521

Μάκης Μηνδρινός

Τα ειδικά του Μουντιάλ (Update)

Χαιρετώ! Να, λοιπόν, που το ζούμε και αυτό. Μουντιάλ Νοέμβρη (και Δεκέμβρη) μήνα. Είμαι πολύ περίεργος να δω πώς θα πάει, πώς θα πάνε πολλά πράγματα. Όχι μόνο τα αγωνιστικά, αλλά γενικότερα, η διοργάνωση. Αν όλο αυτό το πράγμα, για το οποίο με τον Βασίλη έχουμε συζητήσει τα πάντα στα podcast που κάναμε, θυμίσει κάτι από… κανονικό Μουντιάλ.

Η αλήθεια είναι ότι μετά το πρώτο podcast που κάναμε, εκεί που αναφέραμε τα συγκλονιστικά νούμερα με τα θύματα και τις ανατριχιαστικές λεπτομέρειες για το πώς στήθηκε όλο αυτό το… πανηγύρι, κάθε φορά που μιλάω ή γράφω για το Μουντιάλ, έρχονται και αυτές οι εικόνες στο μυαλό. Και προφανώς δεν αξίζει να θυσιάζεται ούτε μία ανθρώπινη ψυχή στο βωμό ενός Μουντιάλ.

Από την άλλη, είναι η δουλειά μας. Δεν γίνεται να το σαμποτάρουμε. Αυτό που θα έπρεπε να γίνει είναι η ίδια η FIFA, μόλις άρχισε να γίνεται γνωστός ο τρόπος που στήθηκε η διοργάνωση του Κατάρ, να κάνει cancel στο Κατάρ και να βρει μια άλλη χώρα να πάρει τη διοργάνωση. Δεν λέω να το κάνει το 2020 που όντως ήταν αργά. Αλλά τα πρώτα σημάδια φάνηκαν από πολύ νωρίτερα, τουλάχιστον πέντε χρόνια νωρίτερα.

Ακόμα χειρότερα για τη FIFA, αν γνώριζε από πριν όλες αυτές τις διαδικασίες.

Anyway, δεν γίνεται να μην τα αναφέρουμε όλα αυτά, από την άλλη δεν γίνεται να κλείσουμε και τα μάτια στη διοργάνωση. Είπαμε για εμάς είναι η δουλειά μας το –κάθε- Μουντιάλ. Πρέπει να δούμε για να έχουμε άποψη και να γράψουμε ή να πούμε όσα είναι να πούμε.

Όσοι παρακολουθείτε τα podcast, νομίζω έχετε μια ιδέα για το που κινούμαι.

Δεν θα το κουράσω πολύ με μεγάλες αναλύσεις.

Νικητής – Πρώτος σκόρερ

Ξεκινώντας από τα πιο κλασικά μακροχρόνια, αυτό του νικητή και του πρώτου σκόρερ, θεωρώ ότι θα είναι η Αργεντινή, η Βραζιλία ή η Αγγλία. Βραζιλία και Αργεντινή αν τερματίσουν πρώτες στον όμιλό τους, θα αναμετρηθούν στον τελικό. Έχει ενδιαφέρον να δούμε αν όντως τερματίσουν πρώτες.

Εννοώ, αν η Αργεντινή βγει πρώτη, έχει να παίξει στους 16 με Δανία ή Γαλλία, μετά με Ολλανδία και μετά με Βραζιλία. Δες το λες και εύκολο το μονοπάτι. Αν βγει δεύτερη πηγαίνει στην άλλη πλευρά του μπράκετ, όπου βρίσκονται οι Αγγλοι (με τους οποίους θα πέσει στους «8»).

Για να το πάρω ανάποδα, από τα υπόλοιπα φαβορί, δεν βλέπω με τίποτα Γαλλία και με τίποτα Γερμανία.

Μετά τους Λατίνους θα έβαζα την Αγγλία, η οποία έφτασε έως τον ημιτελικό το 2018 και στον τελικό του Euro πέρσι.

Για κάποια έκπληξη; Σπάνια γίνονται εκπλήξεις στα Μουντιάλ. Εχω την αίσθηση όμως ότι θα πάει καλά η Δανία, ίσως και η Ουρουγουάη. Όταν λέω καλά εννοώ τουλάχιστον μέχρι τα προημιτελικά.

Για πρώτο σκόρερ, πάλι δεν θα επέλεγα Γάλλο.

