306

Germanos

Οι πρώτες… αυστριακές σκέψεις

Καλησπέρα φίλοι! Ναι, είναι πολύ αργά για στήλη, όμως αυτό είναι κάτι που ίσως σας παρακαλέσω να συνηθίσετε. Η καθημερινότητα μου είναι τέτοια, που έχω μόνο αργά το βράδυ τον χρόνο να ασχοληθώ με αυτό που αγαπάω, τουλάχιστον όσον αφορά τις μέρες μέσα στην εβδομάδα. Πολλοί θα πηγαίνετε για ύπνο διαβάζοντας στήλες μου, πολλοί θα ξυπνάτε το πρωί και θα έχετε ήδη στήλη για ανάγνωση, οπότε κερδισμένοι όλοι, μαζί και εγώ που θα μπορώ να ακολουθώ χωρίς άγχος και πίεση το πρόγραμμα μου.

Μπροστά μας (το Σ/Κ) έχουμε τον πρώτο γύρο Κυπέλλου Αυστρίας και ασφαλώς σήμερα η στήλη θα είναι αφιερωμένη σε σημειώσεις που κρατήθηκαν για ομάδες της πρώτης και της δεύτερης κατηγορίας. Ασφαλώς αυτό το κάνω για να έχω την επόμενη εβδομάδα χρόνο να ασχοληθώ με τη δεύτερη Γερμανίας, όπου αντίστοιχα θα υπάρξει preview.

Το στυλ είναι πολύ απλό, στοίχημα παίζουμε, οπότε η προσέγγιση θα είναι άκρως στοιχηματική, κάτι που σημαίνει πως σημαντικά πράγματα για τις ομάδες θα αναφέρουμε μόνο αν επηρεάζουν το στοίχημα μας.

Ποιο θα είναι το στυλ ομάδας που περιμένω, ποιες οι διαφορές στο ρόστερ και άλλα τέτοια. Δυο Λίγκες λοιπόν για σήμερα, 26 ομάδες, τις οποίες θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε τον ερχόμενο Σ/Κ.

Bundesliga Αυστρίας – Αποδεκατισμένη η Λούστεναου

Φαβορί για το πρωτάθλημα είναι η Σάλτσμπουργκ, λογικό, το marketing της έχει ξεφύγει, όμως σε καμία περίπτωση δεν κάνει το ρόστερ της 200 εκ ευρώ, ίσως μελλοντικά να κάνει τόσο.

Αποδυναμώθηκε, επενδύει πάλι σε νεαρά ταλέντα, όμως όλοι είδαμε ότι στο φινάλε της σεζόν δεν έλειψε πολύ για να χάσει και το πρωτάθλημα, αφού το Κύπελλο το έχασε νωρίς. Μου βγάζει… κόντρα φέτος η Σάλτσμπουργκ του Γιάσλι.

Πίσω από την Σάλτσμπουργκ μπορούμε να κρατήσουμε δύο, άντε τρεις ομάδες. Η Λίντσερ με το νέο γήπεδο σίγουρα θα βγάλει άλλη δυναμική φέτος και η αλήθεια είναι ότι έχουν γίνει κινήσεις που ίσως δώσουν ταχύτητα και αρκετές επιλογές στον κόουτς Σάγκεντερ, που ανέλαβε τώρα το καλοκαίρι.

Η Στουρμ Γκρατς συνεχίζει με τον Ίλτσερ στον πάγκο της, έναν προπονητή που δίκαια θεωρείται πως βρίσκεται στο τοπ 5 των αυστριακών προπονητών. Καλό ρόστερ, δουλεμένο, αν συνεχιστεί η σωστή δουλειά, δεν αποκλείεται να κοντράρει τη Σάλτσμπουργκ στο πρωτάθλημα. Τέλος, αφήνω κλασσικά τη Ραπίντ και την Αούστρια (ένα κλικ πιο πάνω οι «πράσινοι») που ναι μεν είναι βαριές φανέλες, όμως έχουν γίνει πολλά λάθη στο παρελθόν και για να τα «ισιώσουν» όλα αυτά τα λάθη θα χρειαστεί ακόμα καιρός.

Από εκεί και πέρα το… χάος. Με το χέρι στην καρδιά, θεωρώ πως το γκρουπ ομάδων Βόλφσμπεργκ – Βάττενς – Άλταχ – Κλάγκενφουρτ – Χάρτμπεργκ – Μπλάου Βάις και Λούστεναου, είναι ένα γκρουπ που όση μελέτη και να ρίξουμε τώρα, πρέπει να δούμε στο γήπεδο τι θα συμβεί, πως θα δέσουν. Ερωτηματικό η ΒΑΚ φέτος, με προπονητή τον Μάνφρεντ Σμιντ, που γενικά δεν έχει πείσει κανέναν, παρότι είναι 52 χρονών.

