1792

Μάκης Μηνδρινός

Ο Εμερι που ξέρει και ο κομβικός Καντέ

Χαιρετώ! Οι τελικοί των πλέι οφ της Αγγλίας έφεραν κέρδος, με 2 στις 3 σωστές εκτιμήσεις. Το Νιούπορτ – Τρανμίρ κρίθηκε στην παράταση (στο 119’ για την ακρίβεια), η Αστον Βίλα νίκησε 2-1 την Ντέρμπι και επέστρεψε στην Πρέμιερ Λιγκ. Στον τελικό της Λιγκ 1 που χάθηκε, δικαίως χάθηκε. Η Σάντερλαντ προηγήθηκε νωρίς με γκολ… blooper και στη συνέχεια έπαιζε με το χρόνο.

Και συνήθως όταν παίζεις με το χρόνο το πληρώνεις. Η Σάντερλαντ το πλήρωσε στο 94’!

Όπως είπαμε και σε προηγούμενη στήλη, η στοιχηματική σεζόν ολοκληρώνεται, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά το δικό μου παιχνίδι. Πάντα, παραδοσιακά, με τον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ πέφτει και η στοιχηματική αυλαία. Όμως, το στοίχημα δεν σταματά εδώ στο betsellers.

Μπάσκετ, τένις, ιππόδρομος αλλά και ποδόσφαιρο όποτε κριθεί αναγκαίο θα σας/μας κρατάνε συντροφιά το καλοκαίρι, μέχρι να ξαναπατήσουμε το κουμπί για την επόμενη περίοδο. Στήλες και σημεία και στο chat, γενικά δεν παγώνει τίποτα.

Κι εμείς –τουλάχιστον μέχρι τις διακοπές- θα τα λέμε κανονικά, με διάφορα ενδιαφέροντα θέματα. Από απολογισμούς σεζόν, μέχρι επικαιρότητα και ματιές σε μεταγραφές-προπονητές ενόψει της νέας περιόδου.

Εκτός αν πιστεύετε ότι όλο αυτό το διάστημα μέχρι να ξαναξεκινήσουν οι Αγγλίες, δεν ασχολούμαστε καθόλου. Προφανώς και ασχολούμαστε, κάνουμε κι εμείς προετοιμασία. Αν δεν την κάνουμε, θα χάσουμε τη μπάλα τον Αύγουστο!

Τελικός Γιουρόπα Λιγκ

Σήμερα θα ασχοληθούμε με τον τελικό του Γιουρόπα Λιγκ. Τσέλσι – Αρσεναλ την Τετάρτη το βράδυ στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν.

Δύο Λονδρέζες, που θα αναμετρηθούν σε ουδέτερο έδαφος, πολλά χιλιόμετρα μακριά από τη βάση τους. Πρώτος φετινός εμφύλιος στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, το Σάββατο ακολουθεί εκείνος του Τσάμπιονς Λιγκ.

Τσέλσι

Να ξεκινήσουμε με τα εξωαγωνιστικά που έχουν ενδιαφέρον. Και αφορούν κυρίως την Τσέλσι. Είναι κοινό μυστικό ότι μετρούν μέρες στους «μπλε» ο Σάρι και ο Αζάρ.

Και ίσως να μην είναι οι μόνοι. Αν δεν υπήρχε ο τελικός του Γιουρόπα Λιγκ ενδεχομένως να είχαν ήδη δρομολογηθεί οι εξελίξεις. Ο Μαουρίτσιο Σάρι αν δούμε ψυχρά τους αριθμούς κρίνεται μάλλον επιτυχημένος στην πρώτη του χρονιά στην Αγγλία. Ειδικά αν κατακτήσει και το Γιουρόπα Λιγκ.

Τρίτος στην Πρέμιερ Λιγκ σε μια σεζόν που Σίτι και Λίβερπουλ ήταν πραγματικά σε άλλο επίπεδο.

Τελικό Λιγκ Καπ που το έχασε στα πέναλτι από τη Μάντσεστερ Σίτι. Τελικό Γιουρόπα Λιγκ. Για πρώτη χρονιά στην Αγγλία, δεν τα λες και λίγα όλα αυτά. Ειδικά αν πανηγυρίσει την Τετάρτη το βράδυ.

Από την άλλη, οι σχέσεις του με τον Ρόμαν Αμπράμοβιτς κρέμονται εδώ και καιρό σε τεντωμένο σχοινί. Υπήρξαν φήμες και μέσα στη σεζόν ότι δεν θα την ολοκληρώσει.

Πλέον οι φήμες είναι ακόμα πιο έντονες και λένε ότι ανεξαρτήτως αποτελέσματος Τετάρτης, ο Σάρι θα αποτελέσει παρελθόν με τη Γιουβέντους να είναι ο πιθανότερος προορισμός του. Και, για να το πάμε ένα βήμα παραπέρα, δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν ότι ο νέος προπονητής της Τσέλσι θα είναι ο Φρανκ Λάμπαρντ. Ειδικά από τη στιγμή που δεν κέρδισε την άνοδο χθες με την Ντέρμπι, στον τελικό της Τσάμπιονσιπ.

