4208

Billaras

Οσα χρόνια κι αν περάσουν…

Τα κοίταξα από πάνω, από κάτω, από…ζερβά κι από δεξιά, δεν μου βγαίνουν τα ρημάδια! Καλημέρες, εδώ είμαστε, αλλά…με λίγο…διαφορετική στήλη απ' ότι συνήθως! Και αυτά που κοίταξα από όλες τις μεριές (και δεν μου βγαίνουν) δεν είναι άλλα από τα ματς των εθνικών ομάδων… Αποφάσισα να ΜΗΝ παίξω. Γιατί να παίξω; Ανατρέξτε στο κείμενο της Τρίτης, ή στην σημερινή KingBet.

Θυμηθείτε τι έγραφα περί διαχείρισης μέσα στη σαιζόν. Φυσικά, αν έβρισκα κάτι καλό, δεν θα κάναμε αυτή την κουβέντα. Ελα όμως…που δεν βρήκα! Οκ, κάποια “σεβαστά” φαβορί τύπου Αυστρίας ή Ελβετίας υπάρχουν. Κάποια μεγαλύτερα τύπου Σκωτίας, ίσως. Και κάποια αουτσάιντερ τύπου Γεωργίας και….Βοσνίας, επίσης. Είπα Βοσνίας. Ναι, ΑΝ έπαιζα, Βοσνία θα έπαιζα.

Ελλάδα και φαβορί κατ' αρχάς εξ' ορισμού, δεν πάνε μαζί. Οταν θα παίξουμε στη Βοσνία θα είμαι πολύ πιό..άνετος και θα πιστεύω σε επιτυχία. Εντός όμως -και τα παραδείγματα είναι πάρα πολλά- δεν ψήνομαι. Με Τζιόλη-Κατσουράνη στα χαφ και Μαλεζά στο κέντρο άμυνας όταν οι άλλοι έχουν Ιμπίσεβιτς-Τζέκο (και Μισίμοβιτς από πίσω), το τρέμω το ματς.

Μακάρι να διαψευστώ. Anyway, θεωρητική κουβέντα όλο αυτό, αφού….δεν θα παίξω. Ειδικά γιά τη Βοσνία δεν μου πάει το χέρι. Θέλω να κερδίσουμε, να δω το ματς και να …παρακαλάω να διαψευστώ. Οπότε… πάσο. Και μάλιστα μεγαλοπρεπές πάσο σήμερα. Οι εθνικές ποτέ δεν ήταν το φόρτε μου, δεν θα κάτσω να το ψειρίσω άλλο. Σόρρυ αν ξενέρωσα κάποιους, αλλά…γράφω όποτε παίζω.

Και ότι παίζω. Και ξαναλέω, έχει να κάνει με την συνολική διαχείριση της σαιζόν. Την Τρίτη τα ανέλυσα αυτά… Οπότε; Να σας καλήμερίσω και να ανανεώσουμε το ραντεβού μας γιά αύριο με τις αγγλιδούλες; Λέω να…κάνω κάτι άλλο. Κάτι πιό χρήσιμο από το “παίξε αυτή κι αυτή απόψε”. Λέω να γυρίσω το χρόνο πίσω. Και να σας πάω στο 2000.

Στις εποχές του Beto (και μετά Betonet), στις εποχές του Γιώργου Παρασκευά, του δασκάλου όλων εμάς που πλέον έχουμ διανύσει κάποια χιλιόμετρα στον στοιχηματικό στίβο. Τότε που η ενημέρωση ήταν μεν ελλιπής, αλλά η δίψα γιά μάθηση μεγαλύτερη. Ακούγαμε. Αφομιώναμε. Αλλάζαμε. Δεν το παίζαμε παντογνώστες. Τα κείμενα που θα διαβάσετε δεν είναι πουθενά αλλού δημοσιευμένα.

