126

Skotostrious

Συνεχίζοντας με εορταστική διάθεση…

Καλησπέρα σε όλες και όλους !! Σε εορταστική διάθεση και σήμερα καθώς συνεχίζονται οι χριστουγεννιάτικες ημερίδες σε πολλά ιπποδρόμια άνα τα 2 μεγάλα νησιά, με τις κάρτες σε Kempton, Leopardstown και Chepstow όπου πραγματοποιείται το ιστορικό handicap Welsh Grand National Chase να ξεχωρίζουν. Πάμε λοιπόν σιγά σιγά να δούμε τις σημερινές μας επιλογές.

Ξεκινάμε από την εναρκτήρια κούρσα στην αγωνιστική ημερίδα στο Kempton, ένα handicap στα χαμηλά εμπόδια/hurdles και την απόσταση των 2 miles (3,200 μέτρα περίπου) και ανάμεσα στις πολύ ενδιαφέρουσες συμμετοχές ξεχωρίζει αυτή του MATTERHORN.

Εκπρόσωπος του πολυνίκη εκπαιδευτή Paul Nicholls, έρχεται σήμερα να αγωνιστεί έχοντας στα πόδια του λίγους αγώνες, άλλα έχει καταφέρει σε 6 εξόδους να σκοράρει 2 φορές και να πλασαριστεί άλλες τρεις. Στη φετινή του καμπάνια έχει τρέξει δύο αγώνες μέχρι τώρα έχοντας μια νίκη στην πρώτη του κούρσα και μια δεύτερη θέση όντας το φαβορί, αγωνιζόμενο με 12 lbs βάρους ποινή σε σχέση με τον ανταγωνισμό.

Κάνει σήμερα το ντεμπούτο του σε κούρσες handicap σε αυτό το επίπεδο και με βάση τις προηγούμενες εμφανίσεις του δείχνει να βρίσκεται σε πολύ ευνοϊκό mark οπότε με αναμενόμενη μια ακόμα καλή εμφάνιση αξίζει να τον στηρίξουμε σήμερα.

Φεύγουμε από το Kempton και μεταφερόμαστε στο πανέμορφο Chepstow, μια από τις πιο ιστορικές τοποθεσίες της Ουαλίας, με τις αρχαιολογικές ανακαλύψεις να έχουν βρει συνεχόμενη ανθρώπινη παρουσία στην περιοχή που χρονολογείται από το 5,000 προ Χριστού με πιο χαρακτηριστικά τα ερείπια οχυρώσεων της εποχής του Σιδήρου.

Η φυσική θέση της πόλης στο πιο ρηχό σημείο του ποταμού Wye της έδωσε εξαιρετική στρατηγική σημασία ειδικά κατά την περίοδο της κατάκτησης της Αγγλίας από τους Νορμανδούς με αποτέλεσμα σιγά σιγά να αναπτυχθεί ως ένα σημαντικό λιμάνι και εμπορικό κέντρο. Στην εποχή μας πλέον η πόλη έχει χάσει την αίγλη της ως στρατηγικό σημείο, τα ναυπηγεία και το λιμάνι έχουν πρακτικά σταματήσει να λειτουργούν και πλέον έχει μετατραπεί σε ένα τουριστικό κέντρο, εκμεταλλευόμενη τα πολλά αξιοθέατα με κυρίαρχο το κάστρο άλλα και το μεγάλο ιπποδρόμιο που έχει.

Στα ιπποδρομιακά μας τώρα σήμερα διεξάγεται μια πολύ δυνατή ημερίδα στην οποία ξεχωρίζει το Welsh Grand National Handicap Chase, ένα Premier Handicap με ιστορία σχεδόν 130 χρόνων. Πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1895 στο Ely Racecourse στο Cardiff και παρέμεινε εκεί εώς το 1937 όταν και το τοπικό ιπποδρόμιο έκλεισε. Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο μεταφέρθηκε στο Newport για μια χρονιά και το 1949 άρχισε να πραγματοποιείται στο Chepstow.

Αρχικά η κούρσα έτρεχε την αντίστοιχη Μεγάλη Τρίτη των Καθολικών, στη συνέχεια και συγκεκριμένα το 1969 μεταφέρθηκε το Φεβρουάριο με στόχο να προσελκύει καλύτερες συμμετοχές. Μεταφέρθηκε για πρώτη φορά Δεκέμβριο το 1979 όταν μεγάλες χιονοπτώσεις οδήγησαν στην ακύρωση της ημερίδας το Φεβρουάριο εκείνης της χρονιάς και από τότε καθιερώθηκε να πραγματοποιείται την επόμενη της Boxing Day.

