1677

Μάκης Μηνδρινός

Οι εμπνεύσεις και η φορμαρισμένη

Χαιρετώ! Εχουν πλάκα οι βραδιές του Τσάμπιονς Λιγκ που έχει παράλληλα και εμβόλιμες αγωνιστικές στις μικρές κατηγορίες της Αγγλίας. Νιώθω ότι μόνο εγώ ασχολούμαι με τις Αγγλιδούλες! Ο άλλος να αγωνιά αν θα μπει το πέναλτι της Τσέλσι ή αν να βγει over το Νάπολι – Λίβερπουλ κι εγώ να ψάχνω να βρω γιατί αποβλήθηκε ο Μόρτον της Φόρεστ Γκριν.

O καθένας με τις αγωνίες του σ’ αυτή τη ζωή! Πέρα από την πλάκα, η Φόρεστ Γκριν το πήγε ακριβώς εκεί που ήθελε το ματς, απειλήθηκε ελάχιστα ως το 70’, όμως από τη στιγμή που έμεινε με δέκα είναι τυχερή που κράτησε το μηδέν (είχε και δοκάρι η Καρλάιλ). Κατά τ’ άλλα, μια μικρή (μπορεί και μεγάλη, ειδικά την Τρίτη) έγινε στο Τσάμπιονς Λιγκ, με τα φαβοράκια να σπάνε, τα over να μην έρχονται και τον κόσμο που περιμένει πώς και πώς να παίξει στοίχημα σ’ αυτές τις διοργανώσεις να ψάχνει τρύπα να κρυφτεί!

Το στοίχημα είναι δύσκολο, όλοι το ξέρουμε αυτό.

Οσο δύσκολα κερδίζεις τόσο εύκολα χάνεις. Το… πρόβλημα είναι ότι ενώ ο βαθμός της δυσκολίας ανεβαίνει στις μεγάλες διοργανώσεις όπως είναι το Τσάμπιονς Λιγκ, ο περισσότερο κόσμος νομίζει ότι εκεί είναι πιο εύκολο να κερδίσει. Το ποιος κερδίζει στο τέλος, βέβαια, είναι πασίγνωστο.

Στο Γιουρόπα Λιγκ δεν έπαιξα τίποτα. Για τους γνωστούς λόγους που αναλύουμε σχεδόν κάθε εβδομάδα σκέφτηκα να κοντράρω τη Γουλβς, όμως δεν είχα την παραμικρή εικόνα από την Μπράγκα, πέρα από τα στατιστικά και τους αριθμούς.

Οπότε δεν ασχολήθηκα καθόλου, αν και το χάζεψα το βράδυ το ματς. Επαναλαμβάνω κάτι που έχουμε πει ήδη κάμποσες φορές, ότι η Γουλβς είναι απολύτως λογικό να «ψάχνεται» στο ξεκίνημα της σεζόν, το παθαίνει κάθε αγγλική ομάδα που δεν είναι συνηθισμένη να παίζει στην Ευρώπη. Ειδικά από τη στιγμή που δεν φρόντισε να γεμίσει το ρόστερ της.

Πριν περάσουμε στα στοιχηματικά, να πούμε δυο λόγια και για τον Ολυμπιακό. Την Τρίτη έγραφα πως δεν περιμένω από τον Ολυμπιακό να μπει με το πόδι πατημένο στο γκάζι και ας είναι εντός έδρας το ματς. Ότι τα κλειδιά για να πάρει θετικό αποτέλεσμα ήταν να τρέξει πολύ, να έχει υπομονή και να είναι τυχερός. Οντως έτρεξε πολύ. Οντως είχε υπομονή.

Η τύχη είναι σχετική: από τη μία στο καλό του διάστημα έχει δοκάρι να προηγηθεί, άρα άτυχος. Από την άλλη βρίσκει γκολ στο τέλος του ημιχρόνου, που είναι το σημείο-κλειδί του ματς.

