2075

Μάκης Μηνδρινός

Σειρά παίρνουν Λιγκ 1 και Λιγκ 2

Καλό μήνα και καλές διακοπές στους αδειούχους! Ξεκουραστείτε όσο μπορείτε, γεμίστε μπαταρίες και επιστρέψτε με το καλό «γεμάτοι». Εμείς έχουμε μπει σε ρυθμούς αφιερωμάτων, το Σ/Κ ξεκινούν τα δικά μας, αρχίζουν οι μικρές κατηγορίες της Αγγλίας. Μιλήσαμε χθες για την Τσάμπιονσιπ, σειρά σήμερα παίρνουν η Λιγκ 1 και η Λιγκ 2. Πάμε να τα δούμε πιο αναλυτικά: Λιγκ 1 Για άνοδο Σάντερλαντ 2.

00 Μπάρνσλεϊ 3.75 Πόρτσμουθ 5.50 Τσάρλτον 5.50 Πίτερμπορο 6.00 Λούτον 6.00 Οξφορντ 6.00 Σκάνθορπ 7.00 Φλίτγουντ 7.00 Πλίμουθ 7.00 Κόβεντρι 7.00 Για υποβιβασμό Ακρινγκτον 2.25 Γουίκομ 2.35 Τζίλιγχαμ 2.87 Γουόλσολ 3.00 Μπλάκπουλ 3.50 Γουίμπλεντον 3.50 Ρότσντεϊλ 4.00 Φαίνεται και από τις αποδόσεις ότι τα πράγματα είναι πολύ θολά. Όπως και στην περίπτωση της Τσάμπιονσιπ που λέγαμε χθες, τα δύο πρώτα φαβορί για άνοδο από τη Λιγκ 1 υποβιβάστηκαν από την Τσάμπιονσιπ: είναι η Σάντερλαντ (στο 2.

00 η άνοδός της) που είναι το γκραν φαβορί και η Μπάρνσλεϊ (στο 3.75). Από ‘κει και πέρα, ο χαμός: 9 ομάδες από το 5.50 ως το 7.00 για την άνοδο. Δείγμα πως ούτε οι μπουκ έχουν ακόμα ξεκάθαρη άποψη και είναι επιφυλακτικοί σε αυτά που προσφέρουν. Ισως η πιο δύσκολη απ’ όλες τις μικρούλες. Να το πάρουμε ανάποδα: δεν θα μπορούσαν οι μπουκ να μην έχουν Νο1 φαβορί τη Σάντερλαντ: πρόκειται για την ομάδα που κουβαλάει δύο σερί υποβιβασμούς στην πλάτη της, αλλά που έχει πολύ μεγάλο όνομα και βαριά φανέλα για τα δεδομένα της κατηγορίας (6 πρωταθλήματα Αγγλίας έχει πάρει, έστω και πολύ παλιά).

Εφερε έναν πολλά υποσχόμενο προπονητή (τον Τζακ Ρος από την Σεντ Μίρεν), το ρόστερ της –παρά τις αναμενόμενες απώλειες- παραμένει ισχυρό. Με νέο προπονητή και αρκετές αλλαγές στο ρόστερ, ας την προσέξουμε πάντως, ειδικά τις πρώτες εβδομάδες. Η Μπάρνσλεϊ, που επίσης προέρχεται από την Τσάμπιονσιπ, είναι ιδιαίτερη περίπτωση. Ηρθε ένας Γερμανός προπονητής, ο Στέντελ από το Αννόβερο, που δεν έχει ιδιαίτερη εμπειρία, πρώτη του φορά στο Νησί με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Λίγα πράγματα μεταγραφικά παρά το γεγονός ότι οι Κινέζοι έχουν λεφτά. Αν έπρεπε τώρα να κάνω μία πρόβλεψη, θα έλεγα ότι πολύ δύσκολα θα κερδίσει απευθείας άνοδο. Η Πόρτσμουθ θεωρώ ότι θα είναι από τις πρωταγωνίστριες. Πέρσι έμεινε εκτός πλέι οφ για λίγο, πληρώνοντας ένα κακό φινάλε στη σεζόν. Καλό ρόστερ, έμειναν οι παίκτες-κλειδιά, πιθανότατα θα έρθουν κι άλλες μεταγραφές, ενώ ο Κένι Τζάκετ είναι έμπειρος και ικανός να διαχειριστεί την πίεση (οδήγησε στην άνοδο και τη Γουλβς και παλαιότερα τη Μίλγουολ).

