβηκαν.

Αν δεν είχε τον Γουόρνοκ στον πάγκο, θα ήμουν περισσότερο σίγουρος. Αν και τον γέρο-Γουόρνοκ τον έχουμε συνηθίσει να κάνει… θαύματα στις μικρότερες κατηγορίες και λιγότερο στην Πρέμιερ Λιγκ. Οι περσινές νεοφώτιστες ήταν η Χάντερσφιλντ, η Νιουκάστλ και η Μπράιτον. Από τις τρεις πιο ενισχυμένη μεταγραφικά μοιάζει η Μπράιτον, η οποία σώθηκε χάρη στην ομοιογένεια και την εξαιρετική δουλειά που έκανε ο προπονητής της, έχοντας στα χέρια του ένα μέτριο ρόστερ.

Φέτος θα έχει από την αρχή τον Λοκάντια, που ήρθε τον Γενάρη όμως δεν μπόρεσε να προσαρμοστεί άμεσα. Είναι ένας φορ που μπορεί εύκολα να κάνει τη διαφορά. Κι εκεί ήταν το πρόβλημα της Μπράιτον πέρσι: στο γκολ. Αντίθετα, βλέπω να είναι πιο δύσκολη η σεζόν για την Χάντερσφιλντ. Ο Βάγκνερ και αυτός έβαλε τη σφραγίδα του στην ομάδα, η οποία κατά διαστήματα έπαιξε καλά, όμως είχε και αυτή θέματα μπροστά.

Τα οποία δεν φαίνεται να λύθηκαν. Οι μεταγραφές που έκανε δεν είναι ικανές να την ανεβάσουν επίπεδο, οπότε βλέπω… άγχος φέτος. Η Νιουκάστλ μπορεί να μην έκανε σούπερ μεταγραφές (αν και ο Ροντόν πιστεύω της ταιριάζει) και να μην άλλαξε ιδιοκτησία όπως ήλπιζαν πολλοί, όμως κράτησε τον Μπενίτεθ και διατήρησε δύο παίκτες που ήρθαν τον Γενάρη και έκαναν τη διαφορά στο δεύτερο μισό: τον γκολκίπερ Ντουμπράβκα από τη Σπάρτα Πράγας και τον Βραζιλιάνο Κένεντι που παρέμεινε δανεικός από την Τσέλσι.

Δεν νομίζω ότι θα πέσει η Νιουκάστλ. Λέστερ, Εβερτον και Γουέστ Χαμ (τυχαία η σειρά) δεν θεωρώ ότι θα κινδυνέψουν, πιθανόν να είναι και από τη μέση και πάνω. Εχει μεγάλο ενδιαφέρον φέτος η Εβερτον με τον Μάρκο Σίλβα στον πάγκο, θεωρώ ότι ο Πορτογάλος θα ταιριάξει και θα δούμε ωραία μπάλα. Όπως μεγάλο ενδιαφέρον θα έχει και η Γουέστ Χαμ, με τον Πελεγκρίνι να αναλαμβάνει και να κάνει σούπερ μεταγραφές, ικανές να ανεβάσουν επίπεδο τους Λονδρέζους (Φελίπε Αντερσον, Γιαρμολένκο, Γουίλσιρ, ο στόπερ Ντιόπ, ο Φρέντερικς που ήταν καλύτερος δεξιός μπακ της Τσάμπιονσιπ πέρσι).

Στις υπόλοιπες βλέπω μικρές διαφορές: Σαουθάμπτον, Κρίσταλ Πάλας, Μπέρνλι, Γουλβς, Φούλαμ, Γουότφορντ και Μπόρνμουθ πιθανότατα θα κινηθούν στο δεύτερο μισό της βαθμολογίες και οι περισσότερες εξ αυτών θα έχουν στόχο την παραμονή. Βάζω και την Μπέρνλι στην κατηγορία αυτή επειδή έχει ξεκινήσει νωρίς προετοιμασία και έχει Ευρώπη μπροστά της.

Ολες οι πρωτάρες της Αγγλίας που έπαιξαν Ευρώπη, είχαν δύσκολη σεζόν στην Πρέμιερ Λιγκ. Οσο σκληρή ομάδα και να είναι η Μπέρνλι δεν είναι εύκολο να ανταποκριθεί. Η Πάλας δεν πήρε σέντερ φορ (ακόμα), η Σαουθάμπτον έχασε Τάντιτς και επίσης δεν πήρε φορ (όσο αντέξει ο Οστιν…), η Γουότφορντ έμεινε με τον Γκράθια κι αυτό από μόνο του είναι «θέμα» και η Μπόρνμουθ που πάλι δεν ενισχύθηκε αλλά βρίσκει τους τρόπους να ξεμπλέκει.

