1238

Tzini

Μια πόλη, δύο ομάδες (UPDATE!)

Από πολλούς έχει χαρακτηριστεί ως το ματς της χρονιάς, από ακόμα περισσότερους ως το ματς της δεκαετίας και από όλους τους Αφρικανούς ως ο τελικός του αιώνα! Η χώρα του Νείλου χωρισμένη στα δύο και η πόλη του Καίρου έτοιμη να αναδείξει τον έναν νικητή. Αυτόν που θα γράψει ιστορία στην χώρα των Φαραώ! Η επόμενη μέρα δε θα μοιάζει με καμία προηγούμενη.

Μια νέα τάξη πραγμάτων θα δημιουργηθεί με το πέρας του αγώνα.

Ο πρώτος εμφύλιος τελικός CAF Champions League είναι γεγονός. Η πολυνίκης του θεσμού Al Ahly, με 8 κατακτήσεις και η δεύτερη στη σειρά, Zamalek με 5 κατακτήσεις. Προέρχονται από πολύ μεγάλες προκρίσεις απέναντι στις δυο καλύτερες ομάδες του Μαρόκο, Wydad Casablanca και Raja Casablanca αντίστοιχα.

Δυο προκρίσεις που δείχνουν έμμεσα την υπέροχη της Αιγυπτιακής σχολής ποδοσφαίρου, απέναντι σε αυτήν του Μαρόκο.

Μια υπεροχή η οποία δημιουργήθηκε σε όχι και τόσο θεμιτά πλαίσια σύμφωνα με το ευ αγωνίζεσθαι. Και αυτό διότι 2 μέρες πριν τον μεγάλο τελικό, έρχεται μια είδηση που θα επισκιάσει τα πάντα. Η FIFA ανακοινώνει την τιμωρία με 5ετη αποκλεισμό από οποιαδήποτε ενασχόληση με το ποδόσφαιρο, στον πρόεδρο της ομοσπονδίας CAF, Ahmad Ahmad.

Δωροδοκίες, στημένες κληρώσεις, στοχευμένοι ορισμοί διαιτητών, και ύποπτες χορηγίες είναι ορισμένες από τις κατηγορίες που τον βαραίνουν.

Αποκορύφωμα ο περσινός διπλός τελικός μεταξύ Wydad Casablanca και Esperance Tunis. Η Esperance από την Τυνησία, σύμμαχο της Αιγύπτου στα συμβούλια της ομοσπονδίας, είχε μια αδιανόητη διαιτητική εύνοια από τον Αιγύπτιο διεθνή διαιτητή Gehad Grisha.

Το αποτέλεσμα του πρώτου αγώνα στο Μαρόκο 1-1, με αδίκως άκυρα γκολ για την Wydad και ένα γκολ για την Esperance που δε θα έπρεπε να μετρήσει ποτέ. Ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, με αποτέλεσμα η Wydad να πάρει την απόφαση να μην κατέβει στην ρεβάνς του τελικού στην Τυνησία. Δυστυχώς, λόγω της χαμηλής φήμης της διοργάνωσης το ζήτημα θάφτηκε από τα ΜΜΕ και μετέπειτα ξεχάστηκε εντελώς.

Φανταστείτε να γινόταν κάτι αντίστοιχο σε ευρωπαϊκό τελικό Champions League. Θα είχε βουίξει ο τόπος!

Υπάρχουν διάφορα σκηνικά διαφθοράς γύρω από το Αφρικανικό ποδόσφαιρο, αλλά ας πάρουμε το μέρος των ανθρώπων που πιστεύουν στην ανάπτυξη και την εξέλιξή του στην Ήπειρο του μαύρου χρυσού. Η σημερινή μέρα λοιπόν, αποτελεί μια νέα αφετηρία για όλο το Αφρικανικό ποδόσφαιρο και αυτό διότι παράλληλα με τον τελικό, σήμερα ξεκινά και ο πρώτος προκριματικός γύρος για την νέα σεζόν του Champions League και Confederation Cup.

Άσημες ομάδες από το Τζιμπουτί, πειρατές από τη Σομαλία, ιθαγενείς από τις νήσους Κομόρες, θα διεκδικήσουν την πρόκριση και το όνειρο μιας διάκρισης.

Το Τζίνι έχει κάνει το γύρο της Ηπείρου και έχει συλλέξει πληροφορίες και για τα 40 παιχνίδια του πρώτου γύρου. Το μόνο που μένει πλέον είναι να ανοίξουν τα ματς οι εταιρίες για να κινηθούμε αναλόγως (θα υπάρξει update με προτάσεις).

Όσον αφορά τον τελικό, περιμένω μια δύσκολη επικράτηση και κατάκτηση από την Al Ahly. Οι αετοί έχουν ξεφύγει από τα δεδομένα της Αφρικής και κάνουν μεταγραφές εκατομμύριων. Στον πάγκο της ομάδας, ο πολυαναφερόμενος στο τσατ και αγαπημένος πλέον στο Βetsellers, Pitso Mosimane. Αν και το Τζίνι θα βρίσκεται κάπου στο Κάιρο, σας περιμένω και στο τσατ να δούμε και να σχολιάσουμε τον τελικό του αιώνα!

UPDATE!

Καλημέρες! Δυο λογάκια στα γρήγορα για τα 2 αφρικανικά ματσάκια.

Η Gor Mahia από Κένυα είναι αρκετά αναγνωρισμένη ομάδα στις τάξεις της Ηπείρου με ατού της την έδρα. Θέλει τη νίκη-πρόκριση μετά το 2-1 με την APR το οποίο το είχαμε παίξει και το πληρωθήκαμε. Αδύναμη εκτός έδρας η APR, σωστή τιμή κοντά στο 1,70.

Η Simba από την Τανζανία, πήρε πολύ δύσκολο διπλό στην έδρα της Plateau στη Νιγηρία. Είναι πολύ καλύτερη ομάδα και από ότι διαβάζω πήρε άδεια για να έχει 30,000 κόσμο στον αγώνα.

Έπαιζε και χθες, όπου χρησιμοποίησε τα “δεύτερα” και έχασε 0-3 από την ZESCO που είναι εξίσου καλή ομάδα. Θέλουν να καθαρίσουν την υπόθεση πρόκρισης και μπορούν να το κάνουν εύκολα, ειδικά με τον κόσμο στο πλευρό της. Μεγάλο και εδώ το 2,55, σωστή τιμή κοντά στο 1,50.

Επομένη στήλη αύριο με preview Μαρόκου που επιστρέφει στη δράση!

Παλαιότερα άρθρα του Tzini