698

Μάκης Μηνδρινός

Οι τελικοί κι οι «τελικοί»

Χαιρετώ! Μπορεί να μην υπάρχει φουλ αγωνιστική δραστηριότητα όπως τους προηγούμενους μήνες, αλλά έχουμε τελικούς και «τελικούς» και η αδρεναλίνη χτυπάει κόκκινο!

Ποδόσφαιρο, μπάσκετ, ματσάρες, χαμός! Ξεκινώντας από την Τρίτη, η Νότιγχαμ τα είδε όλα για να περάσει τη Σέφιλντ Γιουνάιτεντ, αν και είχε πάρει προβάδισμα με το 2-1 του πρώτου αγώνα.

Ηττήθηκε εντός έδρας με το ίδιο σκορ στη ρεβάνς και χρειάστηκε τα πέναλτι για να προκριθεί στον τελικό. Είδατε τι χαμός έγινε μετά τη λήξη, δεν τους αδικώ τους οπαδούς της, δεν είναι εύκολο να τους συγκρατήσεις. Φαντάσου τι έχει να γίνει αν η Νότιγχαμ επιστρέψει στην Πρέμιερ Λιγκ…

Την Τετάρτη νέα παράταση, νέα πέναλτι, στον τελικό του Γιουρόπα Λιγκ, όπου η Αϊντραχτ δικαίως πήρε την κούπα.

Επρεπε να το έχει κάνει από την κανονική διάρκεια, όμως όταν σε τελικούς σού δίνεται η ευκαιρία να «καθαρίσει» και δεν το κάνεις, τότε είναι πολύ πιθανό να το πληρώσεις. Το είδαμε και με τη Νότιγχαμ στα μπαράζ, έστω κι αν αυτός δεν ήταν τελικός, αλλά «τελικός».

Την Πέμπτη είχαμε και ποδόσφαιρο και μπάσκετ. Στην Πρέμιερ Λιγκ έγιναν ωραία πράγματα.

Η Εβερτον σώθηκε με… εγγλέζικο τρόπο! Πίσω 2-0 στο ημίχρονο από την αδιάφορη Κρίσταλ Πάλας και ένα γήπεδο «βουβό». Παγωμάρα, πίεση, δεν είναι λίγο να θες νίκη για να σώσεις το τομάρι σου και να είσαι 0-2 πίσω στο ημίχρονο. Η ολική ανατροπή έγινε στο δεύτερο, ο κόσμος δεν άντεξε, μπήκε μέσα στο 85’ όταν ο Κάλβερτ-Λιούιν έκανε το 3-2. Σώθηκε και η Εβερτον! Θα τα πούμε αναλυτικά για την Πρέμιερ Λιγκ παρακάτω.

Στο μπάσκετ είδαμε δύο ματσάρες. Προφανώς είναι ξενέρα να χάνεις με buzzer beater έναν ημιτελικό Euroleague, αλλά έχεις βρεθεί και εσύ σε ανάλογες καταστάσεις από την άλλη πλευρά. Όταν το ματς φτάνει στο σουτ, μιλάει η προσωπικότητα των παικτών, κάποτε ήταν ο Σπανούλης ή ο Σλούκας, τώρα ήταν ο Μίσιτς. Δεν είμαι από εκείνους που θα πουν ότι ο Ολυμπιακός τρύπησε το ταβάνι του και ότι τα καλύτερα έρχονται.

Προφανώς μπορεί να έρθουν τα καλύτερα, αλλά μπορεί και όχι. Δεν μπορείς να το γνωρίζεις αυτό από τώρα. Οπότε όταν σου παρουσιάζονται τέτοιες ευκαιρίες, καλό είναι να τις εκμεταλλεύεσαι. Δεν είναι εύκολο προφανώς. Για μένα ο Ολυμπιακός έχασε μια τεράστια ευκαιρία. Και όχι, με την πορεία που είχε, δεν θεωρώ ότι τρύπησε το ταβάνι του.

Οντως θα μπορούσε να πάρει το τρόπαιο, δεν πιστεύω ότι ήταν σε κατώτερο επίπεδο από την Εφές και τη Ρεάλ. Η Μπαρτσελόνα ΟΚ, είναι μια κατηγορία μόνη της από πολλές απόψεις.

