2010

Κώστας Ζαφείρης

Ξενύχτια με νόημα…

Επιτέλους. Ηρθε η… σωτήρια εβδομάδα για να αποκτήσουν (ξανά) νόημα και ποιότητα τα ξενύχτια μας. Η αλήθεια είναι ότι οι τρελαμένοι (και είναι πολλοί πλέον) με το NBA στη χώρα μας, περίμεναν πως και πως τα ξημερώματα της Τετάρτης και το πρώτο τζάμπολ της σεζόν 2018-19 στο καλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου.

Το βιολογικό μας ρολόι είναι έτοιμο να αλλάξει ξανά (πιστέψτε με η μελέτη των ειδήσεων και η παρακολούθηση των περισσότερων αγώνων του NBA είναι σκληρό σπορ, εκτός από ευχαρίστηση), την ίδια ώρα που Πέμπτη και Παρασκευή έχουμε Ευρωλίγκα, μεσοβδόμαδα Γιούροκαπ και Τσάμπιονς Λιγκ και το σαββατοκύριακο τα μεγάλα Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, την Basket League και την Α2.

Ορεξη να έχουμε, για να βλέπουμε όσους περισσότερους αγώνες γίνεται σε όλα τα «μέτωπα», να γράφουμε τα κείμενα με τις προτάσεις μας, χρήματα να παίζουμε και αντοχή στην γκρίνια που έρχεται από κοπέλες, γυναίκες, συγγενείς και φίλους. Οπως καταλάβατε, το μπάσκετ, θα έχει την δική του ξεχωριστή θέση στο νέο BETSELLERS. Θα τα λέμε σχεδόν καθημερινά.

Καλή επιτυχία σε όλους μας…

Πάμε, όμως, να ρίξουμε μια ματιά σε κάποια ειδικά στοιχήματα από το NBA, τα οποία στα δικά μου μάτια έχουν αξία.

Ο λάκκος των λεόντων

Κακά τα ψέματα: η δυτική περιφέρεια για τους 15 μονομάχους είναι λάκκος των λεόντων και δικαιολογημένα συγκεντρώνει τα περισσότερα βλέμματα των φιλάθλων. Υψηλότερο επίπεδο και ανταγωνισμός, μάχη μέχρις εσχάτων για μία θέση στην πρώτη οχτάδα.

Με μία φράση αίμα και άμμος.

Στον περσινό μαραθώνιο, οι Νάγκετς (με ρεκόρ 46-36) έμειναν έξω από τον χορό των πλέι οφ, στο παρά ένα. Στην κυριολεξία. Στον 82ο αγώνα της κανονικής περιόδου, ηττήθηκαν στην παράταση στην Μινεσότα, με το 8ο και τελευταίο εισιτήριο να πηγαίνει στα χέρια των Τίμπεργουλβς.

Οι υποστηρικτές του παιχταρά, Νίκολα Γιόκιτς, είπαν «κρίμα» με ένα στόμα και μια φωνή.

Και όχι άδικα… Φέτος, ήρθε η ώρα ο Σέρβος ψηλός να πάρει το αίμα του πίσω και τα τριπλ – νταμπλ που κάνει το ένα μετά το άλλο να αποκτήσουν μεγαλύτερη αξία. Βέβαια, τόσο ο Γιόκιτς όσο και ο κόουτς των «σβόλων», Μάικλ Μαλόουν παρακαλούν το… Θεό να μην υπάρξουν τραυματισμοί, όπως την περσινή σεζόν (Πολ Μίλσαπ, Τζαμάλ Μάρεϊ, Γκάρι Χάρις).

Οι δύο τελευταίοι θα κάνουν την δουλειά στην περιφέρεια, μαζί με τον Αζάια Τόμας, στον οποίο θα δοθεί η ευκαιρία να κλείσει πολλά στόματα. Την ίδια ώρα ο Ουίλ Μπάρτον βρίσκεται στην καλύτερη περίοδο της καριέρας του, ο Μίλσαπ μοιάζει «πεινασμένος», ενώ ο Γιόκιτς δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις.

Δεν υπάρχει λόγος να το… κουράσω περισσότερο.

Οι υγιείς Νάγκετς έχουν την ποιότητα να πάνε πολύ μακριά την βαλίτσα στο φετινό πρωτάθλημα. Το Over 46,5 νίκες των «σβόλων» έχει ήδη κυκλωθεί σε απόδοση 1,70.

Με τον Λεμπρόν και την απόφασή του να μετακομίσει στο Λος Αντζελες με στόχο να βάλει ξανά στον χάρτη τους Λέικερς, θα ασχοληθούμε κατά την διάρκεια της σεζόν. Αλλωστε, όλος ο ντουνιάς έχει αναφερθεί στο συγκεκριμένο θέμα.

Όμως, με τρώει το χέρι μου και δεν γίνεται να μην ξεκαθαρίσω ότι δεν τους πιστεύω και πολύ τους «λιμνάνθρωπους». Σε αυτή την Δύση δεν θα περάσουν εύκολα και ο Λεμπρόν πολύ γρήγορα θα αντιληφθεί τις τεράστιες διαφορές με την soft, Ανατολή. Το να κάνουν οι Λέικερς κάτω από 48,5 νίκες πληρώνει 1,75. Καθόλου άσχημα.

Σάκος του μποξ

Από τη στιγμή που ο Τζέιμς βγήκε από την μέση (μετακόμισε στην δυτική περιφέρεια) οι μνηστήρες του τίτλου στην Ανατολή τρίβουν τα χέρια τους.

Ξεκάθαρα ο πρώτος λόγος ανήκει στους Σέλτικς (ο εξαιρετικός κόουτς, Μπραντ Στίβενς έχει ένα πολύ πλούσιο σε ποιότητα ρόστερ), αλλά δεν ανακαλύπτουμε την Αμερική αναφέροντας το αυτό.

Step up θέλουν να κάνουν οι Μπακς με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο πιο πεινασμένο από ποτέ και έναν προπονητή – τον Μάικ Μπουντενχόλζερ – που απέδειξε στην Ατλάντα με την δουλειά του (φιναλίστ το 2015 στην Ανατολή με τους Χοκς) ότι αξίζει να βρίσκεται στον πάγκο ομάδας που έχει υψηλές φιλοδοξίες.

Κυκλώνουμε το Over 47,5 νίκες των «ελαφιών».

Ενδιαφέρον, όμως, υπάρχει και στα… χαμηλά. Η περσινή χρονιά βρήκε τους Χοκς στη θέση που άξιζαν, χωρίς αμφιβολία: στην τελευταία. Βαθμολογικά κάτι ανάλογο περιμένουμε από τα «γεράκια» και φέτος, καθώς ο βασικός τους στόχος είναι το tanking και η ανάδειξη νεαρών παικτών (πάντως δεν διαθέτουν και πολλούς που μπορούν να ξεχωρίσουν).

Τα δύο τελευταία και καθοριστικά «χτυπήματα» για την Ατλάντα ήταν η αποχώρηση του Μπουντενχόλζερ και του σταρ της ομάδας, του Γερμανού πόιντ γκαρντ, Σρέντερ, ο οποίος θα αγωνιστεί φέτος με την φανέλα των Οκλαχόμα Θάντερ. Χωρίς πολλά – πολλά παίζουμε το Under 23,5 νίκες των Χοκς, οι οποίοι και φέτος ετοιμάζονται να γίνουν ένας πολύ… θελκτικός σάκος του μποξ.

Τα λέμε, ξανά, αύριο…

Παλαιότερα άρθρα του Κώστας Ζαφείρης