Στη λογική ότι το σκοράρισμα εκεί μπορεί να μοιραστεί αρκετά. Το ίδιο και στη Βραζιλία. Οπότε… Μέσι ή Κέιν. Ο Αργεντινός στο 15,00, η Αργεντινή θεωρώ θα φτάσει ψηλά, ο ίδιος είναι σε καλή κατάσταση, μπαίνει φορμαρισμένος στο Μουντιάλ, εννοείται εκτελεί πέναλτι και φάουλ, οπότε είναι μια καλή απόδοση. Ο δε Κέιν, είναι όλη η επίθεση της Αγγλίας, ήταν πρώτος σκόρερ και το 2018, είχε και 12 γκολ στα προκριματικά.

Ομάδες

Πιστεύω θα περάσει και η Αμερική από τον δεύτερο όμιλο (μαζί με Αγγλία) και η Πολωνία από τον τρίτο (μαζί με Αργεντινή). Η Πολωνία, μάλιστα, είναι αουτσάιντερ σε σχέση με το Μεξικό. Ένα ωραίο στοιχείο που διάβασα, ότι ο Μπιέλσα κάθισε και μελέτησε με κάθε λεπτομέρεια την Πολωνία και έκανε αναλυτικά παρουσίαση στην ομάδα πριν από την έναρξη του Μουντιάλ.

Δεν ξέρω αν θα βοηθήσει, αλλά δεν το αποκλείω να άκουσαν και να είδαν πράγματα που δεν γνώριζαν.

Στα υπόλοιπα, το Ολλανδία πρώτη – Κατάρ τελευταίο δίνει 1,95. Νορμάλ είναι. Το Αγγλία – ΗΠΑ δίνει 2,70. Το Αργεντινή – Πολωνία 3,25 και το Πολωνία – Αργεντινή 8,50.

Το Δανία πρώτη δίνει 4,00. Είπα ήδη, τη Δανία τη θεωρώ καλή ομάδα και ικανή για ζημιές.

Μόλις πέρσι, στο Euro, έφτασε ως τα ημιτελικά παρά το σοκ με τον Ερικσεν. Υπενθυμίζω, στην παράταση αποκλείστηκαν από την Αγγλία. Στο δε γκρουπ τους στα προκριματικά, πήραν 27 από τους διαθέσιμους 30 βαθμούς. Στο δε Nations League, τερμάτισε δεύτερη πίσω από την Κροατία, σε όμιλο που είχε επίσης Γαλλία και Αυστρία. Τη Γαλλία, που θα τη βρει και στον 4ο όμιλο του Μουντιάλ, τη νίκησε μέσα-έξω.

Και στο προηγούμενο Μουντιάλ, που το πήρε η Γαλλία, είχαμε στον ίδιο όμιλο Δανούς και Γάλλους και το ματς έληξε χωρίς σκορ.

Από ‘κει και πέρα αρχίζουν τα ζόρια. Δύσκολοι οι επόμενοι όμιλοι, ότι τόσο ως προς το ποια ομάδα θα τερματίσει πρώτη, αλλά για την πρόκριση. Π.χ. Ισπανία στον 5ο, Βέλγιο στον 6ο, Βραζιλία στον 7ο είναι προφανώς τα φαβορί.

Και η Γερμανία είναι φαβορί, αν και δεν θεωρώ ότι θα φτάσει ψηλά. Στον 8ο χαμός. Πορτογαλία, Ουρουγουάη ή Ν. Κορέα. Την Ουρουγουάη την εκτιμώ, θεωρώ ότι θα περάσει. Δεν ξέρω αν θα είναι ως πρώτη (3,25) ή ως δεύτερη.

Κλείνω με Αγγλία: να φτάσει στα ημιτελικά δίνει 2,75. Θεωρώ ότι, αν όλα κυλήσουν φυσιολογικά (και δεν έρθει καμιά Αργεντινή από το άλλο μέρος του ταμπλό), η Αγγλία έχει αρκετά βατό μονοπάτι!

Ειδικά στοιχήματα

Πάμε και στα ακόμα πιο ειδικά στοιχήματα.