Οι ισορροπίες φέτος ήταν πολύ λεπτές. Αν οι «ερυθρόλευκοι» είχαν 1-2 παίκτες ακόμα με μεγαλύτερη εμπειρία από Final4, πιστεύω όχι μόνο ότι θα περνούσαν στον τελικό, αλλά το θα έπαιρναν κιόλας, ειδικά απέναντι στη Ρεάλ του ενός γκαρντ! Αλλα φάνηκε ότι υπήρχε πολύ μεγάλο άγχος και όσο πλησίαζε προς το τέλος το ματς, τόσο δεν υπήρχε καθαρό μυαλό και σωστές επιλογές.

Εκεί που η Εφές είχε κουραστεί, έπρεπε ο Ολυμπιακός να την πιέσει ακόμα πιο πολύ και να την τρέξει ακόμα πιο πολύ. Anyway, σε κάθε περίπτωση, όταν ένα ματς κρίνεται με buzzer beater δεν μπορείς να πεις πολλά πράγματα, ένα σουτ-ένα ματς είναι.

Πάμε στα δικά μας. Φινάλε στην Πρέμιερ Λιγκ και οι εκκρεμότητες αφορούν τέσσερις θέσεις: την πρώτη που διεκδικούν η Σίτι και η Λίβερπουλ, την τέταρτη που διεκδικούν η Τότεναμ και η Αρσεναλ, την έκτη που διεκδικούν η Γιουνάιτεντ και η Γουέστ Χαμ και την 17η που διεκδικούν η Μπέρνλι και η Λιντς.

Για να περάσουμε και στο καθαρά στοιχηματικό, δεν πιστεύω ότι η Νιουκάστλ θα χαριστεί στην Μπέρνλι, ούτε η Πάλας στη Γιουνάιτεντ, ούτε η Μπρέντφορντ στη Λιντς. Γενικά δεν βλέπω χατίρια, έστω κι αν είναι λογικό πολλές ομάδες να σκέφτονται τις διακοπές.

Αν υπάρχει κάτι που αξίζει στοιχηματικά; Εντάξει, μόνο αν το πάμε στην τρελίτσα.

Ξέρετε τι με τρώει; Η Εβερτον! Ναι, κέρδισε χθες και είναι αδιάφορη. Παράλληλα όμως της έφυγε και η ΤΕΡΑΣΤΙΑ πίεση που είχε, άγχος τέλος. Θα πετύχει μια Αρσεναλ που θεωρητικά καίγεται. Λέω θεωρητικά γιατί για να βγει Τσάμπιονς Λιγκ η Αρσεναλ θα πρέπει όχι απλά να γκελάρει η Τότεναμ απέναντι στην ουραγό και υποβιβασμένη Νόριτς, αλλά να χάσει.

Με ισοπαλία Τότεναμ και νίκη Αρσεναλ, πάλι η Τότεναμ είναι από πάνω λόγω πολύ καλύτερης διαφοράς τερμάτων.

Προφανώς δεν θα θέλει η Αρσεναλ να χάσει εντός έδρας, μπροστά στον κόσμο, αλλά δεν θα παίξει και μόνη της. Και το 8άρι για ένα τελευταίο fun bet, δεν το λες και κακό!

Από ‘κει και πέρα, προφανώς και η Γιουνάιτεντ δεν εμπνέει καμία εμπιστοσύνη κι ας τη θέλει τη νίκη (για να γλιτώσει το Κόνφερενς Λιγκ), ενώ η Πάλας σε κάθε ματς αποδεικνύει πως δεν θα ήθελε να κάνει χατίρια.

Ειδικά ο Βιεϊρά στη Γιουνάιτεντ! Στο 3,00 είναι ο άσος, είναι ΟΚ.

Τα Λίβερπουλ – Γουλβς και Σίτι – Αστον Βίλα είναι μόνο για live.

Στα της ουράς, θέλω να σωθεί η Λιντς και να πέσει η Μπέρνλι. Αλλά δεν είμαι αισιόδοξος ότι η επιθυμία μου θα βγει. Η Λιντς πρακτικά θέλει αλλά δεν μπορεί. Και αν η Μπρέντφορντ δεν έχει βάλει ήδη μπρατσάκια, ο άσος προφανώς είναι πρώτο σημείο.

