595

Μάκης Μηνδρινός

Περισσότερο μεταγραφικό, παρά στοιχηματικό

Καλό μήνα και καλή σεζόν! Και επίσημα πλέον… Όταν μπαίνει ο Σεπτέμβρης η ευχή αυτή είναι: καλή σεζόν. Για τα «καλό χειμώνα» έχουμε καιρό, ας μη βιαζόμαστε. Εξάλλου, κάποιοι είναι ακόμα διακοπές και κάνουν μπάνια, ονόματα δεν λέμε (γέλια!).

Χαλαρό ήταν το μεσοβδόμαδο, η Χαλ έχασε δίκαια, τα λάθη της στην άμυνα ήταν πολλά και αρκετά από αυτά ήταν και αστεία! Στα υπόλοιπα, έχω εικόνα απ’ όλα της Πρέμιερ Λιγκ, αλλά και σχεδόν απ’ όλα της Τσάμπιονσιπ.

Επίσης, πολύ μεγάλο το ενδιαφέρον χθες, στην τελευταία ημέρα των μεταγραφών. Εγινε της… Πόπης!

Στην Πρέμιερ Λιγκ, έσπασαν όλα τα ρεκόρ. Οι 9 από τις 20 ομάδες σπατάλησαν περισσότερα από 100 εκατ. λίρες για μεταγραφές και οι 14 από τις 20 ομάδες έκαναν τουλάχιστον μία μεταγραφή χθες, την τελευταία ημέρα. Συνολικά ξόδεψαν 1,9 δισ. λίρες σε μεταγραφές φέτος το καλοκαίρι, σπάζοντας το ρεκόρ του 2017 που ήταν 1,4 δισ.

Για να καταλάβετε τη διαφορά, όσα ξόδεψαν οι 20 ομάδες της Πρέμιερ Λιγκ, ξόδεψαν μαζί όλες οι ομάδες σε Λα Λίγκα Ισπανίας, Σέριε Α Ιταλίας και Μπουντεσλίγκα Γερμανίας!

Νούμερα που ζαλίζουν. Η Τσέλσι ξόδεψε τόσα, όσα καμία άλλη ομάδα στην ιστορία της Πρέμιερ Λιγκ, σε ένα μεταγραφικό παράθυρο (251 εκατ. λίρες). Η Γιουνάιτεντ έσπασε το δικό της ρεκόρ, δαπανώντας 214 εκατ.

λίρες. Η Νότιγχαμ έκανε 21 μεταγραφές, σπάζοντας το ρεκόρ της Κρίσταλ Πάλας, που το καλοκαίρι του 2013 είχε κάνει 17. Στο… τσακ δεν έγιναν 22 οι μεταγραφές της, καθώς τελευταία στιγμή χάλασε του φορ Μπατσουαγί, καθώς η Τσέλσι δεν πρόλαβε να στείλει τα απαραίτητα έγγραφα.

Σε ολόκληρη την Πρέμιερ Λιγκ μεταγράφηκαν 169 παίκτες, πέρσι το αντίστοιχο νούμερο ήταν 148 και πρόπερσι 132.

Από την άλλη, στην Τσάμπιονσιπ δόθηκαν 86 εκατ. λίρες για μεταγραφές, αρκετά λιγότερα σε σχέση με την προ-covid εποχή (από το 2017 έως το 2019, ο μέσος όρος χρημάτων που χαλούσαν οι ομάδες της Τσάμπιονσιπ για μεταγραφές ήταν 169,4 εκατ. λίρες).

Όλα τα παραπάνω είναι στοιχεία του BBC και της Deloitte.

Πάμε τώρα να δούμε τα σημαντικότερα της τελευταίες ημέρας των μεταγραφών:

* Η Μάντσεστερ Σίτι πήρε από τη Ντόρτμουντ τον στόπερ Ακανζί με 17,5 εκατ.

