664

Μάκης Μηνδρινός

Περί σέντερ φορ σε Σίτι, Λίβερπουλ

Χαιρετώ! Πέρασαν μέρες, περίπου 15, από την τελευταία φορά που τα είπαμε, από τον απολογισμό της σεζόν που ανέβασα στις 7 Ιουνίου. Δεν έχει γίνει κάτι… δραματικό στο διάστημα που μεσολάβησε. Εθνικές ομάδες, είδαμε κάποια καλά ματς, αλλά σε γενικές γραμμές ησυχία. Όπως το περιμέναμε εξάλλου, είπαμε ότι θα είναι ένα ήρεμο αθλητικά καλοκαίρι.

Θα είναι ήρεμο γιατί έρχεται ένας «τρελός» χειμώνας. Με έναρξη των πρωταθλημάτων νωρίς νωρίς, με Τσάμπιονς Λιγκ που θα κρατήσει δύο μήνες όλους κι όλους (η φάση των ομίλων), με Μουντιάλ Νοέμβρη-Δεκέμβρη και με τελικό Τσάμπιονς Λιγκ τον Ιούνιο. Βάλτε και Ευρωμπάσκετ μέσα τον Σεπτέμβρη, για να «δέσει» αυτό που λέμε ότι ο χειμώνας θα είναι «τρελός»!

Ο Βασίλης το είπε ήδη στο editorial που ανέβασε, ότι ουσιαστικά είμαστε σε μία φάση χαλαρού διαβάσματος. Μπαίνουμε να βλέπουμε τι γίνεται, προπονητές, μεταγραφές, έτσι ώστε να είμαστε όσο γίνεται πιο έτοιμοι όταν επιστρέψουμε από τις διακοπές και μπούμε στα… βαθιά της νέας σεζόν.

Σήμερα θα κάνουμε μια χαλαρή κουβέντα για τις δύο ομάδες που πρωταγωνιστούν τα τελευταία χρόνια στην Αγγλία, τη Μάντσεστερ Σίτι και τη Λίβερπουλ. Αφορμή, οι δύο σημαντικές κινήσεις που έχουν κάνει στο μεταγραφικό παζάρι, ουσιαστικά είναι οι δύο καλύτερες μεταγραφές στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή, συν εκείνη του Μανέ στη Μπάγερν (δεν έχει ολοκληρωθεί η μετακίνηση του Λεβαντόφσκι στην Μπαρτσελόνα, ενώ είναι γνωστά όσα έγιναν με τον Εμπαπέ).

Αντε να βάλουμε και τον Τσουαμενί που πήρε η Ρεάλ από τη Μονακό.

Ομως, βάσει ονομάτων, μέχρι στιγμής οι δύο σημαντικότερες κινήσεις στην Ευρώπη είναι του Χάλαντ στη Μάντσεστερ Σίτι και του Νούνιες στη Λίβερπουλ. Ο πρώτος με 60 εκατ. (τόση ήταν η ρήτρα), ο δεύτερος με 75 εκατ. ευρώ. Είναι δύο κινήσεις που έχουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, όχι τόσο επειδή είναι δύο πολύ καλοί παίκτες που προέρχονται από πολύ καλή σεζόν, αλλά επειδή είναι πολύ πιθανό να αλλάξουν μία φιλοσοφία ετών που κουβαλούσαν για χρόνια η Σίτι και η Λίβερπουλ ή, αν θέλετε, ο Γκουαρντιόλα και ο Κλοπ.

Τυχαίο ή όχι;

Στις δύο περιπτώσεις, μπορούμε εύκολα να δούμε τα κοινά χαρακτηριστικά. Τα προηγούμενα χρόνια, η Σίτι και η Λίβερπουλ έπαιζαν δίχως καθαρό σέντερ φορ. Η τελευταία καλή σεζόν του Αγουέρο ήταν το 2018-19, ενώ ο Κλοπ στηρίχθηκε τα τελευταία χρόνια στην τριάδα Μανέ-Σαλάχ-Φιρμίνο. Ο Φιρμίνο έπαιζε ως 9άρι, αλλά δεν τον λες σέντερ φορ.

Ο Στέρλινγκ κάλυψε πολλές φορές τη θέση του σέντερ φορ στη Σίτι, ή παίκτες τύπου Φεράν Τόρες, Μπερνάντο Σίλβα. Ο Ζεσούς είναι σέντερ φορ, ήταν (και είναι ακόμα) στο ρόστερ της Σίτι, αλλά ποτέ δεν έγινε βασικός, ποτέ δεν ήταν η «κολώνα», ρόλο που έπαιξε τα προηγούμενα χρόνια ο Αγουέρο.

Παρόμοια η κατάσταση και στη Λίβερπουλ.

Ο Φιρμίνο έβγαινε πολλές φορές έξω από την περιοχή, έγινε αγαπημένος του Κλοπ και της εξέδρας με τον τρόπο παιχνιδιού του (pressing δίχως αύριο) και το πώς δημιουργούσε για τους συμπαίκτες του. Πέρσι δεν έκανε καλή σεζόν και το κενό του το κάλυψαν πρώτα ο Ζότα και μετά ο Ντίαζ, δύο «πλάγιοι», κανείς τους καθαρός σέντερ φορ. Η εναλλαγή μπροστά, με τους Σαλάχ και κυρίως Μανέ να παίζουν το ρόλο του «9αριού» ήταν πολύ συχνό φαινόμενο.

Και εδώ υπήρχε ο Οριγκί ως σέντερ φορ. Εδωσε λύσεις σε αρκετά ματς αλλά σχεδόν πάντα προερχόμενος από τον πάγκο.