Μιλάμε για μια ομάδα με φουλ απαιτητικό κόσμο, που συνήθως χρειάζεται ειδική διαχείριση και ο Τζάκετ φαίνεται να έχει βρει τα… κουμπιά. Με τα κλασικά προβλήματα ξεκινάει η Τσάρλτον. Πάλι γκρίνια, η μεταβίβαση των μετοχών δεν έχει ολοκληρωθεί, ο Λι Μπόιερ παραμένει στον πάγκο σε ρόλο υπηρεσιακού και… ο Θεός βοηθός. Δεν μπορούμε να πούμε τίποτα με ασφάλεια, από τη στιγμή που το ιδιοκτησιακό είναι στον αέρα, μεταγραφικά λίγα πράγματα (μάλλον έχει αποδυναμωθεί) και ο κόσμος γκρινιάζει.

Ο ιδιόρρυθμος αλλά ικανότατος για τέτοιες κατηγορίες, Στιβ Εβανς, φιλοδοξεί να επαναφέρει την Πίτερμπορο στην Τσάμπιονσιπ. Εφυγαν πολλοί, ήρθαν επίσης πολλοί (πάρα πολλοί για την ακρίβεια), οι προσθήκες της μοιάζουν καλές και η Πίτερμπορο παρουσιάζει ενδιαφέρον φέτος… Τουλάχιστον για πλέι οφ και μετά βλέπουμε… Αν και νεοφώτιστη, η Λούτον «παίζεται» από τους μπουκ στα πρώτα φαβορί, δείγμα της δυναμικής της.

Δεν άλλαξαν πολλά σε σχέση με πέρσι, που έπαιξε κατά διαστήματα μπαλάρα στη Λιγκ 2: ίδιος προπονητής (Τζόουνς), καλό υλικό, έμεινε ο κορμός, μετρημένες κινήσεις. Να διεκδικήσει άμεσα κι άλλη άνοδο; Μέχρι τα πλέι οφ, λέω εγώ… Στην Οξφορντ είχαμε νέα ιδιοκτησία, τον Μάρτη ήρθε και νέος προπονητής (ο πολλά υποσχόμενος Καρλ Ρόμπινσον από τους Ντονς), ο οποίος άλλαξε πολλά στο ρόστερ, φέρνοντάς το περισσότερο στα δικά του «θέλω».

Ενδιαφέρουσα περίπτωση η Οξφορντ, αν πετύχει το… σχέδιο του Ρόμπινσον. Η Πλίμουθ πέρσι πάλεψε πολύ, πήγε να κάνει το κόλπο γκρόσο με την είσοδο στα πλέι οφ κάνοντας εξαιρετικό δεύτερο μισό, αλλά στο τέλος ξέμεινε από δυνάμεις. Εκανε καλές κινήσεις μεταγραφικά, ανανέωσε το συμβόλαιο του προπονητή Ντέρεκ Ανταμς και πλέον η Πλίμουθ είναι στις… επικίνδυνες για πλέι οφ/άνοδο.

Η Κόβεντρι ήρθε από τη Λιγκ 2 και δίνεται και αυτή από τους μπουκ στα φαβορί για άνοδο/πλέι οφ. Δεν θα είναι εύκολο, αν και τον Μαρκ Ρόμπινς τον θεωρώ καλό προπονητή. Εχασε και τον σέντερ φορ της, δεν έχει κάνει τρελές μεταγραφές, περισσότερο τη βλέπω προς τη μέση του πίνακα παρά για άνοδο. Πολύ ιδιαίτερη περίπτωση η Σριούσμπερι, η οποία έχασε τον προπονητής της Πολ Χερστ και έκανε πολλές αλλαγές στο ρόστερ.