Sack Race Στον αγαπημένο στοίχημα των Αγγλων, το στοίχημα για τους προπονητές, πρώτο φαβορί αυτή τη στιγμή για να γίνει ο πρώτος μάνατζερ της Πρέμιερ Λιγκ που θα χάσει τη θέση του είναι ο Κλοντ Πιέλ της Λέστερ, με 3.00 απόδοση. Ακολουθεί ο Μουρίνιο με 6.00 και ο Μπενίτεθ επίσης με 6.00. Προσωπικά «βλέπω» να έχει πιο γρήγορα προβλήματα ο επόμενος που ακολουθεί.

Ο Ισπανός Χάβι Γκράθια της Γουότφορντ, δίνεται στο 8.00. Ανέλαβε τον Ιανουάριο αντί του Μάρκο Σίλβα και η αλήθεια είναι ότι έκτοτε δεν είδαμε τίποτα ιδιαίτερο από την ομάδα του. Ειδικά εκτός έδρας η Γουότφορντ ήταν πολύ κακή, έναν βαθμό πήρε στα 12 τελευταία εκτός. Στις μεταγραφές έχασε και τον Ριτσάρλισον, βασικός πέρσι, βοήθησε πολύ στο επιθετικό κομμάτι.

Το πρόγραμμα της Γουότφορντ είναι ύπουλο: Μπράιτον εντός, Μπέρνλι εκτός, Πάλας εντός, Τότεναμ εντός, Γιουνάιτεντ εντός (4/5 πρώτα είναι εντός έδρας λόγω της… ξεσπιτωμένης Τότεναμ), Φούλαμ εκτός, Αρσεναλ εκτός. Όλα αυτά μέχρι τέλος Σεπτέμβρη. Αν δεν έρθουν τα επιθυμητά αποτελέσματα, είναι πολύ πιθανό η οικογένεια Πότσο να τον αδειάσει τον Γκράθια.

Εξάλλου, με βάση την τακτική της διοίκησης, που αλλάζει σχεδόν πάντα προπονητές το καλοκαίρι, μάλλον ήδη έχει κάτσει πολύ ο Γκράθια! Head to head Τα μακροχρόνια στοιχήματα είναι δύσκολα στην Πρέμιερ Λιγκ. Κάποτε παίξαμε Λέστερ υποβιβασμό κι αυτή πήρε τον τίτλο (γέλια!). Πέρσι πίστευα ότι η Μπέρνλι θα κινδυνέψει και έκανε σούπερ σεζόν κερδίζοντας ευρωπαϊκό εισιτήριο.

Δικαιωθήκαμε, βέβαια, λέγοντας ότι η Τσέλσι δεν θα μπορούσε να διεκδικήσει τον τίτλο, μία χρονιά μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Ισχύει με όλα τα πρωταθλήματα: πολλές φορές στα χαρτιά βλέπεις κάποια πράγματα, όμως η πράξη είναι εντελώς διαφορετική. Γι’ αυτό σπάνια παίζω ειδικά στοιχήματα. Μ’ αρέσουν περισσότερο, πάντως, τα head to head.

Το ποια ομάδα θα τερματίσει ψηλότερα από κάποια άλλη. Νομίζω ότι σ’ αυτά μπορούν να βγουν πράγματα. Είπα και παραπάνω ότι Εβερτον και Γουέστ Χαμ θεωρώ ότι θα κάνουν καλή σεζόν. Στο 3.00 να τερματίσει η Γουέστ Χαμ ψηλότερα από τη Γουέστ Χαμ. Στο 1.72 να κάνει ξανά η Τότεναμ καλύτερη σεζόν από την Αρσεναλ. Στο 1.80 το να τερματίσει η Γουέστ Χαμ παραπάνω από τη Σαουθάμπτον.

Στοιχηματάκια μικρά που περισσότερο δείχνουν την εικόνα που περιμένουμε να δούμε από κάποιες ομάδες, παρά πάμε να ρίξουμε χρήμα μιλώντας για ευκαιρίες, κ.λπ. Ούτε καν… Αυτά είναι τα κυριότερα. Τα λέμε ξανά την Παρασκευή, όπου θα μιλήσουμε για την πρεμιέρα της Πρέμιερ Λιγκ, για τη 2η αγωνιστική σε Τσάμπιονσιπ, Λιγκ 1 και Λιγκ 2 και για την 3η αγωνιστική στις μικρότερες κατηγορίες.

ΥΓ. Οι Αγγλοι έχουν πιαστεί πολλές φορές «κορόιδα» σε μεταγραφικές περιόδους. Πληρώνουν υπεραξίες αλλά… γουστάρουν! Αυτό, όμως, που πρότεινε η Μπαρτσελόνα στη Γιουνάιτεντ είναι το μεταγραφικό τρολ της χρονιάς: «45 εκατ. λίρες, συν τον Γέρι Μίνα, συν τον Αντρέ Γκόμες για να πάρει τον Πογκμπά». Ντροπή! (γέλια!). Twitter: @makismindrinos  

Παλαιότερα άρθρα του Μάκης Μηνδρινος