* Η Λίβερπουλ πήρε τον χαφ Αρτούρ από τη Γιουβέντους, ως δανεικό, προκειμένου να καλύψει τα κενά που έχουν προκύψει λόγω τραυματισμών. Καλή κίνηση ο Βραζιλιάνος.

* Η Γιουνάιτεντ, έσκασε 80 εκατ. για να πάρει τον φορ Άντονι από τον Αγιαξ και έφερε ως εναλλακτική στο τέρμα τον Ντουμπράβκα, από τη Νιουκάστλ (δανεικό).

* Η Τσέλσι έφερε ξανά στην Αγγλία τον Ομπαμεγιάνγκ, είχε ανάγκη από σέντερ φορ, το είχαμε αναφέρει και στο podcast που κάναμε με τον Βασίλη πριν από την έναρξη της σεζόν.

Επίσης απέκτησε και τον Ελβετό μέσο Ζακάρια, δανεικό από τη Γιουβέντους.

* Η Εβερτον πήρε δύο χαφ: τον Γκουέιγ που επέστρεψε από την Παρί Σ.Ζ. και εννοείται προορίζεται για βασικός και τον Τζέιμς Γκάρνερ από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

* Η Λέστερ επιτέλους έκανε μεταγραφές. Πρώτα απέκτησε τον γκολκίπερ Σμίθις από την Κάρντιφ ως ελεύθερο και εν συνεχεία έδωσε 17 εκατ.

στη Ρεμς για τον στόπερ Φαές, ο οποίος θα είναι ο αντικαταστάτης του Φοφανά που πήγε στην Τσέλσι (με 70 εκατ.). Προφανώς όμως η Λέστερ δεν ανεβαίνει επίπεδο με τις κινήσεις που έκανε και η σεζόν αναμένεται δύσκολη.

* Τελευταίες κινήσεις της Νότιγχαμ ήταν ο στόπερ Μπαντέ από τη Ρεν (δανεικός) και ο Μπόουλερ, ένας εξαιρετικός εξτρέμ για τα δεδομένα της Μπλάκπουλ, που δόθηκε δανεικός στον Ολυμπιακό.

Εχει τεχνική, αριστεροπόδαρος, αλλά είναι άπειρος και πολλές φορές γίνεται… φλύαρος με τη μπάλα στα πόδια.

* Η Φούλαμ είναι βγαίνει πραγματικά ενισχυμένη από τις τελευταίες ημέρες των μεταγραφών: Ο Ουίλιαν είναι ένας έμπειρος παίκτης, μπορεί να είναι 33 και να μην είναι ο ίδιος παίκτης με εκείνον που γνωρίσαμε στην Τσέλσι, αλλά το ρίσκο που πήραν οι της Φούλαμ είναι πολύ μικρό.

Πήρε επίσης τον ποιοτικό Ουαλό εξτρέμ Νταν Τζέιμς, δανεικό από τη Λιντς και πιο πριν στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Ο Κάρλος Βινίσιους είναι ένας ψηλός σέντερ φορ που αποκτήθηκε από τη Μπενφίκα με 5 εκατ. (πέρσι στην PSV), ώστε να κάνει τα… ρεπό του Μίτροβιτς. Και, τέλος, ήρθε και ο αριστερός μπακ Κουρζαβά από την Παρί Σεν Ζερμέν. Όλες εξαιρετικές προσθήκες.

* Καλή κίνηση για τα χαφ έκανε η Μπράιτον, τον Γκίλμουρ από την Τσέλσι αντί 7,5 εκατ. ευρώ.

* Η Γουλβς έφερε τον χαφ Μπουμπακάρ Τραορέ δανεικό από τη Μετς. Εδωσε στην Νότιγχαμ τον στόπερ Μπολί και στην Αστον Βίλα με 13 εκατ. τον Βέλγο Ντεντόνκερ.

* Η Σαουθάμπτον απέκτησε δανεικό τον μέσο Μέιτλαντ-Νάιλς από την Αρσεναλ και τον στόπερ Καρ από τη Μαρσέιγ με 10 εκατ.

