251

Κώστας Ζαφείρης

Να την κοιτάξει στα μάτια

Γεια χαρά σε όλους.

Εφυγαν οι τρεις πρώτες μέρες του Μουντομπάσκετ και ελπίζω ο τραυματισμός του Φραντς Βάγκνερ, που τον έθεσε εκτός στο παιχνίδι με την Αυστραλία (έγινε, πάντως, η… δουλειά για τα «πάντσερ» – έκαναν το 2Χ2 στον όμιλο) να μην είναι σοβαρός και ο φόργουορντ των Ορλάντο Μάτζικ να πατήσει παρκέ στη συνέχεια του τουρνουά.

Είναι κομβικής σημασίας.
Την Δευτέρα, η Εθνική μας βρίσκει απέναντί της τις ΗΠΑ και προφανώς ο στόχος της ομάδας του Δημήτρη Ιτούδη είναι να σταθεί με αξιοπρέπεια προκειμένου να μην χαλάσει το μυαλό της εν όψει του τρίτου και τελευταίου ματς κόντρα στη Νέα Ζηλανδία, που ίσως κρίνει την πρόκριση στους «16».
Από ‘κει και πέρα, κράτησα δύο παιχνίδια: τη νίκη της Νέας Ζηλανδίας απέναντι στην Ιορδανία και το ενδεχόμενο η Γεωργία να κοιτάξει στα μάτια τον Λούκα Ντόντσιτς και τη Σλοβενία.


Η Νέα Ζηλανδία έχασε (99-72) στην πρεμιέρα, όμως η εικόνα της δεν ήταν αποθαρρυντική. Ηταν ανταγωνιστική για περίπου ένα ημίχρονο κι αυτό κάτι λέει.
Από την άλλη, την Ιορδανία την είδαμε στο ματς με την Εθνική μας και ήταν περίπου όπως την περιμέναμε.
Χόλις-Τζέφερον (24 π., 9 ριμπ.) και Ντουβερίογλου (14 π., 9 ριμπ.) και από ‘κει και πέρα λίγα πράγματα.


Νομίζω ότι η Νέα Ζηλανδία είναι ανώτερη, έχει περισσότερες λύσεις στο μπροστά μέρος του παρκέ και θα παίξει τα ρέστα της για να ελπίζει στην υπέρβαση κόντρα στην Ελλάδα, στην τελευταία στροφή.
Στο Γεωργία-Σλοβενία, ο Ηλίας Ζούρος και οι παίκτες του θα προσπαθήσουν να αποδείξουν ότι δεν θέλουν να περάσουν απαρατήρητοι από το Μουντομπάσκετ 2023 (η Γεωργία συμμετέχει για πρώτη φορά σε Παγκόσμιο Κύπελλο).


Στην πρεμιέρα οι Γεωργιανοί καθάρισαν εύκολα το Πράσινο Ακρωτήρι (85-60), «μίλησε» κυρίως η δύναμή τους στη ρακέτα, άλλωστε δεν έχουν κακό ρόστερ: Μπιτάτζε, Σενγκέλια, Σανάτζε, ΜακΦάντεν, Μαμουκελασβίλι, την ίδια ώρα που δεν κουβαλούν τρομερό άγχος στην πλάτη τους, αφού και μία πρόκριση στους «16» θα προστεθεί στην ανοδική πορεία που διαγράφουν την τελευταία δεκαετία.


Οσο για τη Σλοβενία, όλα εξαρτώνται από τον Λούκα Ντόντσιτς. Το κοντέρ του σταρ των Μάβερικς στο πρώτο παιχνίδι με τη Βενεζουέλα (100-85) έγραψε 37 πόντους, 7 ριμπάουντ και 6 ασίστ και η αλήθεια είναι ότι τέτοιου τύπου παιχνίδια έχει την κλάση για να τα παίρνει μόνος του.
Όμως, ταυτόχρονα τα υπόλοιπα κομμάτια του παζλ της ομάδας του Αλεξάντερ Σέκουλιτς δεν φαίνεται να είναι τόσο ποιοτικά όσο στις προηγούμενες διοργανώσεις κι αυτό ίσως φανεί στο σημερινό παιχνίδι.


Πήγα με το ενδεχόμενο η Γεωργία να το παλέψει και να διαφυλάξει το υπέρ της χάντικαπ, στο οποίο πέφτει το βάρος.

Παλαιότερα άρθρα του Κώστας Ζαφείρης