Την ανάλυση του αγώνα την έχετε διαβάσει από προχθές παντού. Αυτό που μου έκανε εμένα τεράστια εντύπωση (για μία ακόμα φορά) και είναι αυτό που κρατάω περισσότερο απ’ όλα, είναι η εικόνα του Ολυμπιακού μετά το 0-2.

Εχεις μπει εξαιρετικά, δεν έχεις απειληθεί καθόλου, έχεις ευκαιρίες και δοκάρι να προηγηθείς, όμως βρίσκεσαι πίσω 0-2 από ένα χαζό πέναλτι και ένα χαζό λάθος στο κέντρο. Δύο τελικές η Τότεναμ, 0-2. Παίζεις με αγγλική ομάδα, τη φιναλίστ του Τσάμπιονς Λιγκ και που αν τη ρωτούσες πριν το ματς πώς θέλεις να εξελιχθεί ιδανικά το παιχνίδι θα σου απαντούσε «να είμαι 2-0 μπροστά στο 30’».

Στις 9 από τις 10 φορές που στο παρελθόν ο Ολυμπιακός θα ήταν σε ανάλογη θέση θα έχανε. Ισως και εύκολα.

Χθες ήταν τόσο συγκεντρωμένος που συνέχισε και μετά το 0-2 να ακολουθεί το πλάνο του. Χωρίς πανικό, χωρίς μεγάλα ρίσκα, χωρίς βιασύνη, με τρομερή υπομονή, επιμονή και πίστη. Εργο προπονητή αλλά και παικτών. Εξαιρετική η προετοιμασία του Ολυμπιακού για το ματς, τόσο αγωνιστική όσο και πνευματική.

Αυτό είναι που μου έχει κάνει μεγαλύτερη εντύπωση απ’ οτιδήποτε άλλο από τότε που ανέλαβε ο Μαρτίνς τον Ολυμπιακό: το πόσο διαβασμένος είναι pregame και πόσο to the point εμφανίζεται η ομάδα του. Υπάρχουν και εξαιρέσεις, υπάρχουν ματς που έπεσε έξω, αλλά σε κάθε κανόνα υπάρχουν εξαιρέσεις. Και αυτό δεν είναι μόνο δουλειά του Μαρτίνς αλλά και των συνεργατών του.

Αυτά με τα όσα έγιναν, πάμε στα φρέσκα. Να πούμε ότι δεν έχει Βορρά και Νότο Νάσιοναλ Λιγκ καθώς διεξάγονται ακόμα οι πρώτοι προκριματικοί γύροι του Κυπέλλου Αγγλίας. Οπότε θα ασχοληθούμε τα 5 πρωταθλήματα που απομένουν.

Πρέμιερ Λιγκ

Το over στο Λέστερ – Τότεναμ άνοιξε ψηλά (1.90) αλλά μετά το 2-2 του «Καραϊσκάκης» έπεσε σε… νορμάλ πλαίσια (1.

75-1.80). Είναι όντως πιθανό να δούμε περισσότερα από 3 γκολ. Και δεν αποκλείω να αφήσει βαθμούς η Τότεναμ, όμως το σετ είναι απολύτως σωστό.

Το Μπέρνλι – Νόριτς με προβλημάτισε αρκετά, κυρίως επειδή είχα υπολογίσει πως το διπλό θα δίνει κάπου στο 3,00-3,10. Είναι στο 3,65 όμως, οπότε έκανα δεύτερες (και τρίτες) σκέψεις. Η Μπέρνλι φέτος είναι σαφώς πιο ανταγωνιστική σε σχέση με πέρσι, όπου την πάτησε με το Γιουρόπα Λιγκ και πάλευε όλη τη σεζόν για την παραμονή της.