Νέο ξεκίνημα για την Άλταχ με τον Στάνφεστ να αναλαμβάνει την ομάδα, μια ανανεωμένη ομάδα και σίγουρα ο ίδιος θα ήθελε να πάρει την ευκαιρία που του δίνεται ως πρώτος προπονητής. Δεν έχω κάτι βάσιμο για την Χάρτμπεργκ, πάλι αρκετές αλλαγές στο ρόστερ, προσθήκες που δείχνουν πως ο Μάρκους Σοπ θέλει να παίξει το επιθετικό παιχνίδι που αντιπροσωπεύει την φιλοσοφία του.

Θεωρώ πως Βάττενς ξεκινάει με πλεονέκτημα… χημείας, αφού ο προπονητής της διανύει το δέκατο έτος συνεργασίας του με την ομάδα και αυτό σημαίνει πολλά. Επίσης, η Κλάγκενφουρτ είναι γνωστή για την καλή δουλειά των τελευταίων ετών. Η Μπλάου Βάις Λινς σύμφωνα με το ρόστερ που φτιάχνει θα είναι ίσως μια μεγάλη θετική έκπληξη, οπότε ας την κρατήσουμε, αντίθετα θεωρώ πως το πρώτο φαβορί υποβιβασμού θα είναι η Λούστεναου, που έχει πρόβλημα στο ρόστερ της.

Έχει ξεμείνει από παίκτες και ακόμα και τώρα να έρθουν παίκτες να την στελεχώσουν, θα χρειαστεί πολύς χρόνος για να δέσουν μεταξύ τους. Με 14 παίκτες ρόστερ, κανείς δεν έφτασε μακριά, αναμφισβήτητα ομάδα για κόντρα στην αρχή.

Αυστρία Β’ – Σε ποιον θα πέσει… η μπίλια φέτος;

Η πρώτη μου λέξη μαζεύοντας σημειώσεις για το φετινό πρωτάθλημα της Β’ Αυστρίας ήταν… «δύσκολο».

Πραγματικά αρκετές ομάδες έχουν τα φόντα να «χτυπήσουν» άνοδο, είτε λόγω ρόστερ, είτε λόγω χημείας, είτε λόγω φανέλας. Αναμένεται ένα από τα πιο ανταγωνιστικά πρωταθλήματα των τελευταίων ετών.

Καλές ομάδες θεωρούνται η Πόλτεν, η Ριντ (έπεσε πέρυσι), η Γκράτσερ, η Αντμίρα, η Φλορίντσντορφερ και η… Λέομπεν (ανέβηκε φέτος).

Για τις πρώτες τέσσερις θεωρώ πως είναι απλά θέμα timing το πώς θα διαχειριστούν πολλά φέτος για να διεκδικήσουν άνοδο. Λεπτομέρειες πολλές λοιπόν. Στην Φλορίντσντορφερ απλά θα πω πως ίσως δούμε απλά να μην ασχολείται με την άνοδο μετά από κάποια στιγμή, ενώ κρατάω ζεστά Λέομπεν. Πολύ δουλεμένο σύνολο, ποιοτικά εξαιρετικό για την κατηγορία και φυσικά διαθέτει γήπεδο, κόσμο και φυσικά τον Κάρστεν Γιάνκερ προπονητή (τον θυμάστε με την εθνική ομάδα της Γερμανίας; Φορ).

Θυμίζω πως τελευταία στιγμή έχασε την άνοδο η Γκράτσερ πέρυσι, ενώ Πόλτεν και Αντμίρα είναι καταδικασμένες να παίζουν για την άνοδο.

Υπάρχει ένα γκρουπ ομάδων που διαχρονικά ανήκουν στη Β κατηγορία, σε αυτό το γκρουπ ανήκουν Κάπφενμπεργκ, Άμστετεν, Φιρστ Βιέννα και Χορν. Ανοικτό κάθε ενδεχόμενο για αυτές, σαν το κουτί της πανδώρας.

Νίπτω τα χέρια μου για αυτές τις ομάδες. Αντίστοιχα το επιθετικό τους στυλ αναμένεται να κρατήσουν Λιφερίνγκ και Στουρμ Γκρατς ΙΙ, αντιπροσωπεύοντας τις δεύτερες ομάδες της Σάλτσμπουργκ και της Στουρμ. Για την Στρίπφινγκ και την Μπρέγκενς η αλήθεια είναι δεν έχω άποψη, χωριά με όλη τη σημασία της λέξης. Το νου μας πάντως, καθώς η Στρίπφινκ πήρε όλους τους παίκτες της Αούστρια ΙΙ ως δανεικούς.

Πάντως για ομάδες που ανέβηκαν έχουν καλό ρόστερ συγκριτικά με αυτές που υπάρχουν χρόνια στην κατηγορία. Μεγάλο ερωτηματικό η Ντόρνμπιρν και η Λάφνιτς, ομάδες που υπέστησαν ολικό λίφτινγκ στο ρόστερ.

Τι κρατάω λοιπόν σε απλές στοιχηματικές έννοιες για τις δύο αυστριακές κατηγορίες; (stand 18.07.2023)

Παλαιότερα άρθρα του GERMANOS