Είναι ένα από τα μεγαλύτερα ιστορικά handicap της σεζόν και αξιολογείται ως δυναμική σαν μια ενδεικτική κούρσα για τις συμμετοχές στο Grand National και το Cheltenham Gold Cup.

Στη σημερινή έκδοση της κούρσας θα αγωνιστούν 20 άλογα τα οποία θα πρέπει να διανύσουν την απόσταση των 3 miles 6 furlongs (6,000 μέτρα περίπου) έχοντας να αντιμετωπίσουν συνολικά 23 ψηλά εμπόδια/fences.

Πάρα πολύ ανοιχτό πεδίο συμμετοχών με αρκετά από αυτά να έχουν ισχυρούς λόγους να στηριχτούν, άλλα πιστεύω πως ο AUTONOMOUS CLOUD δείχνει να έχει το κάτι παραπάνω που χρειάζεται για να επιτύχει σε αυτό το εξαιρετικά επίπονο τεστ. Εκπροσωπεί ένα από τους ανερχόμενους εκπαιδευτές, τον εξαιρετικά πετυχημένο και σε πολύ καλή φόρμα Fergal O’Brien (31% ποσοστό νικών τις τελευταίες δύο εβδομάδες σε 29 κουρσες με εμπόδια) και έρχεται με την καλύτερη φόρμα ανάμεσα σε όλα τα άλογα, έχοντας στους συνολικά 10 αγώνες της καριέρας του τρεις νίκες και 6 πλασαρίσματα.

Στην φετινή του πρεμιέρα συνέχισε με τη φόρα της περσινής καμπάνιας του και κέρδισε εμφατικά σε ένα πολύ ανταγωνιστικό handicap στα τρία μίλια. Θα αγωνιστεί για πρώτη φορά στην απόσταση καθώς η μεγαλύτερη κούρσα που έχει κάνει είναι στα 3 miles 4 furlongs (5,600 μέτρα περίπου) άλλα έχοντας πολύ λίγα μίλια στα πόδια του απέναντι στον ανταγωνισμό φαίνεται να βρίσκεται πιο μπροστά στα handicap, κάτι που θα μετρήσει πολύ σε ένα μαραθώνιο σε μαλακό έδαφος.

Μεταφερόμαστε πάλι στο Kempton για την τρίτη και τελευταία μας επιλογή και πάμε στην έκτη κούρσα η οποία κλείνει το πρόγραμμα της ημερίδας, ένα handicap για φοράδες στα 3 μίλια (4,800 μέτρα περίπου) και θα πάμε με μια εκπρόσωπο του Fergal O’Brien και πιο συγκεκριμένα τη LASSUE. Νικήτρια σε κούρσες point to point* έχει πολύ προοδεύτική πορεία στα χαμηλά εμπόδια με δύο νίκες και δύο πλασαρίσματα σε 5 αγώνες.

Στην φετινή της πρεμιέρα κατάφερε να κερδίσει, παρά το γεγονός ότι δεν έτρεξε με καλό ρυθμό, πιθανόν επηρεασμένη από τους σχεδόν 21 μήνες αποχής από τους στίβους. Με αυτό τον αγώνα στα πόδια της έδειξε σαφώς βελτιωμένη και στην επόμενη της έξοδο καταφέρε μια εξαιρετική τρίτη θέση, παρά την επιβάρυνση στα handicap και έχοντας πολύ καλύτερο αγωνιστικό τρέξιμο έκανε ένα πολύ δυνατό φίνις δείχνοντας εκτός όλων των άλλων ότι η μετάβαση της στην μεγαλύτερη απόσταση λογικά θα την ευνοήσει.

Συνοπτικά :

Τετάρτη 27/12 14:45 Kempton Ladbrokes Boost Your Odds On Racing Handicap Hurdle : MATTERHORN (4,00).

Τετάρτη 27/12 16:50 Chepstow Coral Welsh Grand National Handicap Chase : AUTONOMOUS CLOUD (5,50).

Τετάρτη 27/12 17:40 Kempton Ladbrokes Fanzone Mares’ Handicap Hurdle : LASSUE (5,50).

Οι ώρες είναι ώρα Ελλάδος.

Ποντάρουμε σε φίρμες με Best Odds Guaranteed.

Παλαιότερα άρθρα του Skotostrious