1659

Μάκης Μηνδρινός

Πως θα «έπρεπε» να είναι οι βαθμολογίες βάσει xGoals

Χαιρετώ! Σε μια χαλαρή στοιχηματικά εβδομάδα όπως είναι αυτή που διανύουμε (κάποιοι… σατανάδες έπαιξαν Τσίπενχαμ χθες), θεωρώ ότι είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να ασχοληθούμε με κάποια λίγο πιο εξειδικευμένα στατιστικά που αφορούν τις βασικές κατηγορίες της Αγγλίας: Πρέμιερ Λιγκ, Τσάμπιονσιπ, Λιγκ 1 και Λιγκ 2.

Για τα xGoals έχουμε μιλήσει και σε παλαιότερη στήλη.

Για όσους δεν θυμούνται, γράφω τη βασική έννοια τους:

Είναι η εξέλιξη της στατιστικής στο ποδόσφαιρο. Είναι στατιστικά ένα βήμα παραπέρα από τα συνηθισμένα. Πρόκειται για μια μονάδα μέτρησης των πιθανοτήτων που έχει κάθε τελική προσπάθεια να γίνει γκολ. Δεν είναι όλες οι τελικές ίδιες. Στην κανονική στατιστική, τελική θεωρείται ένα σουτ από τα 40 μέτρα, τελική θεωρείται και ένα χαμένο τετ α τετ.


Είναι, όμως, ίδιες οι πιθανότητες για να μπει γκολ στις δύο αυτές τελικές; Όχι βέβαια.

Τα xGoals λοιπόν μετρούν ακριβώς αυτό! Υπολογίζουν αρκετές παραμέτρους ώστε να αξιολογήσουν τις τελικές κάθε ομάδας. Υπολογίζουν δηλαδή: 1) Την απόσταση από την εστία, 2) Τον τρόπο εκτέλεσης (σουτ, κεφαλιά, κλπ), 3) Τη γωνία του σουτ, 4) Αν η ευκαιρία ήταν από στημένη φάση ή Open Play, 5) Αν ήταν τετ α τετ, 6) Αν ο παίκτης που έκανε την τελική έφτασε στο σουτ ξεκούραστος ή όχι, 7) Πόσο μεγάλη πίεση είχε ο επιθετικός από την άμυνα.

Όλα τα παραπάνω υπολογίζονται, και με βάση αυτά βγαίνει το σκορ που θα έπρεπε να δούμε στο ματς. Και, βέβαια, ακολούθως βγαίνει και η σχετική βαθμολογία. Εχει ενδιαφέρον, λοιπόν, να δούμε τις βαθμολογίες στις τέσσερις κατηγορίες της Αγγλίας με βάση τα xGoals και τους Expected Points (xPoints). Στους παρακάτω πίνακες oι κόκκινοι αριθμοί δείχνουν την αρνητική διαφορά της εκάστοτε ομάδας στη συγκεκριμένη στατιστική κατηγορία σε σχέση με την πραγματική βαθμολογία.

Οι πράσινοι αριθμοί δείχνουν τη θετική διαφορά. Διαβάστε και θα καταλάβετε στην πορεία.

Πρέμιερ Λιγκ

Κοιτάξτε εδώ τι γίνεται: η Μάντσεστερ Σίτι τώρα έχει 14 βαθμούς με απολογισμό 5-1-2. Βάσει xGoals λοιπόν, θα έπρεπε να έχει 22 βαθμούς με 7-1-0 απολογισμό! Και προφανώς θα ήταν πρώτη! Η Λίβερπουλ τώρα έχει 24, αλλά θυμηθείτε τι λέγαμε χθες: ότι είναι εκεί που είναι χωρίς να έχει εντυπωσιάσει.

Θα έπρεπε βάσει xGoals να έχει 19 βαθμούς! Εντυπωσιακοί είναι οι αριθμοί και σε κάποιες ομάδες ακόμη. Κοιτάξτε ποια είναι τρίτη: Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με 18 βαθμούς, ενώ τώρα είναι 9 θέσεις χαμηλότερα! Η Τότεναμ είναι οριακά εκτός ζώνης υποβιβασμού! Οκτώ θέσεις χαμηλότερα από εκεί που είναι τώρα.

premier xgoals

Τσάμπιονσιπ

Κι εδώ είχαμε αναφέρει σε ανύποπτο χρόνο τα εντυπωσιακά νούμερα της Λιντς σε xGoals.