Πιο πολύ για το δεύτερο μισό την έχω παρά για το πρώτο. Περίεργη και η Φλίτγουντ, που θα έχει στον πάγκο της τον γνωστό και μη εξαιρετέο Τζόι Μπάρτον. Πρώτη του δουλειά, θυμίζει λίγο Νόλαν (Νοτς Κάουντι), υπενθυμίζω ότι σταμάτησε τη μπάλα λόγω… στοιχήματος! Στην ουρά, πρώτο φαβορί για υποβιβασμό, σύμφωνα με τους μπουκ, είναι η Ακρινγκτον που ανέβηκε από τη Λιγκ 2 και θα παίξει για πρώτη φορά στην ιστορία της στη Λιγκ 1.

Ο Κόλμαν παρέμεινε στον πάγκο, μεταγραφές λίγα πράγματα, δεν έχουν άδικο οι μπουκ. Την Ακρινγκτον γενικά την θεωρώ πολύ ύπουλη ομάδα στοιχηματικά και σπάνια μπλέκω σε παιχνίδια της… Η Γουίκομ είναι το δεύτερο φαβορί για υποβιβασμό σύμφωνα με τους μπουκ, λογικό καθώς και αυτή προέρχεται από τη Λιγκ 2. Με τον Εϊνσγουορθ να συμπληρώνει μια 5ετία στον πάγκο, τον Ακινφένουα να είναι το σημείο αναφοράς του ρόστερ και ορισμένες ακόμα προσθήκες που θα βοηθήσουν, θεωρώ ότι μπορεί να αποφύγει τον υποβιβασμό.

Η Ρότσντεϊλ δεν ξέρω αν θα πέσει, αλλά ακόμα κι αν πέσει θα το κάνει παλεύοντας. Μια ομάδα χρόνια μαζί, με τον προπονητή να ξέρει κάθε σπιθαμή του «Σπότλαντ». Το ρόστερ βέβαια δεν λέει κάτι ιδιαίτερο. Ανάλογη κατάσταση και στη Τζίλιγχαμ που κάθε χρόνο παίζει με τη… φωτιά. Και φέτος κοντά στη γραμμή θα κινηθεί. Η Γουίμπλεντον κινήθηκε κι αυτή στα χαμηλά πέρσι και οι περισσότεροι περιμένουν ανάλογη πορεία και φέτος, ειδικά από τη στιγμή που έχασε και τον πρώτο σκόρερ της.

Είναι κι αυτή μια ομάδα με τον ίδιο προπονητή για πολλά χρόνια (Αρντλι) και αυτό είναι στα συν της. Προσοχή χρειάζονται Γουόλσολ, Μπλάκπουλ και Ντόνκαστερ. Στην Μπλάκπουλ το κλίμα παραμένει στραβό κι αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει όσο παραμένει η διοίκηση Οϊστον. Εχουμε βαρεθεί να γράφουμε κάθε καλοκαίρι γι’ αυτούς. Λίγα πράγματα μεταγραφικά η Ντόνκαστερ, ο ΜακΚαν στον πάγκο δεν με ενθουσιάζει, πέρσι ήταν μια του ύψους και μια του βάθους, το ίδιο περιμένω και τώρα.

Η Γουόλσολ αποδυναμώθηκε (έφυγε ο παιχταράς Οζτουμέρ – 17 γκολ και 7 ασίστ πέρσι ήταν όλα τα λεφτά), άγνωστο αν ο Κιτς δώσει το κάτι παραπάνω από τον πάγκο: ναι μεν είναι μορφή για το σύλλογο, αλλά προπονητικά δεν είναι τόσο ψημένος. Πέρσι η Γουόλσολ τη γλίτωσε, φέτος; Λιγκ 2 Για άνοδο Νοτς Κάουντι 2.35 ΜΚ Ντονς 2.50 Λίνκολν 3.00 Μάνσφιλντ 3.