Η Ολλανδία αντιμετωπίζει τη Σενεγάλη στην πρεμιέρα. Σίγουρα στο ματς αυτό δεν θα παίξει ο Μανέ. Οπότε είναι τυχερή η Ολλανδία που στο –θεωρητικά- δυσκολότερο ματς του ομίλου, θα λείπει ο Μανέ. Το να κερδίσει η Ολλανδία και τα τρία ματς του γκρουπ δεν το βρίσκεις στις δικές μας εταιρίες, μπορείς όμως να παίξεις συνδυαστικά τη νίκη της Ολλανδίας και στα τρία ματς, σε απόδοση που πλησιάζει το 3,50.

Πιστεύω ότι ο όμιλος με τα περισσότερα γκολ θα είναι ο 7ος, με τους μπουκ να διαφωνούν κάθετα! Συγκεκριμένα, στον όμιλο της Βραζιλίας (με Ελβετία, Σερβία και Καμερούν), το να μπουν τα πιο πολλά γκολ δίνει 7,25. Για να καταλάβετε, λιγότερο δίνουν ο 5ος, 1ος, 2ος και 6ος! Με Σερβία και Ελβετία που γενικά έχουν επιθετικό στυλ, αλλά και τη Βραζιλία, πιστεύω είναι ένα γκρουπ που θα έχει γκολ.

Βλέπω τις αποδόσεις για το «χρυσό γάντι», ή αλλιώς, καλύτερος τερματοφύλακας του τουρνουά. Πρώτος ο Αλισον, δεύτερος ο Κουρτουά, τρίτος ο Νόιερ, τέταρτος ο Σιμόν της Ισπανίας, πέμπτος ο Γιορίς, έκτος ο Μαρτίνες της Αργεντινής (8,50). Στάση. Εξαιρετικός με την Εθνική του ομάδα, κομβικός στην κατάκτηση του Κόπα Αμέρικα και γενικά στην πολύ βελτιωμένη εικόνα της Αργεντινής.

Υπενθυμίζω ότι έπιασε τρία πέναλτι στον ημιτελικό του Κόπα Αμέρικα με την Κολομβία και γενικά έχει πιάσει 10 από τα 33 πέναλτι που του έχουν εκτελέσει στην καριέρα του. Εχει παιχνίδια, είναι βασικός στην Αστον Βίλα.

Κοίταξα λίγο και εγώ τους πρώτους σκόρερ ομάδων, για να πάρω τη σκυτάλη από το Βασίλη, που ανέφερε 3-4 στο τελευταίο podcast.

OK, δεν έχει νόημα να πω Μέσι, ή Μπενζεμά (αν και αυτός δίνει 3,00).

Ξεκινάω από τα… δύσκολα: Τροσάρ στο Βέλγιο, δίνει 15,00. Προφανώς πάνω από αυτόν είναι ο Λουκάκου (που πάντως δεν ξέρουμε σε τι κατάσταση θα είναι), ο Ντε Μπρόινε (που έχει και ρόλο δημιουργού), ο Μπατσουαγί (μάλλον δεν θα είναι καν βασικός), ο Εντέν Αζάρ (επίσης παίζει να μην είναι βασικός) και ο Μέρτενς.

Ο οποίος διεκδικεί θέση με τον Τροσάρ. Οπότε πρέπει να περιμένουμε ποιον τελικά θα επιλέξει ο Μαρτίνεζ. Ο Τροσάρ θυμίζω είναι πρώτος σκόρερ της Μπράιτον, έχοντας 7 γκολ στην Πρέμιερ Λιγκ. Μπορείς να το πεις και fun bet.

Στα πιο… φυσιολογικά, αλλά πάλι με ρίσκο, ο Λεάο στην Πορτογαλία. Προφανώς ο Ρονάλντο είναι το μεγάλο φαβορί, αλλά ο Λεάο βασικός θα είναι, σε καλύτερη κατάσταση και πληρώνει σαφώς περισσότερο (6,50).

Ο Βινίσιους επίσης πληρώνει καλά (7,50) και δεν το αποκλείω καθόλου, εξάλλου ο Νεϊμάρ είναι και ο παίκτης-ασίστ στη Βραζιλία.

Από ‘κει και πέρα, στις πιο μικρές ομάδες που θα βάλουν 2-3 γκολ, όντως ο Καζρί της Τυνησίας (5,50) που ανέφερε ο Βασίλης είναι σίγουρα μια καλή περίπτωση , όπως και ο Ινιάκι Ουίλιαμς στη Γκάνα (δίνει μόλις 2,50 όμως).

Ο Σαρ στη Σενεγάλη δίνει 3,75 και ο Νεσίρι στο Μαρόκο δίνει 4,00.

