1812

Editorials

Ο υποβιβασμός της….Ιστορίας

Το κοντέρ έγραψε 4.940 παιχνίδια σε επαγγελματικές κατηγορίες. Το ξαναγράφω: 4.940 ματς. Οσο καμιά άλλη ομάδα, σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη μας. Νοτς Κάουντι.

Η Νοτς Κάουντι δεν είναι ιστορική ομάδα ελέω τίτλων και επιτυχιών. Ενα FA CUP πριν από εκατό και βάλε χρόνια έχει πάρει.

Η Νοτς Κάουντι ΕΊΝΑΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ η ίδια. Η ιστορία του ποδοσφαίρου απ’ άκρο σ’ακρο του ποδοσφαιρικού κόσμου. Ετος ίδρυσης 1862. Kάμποσες διεκδικούν τον τίτλο της αρχαιότερης. Ομως καμιά δεν διεκδικεί τον τίτλο της Νοτς Κάουντι. Η πρώτη επαγγελματική. Αυτό δεν της το παίρνει κανείς. Από το 1864 είναι 100% η πρώτη επαγγελματική ομάδα ποδοσφαίρου, από το 1865 που έγινε νόμος στην Αγγλία, οι παίκτες της δεν δήλωναν ταχυδρόμοι ή δημόσιοι υπάλληλοι.

Δήλωναν ποδοσφαιριστές.

Κρατάει κι άλλα ρεκόρ η Νοτς Κάουντι, τα περισσότερα όχι θετικά. Ειναι η ομάδα με τα περισσότερα up and down. Ανόδους και υποβιβασμούς.

Συνολικά 14 άνοδοι-17 υποβιβασμοί. Το νουμερο 31 δεν ήταν το τυχερό της φέτος, την οδήγησε εκεί που δεν είχε παίξει ποτέ εδώ και 157 χρόνια. Στα ερασιτεχνικά. Στην Νάσιοναλ Λιγκ. Και όταν είσαι ιδρυτικό μέλος της αγγλικής Football League το σωτήριον έτος 1888, αυτός ο υποβιβασμός, η λέξη “ερασιτεχνικό”, είναι μαχαιριά.

Είναι η άβυσσος…

Το πάλευαν χρόνια. Ενας συνδυασμός ανευθυνότητας- λάθος χειρισμών-μεγαλοϊδεατισμού-ατυχίας να πέσεις σε λάθος χέρια. Fast forward της ιστορίας από το 2000 και μετά:

Το 2002-03 η Νοτς Κάουντι έμεινε σε καθεστώς διαχείρισης 534 μέρες! Κι αυτό (αρνητικό) ρεκόρ είναι.

Τότε σώθηκε λίγες μέρες πριν τον αφανισμό-διάλυσή της, από μερικούς τοπικούς επιχειρηματίες του Νότιγχαμ και των οπαδών της. Το χέρι στην τσέπη να πληρωθούν (κάποια) χρέη. Πάντα με το βραχνά των χρεών ήταν, αλλά την παρτίδα την έσωζε είτε την τελευταία αγωνιστική στο τερέν, είτε στο παρά πέντε στα δικαστήρια. Οταν φάνηκε φως, όταν φάνηκε ότι έρχονται επενδυτές και λεφτά, ήταν… λαμόγια.

Ιούνιος 2009, Munto Finance το έλεγαν το fund, φήμες για άκρες με το Κατάρ και πακτωλό λιρών! Τσουπ, τα…κοράκια. Σβεν Γκόραν Ερικσον ως τεχνικός διευθυντής, λίγο καιρό μετά Χανς Μπάκε προπονητής, ως και σήμα αλλάξαν. Οι φήμες φούντωσαν, δεν ήταν ψεύτικες, η φούσκα έσκασε, ξανά μανά στα ίδια, διαδικασία πώλησης.

Νέος ιδιοκτήτης τον Φεβρουάριο του 2010, νέο καθεστώς, πλέον αρχίζει η εποχή όχι των λαμόγιων αλλά των..μαθητευόμενων μάγων! Σαν τα πουκάμισα τους άλλαζε τους προπονητές, η λίστα τεράστια αλλά μέσα σε αυτήν ξεχωρίζουν ο Πολ Ινς, Αλαν Σμιθ, Κέβιν Νόλαν, Χάρι Κιούελ, όλοι στην καμπούρα της ομαδούλας να μάθουν να προπονούν. Τα αποτελέσματα γνωστά, αλλά τουλάχιστον δεν έπεφταν.