25 Νορθάμπτον 3.75 Σουίντον 4.00 Μπέρι 4.33 Ολνταμ 5.00 Κόλτσεστερ 5.00 Για υποβιβασμό Μόρκαμ 3.50 Γέοβιλ 4.33 Μάκλσφιλντ 4.50 Νιούπορτ 7.00 Γκρίμσμπι 8.00 Ο Κέβιν Νόλαν έλυσε τις όποιες απορίες είχαμε σχετικά με το αν μπορεί να γίνει καλός προπονητής. Ιδιόρρυθμος χαρακτήρας, όμως αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό, ειδικά αν είσαι προπονητής σε μικρές κατηγορίες Αγγλίας.

Στα πλέι οφ έφτασε πέρσι με τη Νοτς Κάουντι και φέτος στοχεύει δικαίως στην άνοδο, αφού ενισχύθηκε σημαντικά στις μεταγραφές. Μία από αυτές είναι και ο πολύ γνωστός, Ντέιβιντ Βον, με περισσότερες από 40 συμμετοχές στην Εθνική Ουαλίας. Ναι μεν είναι στα 35, αλλά για την Λιγκ 2 είναι πολυτέλεια. Ορθώς είναι ένα από τα φαβορί για την άνοδο.

Η ΜΚ Ντονς υποβιβάστηκε από τη Λιγκ 1 και έφερε στον πάγκο της έναν προπονητή που άφησε έργο στην Εξετερ, τον Πολ Τίσντεϊλ. Μάλιστα, ο τελευταίος έφερε και κάποιους παίκτες από την πρώην ομάδα του, ενισχύοντας ακόμα περισσότερο το ρόστερ των Ντονς, που δεν έχασε πολλούς παίκτες σε σχέση με πέρσι. Προφανώς οι Ντονς μπορούν να επιστρέψουν άμεσα στη Λιγκ 1.

Τρίτο φαβορί δίνεται η Λίνκολν, η οποία πέρσι ως νεοφώτιστη έκανε εξαιρετική πορεία φτάνοντας μέχρι τα πλέι οφ, ενώ κατέκτησε και το Λιγκ Τρόφι. Ο… περιζήτητος προπονητής της, Κόουλι, παρέμεινε στον πάγκο, έκανε και καλές μεταγραφές, οπότε ορθώς θεωρείται μία από τις ομάδες που έχουν καλές πιθανότητες για την άνοδο. Περίεργη η σεζόν που προηγήθηκε στη Μάνσφιλντ.

Αν και με καλό υλικό, η αλλαγή προπονητή που έκανε τον Μάρτη, φέρνοντας τον Φλίτκροφτ, δεν βοήθησε ιδιαίτερα και έμεινε οριακά εκτός πλέι οφ. Καλές οι κινήσεις που έκανε μεταγραφικά, όχι σε ποσότητα αλλά σε ποιότητα. Ρόστερ υπάρχει, δεν είμαι σίγουρος για τον Φλίτκροφτ όμως… Η Νορθάμπτον προέρχεται από τη Λιγκ 1 και μονιμοποίησε στον πάγκο τον Ντιν Οστιν.

Το καλό είναι ότι κράτησε σε σημαντικό βαθμό το περσινό ρόστερ, γι’ αυτό οι μπουκ την έχουν για ψηλά. Προσωπική άποψη, δεν τη βλέπω ότι για πλέι οφ… Στις ομάδες που μπορούν να ξεπεταχτούν και να κυνηγήσουν πλέι οφ θεωρώ ότι είναι η Κόλτσεστερ (αδίκησε τον εαυτό της πέρσι) και η Κρόουλι. Ο Κιούελ στην πρώτη του σεζόν έκανε λάθη, ειδικά στο ξεκίνημα, όμως η γενικότερη εικόνα της Κρόουλι ήταν παραπάνω από θετική.