Αν, βέβαια, γίνει στο Μπέρνλι – Νιουκάστλ κάνα 0-1, τότε ίσως το πιστέψει η Λιντς και ξεπεράσει τον εαυτό της.

Για τον τελικό της Λιγκ 1, το Γουίκομ – Σάντερλαντ, αυτό που θέλω να πω είναι πως όσοι έχετε τη δυνατότητα, να το δείτε! Νωρίς είναι, στις 17:00. Η Σάντερλαντ θα κατεβάσει στο «Γουέμπλεϊ» κοντά στους 50,000 οπαδούς της. Κυριολεκτικά θα τους κατεβάσει, το ταξίδι είναι μεγάλο από τη Βόρεια Αγγλία στο Λονδίνο.

Από την άλλη, σχεδόν οι μισοί θα είναι της Γουίκομ.

Ωραίο ζευγάρωμα! Από τη μία η απόλυτη μορφάρα, ο Εϊνσγουορθ, και ο Ακινφένουα που θα παίξει για τελευταία φορά, από την άλλη το πολύ βαρύ όνομα της Σάντερλαντ. Είναι προφανές ότι η πίεση θα είναι στη Σάντερλαντ. Οσοι δεν μπορείτε να το φανταστείτε, απλά να παρακολουθήσετε κάποια στιγμή τη σειρά «Sunderland ‘til I die», όπου τα περιγράφει όλα με κάθε λεπτομέρεια.

Πώς με τους δύο σερί υποβιβασμούς βρέθηκε από την Πρέμιερ Λιγκ στη Λιγκ 1, πως ζουν και αναπνέουν οι οπαδοί της γι αυτή την ομάδα, πως επηρεάζεται η καθημερινότητά τους. Anyway, άλλη κουβέντα αυτή.

Αγωνιστικά είναι και οι δύο καλά προφανώς. Η Γουίκομ πέρασε δύσκολα την ΜΚ Ντονς, το ίδιο και η Σάντερλαντ τη Σέφιλντ Γουένσντεϊ. Ποιοτικά, η Σάντερλαντ είναι ένα κλικ πιο πάνω, όμως και οι δύο προπονητές ξέρουν από πλέι οφ: ο Εϊνσγουορθ ανέβασε την Γουίκομ στην Τσάμπιονσιπ πρόπερσι (και δεν θα έπεφτε πέρσι, αν η τιμωρία της Ντέρμπι ίσχυε για πέρσι και όχι για φέτος), ο Νιλ ανέβασε την Νόριτς στην Πρέμιερ Λιγκ.

Η ίδια η Σάντερλαντ βέβαια δεν τα πάει καλά με τα πλέι οφ: τρίτη σερί χρονιά θα παίξει σε πλέι οφ Λιγκ 1, τις δύο προηγούμενες δεν τα κατάφερε, ενώ σε συνολικά απόπειρες σε πλέι οφ, δεν έχει ούτε μία άνοδο! Εντυπωσιακό…

Αν έπαιζα κάτι θα έπαιζα Σάντερλαντ και Νιλ. Ενστικτο και τίποτα άλλο. Τελικός είναι, πολύ λεπτές οι ισορροπίες.

Τι θα παίξω; Λέω να ρίξω μόνο ένα funbet με Εβερτον. Ετσι για το… καλό της τελευταίας αγωνιστικής. Υπενθυμίζω, περιμένω και τη Μάνσφιλντ για άνοδο.

Αυτά. Το απογευματάκι σας έχουμε μία έκπληξη με τον Βασίλη. Ένα Podcast αφιερωμένο στην τελευταία αγωνιστική της Πρέμιερ Λιγκ, αλλά θα μιλήσουμε λίγο και για τους τελικούς. Μπορείτε να το ακούσετε οπουδήποτε, στο αμάξι, στο δρόμο, στο λεωφορείο, στο σπίτι, στην παραλία! Και την επόμενη εβδομάδα έρχεται ακόμη μία έκπληξη, μεγαλύτερη!

Παλαιότερα άρθρα του Μάκης Μηνδρινος