Κοιτάξτε τον πίνακα: θα έπρεπε να έχει 10 βαθμούς παραπάνω από τους 20 που έχει τώρα! Αντί για 5η θα έπρεπε να είναι 1η , με 5 βαθμούς διαφορά από τη δεύτερη Φούλαμ. Αμ η Μπρέντφορντ; Αντί για 17η που είναι τώρα θα έπρεπε να είναι 3η, με 8 βαθμούς περισσότερους. Εχει κι άλλο: δείτε Στόουκ! Μιλάμε για την ουραγό αυτή τη στιγμή. Θα έπρεπε λοιπόν αντί για 5 βαθμούς να έχει 17 και αντί για 24η να είναι 7η.

Κοιτάξτε και την ουρά της βαθμολογίας: η Μπρίστολ Σίτι θα έπρεπε να είναι 14 βαθμούς μείον σε σχέση με τα τωρινά δεδομένα. Απίθανα πράγματα, εντυπωσιακά! Στις άλλες κατηγορίες έχει κι εκεί πολύ τροφή για σκέψη, αλλά αυτό στην Τσάμπιονσιπ πραγματικά δεν υπάρχει.

Championship xgoals

Λιγκ 1

Εδώ η πραγματική βαθμολογία σε σύγκριση με την βαθμολογία xGoals δεν έχει πολύ μεγάλες διαφορές. Όπως βλέπετε μπαμ κάνει μόνο η Μπλάκπουλ, η οποία βάσει xGoals θα έπρεπε να είναι στην 15η θέση αλλά είναι στην 4η. Αντε και οι Ακρινγκτον και Μπέρτον, που αδικούνται στην πραγματική βαθμολογία.

league1 xgoals

Λιγκ 2

Δικαίωση (γέλια)! Όχι, κοιτάξτε που είναι η Κρου στην κανονική και που θα έπρεπε να είναι όπως φαίνεται στη βαθμολογία xGoals! Θα έπρεπε να έχει 7 πόντους λιγότερους και να βρίσκεται 9 θέσεις πιο κάτω από εκεί που είναι. Από ‘κει και πέρα, είναι εντυπωσιακοί οι αριθμοί της Φόρεστ Γκριν, η οποία κανονικά είναι πρώτη ενώ σύμφωνα με τη βαθμολογία xGoals θα έπρεπε να είναι προτελευταία (!), με 16 βαθμούς λιγότερους.

Απίθανο! Επίσης, πολύ ψηλά σε σχέση με εκεί που θα «έπρεπε» να είναι βρίσκεται η Τσέλτεναμ. Και, από την άλλη, αδικείται η Μάνσφιλντ, η οποία θα «έπρεπε» να έχει 6 βαθμούς παραπάνω και αντί για 19η να είναι 10η.

league2 xgoals

 

Προσωπικά έχω συμπεριλάβει τα xGoals στη μελέτη μου.

Θεωρώ ότι δείχνουν πολλά πράγματα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι Ευαγγέλιο. Ο καθένας πρέπει να τα εκμεταλλευτεί (από τη στιγμή που υπάρχουν), ειδικά αν δεν μπορεί να έχει εικόνα για όλα τα ματς της Αγγλίας (θεωρώ ότι κανένας δεν μπορεί να έχει ασφαλή εικόνα για κάθε ματς σε κάθε κατηγορία της Αγγλίας).

Τα λέμε ξανά την Παρασκευή το πρωί με επιστροφή σε καθαρά στοιχηματική στήλη.

ΥΓ. Παρέλειψα χθες να αναφερθώ στην Ακρόπολις. Κατά καιρούς την έχουμε μνημονεύσει από εδώ, πρόκειται για μια ομάδα με έδρα τη Στοκχόλμη που ιδρύθηκε από Ελληνες πριν από πολλά χρόνια. Από το 2010 και μετά πάλεψε πολύ για να κάνει το βήμα παραπάνω και να βρεθεί για πρώτη φορά στην ιστορία της στη 2η κατηγορία Σουηδίας (τη γνωστή μας Superettan).

Δύο φορές έφτασε στην πηγή, όμως στα πλέι οφ αποκλείστηκε και τις δύο από τη Φρέι. Φέτος δεν χρειάστηκε ούτε πλέι οφ ούτε τίποτα, πρώτη, αήττητη, πρωταθλήτρια τέσσερις αγωνιστικές πριν από το φινάλε! Τρομερή δουλειά από τον προπονητή Κωνσταντίνο Παναγόπουλο και τους παίκτες του (χωρίς Ελληνες φέτος). Η διοίκηση εννοείται παραμένει ελληνική όπως και οι συνήθειες πριν και μετά τα ματς (ψησταριές, κοψίδια, σουβλάκια, κ.

λπ.).

 

Παλαιότερα άρθρα του Μάκης Μηνδρινος