, ενώ συνέχισε το… παιδομάζωμα, αποκτώντας από τη Μάντσεστερ Σίτι αντί συνολικά 16 εκατ. λιρών, τους Εντοζί (εξτρέμ) και Λάριος (αριστερός μπακ). Από την άλλη, έσωσε τον στόπερ Μπεντνάρεκ στην Αστον Βίλα και τον επίσης στόπερ (και μπακ) Στίβενς στην Μπόρνμουθ. Αλλά και τον χαφ Ρομέου στην Τζιρόνα.

* Η Αστον Βίλα έσκασε 13 εκατ. για τον Ντεντόνκερ στη Γουλβς και πήρε δανεικό από τη Σαουθάμπτον τον στόπερ Μπεντνάρεκ.

Νομίζω αυτά ήταν τα χθεσινά της Πρέμιερ Λιγκ! Τα των μικρότερων κατηγοριών είναι… άπειρα, θα τα δούμε σταδιακά. Πάντως, από την Τσάμπιονσιπ καλές κινήσεις τελευταίας στιγμής έκανε η Χαλ, που πήρε τέσσερις παίκτες μεταξύ των οποίων και τον Πέλκα.

Ξεφύγαμε, πάμε στα στοιχηματικά.

Πρέμιερ Λιγκ

Περίμενα πιο ισορροπημένο το Μπρέντφορντ – Λιντς.

Η φιλοξενούμενη έχει μπει καλά και δείχνει να μην έχει επηρεαστεί από τις μεταγραφικές απώλειες, ενώ αντίθετα, οι νεοφερμένοι μπήκαν αμέσως καλά. Όχι ότι η Μπρέντφορντ δεν ξεκίνησε δυνατά. Αλλά το 2,10 είναι πολύ μικρό για τα… κυβικά της.

Επικίνδυνο το Νιουκάστλ – Πάλας, ενώ ακόμα πιο επικίνδυνο θεωρώ ότι είναι το Τσέλσι – Γουέστ Χαμ.

Λονδρέζικο, με την Τσέλσι να ψάχνεται και τον ίδιο τον Τούχελ να δηλώνει μετά την μεσοβδόμαδη ήττα στο Σαουθάμπτον ότι «όπως είμαστε τώρα, μπορεί να μας κερδίσει οποιοσδήποτε». Ενισχύθηκε βέβαια η Τσέλσι, δεν ξέρω ποιοι από τους νεοφερμένους θα παίξουν, αλλά προς το παρόν το 5,75 του διπλού μπαίνει στην άκρη.

Τσάμπιονσιπ

Σήμερα ματσάρα Γουέστ Μπρομ – Μπέρνλι και η αλήθεια είναι ότι κοίταξα λίγο δεξιά, με το διπλό να είναι στο 3,60.

Είχαμε γράψει στα αφιερώματα, ότι ο Κομπανί θα επιχειρήσει κάτι εντελώς διαφορετικό στην Μπέρνλι σε σχέση με αυτό που είχαμε συνηθίσει τα προηγούμενα χρόνια: φουλ κατοχή μπάλας και καλή κυκλοφορία. Η Μπέρνλι αρχίζει και μοιάζει με… Μάντσεστερ Σίτι της Τσάμπιονσιπ. Την ίδια στιγμή, όσο κι αν είχα τη Γουέστ Μπρομ στα βασικά φαβορί για άνοδο, μέχρι στιγμής δεν έχει ενθουσιάσει κανέναν.

Από τα υπόλοιπα, πάλι λίγο Χαλ είδα στο εντός με τη Σέφιλντ, στο 4,20 ο άσος. Όμως λέω να μη μπλέξω ξανά όχι γιατί η Χαλ έχασε μεσοβδόμαδα, αλλά γιατί αμυντικά ήταν πολύ πολύ ασταθής.

