1613

Editorials

Σαν σήμερα, το 2005…

“I spent a lot of money on booze, birds (women) and fast cars. The rest I just squandered”. “Ξόδεψα πολλά χρήματα σε ποτά-γυναικές και γρήγορα αμάξια. Τα υπόλοιπα απλώς τα σπατάλησα”….

Είχε δικό του νάιτ κλάμπ στο Μάντσεστερ. Είχε και ρεστοράν. Είχε και μπουτίκ με ρούχα. Παντρεύτηκε στο Λας Βέγκας-χώρισε-χτύπαγε τη γυναίκα του.

Ξαναπαντρεύτηκε-ξαναχώρισε. Διαφήμισε από αυγά ως σάλτσες, συγκρότημα έδωσε στο πρώτο του άλμπουμ το όνομά του, το GQ το 2007 τον καταχώρησε στην 50αδα των πιο στυλάτων ανδρών της πεντηκονταετίας, και…έπινε. Επινε πολύ. Κάποτε στις ΗΠΑ έγινε ρεζίλι κλέβοντας χρήματα απ’ την τσάντα μιάς γυναίκας γιά να πάει να πιεί! Συνελήφθη ξανά και ξανά να οδηγεί σουρωμένος, τα Χριστούγεννα του 1984 τα πέρασε στη φυλακή γιατί επιτέθηκε στον αστυνομικό που τον είχε σταματήσει γιά έλεγχο.

Το διπλωμά του αφαιρέθηκε ουκ ολίγες φορές…

Το συκώτι του καταστράφηκε. Εκανε μεταμόσχευση. Αλλά την έκανε το 2002 και το 2004 συνελήφθη ξανά πιωμένος. Στην παμπ του Σέρμπιτον, ένος προάστειου του Λονδίνου, δεν έπαψε ποτέ να είναι θαμώνας και τα επόμενα χρόνια.

Τον Οκτώβρη του 2005 εισήχθη σε κλινική. Ξανά. Στις 20 Νοέμβρη το περιοδικό News of the World με δικό του αίτημα, δημοσιεύει φωτογραφία του στο κρεββάτι, με σωληνάκια και τον ίδιο να λέει “Don’t die like me”. “Μην πεθάνεις σαν εμένα”. Τις πρώτες πρωινές ώρες της 25ης Νοέμβρη, ο ΤΖΟΡΤΖ ΜΠΕΣΤ άφηνε την τελευταία του πνοή στην ηλικία των 59 ετών.

.

Το “πέμπτο σκάθαρι” (όπως τον βάφτισαν οι πορτογάλοι δημοσιογράφοι μετά από ένα ματς με την Μπενφίκα όπου σε ηλικία 19 ετών σκόραρε δύο γκολ το 1966 στο Ντα Λουζ και με τους Μπιτλς φυσικά να μεσουρανούν), ο τεράστιος ΒορειοΙρλανδός από το Μπέλφαστ, σαν σήμερα πριν 14 χρόνια μας άφησε.

Εζησε στα κόκκινα. Βιβλία γράφτηκαν, ταινία γυρίστηκε, λίγοι μπορούν να πουν ότι ρούφηξαν τη ζωή σαν αυτόν. Αλλά στο τέλος, τα πάθη του τον γονάτισαν, τον πήραν από τον κόσμο. Οι σημερινοί νέοι, δεν τον είδαν ποτέ. Αρκετοί ίσως να μην τον έχουν ακούσει. Αλλά αν όλες οι παραπάνω γραμμές ήταν απλώς μιά πολύ φτωχή περίληψη του βίου του εκτός γηπέδων, γιά την άλλη του ζωή, αυτή του ποδοσφαιριστή, θα θέλαμε σελίδες.

Πολλές σελίδες. Και θα ήταν όλες χρυσές. Ολόχρυσες.