Ο Γκουαρντιόλα έπαιζε τα τελευταία χρόνια χωρίς σέντερ φορ, ο Κλοπ έπαιζε τα τελευταία χρόνια επίσης χωρίς σέντερ φορ.

Είναι η πρώτη μεταγραφή καθαρού σέντερ φορ του Κλοπ από τότε που πήγε στη Λίβερπουλ. Όταν λέω μεταγραφή, εννοώ να πλήρωσε η ομάδα και να πήρε έναν σέντερ φορ.

Με τον Γερμανό στον πάγκο έχουν δοθεί ένα σκασμό λεφτά, για την ακρίβεια περισσότερα από 560 εκατ. λίρες (από το 2015 που ήρθε ο Κλοπ έως και τον Μάιο του 2022), αλλά δεν δόθηκαν χρήματα για κανέναν σέντερ φορ. Είναι εντυπωσιακό! Θα μου πεις, «έδεσε» την άμυνα και το κέντρο με πολλούς καλούς παίκτες. Και μπροστά πάντα την έβρισκε τη λύση. Γιατί να πάρει; Δεν έχεις άδικο, εκ του αποτελέσματος δικαιώθηκε.

Φτάσαμε, λοιπόν, στο καλοκαίρι του 2022. Ο Στέρλινγκ είναι ένα βήμα από την αποχώρηση από τη Σίτι, ο Μανέ ήδη έφυγε από τη Λίβερπουλ για την Μπάγερν. Οι αντικαταστάτες τους, δύο καθαρά 9άρια: ο Χάλαντ και ο Νούνιες.

Είναι τυχαίο ότι οι δύο ομάδες αγόρασαν σέντερ φορ μετά από τόσα χρόνια την ίδια στιγμή; Μπορεί ναι, μπορεί και όχι.

Αλλαγή φιλοσοφίας (;)

Σαλάχ 31, Μανέ 23, Ζότα 21, Φιρμίνο 11 οι φετινοί σκόρερ της Λίβερπουλ σε όλες τις διοργανώσεις. Μαχρέζ 24, Ντε Μπρόινε 19, Στέρλινγκ 17, Φόντεν 14, Ζεσούς 13, Μπερνάρντο 13 και Γκιντογάν 10 οι αντίστοιχοι σκόρερ της Σίτι σε όλες τις διοργανώσεις. Τέσσερις από τη μία, εφτά από την άλλη με διψήφιο αριθμό γκολ.

Σέντερ φορ μόνο ένας, ο Ζεσούς!

Η ουσία είναι ότι την επόμενη σεζόν θα δούμε μάλλον κάτι διαφορετικό από τις δύο ομάδες, οι οποίες άφησαν τη στάμπα τους για τον τρόπο που έπαιζαν τα προηγούμενα χρόνια. Και, εντάξει, στη Σίτι δεν περιμένουμε ο ερχομός του Χάλαντ να αλλάξει πολύ τον τρόπο παιχνιδιού της ομάδας. Γκουαρντιόλα υπήρχε και με τον Αγουέρο, μια χαρά ήταν η Σίτι τότε.

Ισα-Ισα, η λογική λέει ότι ο Χάλαντ είναι ένας παίκτης που ταιριάζει στο στυλ της Σίτι. Και σε μια ομάδα που παράγει τόσες πολλές φάσεις, ναι, είναι πολύ πιθανό του χρόνου ο Χάλαντ να είναι ο πρώτος σκόρερ της Πρέμιερ Λιγκ. Υπενθυμίζω ότι ο Νορβηγός πέρσι είχε 27 γκολ σε 29 ματς σε όλες τις διοργανώσεις και συνολικά 83 γκολ σε 87 ματς με τη φανέλα της Ντόρτμουντ.

Το πολύ μεγάλο ενδιαφέρον επικεντρώνεται στη Λίβερπουλ. Το project Νούνιες θέλω να το δω! Ο τύπος είναι παιχταράς, αυτό είναι δεδομένο. Σε 84 ματς έκανε 47 γκολ με την Μπενφίκα, ενώ πέρσι είχε 34 τέρματα σε 41 ματς. Το ζητούμενο είναι πώς θα δέσει με τη Λίβερπουλ που έχουμε μάθει επί εποχής Κλοπ. Μια ομάδα που πιέζει ασφυκτικά όταν χάνει τη μπάλα (ο Νούνιες δεν είναι -ήταν- από τους παίκτες που θα πιέσουν), μια ομάδα που εναλλάσσει συνεχώς θέσεις στους παίκτες όταν επιτίθεται, μια ομάδα που δεν έχει συνηθίσει να παίζει για να σκοράρει ένας παίκτης.

Προφανώς ο Κλοπ το έχει δουλέψει με τους συνεργάτες του, ίσως αλλάξει κάποια πράγματα ως προς τη φιλοσοφία, ίσως αλλάξει και τον ίδιο τον Νούνιες ως προς το πώς θέλει να αγωνίζεται. Στη θεωρία είναι βέβαιο ότι ο Γερμανός το έχει δουλέψει πολύ, εξάλλου δεν είναι ένας παίκτης ο Νούνιες που η Λίβερπουλ τον είδε φέτος και τον πήρε.

Τον παρακολουθεί χρόνια και κατέληξε εκεί για κάποιο λόγο.

Μένει να δούμε και στην πράξη τις σκέψεις του Κλοπ και πως έχει φανταστεί τη νέα Λίβερπουλ.

Παλαιότερα άρθρα του Μάκης Μηνδρινος