Φέτος είναι πιο ανταγωνιστική, πιο σκληρή, έχει επιστρέψει στα γνωστά της στάνταρ. Και μπορεί να έχει μόλις μία νίκη, όμως από την άλλη δεν έχασε εκτός έδρας σε Γουλβς και Μπράιτον, ενώ οι ήττες της ήταν από Λίβερπουλ και Αρσεναλ. Η Νόριτς από την άλλη έχει ενθουσιάσει, γιατί παίζει ωραία μπάλα. Ανεξάρτητα από το ποιος είναι ο αντίπαλος παίζει όμορφα.

Θυμίζει λίγο Μπόρνμουθ το στυλ της. Και έρχεται βέβαια από το τεράστιο 3-2 επί της Μάντσεστερ Σίτι. Από τη στιγμή λοιπόν που η Νόριτς είναι καλά, σκοράρει εύκολα και έχει εξαιρετική ψυχολογία, το 3,65 προφανώς συζητιέται. Από την άλλη, δεν μπορώ να μην αναφέρω ότι την Μπέρνλι μ’ αρέσει να την κοντράρω περισσότερο απέναντι σε ομάδες που παίζουν πιο κλειστά.

Αν η Νόριτς βγει στο… ξέφωτο δύσκολα θα τη γλιτώσει! Γι’ αυτό λέω ότι με προβλημάτισε αρκετά το συγκεκριμένο.

Το Τσέλσι – Λίβερπουλ είναι το ματς της αγωνιστικής, αλλά δεν βγάζει κάτι. Αναμενόμενα αουτσάιντερ η Τσέλσι, όμως μ’ αυτόν τον αφελή τρόπο που προσεγγίζει τα παιχνίδια της δεν ψήνομαι να την ακολουθήσω κόντρα στη Λίβερπουλ.

Εχουμε ξαναπεί πως όταν μια ομάδα χτίζεται με πολλά πιτσιρίκια είναι πολύ πιθανό να υπάρχουν σκαμπανεβάσματα. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα από την Τσέλσι της προηγούμενης εβδομάδας δεν υπάρχει: πρώτα ρίχνει 5 στην έδρα της Γουλβς με εντυπωσιακή εμφάνιση και αμέσως μετά χάνει εντός έδρας 1-0 από την προβληματική Βαλένθια…

Τσάμπιονσιπ

Είναι δύο ματς παρόμοια, μοιάζουν πάρα πολύ: Μπρέντφορντ – Στόουκ και Γουέστ Μπρομ – Χάντερσφιλντ.

Προφανώς σκέφτομαι τα διπλά, με τη Στόουκ να δίνει 4,50 και τη Χάντερσφιλντ 5,50. Λέω ότι μοιάζουν επειδή η Στόουκ είναι τελευταία και η Χάντερσφιλντ προτελευταία, ενώ είναι οι μοναδικές στην Τσάμπιονσιπ που δεν έχουν ακόμα νίκη! Αλλο κοινό στοιχείο ότι στην αρχή της σεζόν οι μπουκ τις είχαν μέσα στα φαβορί για άνοδο (η Στόουκ έδινε 4,50, η Χάντερσφιλντ 7,00).

Και ότι επίσης το υλικό τους δεν είναι για τόσο χαμηλά. Αυτό το τελευταίο βέβαια δεν λέει και πολλά, έχουμε δει κατά καιρούς να πέφτουν ομάδες με πολύ καλό ρόστερ (π.χ. Σάντερλαντ).

Πάμε να τα δούμε τώρα μεμονωμένα. Η Στόουκ στο ξεκίνημα της σεζόν έχει φάει τη μούντζα και δεν της πάει τίποτα. Αρχικά δεν ήταν καλές οι εμφανίσεις και δικαίως δεν έπαιρνε τίποτα από τα ματς.

Μετά άρχισε να στρώνει η απόδοσή της αλλά και πάλι για τους χ και ψ λόγους δεν μπορούσε να κάνει σεφτέ. Την προηγούμενη αγωνιστική για παράδειγμα υποδέχθηκε την πολύ καλή φέτος Μπρίστολ Σίτι. Μπήκε από νωρίς μπροστά, όμως στο 12’ έμεινε με 10 παίκτες. Ακόμα και με 10 το πάλεψε πολύ, ήταν από τις καλύτερες εμφανίσεις της τηρουμένων και των συνθηκών.

