1319

Κώστας Ζαφείρης

Νέα κομμάτια στο παζλ

Γεια χαρά!

Πριν λίγες ώρες είχαμε… έναρξη εργασιών στο κορυφαίο και πιο ανταγωνιστικό πρωτάθλημα της Ευρώπης, το ισπανικό.

Η πιο σημαντική αλλαγή στη φετινή ACB είναι ότι θα συμμετάσχουν σ’ αυτήν 19 ομάδες (ρεπό για μία ομάδα κάθε αγωνιστική), με την Χιπουσκόα να είναι η «φρέσκια» της ιστορίας.

Οι δύο τελευταίοι της κανονικής περιόδου θα πάρουν τον δρόμο για την 2η κατηγορία, ενώ οι 8 πρώτοι της βαθμολογίας στο φινάλε του 1ου γύρου του πρωταθλήματος θα τσεκάρουν το εισιτήριο για το Copa del Rey.

Τέλος, οι 8 πρώτοι της τελικής βαθμολογίας της κανονικής περιόδου θα πέσουν στη μάχη των πλέι οφ.

Πρεμιέρα σήμερα, Κυριακή, για τις Μπασκόνια και Βαλένθια σε ένα ματς με ιδιαίτερο ενδιαφέρον που θα δείξει (σε έναν βαθμό βέβαια, είναι πολύ νωρίς ακόμα) σε τι δρόμο βαδίζουν οι δύο ομάδες.

Οι περσινοί πρωταθλητές έχασαν τον ηγέτη και καλύτερό τους παίκτη, τον Γεωργιανό πάουερ φόργουορντ, Σενγκέλια, ο οποίος μετακόμισε στη Μόσχα για λογαριασμό της ΤΣΣΚΑ, με τον έμπειρο κόουτς Ντούσκο Ιβάνοβιτς να υπογράφει τον εξαιρετικό σμολ φόργουορντ, Γκεντράιτις, ο οποίος προέρχεται από μία σπουδαία σεζόν με την φανέλα της Αλμπα Βερολίνου (ένας ακόμη παίκτης που ανέβηκε επίπεδο στα χέρια του δασκάλου Αϊτο Ρενέσες), τον μπόμπερ Πίτερς που δεν βρήκε χώρο στην Εφές και τον αξιόλογο ψηλό Γεκίρι από την Βιλερμπάν.

Από ‘κει και πέρα, νέος ηγέτης των πρωταθλητών είναι ο Αργεντινός πλέι μέικερ Βιλντόσα, σημαντικοί και οι γκαρντ Χένρι, Ντράγκιτς και το πολυεργαλείο, Πολονάρα.

Από την άλλη πλευρά, η Βαλένθια μπαίνει στη νέα σεζόν έχοντας μεγάλες φιλοδοξίες όχι μόνο για το πρωτάθλημα αλλά και για την Ευρωλίγκα. Και γιατί όχι, δηλαδή; Το αφεντικό της (ιδιοκτήτης της μεγαλύτερης αλυσίδας σούπερ μάρκετ στην Ισπανία) έβαλε βαθιά το χέρι στην τσέπη σε δύσκολους καιρούς λόγω Covid και έθεσε στην διάθεση του αξιόλογου κόουτς, Πονσαρνάου (παραμένει στον πάγκο των «νυχτερίδων») τον θαυματουργό κοντό της Αλμπα, Χέρμανσον, το «πολυβόλο», Πρέπελιτς (από την Μπανταλόνα, πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος πέρυσι, δεν σταματάει να εκτελεί έξω από τα 6,75 μ.

), τον αμυντικό εξολοθρευτή, Κάλινιτς (έκλεισε ο κύκλος του Σέρβου φόργουορντ στην Φενέρ) και του πάουερ φόργουορντ, Ντέρικ Ουίλιαμς (πέρυσι στην Φενέρ, το 2011 ήταν νούμερο 2 στο ντραφτ του NBA, δεν έκανε ποτέ την καριέρα που περίμεναν κάποιοι, όμως είναι ένας πολύ χρήσιμος παίκτης). Παράλληλα, η Βαλένθια κράτησε τον ηγέτη και αρχηγό της, τον Μαυροβούνιο ψηλό Ντούμπλεβιτς, ενώ πούλησε στη Ρεάλ τον ποιοτικό φόργουορντ Αμπάλντε και έβαλε στα ταμεία της 1,5 εκατομμύριο ευρώ.

Τόσο η Μπασκόνια όσο και η Βαλένθια στα παιχνίδια που έχουν παίξει μέχρι τώρα, έριξαν μεγάλο βάρος στα αμυντικά τους καθήκοντα. Για τον Ιβάνοβιτς αυτό δεν αποτελεί είδηση, όμως για την ομάδα του Πονσαρνάου είναι ένας νέος προσανατολισμός μέσα στο παρκέ. Αλλωστε, τα «κομμάτια» που πρόσθεσαν οι «νυχτερίδες» στο παζλ, κατά την διάρκεια του καλοκαιριού, αυτό δείχνουν.

  

Παλαιότερα άρθρα του Κώστας Ζαφείρης