Τη Δευτέρα έχει ματσάρα, Μίντλεσμπρο – Σάντερλαντ, δύο ομάδες που θεωρητικά είναι από τα φαβορί για την άνοδο. Για τη Σάντερλαντ μιλήσαμε τις προηγούμενες ημέρες, μέχρι να γίνει η ιστορία με τον Νιλ μια χαρά είχε ξεκινήσει.

Ο Νιλ έφυγε για τη Στόουκ και o έμπειρος Τόνι Μόουμπρεϊ ανέλαβε, τη Δευτέρα θα κάνει ντεμπούτο στο ντέρμπι, εκεί στο Βορρά της Αγγλίας. Το πολύ μεγάλο ερώτημα που αφορά τη Σάντερλαντ, είναι πώς έχει επηρεαστεί η ομάδα μετά τις εξελίξεις με τον προπονητή; Στο πρώτο της παιχνίδι χωρίς τον Νιλ, ίσως και σοκαρισμένη καθώς λίγες ώρες πριν το ματς αποφάσισε να αποχωρήσει, έχασε μεν από τη Νόριτς 1-0 αλλά ήταν και άτυχη (δοκάρια).

Μεσοβδόμαδα, ξέσπασε στη Ρόδεραμ (3-0). Οπότε μάλλον δεν έχει επηρεαστεί τόσο από την αποχώρηση του Νιλ. Ή τελοσπάντων, έτσι μοιάζει η κατάσταση αυτή τη στιγμή.

Από την άλλη, η Μίντλεσμπρο προφανώς δεν έχει ξεκινήσει καλά. Μόνο μία νίκη σε 7 ματς, προφανώς κάποια στιγμή θα ανεβάσει στροφές (ενισχύθηκε κιόλας μεταγραφικά), αλλά αυτή τη στιγμή μιλάμε για μια ομάδα που δέχθηκε γκολ σε όλα της τα παιχνίδια και που η μοναδική νίκη της ήταν κόντρα στη Σουόνσι, με 2-1.

Δέχομαι ότι δεν είχε εύκολο πρόγραμμα, δεν παύει όμως να θεωρείται διεκδικήτρια του τίτλου, οπότε περιμένεις ακόμα και στα δύσκολο ματς καλύτερο πρόσωπο.

Για να καταλήξω. Η απόδοση είναι άλλα αντί άλλων. Δεν υπάρχει 5,00 στο διπλό, σε ένα τέτοιο ματς. Ακόμα και να… πετούσε η Μίντλεσμπρο, δεν θα έστεκε τέτοιο σετ αποδόσεων σε ένα ντέρμπι σαν κι αυτό.

Οπότε το 5άρι της Σάντερλαντ προφανώς είναι επιλογή για τη Δευτέρα.

Υπόλοιπα

Στη Λιγκ 1, προφανώς είναι υπερβολικό το 4,50 της Πλίμουθ στο Ντέρμπι, αλλά ΟΚ, δεν μπλέκω, δεν είναι σε φάση κόντρας η Ντέρμπι. Στη Λιγκ 2 είναι 2-3 στο «ναι μεν, αλλά…», δεν είναι καλό το πρόγραμμα.

Είναι ξεκάθαρο από τα παραπάνω, ότι αυτό που μου αρέσει περισσότερο είναι η Σάντερλαντ, στο ντέρμπι της Δευτέρας με τη Μίντλεσμπρο.

Είναι στο 5,00 αυτή τη στιγμή. Είναι νωρίς βέβαια, είναι ακόμα Παρασκευή και μιλάμε για ένα ματς της Δευτέρας. Δεν θα το βάλω από σήμερα στο πινακάκι μήπως και προκύψει τίποτα, όπως έγινε την προηγούμενη εβδομάδα. Αλλά θα το ανανεώσω σήμερα-αύριο.

Ξαναλέμε, είμαστε ακόμα στην αρχή μιας «τρελής» σεζόν. Μόλις χθες ολοκληρώθηκαν οι μεταγραφές.

Υπομονή και ψυχραιμία λοιπόν!

Παλαιότερα άρθρα του Μάκης Μηνδρινος