663

Billaras

Ο “Φαραώ”, οι βουτιές και οι αγγλιδούλες!

Καλό μήνα, καλές βουτιές, καλές άδειες, γενικώς να περνάτε καλά και να ξεκουραστείτε όσο γίνετε. Καιρό είχαμε να τα πούμε από εδώ, αλλά προτίμησα τα ελεύθερα κείμενα, τα Editorials, μιάς και δεν είχα κάτι αμιγώς στοιχηματικό να γράψω. Σήμερα τα λέμε “εντός”, όχι δημόσια. Αν και όσα θα διαβάσετε είναι μιά μίξη όσων γράφω στην εφημερίδα εδώ και μιά εβδομάδα, ας τα βάλω κι εδώ γιατί οι περισσότεροι δεν παίρνετε εφημερίδα.

Και αυτά που γράφω στα τελευταία φύλλα δεν αφορούν στην Premier League ή γενικά στις μεγάλες Λίγκες. Εκεί τα νέα τα μαθαίνετε εύκολα, χθες ο Ριτσάρλισον πήγε από την Εβερτον στην Τότεναμ, ο Χεσούς θέμα ωρών να πάει στην Αρσεναλ και έμεινε ο τρίτος βραζιλιάνος, ο Ραφίνια, να μονομαχούν γιά πάρτη του κάμποσες ομάδες. Φυσικά η μεγάλη είδηση βέβαια ήταν η ανανέωση του Σαλάχ, έγινε πλέον και με τη βούλα…ένας Φαραώ, τον σκέπασε με χρυσάφι η Λίβερπουλ με 350,000 λίρες γιά…βδομαδιάτικο!

Ομως, θέλω να πάμε πιό χαμηλά.

Στις “μικρούλες”. Στις αγαπημένες μου, εκεί που βγάζουμε το ψωμάκι μας τόσα χρόνια. Οι οποίες έχουν ξεκινήσει προετοιμασία, στα τέλη του μήνα θα ξεκινήσουν (περνάνε οι μέρες γρήγορα όπως βλεπετε). Ας κάνουμε λοιπόν μιά βολτίτσα κυρίως στους πάγκους αλλά και σε διάφορες αποδόσεις. Με την σημείωση ότι ακόμα είναι ΝΩΡΙΣ, δεν κάνω προτάσεις αντε πόστ, απλως κάνω εκτιμήσεις (οι οποίες αλλάζουν ανάλογα τις εξελίξεις, τρανό παράδειγμα η Ντέρμπι Κάουντι).

Αρχικά στους πάγκους της Championship λοιπόν, είχαμε έξι αλλαγές το τελευταίο δίμηνο και εν’όψει της νέας περιόδου. Προφανώς το “μεγάλο όνομα” είναι ο Βίνσεντ Κομπανί στην υποβιβασθείσα Μπέρνλι, αλλά από εμπειρία έχω τους ενδοιασμούς μου γιά τον Βέλγο. Η Μπέρνλι εξάλλου κάνει και ολικό λίφτινγκ μετά το φούντο. Από εκεί και πέρα, ο Εντουαρτς ανέλαβε την άλλη υποβιβασθείσα την Γουότφορντ.

Θυμίζω, ο Εντουαρτς έστεψε πρωταθλήτρια την Φόρεστ Γκριν στην 2η κατηγορία και μετά την άφησε γιά την Γουότφορντ. Ενδιαφέρον πρότζεκτ κι αυτό εδώ, αλλά επίσης δεν έχει εμπειρίες (και επίσης η Γουότφορντ “ξεφορτώνει” παίκτες, μόλις χθες πχ έφυγε ο Σισοκό γιά τη Ναντ).

Η Μπλάκμπερν έφερε στον πάγκο τον δανό (γνωστό μας ως παίκτη) Γιον Νταλ Τόμασον.

Ηταν στην PSV. Ο Τόμασον αντί του Μόμπρεϊ θα σημαίνει και αλλαγή φιλοσοφίας, ενδιαφέρουσα περίπτωση κι αυτή. Η Μπλάκπουλ έφερε τον Απλετον (2η φορά, ήταν γιά ένα μικρό φεγγάρ και προ δεκαετίας), ενώ η ΚΠΡ έφερε τον περσινό ασσίσταντ της Αστον Βίλα, τον Μαϊκ Μπίλι. Tέλος, η Ρέντινγκ μονιμοποίησε τον Πολ Ινς. Αυτές είναι οι κινήσεις στους πάγκους της Championship, έριξα και μια ματιά στις αποδόσεις, 1ο φαβορί γιά επιστροφή στην Premier δίνουν την Νόριτς, να…ξανακάνει δηλαδή αυτό που κάνει 5 χρόνια τώρα, άνοδο καπάκι μετά την πτώση.