Τι να το κάνεις; Νέα ήττα, 1-2!

Ο προπονητής, Νέιθαν Τζόουνς, στηρίζεται από τη διοίκηση. Για την ακρίβεια, παραστηρίζεται! Ο ίδιος δηλώνει σίγουρος ότι η Στόουκ θα στρίψει. Το υλικό, όπως είπαμε, το έχει. Να γίνει το Σάββατο στην έδρα της Μπρέντφορντ; Η λονδρέζα ίσως είναι λίγο αδικημένη βαθμολογικά σε σχέση με τις εμφανίσεις που έκανε στα περισσότερα παιχνίδια της.

Το κοντέρ γράφει μόλις 2 νίκες, όμως αν ήταν πιο αποτελεσματική στην τελική προσπάθεια πιθανότατα θα είχε περισσότερα τρίποντα. Η αναποτελεσματικότητα, όμως, είναι πρόβλημα: στα 4 από τα 7 έμεινε στο μηδέν. Στο 4,50 η Στόουκ, με τρώει το χέρι μου!

* Πάμε στο Γουέστ Μπρομ – Χάντερσφιλντ. Εχω γράψει και έχω πει σε όποιον με ρώτησε για μακροχρόνια στοιχήματα ότι η Γουέστ Μπρομ στα δικά μου μάτια είναι πολύ πιθανό να επιστρέψει φέτος στην Πρέμιερ Λιγκ.

Καλό ρόστερ και κυρίως καλός προπονητής. Ο Σλάβεν Μπίλιτς είναι από τα καλά ονόματα της κατηγορίας και δείχνει να προσαρμόζεται αμέσως στις ανάγκες της Τσάμπιονσιπ. Αυτή τη στιγμή η Γουέστ Μπρομ είναι η μοναδική αήττητη ομάδα στην κατηγορία και όλα αυτά χωρίς να εντυπωσιάζει με την απόδοσή της. Αυτά είναι δεδομένα που δεν μπορούν να αμφισβητηθούν.

Από την άλλη, όμως, υπάρχουν και κάποια πραγματάκια που χτυπάνε το κουδουνάκι: η Γουέστ Μπρομ εντός έδρας φέτος νίκησε μόνο τη Μπλάκμπερν, 3-2. Εφαγε γκολ και στα 7 παιχνίδια της. Αγωνιστικά, είπαμε, δεν «πετάει». Και αφήνει την αίσθηση ότι γυροφέρνει την πρώτη ήττα: τη Φούλαμ στο τελευταίο την ισοφάρισε στο 80’. Τη Ντέρμπι την ισοφάρισε στο 84’ με πέναλτι.

Τη Ρέντινγκ την ισοφάρισε στο 88’ επίσης με πέναλτι. Αυτά ήταν τα τρία από τα τέσσερα τελευταία παιχνίδια της.

Η Γουέστ Μπρομ, λοιπόν, ας υποθέσουμε ότι τη γυροφέρνει την ήττα. Η Χάντερσφιλντ μπορεί να κερδίσει; Είναι ένα ερώτημα που προφανώς δεν μπορώ να απαντήσω. Μπορώ όμως να βάλω κάτω κάποια δεδομένα. Νέος προπονητής ο ικανός Κόουλι, ο οποίος έκανε ντεμπούτο την προηγούμενη εβδομάδα, στο 0-2 από την Σέφιλντ Γουένσντεϊ.

Προφανώς χρειάζεται δουλειά για να επαναφέρει τη Χάντερσφιλντ στο σωστό δρόμο. Αυτό φάνηκε και στην πρεμιέρα του. Εχω την αίσθηση, όμως, ότι το ματς με τη Γουέστ Μπρομ ενδεχομένως να «βολέψει» τον τρόπο παιχνιδιού της Χάντερσφιλντ. Στα τρία εκτός έδρας έως τώρα η Χάντερσφιλντ έχει μία ισοπαλία και δύο ήττες με 2-1. Στα δύο από τα τρία (ΚΠΡ και Λούτον) προηγήθηκε.

