1898

Editorials

Να τιμάμε τα θύματα όπως πρέπει…

Ηταν 8 Φλεβάρη 1981. Μιά ημέρα θριάμβου γιά τον Ολυμπιακό, 6-0 την ΑΕΚ, μετατράπηκε σε απέραντη θλίψη, σε μαύρη μέρα. Εικοσιένας άνθρωποι νεκροί, ποδοπατημένοι, πήγαν από ασφυξία, στην Θύρα 7 του (παλιού) σταδιού Καραϊσκάκης, όταν φεύγοντας ο συνωστισμός ήταν απίστευτος, κάποιος ίσως γλίστρησε (;) και παρέσυρε σαν ντόμινο τους άλλος, τα τουρνικέ δεν είχαν απομακρυνθεί, η πόρτα ήταν κλειστή ή μισάνοιχτη.

Τα γνωρίζουμε όλοι. Και κάθε χρόνο τιμάμε τη μνήμη αυτών των ανθρώπων. Για όλες τις ομάδες, εδώ δεν χωράνε οπαδικά, η 8η Φλεβάρη 1981 είναι η αποφράδα μέρα.

Τα τιμάμε όμως πραγματικά αυτά τα θύματα; Πέρασαν δεκαετίες. Αναρωτηθείτε, το να θυμόμαστε ή να γίνεται ένα μνημόσυνο, αρκεί;

Πόσα γήπεδα φτιάχτηκαν, πόσες εγκαταστάσεις αναβαθμίστηκαν; Και το ΚΥΡΙΟΤΕΡΟ: Πόσο άλλαξε η δική μας νοοτροπία ως φίλαθλοι; Μην αναρωτηθεί κανείς “μα καλά, εδώ δεν μιλάμε για επεισόδια”.

Η νοοτροπία ενός φιλάθλου δεν αφορά μόνο σε επεισόδια ή σε καφρίλες ή βρισιές ή ρίψη αντικειμένων. Ειναι κάτι πιο βαθύ, που μας αφορά όλους. Και εξηγούμαι:

Ποιό είναι το πιό σύγχρονο γήπεδο εν Ελλάδι; Το ΟΑΚΑ. Ας μείνω σε αυτό, που έχει και την μεγαλύτερη προσέλευση βάσει χωρητικότητας. Γνωρίζετε ότι η ΑΕΚ φέτος ΚΑΙ στα τρία ματς του Champions League (ακόμα και με Μπενφίκα ή Αγιαξ που το γήπεδο δεν γέμισε) έφαγε πρόστιμο; Ξέρετε τον λόγο; Γιατί δεν είχε κενές τις σκάλες! Δείτε παρακάτω την φωτό που παραθέτω από το ΑΕΚ-Μπάγερν.

Βλέπετε πουθενά τις…σκάλες; Οχι, γιατί είναι γεμάτες κόσμο! Η UEFA το τονίζει πάντα, το καταγράφει πάντα, το τιμωρεί πάντα! Είναι χαζοί; Οχι βέβαια. Οι έξοδοι διαφυγής, οι σκάλες, ΠΡΕΠΕΙ να μένουν κενές. Να μπορεί άμεσα και χωρίς κίνδυνο να φύγει κάποιος.

Παθαίνει ένα έμφραγμα κάποιος (κούφια η ώρα).

Πως θα μπει μέσα φορείο; Πόσο γρήγορα; Να μην πάω στο ακραίο ότι κάποιος γλιστράει και συμπαρασέρνει άλλους. Το φαινόμενο είναι μόνιμο και σε όλα τα γήπεδα. Προχθές στο ΑΕΚ-ΠΑΟΚ, ενώ είχε κενές θέσεις, οι σκάλες στις θύρες 3-5-7-9 ήταν γεμάτες ξανά! Βαριέται ο άλλος να πάει στη θέση του; Του την έχουν πιάσει ενώ είναι αριθμημένη; Οποιος και να είναι ο λόγος, είναι απαράδεκτο, είναι τραγικό.