Φέτος, ήρθε η μαύρη ώρα. Δεν την γλύτωσαν, ήττα από τη Σουίντον και πίκρα κυρίως γιά τους 2248 οπαδούς της που δεν την εγκατέλειψαν ούτε τώρα και είχαν ταξιδέψει μαζί της. Την γλύτωσε η Μάκλεσφιλντ (τι ειρωνεία, στον πάγκο της Μάκλεσφιλντ ως πρωτάρης τεχνικός ο Σολ Κάμπελ που τις εποχές των…παχιών αγελάδων είχε πάει να παίξει κι αυτός στη Νοτς Κάουντι, κυριολεκτικά γιά “αρπαχτή” στα γεροντάματά του με πενταετές συμβόλαιο αλλά έφυγε σε χρόνο ρεκόρ, μετά από…ένα μόλις ματς, 19/9/2009 κόντρα στη Μόρκαμ και δηλώνοντας “”I was being a mug in believing the club’s owner’s were ambitious billionaires who intended to take the club into the Premier League”).

Ενας ακόμα λόγος που δεν την γλύτωσαν; Οπως ανέφερα παραπάνω, μιά ζωή έπεφτε είτε σε λαμόγια είτε σε τύπους παράξενους. Ο νυν ιδιοκτήτης της Αλαν Χάρντι, την έβγαλε στο σφυρί τον Γενάρη, πριν 5 μήνες. Μιά μέρα πριν την ανακοίνωση πώλησης, είχε προλάβει να ξεφτιλίσει την ομάδα όσο δεν πάει. Ανέβασε στο twitter του μιά γυμνή του φωτό “διαφημίζοντας” τα γεννητικά του όργανα! Ανώμαλος; Βλάκας; Οτι και να είναι, η Νοτς Κάουντι είχε γίνει (ξανά) περίγελος σε όλη την Αγγλία (φωτό)!

Τη νέα σαιζόν λοιπόν γιά πρώτη φορά στην ιστορία, η Νοτς Κάουντι θα παίξει ερασιτεχνικά.

Ισως να μην είναι τόσο κακό. Γιατί με τόσο βαρύ όνομα, είναι “φιλέτο”. Θα πάρει κάποια χρήματα ως “αλεξίπτωτο” (κάπου 500,000 λίρες), θα φτάσουν γιά μιά σαιζόν, άρα αν επιστρέψει πάραυτα έχει καλώς, ειδικά αν έχει πουλήθει (επιτέλους) σε σωστά χέρια. Αλλιώς η άβυσσος θα μεγαλώνει ολοένα και πιό πολύ και η τελευταία γλυκιά ανάμνησή της θα μοιάζει πολύ μακρινή και ειρωνική.

Ποιά είναι αυτή η ανάμνηση; Το φιλικό με την Γιουβέντους στο Τορίνο, Σεπτέμβριος του 2011, στα εγκαίνια του νέου γηπέδου των Ιταλών. Γιατί η Γιούβε χρωστάει τα χρώματά της στην Νοτς Κάουντι. Το 1903 από λάθος η Γιουβέντους παρέλαβε κάτι ροζ φανέλες (που τις τιμά μέχρι σήμερα ως δεύτερη εμφάνιση). Ηταν άθλιες. Ενας άγγλος από το Νότιγχαμ που έμενε στο Τορίνο, ο Τομ (ή Τζον) Σάβατζ είχε τη λύση.

Επικοινώνησε με Αγγλία, ήταν οπαδός της Νοτς Κάουντι και μετά από μέρες ήρθαν στην Ιταλία οι κλασικές άσπρομαυρες ριγωτές εμφανίσεις (δείτε την συγκλονιστική φωτογραφία από κάτω). Οι bianconneri που όλοι ξέρουμε χρωστάνε (και) αυτοί λοιπόν στους magpies και το 2011 δεν τους ξέχασαν, τους τίμησαν στο πρώτο παιχνίδι που έγινε στο νέο γήπεδο τους…

**Πολλοί ξέρουν την Νιουκάστλ ως magpies δηλαδή καρακάξες (οι οποίες είναι ασπρόμαυρες), αλλά κι αυτό κόπια από τη Νοτς Κάουντι είναι πιθανότατα, μιάς και οι…ορίτζιναλ οι οποίοι φυσικά ιδρύθηκαν πολύ νωρίτερα, τις έχουν και στο σήμα τους.

**Γιά τα επικά μεσοβδόμαδα παιχνίδια θα τα πούμε αναλυτικά εντός site. Οι τρόποι είτε νέας συνδρομής είτε ανανέωσης είναι οι γνωστοί, οι ίδιοι. Πρώτα προφιλ-φόρμα εγγραφής και μετά είτε κατάθεση σε τράπεζα-είτε πληρωμή μέσω χρεωστικής/πιστωτικής κάρτας.

Στην πρώτη περίπτωση άμεσα πρέπει να μας στείλετε το καταθετήριο-απόδειξη με φωτό στο [email protected] γιά να ενεργοποιηθείτε, στην δεύτερη δεν χρειάζεται τίποτα, γίνεται αυτόματα (απλώς γιά να πληρώσετε μέσω κάρτας πάτε πρώτα στο περιβάλλον της viva wallet).

 

**Παρακαλείτε ο Εμμανουήλ Αμαριωτάκης να επικοινωνήσει άμεσα στο [email protected] .

Παλαιότερα Editorials