Με την ΚΠΡ ισοφαρίστηκε στο 83’, από την Κάρντιφ έχασε στο 88’ (2-1). Δεν ξέρω, κάτι μου λέει ότι η Χάντερσφιλντ κάτι θα πάρει την Κυριακή από το ματς. Το διπλό στο 5,50, προφανώς χρειάζεται και κάλυψη.

Προσέξτε τι γίνεται. Αυτή τη στιγμή Στόουκ και Χάντερσφιλντ είναι δύο «κουτσά άλογα». Υπάρχει δηλαδή το ενδεχόμενο να μην αλλάξει κάτι σε σχέση με τις προηγούμενες αγωνιστικές και να δούμε «καθαρές» ήττες.

Από ‘κει και πέρα, όμως, βάζουμε κάτω τα δεδομένα που αναλύσαμε παραπάνω και αποφασίζουμε αν αξίζει το ρίσκο στο 4,50 της μιας και στο 5,50 της άλλης. Ο καθένας αποφασίζει ανάλογα και με το υπόλοιπο παιχνίδι που έχει επιλέξει να κάνει.

* Ασχολίαστο το 8άρι του διπλού στο Λιντς – Ντέρμπι. Κόντραρα Λιντς δύο φορές φέτος εντός έδρας, λέω τώρα να το αφήσω.

Όχι γιατί με ψήνει η ίδια, αλλά γιατί δεν με ψήνει τόσο η Ντέρμπι.

Λιγκ 1

Σχεδόν τίποτα. Δύο ματς θεωρώ πως είναι ύπουλα, αλλά ως εκεί: τα Ντονς – Σάουθεντ και Ρόδεραμ – Σριούσμπερι. Σκέψεις που έμειναν σκέψεις για διαφορετικούς λόγους. Επίσης, αν η Γουίκομ δεν ήταν στο κατέβασμα ή αν ο άσος ήταν πιο ψηλά από το 3,00 που κυκλοφορεί ίσως έκανα πιο σοβαρές σκέψεις στο εντός έδρας με την Πόρτσμουθ.

Λιγκ 2

Δύο τα ματς που κοιτάζω πιο σοβαρά: Γουόλσολ – Σκάνθορπ και Γκρίμσμπι – Μάκλσφιλντ. Στο Γουόλσολ – Σκάνθορπ αναμετρώνται δύο… μηδενικά: μηδέν νίκες εντός η Γουόλσολ, μηδέν νίκες εκτός η Σκάνθορπ. Για τη Σκάνθορπ επίσης έχουμε κάνει κουβέντα το προηγούμενο διάστημα, η πορεία της θυμίζει λίγο την περσινή Νοτς Κάουντι: που ξεκίνησε δηλαδή ως ένα από τα φαβορί για να ανέβουν κατηγορία και προς το παρόν βολοδέρνει στις τελευταίες θέσεις του πίνακα.

Στις δύο προηγούμενες αγωνιστικές, όμως, κάτι δείχνει να κινείται. Είναι βελτιωμένη και δεν αποκλείω να αρχίσει να ανεβαίνει από ‘δω και πέρα. Η Γουόλσολ δυσκολεύεται στο σπίτι της και γενικά δυσκολεύεται υποδεχόμενη τη Σκάνθορπ (0-3-4 η παράδοση στα 7 τελευταία). Στο 3,40 το διπλό.

Το Γκρίμσμπι – Μάκλσφιλντ είναι ιδιαίτερο, καθώς οι δύο ομάδες έπαιξαν και στις 10 Σεπτέμβρη στο Λιγκ Καπ, με την Γκρίμσμπι να παίρνει την πρόκριση στα πέναλτι (0-0).