Δεύτερο η Γουότφορντ, ενω η τρίτη που έπεσε, η Μπέρνλι, είναι αρκετά πίσω, στην 6η θέση (αιτία αυτό που ανέφερα, ο νέος Κομπανί και το ολικό λίφτινγκ). Μερικά μπετ ενδεχομένως με αξία; Αν και είναι νωρίς, το 3,25 της Χάτερσφιλντ να είναι στην 6αδα είναι εξαιρετικό. Πέρυσι στο τσακ δεν ανέβηκε. Επίσης, με ρίσκο, το 4,33 της Σάντερλαντ να είναι εξάδα! Νεοφώτιστη μεν, αλλά είναι η (φραγκάτη κιόλας) Σάντερλαντ και οχι καμιά τυχαία.

Το άγχος ήταν πέρυσι και πρόπερσι που ήταν “υποχρεωμένη” να ανέβει. Φέτος είναι πιό άνετη, άρα και πιό επικίνδυνη.

Ανάσα γιά την Ντέρμπι

Παμε στην Λιγκ 1, όπου τα “μεγάλα” θέματα ήταν δύο ως και χθες. Το ένα η (πρόσφατα υποβιβασμένη) Ντέρμπι Κάουντι. Ο Ρούνεϊ έφυγε, ο βοηθός του, ο Λιαμ Ρόσενιορ ανέλαβε υπηρεσιακός, αλλά η είδηση ήταν η εξαγορά της ομάδας.

Μετα από 9 πονεμένους μήνες, 2 αφαιρέσεις βαθμων και εναν υποβιβασμό, ο Ντέιβιντ Κλόουβς, ένας ντόπιος επιχειρηματίας και οπαδός της, αγόρασε πρώτα το Πράιντ Πάρκ και μολις χθες πήρε και την ομάδα. Χαρμόσυνα λοιπόν, βαθιά ανάσα, ο δρόμος είναι μακρύς (τα φέσια πολλά) αλλά η ομάδα βγήκε από το καθεστώς διαχείρισης και μπορεί να κάνει και μεταγραφές πλέον.

Το άλλο, ήταν η “εμφάνιση” του Σκοτ Μπράουν σε πάγκο! Αυτόν της Φλίτγουντ. Ο σκωτσέζος, ένα…ασήκωτο όνομα, αρχηγός γιά χρόνια της Σέλτικ, αποφάσισε να γίνει προπονητής και μένει να δούμε τι ψάρια θα πιάσει. Από εκεί και πέρα, νέοι σε πάγκους ήρθαν οι Νταφ (απ’ την Τσέλτεναμ στην Μπάρνσλεϊ που υποβιβάσθηκε), Γκάρνερ (από Σουίντον στην Τσάρλτον), Μπέρτσναλ (στην νεοφώτιστη Φόρεστ Γκριν, ερχόμενος από την Νοτς Κάουντι) , Κένεντι (στη Λίνκολν αντί του Απλέτον, ήταν ασσίσταντ στην Μπέρμιγχαμ) και Ελιοτ (στην Τσέλτεναμ που έχασε τον Νταφ).

Μαζί με τον Μπράουν, σύνολο είναι έξι νέοι τεχνικοί ως χθες.

Από αποδόσεις, μακραν πρώτο φαβορί οι μπουκ δίνουν την Ιπσουϊτς γιά άνοδο, σωστό το βρίσκω. Μετά δίνουν Γουένσντεϊ, μετά Ντέρμπι Κάουντι, μετά Πιτέρμπορο, μετά Μπάρνσλεϊ, μετά Πόρτσμουθ, μετά ΜΚ Ντονς και μετά Μπόλτον. Αυτή είναι πρώτη εννιάδα. Δέκατη η Γουίκομ. Συμφωνώ, το έγραψα, γιά Ιπσουϊτς.

Διαφωνώ όμως γιά Γουένσντεϊ, ενώ η Ντέρμπι πλέον είναι μεγάλο ερωτηματικό. Αν θα έβαζα κάπου τα λεφτά μου; Στο 5,50 της Μπόλτον που είναι 9ο φαβορί γιά άνοδο. Ή εναλλακτικά στο 2,50 γιά να μπει εξάδα (άρα να παίξει πλέι οφ). Η ομάδα μου φέτος έπρεπε να είναι από τα φαβορί…

Το project Κρόουλι

Και πάμε ακόμα παρακάτω, στην 2η Αγγλίας, την…καψούρα μας (μας πλήρωσε περισσότερο απ’ ολες, το ρεκόρ της Λέιτον δύσκολα να σπάσει με αυτό το 7 στα 7 χωρίς καν να φάω γκολ).

Παμε κι εδώ στους πάγκους. Εξι νέοι τεχνικοί (ως και χθες). Τζόνι Τζάκσον στην Γουίμπλεντον (ήταν Τσάρλτον παλιά), Πιτ Γουάιλντ στην Μπάροου (άφησε την Χάλιφαξ, αντικατέστησε τον Φιλ Μπράουν με τον οποίο δεν τα βρήκε η Μπάροου παρότι την έσωσε), Κέβιν Μπέτσι στην Κρόουλι (από την under-23 της Αρσεναλ), Πολ Χάρτλεϊ στην Χάρτλπουλ (απ΄την σκωτσέζικη Κόουβ Ρέιντζερς), Νιλ Γουντ στην Σάλφορντ (από την under-23 της Μάντσεστερ Γιουναιτεντ) και Σκοτ Λίντσεϊ στην Σουίντον (ήταν ασσίσταντ και μονιμοποιήθηκε).

