1337

Μάκης Μηνδρινός

Οι τελικοί των φαβορί

Χαιρετώ! Τα φαβορί έπαιξαν όντως σαν φαβορί και ο τελικός του Τσάμπιονς Λιγκ είναι ο αναμενόμενος. Παρί – Μπάγερν την Κυριακή, αλλά πριν από αυτό έχουμε Γιουρόπα Λιγκ, το αποψινό Σεβίλλη – Ιντερ. Ένα γενικό σχόλιο για τα δύο ζευγάρια, είναι ότι οι τέσσερις ομάδες βρίσκονται δίκαια στον τελικό. Εμφανίστηκαν πιο έτοιμες και μάλλον πιο ξεκούραστες στο Final 8 και το εκμεταλλεύτηκαν.

Θα συμφωνήσω με αυτό που έγραψε και ο Βασίλης στη σημερινή KingBet, ότι δηλαδή αν μας έκανε εντύπωση κάτι από τους ημιτελικούς ήταν ο… φόβος της Λειψίας. Για μία ακόμα φορά επιβεβαιώθηκε πόσο πολύ μετράει η φανέλα σε τέτοιου είδους ματς. Ισως κάποιοι να θυμάστε ένα από τα πρώτα ευρωπαϊκά παιχνίδια που έδωσε η Λειψία πριν από κάποια χρόνια, ένα παιχνίδι στην Τουρκία, όπου οι παίκτες ήταν τόσο φοβισμένοι από την ατμόσφαιρα που η κάμερα τους έπιασε ακόμα και δακρυσμένους!

Η Παρί προηγήθηκε νωρίς και το πήγε ακριβώς όπου ήθελε βγάζοντας την αδιαμφισβήτητη ποιότητά της στο χορτάρι.

Το ίδιο έκανε και η Μπάγερν μία ημέρα μετά. Οι Βαυαροί δεν κέρδισαν τόσο εύκολα όσο δείχνει το 3-0 και ένας Θεός ξέρεις πως θα ήταν η εξέλιξη του ματς, αν η Λυών ήταν στοιχειωδώς πιο αποτελεσματική στις κλασικές ευκαιρίες που δημιούργησε όσο το παιχνίδι ήταν στο 0-0 (μεταξύ άλλων τετ α τετ και δοκάρι). Με τα αν όμως δεν γράφεται ιστορία.

Η Μπάγερν προηγήθηκε στην πρώτη της καλή στιγμή και… end of story.

Εκτός από τους δύο τελικούς για τους οποίους θα μιλήσουμε παρακάτω αλλά θα τα πούμε και ραδιοφωνικά στις 16:30 με τον Βασίλη στο betsellers radio, αρχίζουν σιγά σιγά να ξεκινούν τα πρωταθλήματα. Ουσιαστικά με τους δύο τελικούς ολοκληρώνεται η σεζόν 2019-20, η οποία κράτησε πάνω από ένα χρόνο, και ξεκινάει η επόμενη!

Στη σέντρα Α’ και Β’ Γαλλίας, η Κύπρος, η Τσεχία και η Πολωνία.

Ουσιαστικά οι Γάλλοι είναι οι πρώτοι από τους μεγάλους που ξεκινούν, κάτι αναμενόμενο αφού δεν ολοκληρώθηκε ποτέ η προηγούμενη σεζόν. Η πολύ μεγάλη ιδιαιτερότητα εδώ είναι ότι η Β’ Γαλλίας θα παίζει Σάββατο και όχι Παρασκευή, για τηλεοπτικούς λόγους.

Στοιχηματικά συνεχίζουμε χαλαρά και προσωπικά θα κινηθώ μόνο με τους τελικούς, έτσι για να έχουμε να ασχολούμαστε όσο θα βλέπουμε τα παιχνίδια.

Τέτοιου είδους ματς, το ξέρετε όλοι πλέον, δεν είναι για σοβαρό παιχνίδι. Επίσης, είναι ματς και ομάδες που όλοι –μα όλοι- έχουν άποψη. Εχουν εικόνα, είδαν τις ομάδες, ξέρουν πάνω-κάτω τι να περιμένουν. Το ίδιο, βέβαια, και οι μπουκ, στην τελική αυτό είναι που μας ενδιαφέρει εμάς.

Σεβίλλη – Ιντερ

Πολυνίκης η Σεβίλλη με πέντε κατακτήσεις και ακόμα σημαντικότερο είναι ότι έχει πέντε στα πέντε.

Δεν έχει χάσει σε τελικό. Είτε στο 90λεπτο, είτε σε παράταση, είτε σε πέναλτι, η Σεβίλλη έχει βρει τον τρόπο να κερδίζει. Και σε τελικούς ίσως αυτό να είναι σημαντικότερο από την αγωνιστική κατάσταση που βρίσκεται η ομάδα. Θυμηθείτε ένα Σεβίλλη – Λίβερπουλ πριν από τέσσερα χρόνια, στον πρώτο τελικό του Κλοπ, που όλοι έλεγαν Λίβερπουλ.

Και μάλιστα προηγήθηκε κιόλας. Αλλά η Σεβίλλη έκανε την ανατροπή, νίκησε 3-1, κατακτώντας το 5ο της τρόπαιο.

