282

Germanos

Ξεκάθαρα φαβορί, ομάδες με potential

Χαιρετώ σας φίλοι! Τι να πρωτοσχολιάσεις, κάθε εβδομάδα και νέο… επεισόδιο στην Ελλάδα, μια οι φωτιές, μια οι εκρήξεις σε στρατιωτική βάση, μια η φασιστική επιδρομή «οπαδών» με αποτέλεσμα τον θάνατο ενός νέου παιδιού. Και όλα αυτά με απίστευτο παρασκήνιο, που αν το παρακολουθήσει κάποιος για πολύ, μαυρίζει η ψυχή του.

Όπως είπε και ένας φίλος, το κράτος έχει γίνει ένα με το παρακράτος. Τέλοσπαντων, ας μην επεκταθώ και ας αφοσιωθώ στα άκρως ποδοσφαιρικά.

Το Σ/Κ που πέρασε μας άφησε χωρίς επιστροφές. Η Ντούισμπουργκ ήταν καλύτερη, όμως δεν κατάφερε να κάνει το 0-2 σε δύο περιπτώσεις και φυσικά όταν δέχτηκε το γκολ δεν μπόρεσε επίσης σε δύο περιπτώσεις να κάνει το 1-2.

Το 1-1 κρίνεται άδικο. Από την άλλη η Λούστεναου δεν είχε ελπίδες κόντρα στην καλή και ψυχωμένη Αούστρια, που έβγαλε αντίδραση μετά την ήττα από την Γκρατς.

Ακολουθεί Σ/Κ Κυπέλλων στη Γερμανία, 32 παιχνίδια, 64 ομάδες. Από την άλλη έχουμε κανονική αγωνιστική στην Αυστρία. Πριν ξεκινήσω το αφιέρωμα της γερμανικής Bundesliga, να τονίσω πως για την Παρασκευή είμαι no bet, καθώς δεν μου αρέσει τίποτα από τη δεύτερη Αυστρίας.

Ένα γκρουπ ομάδων που ξεχωρίζουν

Υπάρχουν τρεις ομάδες που ξεκινάνε και λένε ανοιχτά «πάμε για τον τίτλο». Για την Μπάγερν τι κουβέντα να κάνω, ισόβια πρωταθλήτρια (δυστυχώς) και αυτό είναι το μόνο πρόβλημα της Μπουντεσλίγκα όσον αφορά την αίγλη της. Πολλά για την ομάδα δεν έχω να πω, ενισχύθηκε αμυντικά με τον Κιμ, επιθετικά σίγουρα ψάχνει το πολυπόθητο εννιάρι, αφού η σεζόν δεν βγαίνει με Μοτίνγκ και Τελ.

Αν αποκτήσει εννιάρι, τότε γίνεται το απόλυτο φαβορί. Από εκεί και πέρα έχουμε δύο ομάδες που προσπαθούν να τη ρίξουν από τον θρόνο. Η μία είναι η Ντόρτμουντ, η οποία τελευταία αγωνιστική πέρυσι «αυτοκτόνησε». Πάνε σε αυτές τις λεπτομέρειες θέλει να χτίσει ο κόουτς Τέρζιτς και να τα πάει ακόμα καλύτερα. Ενισχυμένη επιθετικά και αμυντικά, έχασε δύναμη στο κέντρο της, αφού έφυγε ο Μπέλιχγαμ και ο Γκερέιρο, ενώ αυτοί που ήρθαν πρέπει πρώτα να επιβεβαιώσουν αρκετά.

Η έτερη είναι η Λειψία, η κυπελλούχος της περυσινής σεζόν. Αρκετά ενδιαφέρον το έμψυχο δυναμικό της ομάδας, πολλά μα πάρα πολλά ταλέντα, που έχουν όλο το potential για να μεγαλουργήσουν. Αν θα ρίξουν από τον θρόνο την Μπάγερν; Δεν το γνωρίζω, βρίσκω πάντως το πρωτάθλημα αρκετά ανοιχτό όσον αφορά την κατάκτηση με βάσει τα τωρινά δεδομένα.

