182

Germanos

Ο φίλος του φίλου μου, φίλος μου!

Καλημέρα φίλτατοι! Μετά από συλλογή πληροφοριών, κατάφερα να χωρέσω τα πάντα σε μία στήλη. Ο λόγος για όλα τα ντέρμπι και τις φιλίες ομάδων στο γερμανικό ποδόσφαιρο. Πέραν των γνωστών ντέρμπι, υπάρχουν πολλά ακόμα που αξίζει να αναφερθούν. Ευελπιστώ να μην έχω ξεχάσει κάποιο και να έχω κάνει όλες τις συνδέσεις των ομάδων που υπάρχουν ως προς φιλία και έχθρα.

Όσον αφορά τα χτεσινά, σούπερ στοιχηματικά, αφού η Γερμανία και το γκολ/γκολ πρώτου ημιχρόνου επιβεβαίωσε και η Τουρκία το over1,5 της. Κάνει μπαμ ότι το διάβασμα της εθνικής Γερμανίας μου είναι εύκολο (χεχε). Πάμε όμως στην ενδιαφέρουσα σημερινή στήλη!

Η αντιπαλότητα φέρνει… αντιπαλότητα, η φιλία… φιλία!

 Ας ξεκινήσω από τα μέρη στα οποία ζω τα τελευταία 6 χρόνια.

Στη Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία (Nordrheinwestfallen) υπάρχουν ίσως τα πιο «καυτά» ντέρμπι, οι πιο καυτές αντιπαλότητες στη Γερμανία. Ξεκινάω από το Ντόρτμουντ – Σάλκε, που ίσως είναι το πιο καυτό ντέρμπι στη Γερμανία. Το ντέρμπι του «Ρουρ» (Revier Derby). Από εδώ προκύπτουν επιπλέον έχθρες και φιλίες. Η Ντόρτμουντ είναι αδερφοποιημένη με την Κολωνία, αυτόματα λοιπόν το παιχνίδι Σάλκε – Κολωνία έχει αποκτήσει εχθρικό ύφος.

Το τεράστιο ντέρμπι του Ρήνου Γκλάντμπαχ – Κολωνία (Rheinderby) αυτόματα συνδέεται και με το… Ντόρτμουντ, αφού η έχθρα της Γκλάντμπαχ με την Ντόρτμουντ έχει φτάσει στο απόγειο από την στιγμή που υπήρξε αδερφοποίηση της Ντόρτμουντ με την Κολωνία. Έτσι, έχουν προκύψει καλές σχέσεις (όχι φιλία) της Γκλάντμπαχ με τη Σάλκε.

Να τονίσω πως η Γκλάντμπαχ εντός συνόρων δεν έχει αδερφοποιήσεις, εκτός συνόρων όμως υπάρχει αδερφοποίηση με τη Liverpool (ήταν η πρώτη ομάδα που έστειλε βοήθεια για το συμβάν στο Hillsborough) και με την Σέλτικ. Επίσης, η Κολωνία, πέραν της Ντόρτμουντ, έχει φιλίες στο εξωτερικό (Paris St Germain).

Να τονίσω πως η φιλία της Κολωνίας με τη Ντόρτμουντ ξεκίνησε το 2011, όταν η Κολωνία κέρδιζε τη Λεβερκούζεν τότε, την ομάδα που κυνηγούσε τη Ντόρτμουντ στο πρωτάθλημα και οι οπαδοί της Κολωνίας φώναζαν «πρωταθλήτρια της Γερμανίας μόνο η Ντόρτμουντ» (Deutscher Meister nur der BVB).

Αυτόματα λοιπόν έχουμε μερική έχθρα της Λεβερκούζεν με τη Ντόρτμουντ, αφού το Λεβερκούζεν – Κολωνία είναι επίσης ένα μεγάλο ντέρμπι του Ρήνου. Να τονίσω εδώ πως ντέρμπι του Ρήνου θεωρούνται όλα τα ζευγάρια Γκλάντμπαχ – Κολωνία – Ντίσελντορφ – Λεβερκούζεν. Να τονίσω επίσης, Γκλάντμπαχ – Λεβερκούζεν – Φορτούνα, όλες «μισούν» την Κολωνία, μεταξύ τους όμως δεν έχουν επ ουδενί φιλία.