Κορυφαίος ευρωπαίος ποδοσφαιριστής το 1968. Αδιανόητος ντριπλέρ. Εδώ στην Ελλάδα θα έμπαινε σε σύγκριση μόνο με τον Βασίλη Χατζηπαναγή σε ότι αφορά στις ικανότητές του. Παγκοσμίως, συγκαταλέγεται με τα άλλα ιερά τέρατα. Πελέ, Κρόιφ, Μαραντόνα. Και όμως, δεν έπαιξε ποτέ σε τελικά μεγάλης διοργάνωσης.

Είχε την “ατυχία” να γεννηθεί βόρειοϊρλανδός….

Με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ τα σάρωσε όλα. Με 361 συμμετοχές, 137 γκολ (παρότι δεν ήταν σέντερ φορ), έντεκα χρόνια μαγείας. Καθαρής μαγείας. Οταν τον ανακάλυψε στα 15 του ο σκάουτερ Μπομπ Μπίσοπ, έστειλε τηλεγράφημα στον Σερ Ματ Μπάσμπι: “ “I think I’ve found you a genius.

” Νομίζω σου βρήκα μιά ιδιοφυία. Τα είπε όλα σε μερικές λέξεις. Δημιούργησε την “αγία τριάδα” της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με Ντένις Λο και Μπόμπι Τσάρλτον, δεν χόρταινες να τον βλέπεις..

Είναι ελάχιστα όλα τα παραπάνω. Μηδαμινά. Αναζητείστε βίντεο με αγώνες του. Να δείτε δείγματα της μαγείας του. Ενα μικρό δείγμα θα βρειτε εδώ: https://www.youtube.com/watch?v=uJWWA-h_-5g

Και επειδή δεν μπορεί κανείς να κάνει σωστό επίλογο γιά τον Τζορτζ Μπεστ, ας τον κάνει ο ίδιος, από την βιογραφία του:

“I was born with a great gift, and sometimes with that comes a destructive streak. Just as I wanted to outdo everyone when I played, I had to outdo everyone when we were out on the town.” 

Γεννήθηκα με ένα μεγάλο χάρισμα και μερικές φορές μαζί με αυτό έρχονται καταστροφικά επακόλουθα.

Οπως ήθελα να τους ξεπεράσω όλους όταν έπαιζα, έτσι έπρεπε να τους ξεπερνάω όλους και όταν βγαίναμε έξω στην πόλη”…

ΤΖΟΡΤΖ ΜΠΕΣΤ 22 Μαίου 1946 – 25 Νοεμβρίου 2005.

 

ΥΓ: Ενα τεράστιο ευχαριστώ σε όσους ανανέωσαν την συνδρομή τους και σε όσους θα το κάνουν σύντομα.

Φυσικά και περιμένουμε νέους φίλους, στο Betsellers “γινονται πραγματάκια” και θα συνεχίσουν να γίνονται, χωρίς ντουντούκα. Οπως όλα τα προηγούμενα χρόνια. Γιά μιά ακόμα φορά, οι βασικές οδηγίες γιά παλιούς και νέους συνδρομητές:

1)Τα ήδη μέλη που είχε λήξει η συνδρομή τους, τώρα πλέον να πατάνε το κουμπί “ανανέωση”.

Ξανακάνετε φόρμα, σε ένα λεπτό μέσα (τα στοιχεία σας είναι κρατημένα). Για τα νέα μέλη, όσοι πληρώνετε με κάρτα χρεωστική/πιστωτική απλώς πάτε μέσω του περιβάλλοντους της Viva Wallet, επιλέτε τον τύπο της κάρτας που έχετε και χωρίς καμιά χρέωση εξτρά πληρώνετε και άμεσα ενεργοποιείται η συνδρομή.

2)Οσοι πληρώνετε με τραπεζική κατάθεση, ΑΜΕΣΑ να μας στέλνετε το καταθετήριο-απόδειξη με μιά φωτό (ακόμα και print screen αν είναι μέσω online banking) στο [email protected] . ΒΑΣΙΚΟ αυτό, γιά να γίνεται η ενεργοποίηση λογαριασμού!

Παλαιότερα Editorials