Στον Σάρι, εκτός των άλλων, χρεώνεται και το γεγονός ότι δεν έχει καλές σχέσεις με πολλούς από τους παίκτες του. Εκτός δηλαδή του Αμπράμοβιτς. Ενας από αυτούς και ο Εντέν Αζάρ, με τη φημολογία εδώ να λέει ότι έχει ήδη συμφωνήσει προφορικά με τη Ρεάλ Μαδρίτης. Και η αλήθεια είναι ότι φαίνεται και στη γλώσσα του σώματος, ότι ο Αζάρ φέτος δεν ήταν σαν τον περσινό.

Επαιζε όποτε είχε όρεξη. Δεν είναι, πάντως, μόνο ο Αζάρ που είχε προβλήματα με τον Σάρι (ο Αλόνσο ένα ακόμα χαρακτηριστικό παράδειγμα).

Αρσεναλ

Από την άλλη, η Αρσεναλ κατά τη διάρκεια της σεζόν βρήκε ηρεμία. Δεν ξεκίνησε με τον ιδανικό τρόπο τη θητεία του στους «κανονιέρηδες» ο Ουνάι Εμερι, είχε θέματα προσαρμογής.

Κάτι απολύτως φυσιολογικό κατά την άποψή μου, δεν είναι εύκολο ούτε για παίκτες ούτε και για έμπειρους προπονητές να προσαρμοστούν άμεσα στα δεδομένα του αγγλικού ποδοσφαίρου.

Ο Εμερι ψάχτηκε πολύ αγωνιστικά στο ξεκίνημα. Και σε πρόσωπα και σε συστήματα. Αυτό προφανώς κόστισε βαθμούς, κόστισε νίκες. Παρ’ όλα αυτά, έστω και αργά, ο Εμερι βρήκε αυτό που ταιριάζει στην Αρσεναλ με βάση το υλικό που έχει στα χέρια του.

Με τρεις στην άμυνα, με Λακαζέτ-Ομπαμεγιάνγκ επιθετικό δίδυμο. Υπενθυμίζω ότι στην αρχή έπαιζε ο ένας από τους δύο σέντερ φορ, με τον άλλον να μένει είτε στον πάγκο, είτε να αγωνίζεται στα πλάγια της επίθεσης. Κάτι που δεν δούλεψε.

Η Αρσεναλ είναι καλά ψυχολογικά παρά το γεγονός ότι στην Πρέμιερ Λιγκ δεν έκλεισε τη σεζόν όπως θα ήθελε.

Εμεινε εκτός τετράδας με διαδοχικές γκέλες στο φινάλε, ίσως έπαιξε ρόλο και το γεγονός ότι ο Εμερι έριξε περισσότερο το βάρος στο Γιουρόπα Λιγκ. Το έχουμε ξαναδεί το έργο άλλωστε. Βέβαια, αν η Αρσεναλ δεν κατακτήσει το τρόπαιο, η σεζόν εννοείται πως θα κριθεί αποτυχημένη.

Ενδιαφέρον στοιχείο ότι ο Τσεχ, ο οποίος είναι πιθανό να ξεκινήσει βασικός, μετά το παιχνίδι θα βάλει τέλος στην καριέρα του, θα κρεμάσει τα γάντια του.

Και έχει ήδη γίνει γνωστό ότι θα αναλάβει πόστο στην Τσέλσι! Από τις ωραίες ιστορίες του ποδοσφαίρου.

Αγωνιστικό

Πάμε να δούμε τα καθαρά αγωνιστικά. Βασικά όλα στριφογυρίζουν γύρω από τον Καντέ. Είναι παίκτης-κλειδί και αν λείψει από την Τσέλσι αλλάζουν τα δεδομένα. Να πούμε με σιγουριά αν θα παίξει; Ούτε οι Αγγλοι δεν ξέρουν.

Το απόγευμα έχει συνέντευξη Τύπου και φαντάζομαι θα ξεκαθαρίσουν τα πράγματα. Αρχικά γράφτηκε ότι ο τραυματισμός του Καντέ στην προπόνηση του Σαββάτου ήταν αρκετά σοβαρός και θα τον άφηνε εβδομάδες εκτός.

Μετά τον είδαμε να ταξιδεύει με την αποστολή των «μπλε», να περπατάει κανονικά. Οι Αγγλοι λένε ότι σε πολύ μεγάλο ποσοστό ο Καντέ δεν θα παίξει, αλλά παραμονές από ένα τόσο σπουδαίο ματς μπορεί κανείς να βάλει το χέρι του στη φωτιά; Ειδικά από τη στιγμή που ο Γάλλος βρίσκεται στο Μπακου; Εγώ προσωπικά, με όλα όσα έχω δει από τους Αγγλους όλα αυτά τα χρόνια, όχι, δεν το βάζω στη φωτιά! Όπως και να έχει είναι πιθανό να ξεκαθαρίσει στη συνέντευξη Τύπου.