Δεν είναι από τον Φίλαθλο ή από κάποια συνέντευξη του Παρασκεύα. Είναι από το site του, από την….φωλιά που είχαμε εκεί, μερικές εκατοντάδες άνθρωποι. Τότε που τα κουπόνια ήταν στις κωλότσεπες ως παράνομα, τότε που ανθούσαν οι οικονομικές εφημερίδες και αν έλεγες τη λέξη “στοίχημα” σε κοιτάγαν σαν εξωγήινο. Είναι στοιχηματικά κείμενα.

Αμιγώς στοιχηματικά. Και είναι απολύτως φρέσκα. Φρεσκότατα. Σαν να γράφονται γιά σήμερα. Γιατί αν μη τι άλλο, οι αρχές του κύπριου δάσκαλου θα εφαρμόζονται… πάντα. Από κάτι τέτοια κείμενα γαλουχήθηκα κι εγώ. Εκεί μου σφηνώθηκε στο μυαλό να αλλάξω τρόπο παιχνιδιού, να δω τι έκανα λάθος ως τότε. Αν εξελίξαμε το παιχνίδι μας, είναι άλλο θέμα.

Το βέβαιο είναι ότι όλοι οι “παλιοί” κουμαρτζήδες χρωστάμε…περίπου τα πάντα στον Γιώργο Παρασκεύα. ΜΗΝ τα διαβάσετε ως “ανάλαφρα” κειμενάκια. Δείτε τι έγραφε ως “ψιψίνος” (όταν “νιαούριζε στοιχηματικά”) και μελετήστε τα καλά. Υιοθετήστε τα, ακόμα καλύτερα…. 27/2/2000 "Ξέρετε ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζω; Είναι το ότι πολλοί θεωρούν αυτή τη σελίδα… στήλη προγνωστικών!!! Φτου-φτου-φτου στον γούνινο κόρφο μου… Αν θέλετε προγνωστικά, πηγαίνετε ν' αγοράσετε εφημερίδες.

Γεμάτος ο τόπος είναι από γραφιάδες που κάνουν τους μάγκες με τα δικά σας τα λεφτά. Αυτή η σελίδα, το "σε νου" του ψιψίνου, είναι στήλη μακροχρόνιας κονόμας. Αλλο το προγνωστικό, άλλο η κονόμα!!! Να παίξω ΤΙ, ρε, σήμερα; Να παίξω ΤΙ όταν θα με πληρώνουμε μέχρι την Παρασκευή για το χθεσινό άλμα επί κοντώ και πάρτονα όπισθεν; Δεν καταλάβατε κάτι.

Εγώ δεν ανοίγω το στόμα μου κι όποιον πάρει ο χάρος. Σας αγαπάω και σας σέβομαι. Κερδίσαμε χθες, το δεύτερο σερί Σάββατο. Η πείρα του ψιψίνου λέει ότι τώρα πρέπει να χάσει ΔΕΚΑ ΦΟΡΕΣ!!! Ετσι είναι τα πράγματα, κύριοι. Όταν επί δέκα χρόνια κερδίζω μια στις πέντε, ακολουθώ τη φόρμα και την παράδοση. Τώρα πολλοί θα πουν: "Μα, δεν κερδίσαμε χθες, θέλουμε να κερδίσουμε σήμερα".

Ο ψιψίνος, που πιστέψτε με ΔΕΝ είναι μαλάκας, ούτε ντρέπεται να πει τη γνώμη του, λέει: "Δεν κέρδισες χθες; Μα, αυτό σημαίνει ότι δεν ακολούθησες τον ψιψίνο. Τότε, γιατί θέλεις να τον ακολουθήσεις σήμερα; Κάνε του κεφαλιού σου όπως είχες κάνει χθες, αγορίνα μου. Οταν παίζεις, κύριε, Μάντσεστερ Σίτι, ενώ ο ψιψίνος λέει ΜΗΝ την παίξεις, όταν ποντάρεις στην Παρί σεν Ζερμέν, όταν αυτοί που φτύνουν αίμα καθημερινά σου λένε στις ειδήσεις ότι ΔΕΝ είναι σόι η ομάδα, πολλές ελλείψεις και η Νανσί κέρδισε στο Παρίσι τα τελευταία δύο χρόνια, ΓΙΑΤΙ να νιαουρίσει ο γάτος; Βρες τα μόνος σου πάλι, ρε!!! Εν πάση περιπτώσει, ο ψιψίνος μετράει τα μπαρμπούνια του σήμερα.