Από την άλλη, πρέπει να μπει στο… ζύγι η αγωνιστική κατάσταση. Η Ιντερ αυτή τη στιγμή δείχνει να πατάει καλύτερα. To 3-5-2 του Κόντε είναι λειτουργικό, Λουκάκου και Λαουτάρο είναι σε εξαιρετική κατάσταση μπροστά και οι «νερατζούρι» νομίζω ότι καλώς είναι το φαβορί.

Επισης, σε τελικούς μεγάλων διοργανώσεων πάντα δίνω μεγάλη σημασία στους προπονητές και στο ποιος μπορεί πιο εύκολα με την τακτική του να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο. Δεν λέω κακό προπονητή τον Λοπετέγκι, όμως σ’ αυτό το head to head δίνω ένα μικρό προβάδισμα στον Κόντε.

Σε ό,τι αφορά την παράδοση, δείτε εδώ τους τελευταίους τελικούς.

Από το 2004 και μετά, σε 16 τελικούς, μόνο δύο φορές νίκησε το αουτσάιντερ στην κανονική διάρκεια: η ΤΣΣΚΑ Μόσχας το 2005 (3-1 τη Σπόρτινγκ) και η… Σεβίλλη το 2016, τη Λίβερπουλ που λέγαμε και παραπάνω. Στους 16 αυτούς τελικούς, είχαμε δύο νίκες αουτσάιντερ, τέσσερις ισοπαλίες και 10 νίκες φαβορί.

Προσωπικά «βλέπω» Ιντερ, το 2,30 το θεωρώ fair αλλά ως εκεί.

Δεν αποτελεί προφανώς ούτε την ευκαιρία της χρονιάς, ούτε το σημείο που θα πάμε να φορτώσουμε ό,τι έχουμε για να κλείσουμε τη σεζόν…

Παρί – Μπάγερν

Δεν αλλάζουν πολλά σε σχέση με αυτά που λέγαμε παραμονές του Μπάγερν – Λυών. Η Μπάγερν αυτή τη στιγμή παίζει με τέτοια αυτοπεποίθηση και τέτοιον αέρα που σε κάνει να πιστεύεις πως όλα εξαρτώνται από αυτήν.

Αν αυτή πιάσει καλή απόδοση, νομίζω δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή ομάδα στην Ευρώπη που μπορεί να την κερδίσει. Ακόμα κι αν δεν πιάσει τοπ εμφάνιση, πάλι είναι σε κατάσταση τέτοια που μπορεί να σε κερδίσει. Όπως με τη Λυών. Ετρωγε φάσεις, αλλά στην πρώτη της ευκαιρία το έβαλε και μετά άντε πιάστην.

ΟΚ, η Παρί δεν είναι η Λυών. Και η επιθετική γραμμή των Παριζιάνων είναι σαφώς ποιοτικότερη από αυτή της Λυών.

Θέλω να πω, αν η Μπάγερν δώσει πάλι τόσες φάσεις όσες έδωσε στη Λυών, ενδεχομένως να έχει πρόβλημα. Αίσθησή μου είναι ότι δεν θα γίνει κάτι τέτοιο. Δεν είναι καμιά πρωτάρα η Μπάγερν να την πατήσει, τα έχει φάει με το κουτάλι τέτοια ματς, είναι γερμανική ομάδα.

Όπως και στο Γιουρόπα Λιγκ, έτσι και στο Τσάμπιονς Λιγκ, οι προηγούμενοι τελικοί «δείχνουν» φαβορί.

Είναι τα ματς που μετράει η φανέλα, η εμπειρία, όλα αυτά. Οπότε είναι λογικό τις περισσότερες φορές να επικρατούν τα φαβορί. Είναι εντυπωσιακό ότι από το 2004 και μετά, σε 16 τελικούς, το αουτσάιντερ νίκησε μόνο μία φορά σε 90λεπτο! Και σιγά το αουτσάιντερ: η Μπαρτσελόνα με αντίπαλο τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ το 2009. Εδινε 2.75 τότε η Μπάρσα και 2.

60 η Γιουνάιτεντ.

Στα υπόλοιπα 15, είχαμε 10 νίκες των φαβορί και 5 ισοπαλίες. Είναι μεγάλο το δείγμα, δεν μιλάμε για 5 ματς, μιλάμε για 16.

Για να μη το κουράζω, τη σιχαίνομαι γενικά τη Μπάγερν, αλλά όντως αυτή τη στιγμή είναι το φαβορί. Και ενδεχομένως η νίκη της να συνδυαστεί και με over.

Συμπερασματικά, αν έπρεπε να παίξω ντε και καλά κάτι στους τελικούς θα ήταν τα δύο φαβορί.

Για όποιον θέλει να ανεβάσει λίγο την απόδοση της Μπάγερν μπορεί να τη συνδυάσει με over. Αυτά τα ολίγα. Τα υπόλοιπα τα λέμε ραδιοφωνικά στις 16:30. Τα φιλιά μου.

Παλαιότερα άρθρα του Μάκης Μηνδρινος