Ο Καντέ, λοιπόν, είναι «κλειδί». Με τον ερχομό του Ζορζίνιο, ο Γάλλος φέτος βοηθάει –εκτός από το ανασταλτικό κομμάτι- και στο δημιουργικό. Και από τη στιγμή που θα λείπει και ο Λόφτους Τσικ, που επίσης μπορεί να κουβαλήσει σωστά τη μπάλα επιθετικά, υπάρχει θέμα. Ο Μπάρκλεϊ δεν είμαι καθόλου σίγουρος ότι μπορέι να ανταπεξέλθει σε ένα τόσο σημαντικό παιχνίδι.

Εχει πολλά πάνω-κάτω στην απόδοσή του.

Από την άλλη, πολύ είναι πολύ πιθανόν στην πλευρά που θα παίζει ο Αζάρ να κλείνει και ο Τορέιρα ώστε να βοηθάει τον εκάστοτε μπακ της Αρσεναλ (πιθανότατα πάνω στον Νάιλς θα πέσει ο Αζάρ). Προφανώς αν η Αρσεναλ καταφέρει να βγάλει εκτός ρυθμού τον Αζάρ θα αυξήσει πολύ τις πιθανότητες νίκης.

Συν ότι έχει σε εξαιρετική κατάσταση τους δύο φορ, Ομπαμεγιάνγκ-Λακαζέτ.

Στοίχημα

Το να πούμε ότι είναι πολύ πιθανό να δούμε παιχνίδι με γκολ, είναι το προφανές. Ούτε οι μεν ούτε οι δε φημίζονται για τις αμυντικές τους επιδόσεις. Αντίθετα, αν βρουν ρυθμό επιθετικά, είναι πολύ δυνατές. Θα επιλέξω Αρσεναλ για τρεις λόγους.

Ο ένας είναι ότι στον πάγκο της βρίσκεται ένας προπονητής που την γνωρίζει άριστα τη διαδικασία.

Τρεις τελικοί με τη Σεβίλλη, τρεις κούπες! Είναι ο προπονητής που έχει συνδέσει το όνομά του με τη διοργάνωση. Εχει κάνει focus στο Γιουρόπα Λιγκ από το ξεκίνημα της σεζόν. Και απ’ ό,τι μπορώ να διακρίνω το πέρασε αυτό και στους παίκτες του καθ’ όλη τη διάρκεια της σεζόν. Σπάνιο για αγγλική ομάδα να βλέπεις να είναι πιο συγκεντρωμένη στο Γιουρόπα Λιγκ απ’ ό,τι στην Πρέμιερ Λιγκ.

Ο δεύτερος είναι η πιθανή απουσία του Καντέ σε συνδυασμό με την παραφιλολογία που έχει αναπτυχθεί για το μέλλον του Σάρι, του Αζάρ και των υπολοίπων και τα οποία αναλύσαμε παραπάνω. Ακόμα και να παίξει ο Καντέ δεν θεωρώ ότι θα είναι στο 100%. Όταν κάποιος δεν είναι στο 100% δύσκολα ρισκάρεις να τον ξεκινήσεις. Γιατί αν ξεκινήσει το ματς και έχει ενοχλήσεις, ρισκάρεις μια αναγκαστική αλλαγή νωρίς.

Και ξέρεις ότι το ματς μπορεί να έχει και 120 λεπτά. Οπότε νομίζω ότι ακόμα και να μην είναι σοβαρός ο τραυματισμός του Καντέ, δύσκολα θα τον δούμε από την αρχή.

Ο τρίτος είναι η απόδοση. Αν το σετ ήταν ισορροπημένο, που για μένα αυτό θα ήταν το σωστό, πιθανότατα δεν θα έμπλεκα με σημείο. Ισως παίζαμε κάποιο fun bet, κάποιον σκόρερ (παρεμπιπτόντως πρώτος σκόρερ του Γιουρόπα Λιγκ είναι ο Ζιρού της Τσέλσι, που πέρασε πολλά χρόνια στην Αρσεναλ…), κάτι τέτοιο.

Τώρα, νομίζω ότι συνυπολογίζοντας όλα τα παραπάνω αξίζει να ψάξουμε και σημείο. Εστω κι αν σε 90λεπτο, τουλάχιστον τα τελευταία 11 χρόνια, μόνο μία φορά νίκησε το αουτσάιντερ σε τελικό Γιουρόπα Λιγκ (η Σεβίλλη του Εμερι τη Λίβερπουλ). Τα λέμε ξανά την Παρασκευή, με τον άλλον εμφύλιο, Τότεναμ – Λίβερπουλ στο Τσάμπιονς Λιγκ.

 

 

Παλαιότερα άρθρα του Μάκης Μηνδρινος