Αν και έχασε κάποιους βασικούς έκανε καλές κινήσεις και περιμένω ότι θα είναι άκρως ανταγωνιστική φέτος. Στα ερωτηματικά βάζω την Εξετερ, που μετά από 12 χρόνια ξεκινάει τη σεζόν χωρίς Τίσντεϊλ στον πάγκο, με τον Ματ Τέιλορ να έρχεται από την Μπαθ και να πρέπει να σηκώσει ένα πολύ μεγάλο βάρος. Δεν είναι καθόλου εύκολο και δεν έχει κινηθεί πολύ καλά στο μεταγραφικό παζάρι.

Τουλάχιστον προς το παρόν… Στην ίδια κατηγορία και η Τσέλτεναμ, που έχει μεν έμπειρο προπονητή (τον 62χρονο Γκάρι Τζόνσον), όμως πούλησε τον παιχταρά Εϊζα (25 γκολ πέρσι) στην Μπρίστολ Σίτι και προς το παρόν δεν έχει επενδυθεί το 1,5 εκατ. που πήρε. Τρανμίρ και Μάκλσφιλντ ανέβηκαν από τη Νάσιοναλ Λιγκ και αμφότερες θεωρούνται στα φαβορί για υποβιβασμό.

Προσωπικά, την Τρανμίρ τη βλέπω να κάνει άνετη σεζόν. Εμπειρος προπονητής (Μίκι Μέλον), κάλυψε μεταγραφικά τις όποιες αποχωρήσεις, καλό όνομα, πιστεύω ότι υπάρχουν χειρότερες. Η Μάκλσφιλντ θα το παλέψει περισσότερο, ήταν μεγάλο το πάρε-δώσε, έχασε και τον προπονητή της φέρνοντας στη θέση του τον Μαρκ Γέιτς, που δεν είναι κακός. Η Μόρκαμ θεωρώ ότι θα έχει δύσκολη σεζόν, όπως είχε και πέρσι (σώθηκε χάρη στην καλύτερη διαφορά τερμάτων).

Ο Μπέντλι παρέμεινε στον πάγκο, αλλά το ρόστερ είναι περιορισμένων δυνατοτήτων. Στο ίδιο καζάνι και η Γέοβιλ, δεν θα μου κάνει καμία εντύπωση αν γνωρίσει ακόμα έναν υποβιβασμό. Και πέρσι οριακά σώθηκε. Η Φόρεστ Γκριν άλλαξε πράγματα σε σχέση με πέρσι στο ρόστερ της, όμως το επίπεδο παραμένει αρκετά χαμηλό. Δύσκολα τα πράγματα και την Κρου, κοντά στη ζώνη υποβιβασμού βλέπω να κινείται και αυτή.

Δεν θα μου κάνει εντύπωση αν κινδυνέψει και η Στίβενεϊτζ του Τυνήσιου Μαάμρια. Αλλά εδώ χρειάζεται υπομονή γιατί άλλαξαν πάρα πολλά στο ρόστερ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Στην Τσάμπιονσιπ, μου έκανε περισσότερο η άνοδος της Αστον Βίλα (5.00), στη Λιγκ 1 η άνοδος της Πόρτσμουθ (5.50), στη Λιγκ 2 τα βλέπω λίγο μπερδεμένα τα πράγματα αν και συμφωνώ με τις εκτιμήσεις των μπουκ, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την άνοδο.

Στην επόμενη στήλη (πιθανότατα την Παρασκευή) θα μιλήσουμε για τις μικρότερες κατηγορίες. Twitter: @makismindrinos ΥΓ. Αχ, ρε Σπύρο, σε είχα πιστέψει όταν άκουγα συνέχεια να λες «μη με φοβάστε εμένα, έχω να πάω σε πολλές κηδείες ακόμα». Καλή αντάμωση Σπύρο Μήτση, θα βρεις εκεί πάνω κόσμο και κοσμάκη για να τους κάνεις ξανά τις γνωστές σου πλάκες.

 

Παλαιότερα άρθρα του Μάκης Μηνδρινος