 Επιστρέφοντας στη Σάλκε, η Σάλκε είναι αδερφοποιημένη με τη Νυρεμβέργη, τεράστια φιλία των δύο σωματείων. Αυτόματα λοιπόν η Νυρεμβέργη θεωρεί «εχθρό» τη Ντόρτμουντ, ενώ η Φιρτ θεωρεί «εχθρό» της τη Σάλκε. Και κάπως έτσι καταλήγουμε λοιπόν στο ντέρμπι της Φρανκονίας (Frankenderby), αυτό μεταξύ της Νυρεμβέργης με την Γκρόιτερ Φιρτ, ντέρμπι μίσους.

Μένω στην περιοχή του Ρουρ, όπου ασφαλώς υπάρχει το ντέρμπι Ντούισμπουργκ – Ντίσελντορφ (το ντέρμπι του Τραμ), αφού τις δύο πόλεις και τα δύο γήπεδα τα χωρίζει μια γραμμή τρένου, περίπου 15 λεπτών. Ο μεγάλος αντίπαλος όμως της Ντούισμπουργκ δεν είναι άλλος από την Ροτ Βάις Έσσεν (την Έση).

Μεγάλο ντέρμπι με μεγάλη έχθρα. Γενικά να τονίσω πως καλές σχέσεις δεν υπάρχουν στην περιοχή του Ρουρ, από καμία ομάδα. Ναι, όλα είναι ντέρμπι, όμως χωρίς το απόλυτο «μίσος», όπως στα ζευγάρια που είναι σε bolt. Ντέρμπι θεωρείται έτσι και αλλιώς κάθε παιχνίδι μεταξύ Σάλκε – Ντόρτμουντ – Μπόχουμ – Έσσεν – Ντούισμπουργκ – Όμπερχαουζεν.

Ένα άλλο «τρίπτυχο» προκύπτει από τη φιλία της Μπόχουμ με την Μπάγερν Μονάχου. Αυτή η φιλία οδηγεί ασφαλώς σε ιδιαίτερες συνθήκες μεταξύ Ντόρτμουντ και Μπόχουμ. Να τονίσω πως έχθρα μεταξύ Μπάγερν Μονάχου και Ντόρτμουντ δεν υπάρχει, είναι καθαρά αγωνιστικό/βαθμολογικό «ντέρμπι», αφού στα χαρτιά η Ντόρτμουντ είναι η δεύτερη ομάδα σε τίτλους που «κυνηγάει» την Μπάγερν.

Αυτό ισχύει από τη δεκαετία του 90’, όταν η Ντόρτμουντ προσπέρασε σε τίτλους της Γκλάντμπαχ. Μέχρι τότε το klassiker ήταν το Γκλάντμπαχ – Μπάγερν.

Πηγαίνοντας λίγο βορειότερα, στα σύνορα του NRW με την περιφέρεια της του Niedersachsen (κάτω Σαξονία) περνάμε από το μεγάλο ντέρμπι μεταξύ Μούνστερ και Όσναμπρουκ.

Μεγάλη έχθρα των δύο ομάδων σε όλα τα επίπεδα. Φιλίες δεν έχουν οι δύο ομάδες εντός συνόρων, ίσως λίγο η Όσναμπρουκ με την Άουε λόγω χρωμάτων (μωβ). Από τις πιο «ευτυχισμένες» ομάδες θεωρείται η Αρμίνια Μπίλεφελντ, που δεν έχει το μεγάλο ντέρμπι κοντά της. Σίγουρα μίνι «ντέρμπι» θεωρείται το Αρμίνια – Πάντερμπορν και το Αρμίνια – Μούνστερ αλλά χωρίς τίποτα… δραματικό.

Αντίθετα η Αρμίνια έχει δύο μεγάλες φιλίες, που αποτελούν και ένα από τα μεγάλα τρίπτυχα φιλίας της Γερμανίας. Ο λόγος για το Αρμίνια – Αμβούργο – Ανόβερο, μια φιλία που διαρκεί πολλές δεκαετίες τώρα. Προφανώς λοιπόν κάθε «εχθρός» του ενός είναι και «εχθρός» των άλλων.

Μιας και πιάσαμε τη Βόρεια Γερμανία, προφανώς και ξεχωρίζουν πολλά ντέρμπι.