Στους περισσότερους αυτά τα ονόματα δεν λένε τίποτα. Στα μάτια μου όμως, “κάτι” ενδιαφέρον υπάρχει και εξηγούμαι: Η Κρόουλι πάει σε ένα πολυ ενδιαφέρον project. Aφού εδιωξε κλωτσηδόν τον Χέιμς γιατί μας προέκυψε ρατσιστόμουτρο, έφερε στον πάγκο τον (μαύρο) Κέβιν Μπέτσι. Και ασσίσταντ του έφερε τον Νταν Μικάις. Ο πρώτος ήταν τεχνικός της under-23 της Αρσεναλ, ο δεύτερος της under-18 της Αρσεναλ! Ξερουν από ταλέντα, συνεργάζονταν ήδη και δουλεύουν κυρίως πάνω σε νέα παιδιά.

Η Κρόουλι παράλληλα αγοράστηκε από την εταιρία WAGMI (επενδυτές σε κρυπτονομίσματα), και έφερε με μεταγραφή ηδη τον πρώτο σκόρερ της κατηγορίας, τον Νταν Τέλφορντ απο την Νιούπορτ (πέρυσι 25 γκολ σε 37 ματς). Ολο αυτό το “πακέτο” οι μπουκ δεν το ζυγίζουν σωστά.

Πάμε λοιπόν στις αποδόσεις. Οχι γιά πρωταθλήτρια 2022-23 αλλά γιά απλή άνοδο.

Μην ξεχνάμε ανεβαίνουν τέσσερις στην Λιγκ 2 (τρεις απ’ευθείας και ένας από πλέι οφ θέσεων 4-7). Τι μας λένε οι μπουκ; Αντίθετα πχ με την Championship που είναι απ’ τα φαβορί γιά άνοδο όσες έπεσαν πριν ένα μήνα (Νόριτς, Γουότφορντ), οι τέσσερις που έπεσαν από την Λιγκ 1 στην Λιγκ 2 δεν είναι φαβορί να επιστρέψουν άμεσα. Στην 7η θέση είναι η Τζίλιγχαμ, στην 10η η Ντόνκαστερ, στην 12η η Γουίμπλεντον και 15η η Κρου.

Δηλαδή δεν τις υπολογίζουν!

Και ποιές υπόλογίζουν; Πρώτο φαβορί μας δίνουν την Στόκπορτ! Η ομάδα που ανέβηκε από την Νάσιοναλ Λιγκ ως πρωταθλήτρια είναι 1ο φαβορί να ανέβει back to back! Κουλό; Μαγικό ραβδί πρέπει να έχει ο κόους Τσάλινορ. Το 2019 φτάνει με τη Χάρτλπουλ στα πλέι οφ της Νάσιοναλ Λιγκ. Δεν τα καταφέρνει. Την επόμενη χρονιά ξανά, πάει τελικό.

Ανεβαινει στην Φούτμπολ Λιγκ. Και τον Νοέμβρη πέρυσι ενώ είναι στην Χάρτλπουλ την παρατάει, κατεβάινει ξανά στην Νάσιοναλ Λιγκ και…βγάζει πρωταθλήτρια την Στόκπορτ η οποία επιστρέφει μετά από 11 χρόνια! Και τώρα οι μπουκ μας λένε “πρώτο φαβορί να ξανανέβει”. Καλό; Δεύτερο φαβορί μας δίνουν Σάλφορντ. Πέρυσι ήταν το 1ο αλλά τζίφος.

Η ομάδα των “΄πέντε παλιών της Μάντσεστερ”. Λεφτά, λούσα, φώτα, αλλά με άπειρο τεχνικό και πολύ…φρου φρου. Τρίτο μας δίνουν τη Μπράντφορντ, βαρύ όνομα και με τον -επισης βαρύ- Μαρκ Χιουζ να συνεχίζει στον πάγκο, εδώ νομιζω θα πέσουν μέσα, μάλλον είναι η ώρα της.

Η Κρόουλι στο…πουθενά, είναι στην 17η θέση να ανέβει, με απόδοση 8,00.

Θα της έβαζα κάτι ψιλά. Οπως και στο “τερματισμός στην 7αδα”, που δίνει 4,33. Το οποίο ανέλυσα γιατί έχει αξία και ίσως να είναι το καλύτερο μπετ όλων από τις τρεις κατηγορίες.

Αυτά ήταν, ξαναλέω είναι νωρίς και οι μεταγραφές συνεχίζονται, τα δεδομένα αλλάζουν, αλλά μιά πρωτη προσέγγιση- κι εκτίμηση- έγινε. Τα λέμε ξανά πριν τις 15 του μήνα και μετά στο τέλος του, εκεί που θα…πατήσουμε το γκάζι, οι διακοπές τελειώνουν γιά εμάς όταν αρχίζουν γιά τους περισσότερους!

Παλαιότερα άρθρα του Billaras