Οι «ευρωπαίες», οι ενισχυμένες και τα ερωτηματικά

Θα κάνουν άλλη μια τόσο σταθερή χρονιά η Ουνιόν και η Φράιμπουργκ; Πέρυσι απέδειξαν πως μπορούν να διαχειριστούν αρκετά «καρπούζια» κάτω από την ίδια μασχάλη. Πλέον είναι γνωστές και ίσως αυτό οδηγήσει στο να επιστρέψουν στην κανονικότητα (θέσεις 6-10).

Προσωπικά πιστεύω πως η ομοιογένεια είναι δύσκολο να διασπαστεί, πρέπει να γίνουν πολλά λάθος για να «χαλάσουν» αυτά τα σύνολα. Όλα σωστά μέχρι στιγμής και σε σχεδιασμό και σε έμψυχο δυναμικό. Απομένει να φανεί στο χόρτο που μπορούν να φτάσουν.

Ποια θεωρώ πολύ δυνατή ομάδα φέτος; Την Λεβερκούζεν! Μου αρέσει τρομερά το ρόστερ της, ενισχύθηκε ουσιαστικά, έχει παίκτες ηγετικούς και φυσικά έναν προπονητή που μπορεί να τους διαχειριστεί απόλυτα και το όνομα του είναι Αλόνσο.

Ο τεχνικός διευθυντής Ρόλφες κάνει τρομερή δουλειά και σίγουρα μπορεί να ομάδα φέτος να «χτυπήσει» Τσάμπιονς Λιγκ. Τρεις ομάδες με ιδιαίτερα ερωτηματικά για φέτος είναι η Βόλφσμπουργκ, η Άιντραχτ και η Γκλάντμπαχ. Η Άιντραχτ θα βρίσκεται Ευρώπη φέτος, όμως κάτι φαίνεται να έχει χαλάσει την μαγιά εκεί στην πόλη των τραπεζών.

Η φυγή του Γκλάσνερ είναι κάτι που προσωπικά μου δείχνει ότι δεν λειτουργούν πολλά πράγματα σωστά, αφού ο συγκεκριμένος προπονητής είναι γνωστός για την σκληρή δουλειά του. Ίσως από τις απογοητεύσεις θα είναι η Άιντραχτ φέτος, δύσκολο το έργο του νέου προπονητή. Από την άλλη η Βόλφσμπουργκ ίσως παρουσιάσει καλύτερο πρόσωπο από πέρυσι υπό τις οδηγίες του Κόβατς, που έχει την άνεση να δουλέψει ήσυχα.

Σύνολο δουλεμένο, σύνολο που δεν έχει κάποια πίεση, αφού οπαδικά είναι… ανύπαρκτη. Το τέλειο περιβάλλον λοιπόν να δουλέψει κανείς ήσυχα. Το πιο ενδιαφέρον project από όλες φαίνεται να έχει η Γκλάντμπαχ. Πλήρως ανανεωμένη με παίκτες που διψάνε, με παίκτες που αγοράστηκαν για λίγα χρήματα, όμως το potential τους είναι τεράστιο. Οι Ελβετοί στο Γκλάντμπαχ πάντα έδεναν.

Από Φαβρ, μέχρι Ζόμερ και Ελβέντι. Πλέον στον πάγκο της ομάδας ο Σεοάνε, που υπόσχεται μάχη, όποιο και να είναι το αποτέλεσμα.

Στόχος η ήρεμη χρονιά

Το γκρουπ ομάδων που ψάχνουν την σταθεροποίηση σε θέσεις που δύσκολα μπορούν να κινδυνεύσουν, είναι η Κολωνία, η Χόφενχαϊμ, η Μάινς, η Στουτγάρδη, η Βρέμη και η Άουγκσμπουργκ.

Προφανέστατα στην καλύτερη θέση από αυτές βρίσκεται Κολωνία – Χόφενχαϊμ και Μάινς, τρεις ομάδες που έχουν ποιότητα να παίρνουν κρίσιμα παιχνίδια. Από τις τρεις αυτές, η Χόφενχαϊμ δείχνει να αλλάζει πρόσωπο επί Ματεράτσο, επιθετικά μοιάζει τουλάχιστον να είναι ένα κλικ πιο πάνω από όλες τις ομάδες του κάτω μέρους του πίνακα.