Το Nordderby είναι το Αμβούργο – Βρέμη, όπου πολλές δεκαετίες τώρα είναι το τοπ ντέρμπι της Βόρειας Γερμανίας. Η Βρέμη άλλες έχθρες δεν έχει, έχει όμως φιλίες, όπως ασφαλώς αυτή με την Σανκτ Πάουλι, τη μισητή αντίπαλο του Αμβούργου. Ναι, το Αμβούργο – Σανκτ Πάουλι είναι το μεγάλο ντέρμπι του Αμβούργου. Αντίστοιχα λοιπόν η Πάουλι έχει κάκιστες σχέσεις με Αρμίνια και Ανόβερο, ενώ σούπερ σχέσεις με Βέρντερ και Μπράουνσβαϊκ.

Αυτό μας οδηγεί λοιπόν σε ένα ακόμα μεγάλο ντέρμπι, πραγματικό ντέρμπι μίσους και με πολλά παρασκηνιακά πράγματα κάθε χρόνο, το ντέρμπι μεταξύ Ανόβερου – Μπράουνσβαϊκ. Πραγματικό χάος μεταξύ των δύο ομάδων, από τα λίγα παιχνίδια στη Γερμανία όπου υπάρχει εκκένωση εξέδρας για ασφάλεια. Όσον αφορά τη Βόρεια Γερμανία υπάρχουν τα ντέρμπι του Κιέλου με την Χάνσα Ρόστοκ, με το Αμβούργο και την Πάουλι.

Το Κίελο δεν έχει φιλίες με κανέναν, όμως δεν εκλαμβάνεται ως ντέρμπι από καμία από τις παραπάνω ομάδες. Μεγάλο «πολιτικό» ντέρμπι είναι το Σανκτ Πάουλι – Χάνσα Ρόστοκ. Από τη μία οι «αριστεροί-αναρχικοί» από την άλλη οι «δεξιοί-ακροδεξιοί».

Πηγαίνοντας προς την βορειοανατολική Γερμανία καταλήγουμε στο Βερολίνο. Ασφαλώς εκεί έχουμε το ντέρμπι της Χέρτα με την Ουνιόν. Προσωπική μου εκτίμηση είναι πως είναι απλά ένα τοπικό ντέρμπι. Τα τελευταία χρόνια έχει πάρει διαστάσεις, όμως ποτέ δεν ήταν «μισητό». Η Χέρτα δεν είχε «εχθρούς», αντίστοιχα η Ουνιόν Βερολίνου είχε πάντα ντέρμπι με όλες τις ανατολικές ομάδες.

Αντίθετα η Χέρτα έχει μια μεγάλη φιλία, αυτήν με την Καρλσρούη. Μια φιλία που έχει ρίζες από το 1976. Προφανώς λόγω Καρλσρούης, η Στουγγάρδη δεν είναι ομάδα που φιλοξενούν με ροδοπέταλα στο Βερολίνο, αλλά αυτό θα το δούμε παρακάτω.

Στην ανατολική Γερμανία υπάρχει το ντέρμπι Δρέσδη – Μαγδεμβούργο, αλλά σε κανονικά πλαίσια.

Δρέσδη και Μαγδεμβούργο έχουν μια από τις δυνατότερες εξέδρες της Γερμανίας. Φυσικά, παλαιότερα όσο η Κότμπους ήταν στα καλά της, υπήρχαν περισσότερα ντέρμπι. Από το 2007 και έπειτα, από τότε που η Λειψία αποφεύγοντας πολλούς γερμανικούς νόμους και υπάρχοντας ουσιαστικά πολύ διαφορετικά από κάθε άλλον γερμανικό σύλλογο, κάθε παιχνίδι με κάθε ανατολική είναι ντέρμπι με τη Λειψία.

Η Ουνιόν για παράδειγμα σε κάθε παιχνίδι κάνει 20 λεπτά διαμαρτυρίας για την ύπαρξη της Λειψίας. Βέβαια, σε κάθε γήπεδο η Λειψία είναι ανεπιθύμητη. Δεν είναι ντέρμπι, είναι απλά η… αηδία της ύπαρξης της, επειδή καταπατά σε κάθε τομέα τις αρχές που βασίζονται οι γερμανικοί σύλλογοι. Πριν πάω στη Νότιοκεντρική Γερμανία, να τονίσω πως υπάρχει τεράστια φιλία μεταξύ Ντινάμο και Τζβίκαου, μια φιλία που κρατάει από τις αρχές του 20ου αιώνα.