Αυτό σημαίνει ότι προκρίθηκε στον 3ο γύρο, όπου θα αντιμετωπίσει την Τρίτη την Τσέλσι, σε ένα από τα σημαντικότερα παιχνίδια της πρόσφατης ιστορίας της. Δεν αποκλείω καθόλου, δηλαδή, το ενδεχόμενο το μυαλό τόσο των παικτών όσο και του προπονητή να είναι και εκεί (όχι μόνο εκεί, αλλά και εκεί). Ετσι κι αλλιώς μιλάμε για μια ομάδα που δεν είναι δα και μεγαθήριο.

Η Μάκλσφιλντ έχει ξεκινήσει καλύτερα απ’ ό,τι περιμέναμε και παρά τα οικονομικά προβλήματα το παλεύει καλά. Και εδώ έχουμε παράδοση, η Μάκλσφιλντ μετράει 5 σερί νίκες στο Γκρίμσμπι. Στο 4,33 το διπλό.

Νάσιοναλ

Ένα δίκαιο μεσαίο σημείο είναι το διπλό της Μπάρνετ στο Χάλιφαξ. Η Χάλιφαξ μπήκε με τα… μπούνια στη σεζόν και σιγά σιγά αρχίζει να χάνει έδαφος.

Κάτι που το θεωρώ απολύτως φυσιολογικό. Η Μπάρνετ έχει μόλις μία ήττα φέτος, εκτός έδρας είναι αήττητη, το διπλό στο 2,80. Όχι κάτι τρομερό, αλλά δεν το περίμενα και ψηλότερα.

Το Σόλιχαλ – Γέοβιλ σηκώνει μεγαλύτερη κουβέντα. Για τη Σόλιχαλ ισχύει πάνω κάτω ότι και για την Χάλιφαξ. Μπήκε πολύ δυνατά, αλλά σιγά σιγά επιστρέφει στα κανονικά στάνταρ της.

Η διαφορά σε σχέση με τη Χάλιφαξ είναι ότι ο κατήφορος ξεκίνησε νωρίτερα: πλέον είναι 5 ματς χωρίς νίκη, με τέσσερις ήττες στο διάστημα αυτό. Από την άλλη, η Γέοβιλ είναι στην καλύτερή της φάση, προέρχεται από 4 διαδοχικές νίκες και το διπλό είναι στο 3,50.

Στη σούμα. Μιλήσαμε για Νόριτς (3,65) από Πρέμιερ Λιγκ, για Στόουκ (4,50) και Χάντερσφιλντ (5,50) από Τσάμπιονσιπ, τίποτα στη Λιγκ 1, Σκάνθορπ (3,40) και Μάκλσφιλντ (4,33) στη Λιγκ 2 και Γέοβιλ στη Νάσιοναλ Λιγκ (3,50).

Αφήνω Νόριτς και Σκάνθορπ και μένουν τέσσερα παιχνίδια. Μία μονάδα στη Στόουκ και μία στη Χάντερσφιλντ, γιατί αν υποψιαστώ ότι κερδίσουν και δεν τις έχω παίξει μετά από τόση… φαγούρα, θα αυτομαστιγωθώ! Εμπνεύσεις είναι, τις ακολουθώ! Άλλες δύο μονάδες στη Γέοβιλ. Τελευταία και εντελώς οριακά κόβεται η Μάκλσφιλντ. Σπαταλάω συνολικά 4 μονάδες και με ένα στα τρία είμαι από πάνω.

Εξακολουθώ να παίζω πολύ χαλαρά γιατί με αναγκάζει το πρόγραμμα.

ΥΓ. Είμαστε στην τελική ευθεία και για το ραδιόφωνο και για τη σύναξη της Θεσσαλονίκης. Να αρχίσουμε να… οργανωνόμαστε σιγά σιγά! Ολες τις λεπτομέρειες θα τις βρείτε στο ediotrial του Βασίλη.

 

Παλαιότερα άρθρα του Μάκης Μηνδρινος