Κολωνία και Μάινς είναι ξεκάθαρα ομάδες προπονητών, που μέσα από τη συνολική προσπάθεια μπορούν να επιτυγχάνουν στόχους. Μεγάλο ερωτηματικό αποτελούν οι ομάδες της Στουτγάρδης, της Βρέμης και της Άουγκσμπουργκ. Κενά στα ρόστερ, λείπει η ποιότητα και σίγουρα θα φανεί πως μπορούν να ανταπεξέλθουν. Και οι τρεις ομάδες πάντως έχουν νεαρούς και φιλόδοξους προπονητές, προπονητές που λατρεύουν την εξέλιξη τόσο συνολικά όσο και ατομικά.

Δύσκολη η οποιαδήποτε πρόβλεψη.

Ξεκάθαρα φαβορί υποβιβασμού

Οι δύο ομάδες που ανέβηκαν είναι αυτόματα και πρώτα φαβορί υποβιβασμού. Δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω με τον Book. Η Χάιντενχαϊμ σταχτοπούτα, αφού ανέβηκε για πρώτη φορά. Μικρό γήπεδο, μικρό χωριό, μια ομάδα ένα πρόσωπο και αυτό το πρόσωπο είναι ο προπονητής της ο Σμιντ, ο μακροβιότερος προπονητής σε πάγκο στη Γερμανία (ναι ξεπερνάει και τον Στράιχ της Φράιμπουργκ) με 16 χρόνια στον πάγκο της ομάδας.

Παρόλα αυτά βάσει αυτών που βλέπουμε στα χαρτιά, δύσκολα θα αντέξει στην Μπουντεσλίγκα. Το ίδιο ισχύει και για τη Ντάρμστατ, που έχασε σε ποιότητα και σίγουρα ο εξαιρετικός προπονητής Λίμπερκνεχτ θα πρέπει να βρει λύσεις. Τέλος, η Μπόχουμ ξεκινάει μια δύσκολη χρονιά επί Λετς, πολλά προβλήματα κρύφτηκαν κάτω από το χαλάκι και δεν θα μου κάνει εντύπωση αν στο πέρας της φετινής σεζόν βρεθεί στις τρεις τελευταίες θέσεις.

Εικόνα των φιλικών και τι μπορούμε να περιμένουμε

Αρκετό μπέρδεμα από τα φιλικά, που όπως λένε οι «παλιοί» είναι για τους προπονητές και μόνο. Ας δούμε όμως το μέσο όρο των xgoals των ομάδων στα φιλικά, που λέει και αρκετά για το πόσα σωστά πράγματα έκαναν. Η Μίνας είχε μέσο όρο xgoals 3,0, με τη Ντόρτμουντ και τη Χάιντενχαϊμ να κολουθούν με 2,7 και 2,5 αντίστοιχα.

Φυσικά άλλη βαρύτητα έχει το 2,7 της Ντόρτμουντ, που οι αντίπαλοι της ήταν Μάνσεστερ Γιουν, Τσέλσι, Άγιαξ. Από εκεί και πέρα πολλές κυμάνθηκαν στο 2 με 2,5. Κάκιστες στα φιλικά ήταν η Άιντραχτ, η Μπόχουμ και η Ντάρμστατ, όπου πολλά δεν πήγαν όπως θα ήθελαν, ενώ προβληματική ήταν και η Φράιμπουργκ με την Άουγκσμπουργκ και τη Βέρντερ. Εν ολίγοις είμαι πολύ περίεργος να δω την εικόνα των ομάδων στα πρώτα επίσημα παιχνίδια.

Αυτά για σήμερα, αφιερωματάκι να διαβάσετε, εννοείται θα τα πούμε αύριο εντελώς στοιχηματικά πλέον, αφού ολοκληρώθηκαν τα preview και μπορούμε να επικεντρωθούμε μόνο στα παιχνίδια! Cheers!

Παλαιότερα άρθρα του GERMANOS