ΔΕΝ ΠΑΙΖΕΙ. Πώς θα γίνει δηλαδή, να πετάξει ένα "Ιντερ, Ρετζίνα, Ντόρτμουντ, Μπρέσια, Γκενκ και για μπόμπες Σοσιεδάδ και Χέρενφεν" κι αν κάτσουν κάτσανε; Κι αν δεν κάτσουν, στα αχαμνά του ψιψίνου διότι άλλοι τζογάρουν; Φύγετε από δω, ρε, πάω για φαί και ξάπλα. Είτε θα μάθετε να κονομάτε (όχι απλά να παίζετε) είτε κάντε μου τη χάρη και διαβάστε κάτι άλλο.

"Οι περιπέτειες της μητρομανούς Δούκισσας και του ανίκανου σωφέρ" είναι περίπου στα μέτρα της πλειοψηφίας. (Κι όποιος το πιάσει το 'πιασε). Νιάου…" 2/3/2000 "Αντεξα Δευτέρα, άντεξα Τρίτη, άντεξα Τετάρτη, λέτε να μην αντέξω και σήμερα χωρίς νταλαβέρι; Και βέβαια θ’ αντέξω, αυτός ο ψιψίνος έχει στομάχι του τράγου, νεφρά του βίσωνα και ουροδόχο κύστη της γκαμήλας! Αντέχει, δηλαδή.

. Είναι και το άλλο, βέβαια. Εχοντας πάει καλά δυο σερί Σάββατα, πρέπει να μου τα πάρουνε μέχρι οκτώ φορές. Αυτή είναι η φόρμα μου κι εγώ ποτέ δεν κάνω τον μάγκα. Ξέρω και να χάνω, ίσως καλύτερα απ΄ ότι ξέρω να κερδίζω! Μόνο που προσπαθώ να αποφύγω αγωνιστικές που πιστεύω ότι μάλλον θα χάσω. Και ξέρετε, άμα σου έχει μπει η ιδέα ότι σε μια αγωνιστική θα σε πηδήξουνε, είσαι ήδη έγκυος!!! Νιάουουου… Προσπαθώ να αποφύγω, ή μάλλον να καθυστερήσω, τη χασούρα.

Είναι σαν να είσαι μελλοθάνατος κι όταν σε ρωτάνε για την τελευταία σου επιθυμία, να ζητάς να φουμάρεις ένα τσιγάρο διακόσια μέτρα, ή να διαβάσεις τα άπαντα της Πηνελόπης Δέλτα, του Νίκου Καζαντζάκη και του Αλεξάνδρου Παπαδιαμάντη! Νιάουουου…" Αυτά ήταν τα δύο συνεχόμενα κείμενα από το Beto, του μεγάλου Γιώργου Παρασκευά. Τέλη Φλεβάρη, αρχές Μάρτη του 2000.

Με την βοήθεια του καλού φίλου του Gerd, βρέθηκαν. Υπάρχουν και μερικά ακόμα, μη στοιχηματικά. Μένουμε σε αυτά όμως. Δείτε ΚΑΛΑ τι λέει. Οτι κέρδιζε ΜΙΑ στις ΠΈΝΤΕ. Οτι αφού κέρδισε καλά δύο σερί Σάββατα, περιμένει να χάσει δέκα φορές σερί!!! Οτι αντέχει να περιμένει. Οτι αποφεύγει κουπόνια που θα χάσει. Οτι ξέρει να χάνει. Α ρε Παρασκευά, τόσα χρόνια μετά, μιά ντουζίνα χρόνια πέρασαν, πόσο λίγοι έχουν πιάσει το νόημα… Υ.

Γ: Ραντεβού 5-7 στο www.betradio.com και αύριο μεσημέρι με νέα στήλη. Καλή επιτυχία σε ότι παίξετε και φυσικά στην εθνική μας!

Παλαιότερα άρθρα του Billaras