945

Κώστας Ζαφείρης

Ο άνθρωπός τους

Γεια χαρά σε όλους.

Το βράδυ της Τετάρτης έγινε το τζάμπολ στη 2η αγωνιστική της Ισπανικής λίγκας, με την Μπάρτσα να περνάει εύκολα από τα Κανάρια Νησιά.
Σήμερα, Πέμπτη, ο χορός στην ACB ανοίγει στο Μπιλμπάο, εκεί όπου οι Βάσκοι υποδέχονται την Σαραγόσα των πολλών και σημαντικών αλλαγών.
Ας το πάρουμε όμως με την σειρά και τους γηπεδούχους, οι οποίοι στην πρεμιέρα το πάλεψαν αλλά έχασαν στο σπίτι της Μπανταλόνα (85-79).


Πέρυσι η Μπιλμπάο γλύτωσε από τους χάρου τα δόντια. Ναι μεν «εξαργύρωσε» την εντυπωσιακή πορεία της σεζόν 2019-20 παίζοντας στην Ευρώπη, όμως το μέτριο ρόστερ της δεν ήταν για τέτοιες… μαγκιές. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να χαροπαλέψει στο πρωτάθλημα, ωστόσο στο τέλος πήρε όλα τα ματς που έπρεπε και παράλληλα εκμεταλλεύθηκε την ιστορική αυτοκτονία της Εστουδιάντες.


Οπότε έστω και με τρομερό άγχος οι Βάσκοι έσωσαν την παρτίδα και το καλοκαίρι προχώρησαν σε σημαντικές ανακατατάξεις (στο ρόστερ), χωρίς φυσικά τα οικονομικά τους να τους επιτρέπουν να κάνουν μεγάλα ανοίγματα.
Πιο σημαντική κίνηση η απόκτηση του έμπειρου Αμερικανού σκόρερ Αντριου Γκάουντλοκ, ο οποίος πέρυσι ξεχειμώνιασε στη Λιθουανία και την Ρίτας Βίλνιους, ενώ στο παρελθόν είχε κάποιες πολύ καλές χρονιές στην Ευρωλίγκα (κυρίως με την Μακάμπι, φόρεσε και τις φανέλες των Αρμάνι, Φενέρ/σε Λ.

Α. Λέικερς και Ρόκετς έπαιξε στο NBA).
Πάντως, το σημαντικότερο όλων για την Μπιλμπάο είναι ότι παρέμεινε στον πάγκο της ο Αλεξ Μούμπρου. Αυτός είναι το μεγάλο όπλο των Βάσκων. Ο 42χρονος Καταλανός, ο οποίος βρίσκεται από το 2018 στην τεχνική ηγεσία των Βάσκων, αναλαμβάνοντας αυτή την αποστολή σε δύσκολους καιρούς για τον σύλλογο, τον οποίο υπηρέτησε για μία δεκαετία και ως παίκτης (2009-2018).


Ο κόσμος της Μπιλμπάο… ζει και αναπνέει για τον Μούμπρου και ο κόσμος θα βρίσκεται απόψε στο πλευρό του αλλά και σ’ αυτό των παικτών του.
Από την άλλη πλευρά, η Σαραγόσα στην πρεμιέρα νίκησε σχετικά άνετα εντός έδρας την Μανρέσα (98-91), με πέντε παίκτες διψήφιους (Μόμπλεϊ 17 π., Βαζίνσκι 17 π., Οκόγιε 16 π., ΜακΛιν 15 π., Ράντοντσιτς 11 π.

/όλοι νεοαποκτηθέντες).
Στον πάγκο της από το καλοκαίρι ο αξιόλογος Χ. Πονσαρνάου, ο οποίος μπορεί να μην πέτυχε όσα ήθελε στη Βαλένθια, όμως είναι καλός προπονητής και η Σαραγόσα λογικά θα πορευθεί με ηρεμία.
Εν κατακλείδι, σε τιμές αουτσάιντερ η Μπιλμπάο, όμως αυτό είναι ένα από τα ματς που πρέπει να πάρει για να μην ζήσει ξανά το περσινό δράμα.


Ακολούθησα του Βάσκους.

Παλαιότερα άρθρα του Κώστας Ζαφείρης