ΜΙΑ φορά θα γίνει το κακό. Και εδώ έχω παράδειγμα το ΟΑΚΑ που δεν έχει μεγάλη κλίση και έχει πλατύσκαλα φαρδιά. Σκεφτείτε σε άλλα γήπεδα.

Οι (ιδιωτικές) εταιρίες σεκιούριτι, τα κίτρινα γιλέκα ανά θύρα απλά παρατηρούν. Ουδείς συμμορφώνει κανέναν. Αναρωτηθείτε λοιπόν: Γιά κάτι τόσο απλό, τόσο σωστό, εμείς απλά αδιαφορούμε.

Η γηπεδική μας παιδεία είναι υπό του μηδενός. Μέχρι να ξαναγίνει μιά νέα Θύρα 7. Να κλάψουμε κόσμο άδικα. Καλά τα ευχολόγια, “καλά” τα μνημόσυνα, επιβάλλονται νέες και σύγχρονες εγκαταστάσεις, αλλά μην γελιόμαστε. Πάντα και πρώτα, όλα ξεκινάνε από εμάς τους ίδιους….

Υ,Γ: Οπαδός της Μπόρνεμουθ στο ματς του Λιγκ Καπ το Δεκέμβρη μέσα στο Στάμφορντ Μπριτζ με την Τσέλσι, πέταξε μια…πίτα.

Με αρνί ήταν; Με δενδρολίβανο; Μηλόπιτα ήταν; Μια… πίτα, κάπου κοντά στο κόρνερ. Ούτε το είδε κανείς, δεν πέτυχε κανέναν. Ή μάλλον το είδε… ένας. Αυτός που είναι για αυτή τη δουλειά. Ενας σεκιούριτι της θύρας. Τον μάζεψε, φώναξε αστυνομία, συνελήφθη. Μόλις διαπιστώθηκε ότι το είχε ξανακάνει το 2012 (και είχε φάει 3 χρονάκια καμπάνα), του περάσαν χειροπέδες, πήγε στεγνά στο κελί και ερήμην του δικάστηκε προ ημερών.

Αναμένεται η νέα βαριά καμπάνα. Σίγουρα δεν θα ξαναπατήσει σε γήπεδο. Για μια πίτα που πέταξε. Κάντε τώρα τις συγκρίσεις.

Και ένα κουίζ: Στο Γουέμπλει, αν κάνετε το τουρ του γηπέδου, θα πάτε και στα μπουθ ασφαλείας. Εκεί θα μάθετε κάτι …αδιανόητο: Πόσο χρόνο έχουν για να εντοπίσουν από τις κάμερες ή αν ειδοποιηθούν μέσω ασυρμάτου, να συλλάβουν έναν ταραξία και αν δεν το κάνουν μέσα σε αυτό το διάστημα γίνεται εσωτερική έρευνα και αναζητούνται ευθύνες; Η απάντηση θα σας σοκάρει.

Δεκατρία (13!!) δευτερόλεπτα.

***Ολα πρίμα εντός Betsellers, αλλά διαφήμιση-τελάλη δεν θα δείτε ποτέ. Περιμένουμε κι εσάς που ακόμα δεν το έχετε αποφασίσει να έρθετε στην μεγάλη μας παρέα. Μια υπενθύμιση για υποψήφιους νέους συνδρομητές: Οσοι κάνετε έγγραφη/συνδρομή με χρεωστική/πιστωτική (μέσω του περιβάλλοντος της Viva Wallet) ενεργοποιήστε αυτόματα.

Οσοι κάνετε με τραπεζική κατάθεση (είτε σε κατάστημα είτε on line banking) πρέπει να μας στέλνετε το καταθετήριο/απόδειξη στο [email protected] για να ενεργοποιήστε. Σας περιμένουμε, στο Betsellers όλα είναι διαφορετικά!

Παλαιότερα Editorials