183

Κώστας Ζαφείρης

Πρώτα συμπεράσματα

Γεια χαρά σε όλους.

Αφήσαμε πίσω μας την 6η στροφή της κανονικής περιόδου στην Ευρωλίγκα, οπότε μια… ιδέα για το που το πάνε οι 18 ομάδες την έχουμε, πλέον: η (αήττητη σε όλα τα μέτωπα) Ρεάλ του Τσους Ματέο είναι ένα κλικ πάνω από τον ανταγωνισμό, η Μπαρτσελόνα παραμένει σοβαρή με τον πρωτάρη Ρότζερ Γκριμάου στον πάγκο της (δείχνει καλά στοιχεία ο 45χρονος Καταλανός), ενώ η Βίρτους του αναμορφωτή Λούκα Μπάνκι και η Βαλένθια του Αλεξ Μούμπρου αποδεικνύουν με την εικόνα τους στο παρκέ, ότι ουδείς δικαιούται να τους βγάζει από την κουβέντα για τα πλέι οφ ή έστω για την συμμετοχή τους στη διαδικασία των play-in για τα δύο τελευταία εισιτήρια των «8».


Από ‘κει και πέρα, η Φενέρ του Δημήτρη Ιτούδη έχει υλικό για να πάει μακριά τη βαλίτσα (προφανώς δεν έχει λύσει όλα της τα θέματα…), η Μονακό ανεβάζει συνεχώς στροφές (ο Μάικ Τζέιμς πρόσφερε νίκες και ηρεμία στον Σάσα Ομπράντοβιτς, που είχε αρχίσει να αγχώνεται μετά το χλωμό ξεκίνημα των Μονεγάσκων), ενώ η Μακάμπι στην κατάσταση που είναι (δεν θα έχει το αβαντάζ της έδρας), θα κάνει μεγάλες νίκες και «κακές» ήττες, αποτελώντας το ερωτηματικό της διοργάνωσης.


Συνεχίζουμε με τον Ολυμπιακό, ο οποίος είναι ξεκάθαρο ότι χρειάζεται δύο προσθήκες (ένα 4-5άρι και έναν γκαρντ-σκόρερ). Η σεζόν είναι μεγάλη, η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα έχει σταθερά ψηλά τον πήχη σε όλες τις διοργανώσεις, οπότε η λογική λέει ότι αργά ή γρήγορα θα κάνει τις κινήσεις της.
Ο Εργκίν Αταμάν στον Παναθηναϊκό έχει πολλή δουλειά μπροστά του, οι «πράσινοι» δεν έχουν καλή εικόνα και γι’ αυτό προσθέτουν κομμάτια στο παζλ.

Πήραν τον Κέντρικ Ναν (θα τους προσφέρει σκορ – θα αναλάβει… πρωτοβουλίες ο Αμερικανός στο παρκέ), ενώ ψάχνονται και για μία ακόμη κίνηση, το επισημαίνει συνεχώς στις δηλώσεις του ο Τούρκος προπονητής.
Στόχους στη διοργάνωση, με τα λεφτά που ρίχνουν τα τελευταία χρόνια αλλά και με τις έδρες που διαθέτουν, έχουν φυσικά και η Παρτιζάν του Ζ.

Ομπράντοβιτς (ψάχνει γκαρντ και ψηλό) και ο Ερυθρός Αστέρας του – φρέσκου στον πάγκο τους – Γ. Σφαιρόπουλου, ο οποίος έχει ρόστερ για ωραία πράγματα στο Βελιγράδι.
Η Μπασκόνια υποδέχθηκε ξανά τον αγαπημένο της Ντούσκο Ιβάνοβιτς (για 4η φορά/ο Μαυροβούνιος στις τρεις προηγούμενες θητείες του οδήγησε τους Βάσκους σε ισάριθμα πρωταθλήματα), η Εφές του Ερντέμ Τσαν (ήδη έχει αρχίσει να αισθάνεται πίεση, προφανώς δεν τίθεται κάποιο θέμα την δεδομένη χρονική στιγμή) δεν πατάει καλά.

Το κενό του Βασίλιε Μίτσιτς δεν μπορεί να αναπληρωθεί…
Η Αρμάνι έχει αρχίσει τα ίδια με πέρυσι, μετράει συνεχόμενες ήττες, με τον Ετορε Μεσίνα στις δηλώσεις του να ασχολείται συνεχώς με το ρόστερ και υποψήφιους μεταγραφικούς στόχους που χάθηκαν για τους Ιταλούς.
Κλείνω την αναφορά στην Ευρωλίγκα και σε όσα έχουμε δει μέχρι τώρα, με τη Μπάγερν, που με τον Πάμπλο Λάσο στον πάγκο της θα είναι αξιοπρεπής αλλά… μέχρι εκεί, τη Ζαλγκίρις που θα κάνει την τίμια προσπάθειά της και όπου βγει, την σταθερά… ροκ Αλμπα Βερολίνου και τη Βιλερμπάν του τρελό-Ποτζέκο, ο οποίος θα προσπαθήσει να βοηθήσει την ομάδα από το Λυών να περάσει μία… βελούδινη σεζόν στην Ευρωλίγκα, χωρίς μεγάλες αναταράξεις.

Στο στοιχηματικό κομμάτι τώρα, έπαιξα Κολοσσό. Πιστεύω θα κοντράρει τον Αρη, που κουβαλά κούραση από το απαιτητικό Γιούροκαπ και μία-δύο καλές απουσίες που μικραίνουν το ήδη σφιχτό ροτέσιον του Γιάννη Καστρίτη.
Ο Σεγκούρα κάνει καλή δουλειά στους Ροδίτες, ενώ στο ματς με τους «κίτρινους» είναι πιθανό να ρίξει στο παρκέ και το μεγαλύτερο μεταγραφικό απόκτημα στην ιστορία των νησιωτών, τον άλλοτε σταρ και βαρύ πυροβολικό της Euroleague (Ούνιξ Καζάν, Μιλάνο, Φενέρμπαχτσε μεταξύ άλλων), τον 35χρονο Αμερικανό γκαρντ Αντριου Γκάουντλοκ – πέρασε με επιτυχία τις ιατρικές εξετάσεις.


Μία πινελιά και από την ελληνική Α2 (Elite League όπως λέγεται τα τελευταία χρόνια).
Επαιξα τη νίκη του Αίαντα Ευόσμου κόντρα στον Χαρίλαο Τρικούπη.
Ομάδα έδρας ο Αίας (με δύο καλούς Αμερικανούς), σ’ αυτά τα ματς ποντάρει για την αποφυγή του υποβιβασμού. Την ίδια στιγμή, η ομάδα του Μεσολογγίου (λίγα πράγματα μέχρι τώρα οι δύο ξένοι της) έχει αρκετά αγωνιστικά θέματα μακριά από το σπίτι της, κάτι που έχει δείξει σε όλες τις φετινές εξόδους της.

Παλαιότερα άρθρα του Κώστας Ζαφείρης