Όσον αφορά τη Νότια Γερμανία έχουμε φυσικά το διαχρονικό ντέρμπι του Μονάχου μεταξύ Μπάγερν Μονάχου και Μόναχο 1860. Δυστυχώς αυτό το ντέρμπι έχει χαθεί, αφού η Μόναχο 1860 βολοδέρνει στη Γ Γερμανίας. Έτσι το μοναδικό βαυαρικό ντέρμπι που έχει απομείνει είναι το Μπάγερν Μονάχου – Άουγκσμπουργκ.

Η Μόναχο 1860 έχει σούπερ σχέσεις με την Καϊζερσλάουτερν, ενώ αντίστοιχα η Μπάγερν Μονάχου με την Μπόχουμ, όπως αναφέραμε παραπάνω.

Λίγο πιο δυτικά έχουμε τα τελευταία ντέρμπι και τις τελευταίες φιλίες που αξίζει να σημειωθούν. Στην Στουγάρδη υπάρχει το διαχρονικό ντέρμπι με την Καρλσρούη (Σβάμπεν ντέρμπι). Μεγάλο ντέρμπι, που φυσικά έχει χάσει την αίγλη του, αφού οι δύο ομάδες παίζουν σε διαφορετική κατηγορία.

Λίγο βορειότερα υπάρχει ένα… πεντάπτυχο ομάδων που απαρτίζουν διάφορα ντέρμπι. Το Άιντραχτ – Όφενμπαχ είναι το γνήσιο ντέρμπι του Μάιν. Μιλάμε για τεράστιο μίσος, όχι μόνο ποδοσφαιρικά αλλά και κοινωνικά, αφού η Φρανκφούρτη θεωρεί προάστιο της το Όφενμπαχ και αν αυτό το πεις σε κάτοικο του Όφενμπαχ, το λιγότερο που θα γίνει είναι να νευριάσει πολύ μαζί σου.

Από τότε όμως που η Όφενμπαχ δεν παίζει στις μεγάλες κατηγορίες, αυτό το ντέρμπι έχει μεταφερθεί. Πλέον ντέρμπι του Μάιν έχει βαφτιστεί το Άιντραχτ – Μάινς, με αρκετή αντιπαλότητα μεταξύ τους. Γενικότερα το πεντάπτυχο Άιντραχτ – Όφενμπαχ – Μάινς – Ντάρμστατ και Βισμπάντεν είναι όλα ντέρμπι μεταξύ τους. Μάλιστα, το Βισμπάντεν – Μάινς είναι το γνωστό ντέρμπι της «γέφυρας», αφού τις δύο πόλεις τις χωρίζει μια γέφυρα.

Να τονίσω πως το κλίμα μεταξύ Λεβερκούζεν και Άιντραχτ είναι πάντα τεταμένο και ο λόγος είναι πως η Λεβερκούζεν είναι αδερφοποιημένη με την Όφενμπαχ.

Τέλος, καταλήγω στο μεγάλο ντέρμπι μεταξύ Λάουτερν – Μάνχαϊμ, το ντέρμπι του Πφαλτς. Τεράστιο ντέρμπι, μεγάλο μίσος. Όλες οι ομάδες τριγύρω έχουν δευτερεύοντα ρόλο, όπως Σάαρμπρουκεν, Έλφερσμπεργκ, που αντιμετωπίζουν Λάουτερν και Μάνχαϊμ ως εχθρούς, όμως ουσιαστικά από το αντίπαλο στρατόπεδο δεν υπάρχει ενδιαφέρον να το δουν ως ντέρμπι.

Τους «σνομπάρουν» κατά κάποια έννοια.

Αυτά είναι κατά βάση τα μεγάλα ντέρμπι και φυσικά όλες οι συνδέσεις φιλίας και μη φιλίας μεταξύ των ομάδων. Προφανώς πάνω σε αυτές υπάρχουν ακόμα μερικές αλυσίδες που αυτήν την στιγμή μου διαφεύγουν. Φυσικά και όλα αυτά παίζουν ρόλο, ακόμα και στοιχηματικό ρόλο. Εμείς θα τα πούμε την Τετάρτη πάλι, με αρχική διαλογή για το Σ/Κ! Να περνάτε όμορφα!

Παλαιότερα άρθρα του GERMANOS