Facts

Απλά μεταφέρω κάποιες από τις πολλές σημειώσεις μου, με στατιστικά και περίεργα.

  • Στα τρία προηγούμενα Μουντιάλ, η κάτοχος αποκλείστηκε στη φάση των ομίλων (κάτοχος τώρα είναι η Γαλλία).
  • Από το 1982 μόνο μία φορά ο πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης κατέκτησε και τον τίτλο: ο Ρονάλντο το 1982.

  • Από το 1994 και μετά ο μ.ό. απόδοσης των πρώτων σκόρερ του Μουντιάλ είναι… 57,00!
  • Στα 11 από τα 12 προηγούμενα Μουντιάλ που συμμετείχε, η Γαλλία είτε έφτασε τουλάχιστον ως τα ημιτελικά, είτε αποκλείστηκε στους ομίλους.
  • Η Γαλλία έχει κατακτήσει δύο Μουντιάλ και δύο Euro. Και στις 4 διοργανώσεις είχε στον όμιλό της τη Δανία!
  • Και τις 21 προηγούμενες φορές, η νικήτρια ομάδα είχε προπονητής ίδια Εθνικότητας.

    Φέτος ξένο προπονητή έχουν Κατάρ, Βέλγιο, Ισημερινός, Μεξικό, Ιράν, Ν. Κορέα, Σ. Αραβία, Κόστα Ρίκα και Καναδάς.

  • Το Μεξικό έχει 27 ήττες σε τελική φάση, περισσότερες από οποιαδήποτε άλλη ομάδα στη διοργάνωση.
  • Αν ο Ρονάλντο σκοράρει θα γίνει ο πρώτος παίκτης στην ιστορία που βρίσκει δίχτυα σε 5 διαφορετικά Μουντιάλ.
  • Μόνο ένας από τους 8 προηγούμενους MVP κατέκτησε και το τρόπαιο (το 1994 ο Ρομάριο).

    Εντυπωσιακό αν το σκεφτείς: ο MVP δεν βγαίνει από την ομάδα που παίρνει το Κύπελλο!

Οπότε πάμε να κάνουμε τη σούμα.

Για κατάκτηση νικήτρια Αργεντινή (6,25) ή Αγγλία (9,50).
Πρώτος σκόρερ Μέσι (15,00) ή Κέιν (12,00).
Πρόκριση από τον όμιλο: ΗΠΑ (2,00) και Πολωνία (1,90).
Φορκάστ: Αγγλία – ΗΠΑ (2,70), Αργεντινή – Πολωνία (3,25).
Πρώτη στον όμιλο: Δανία (4,00).


Αγγλία στα ημιτελικά (2,75).
Εννιά βαθμοί στον όμιλο: Ολλανδία (3,50).
Ομιλος με τα περισσότερα γκολ: 7ος (7,25).
Χρυσό Γάντι: Μαρτίνες-Αργεντινή (8,50).
Πρώτος σκόρερ Βελγίου: Τροσάρ (15,00).
Πρώτος σκόρερ Πορτογαλίας: Λεάο (7,50).
Πρώτος σκόρερ Βραζιλίας: Βινίσιους (7,50).

Αυτά είναι που έχω ξεχωρίσει και φυσικά δεν πρόκειται να τα παίξω όλα.

Θα παίξω δυάδα πρόκρισης ΗΠΑ και Πολωνία, που δίνει 3,81. Θα παίξω και πρώτη τη Δανία στον όμιλό της (4,00). Μία μονάδα και στον Μέσι για πρώτο σκόρερ. Και… βλέπουμε!

Αγγλία

Λιγκ 1 και Λιγκ 2 έχουμε πει, συνεχίζουν κανονικά. Από το αυριανό πρόγραμμα δεν κρατάω τίποτα από Λιγκ 1 (λίγο Τσάρλτον είδα), ενώ στη Λιγκ 2 θεωρώ ύπουλα τα Γουόλσολ – Κρόουλι και Τρανμίρ – Γουίμπλεντον, αλλά θα παίξω μόνο Ντόνκαστερ.

Κάνει μπαμ, είναι στο 3,00, απέναντι στην ουραγό Κόλτσεστερ. Οσο και να το παλεύει εντός η Κόλτσεστερ, αυτή τη στιγμή είναι η χειρότερη ομάδα στην κατηγορία. Ουραγός, δύο σερί ήττες, 6 χωρίς νίκη, δύο νίκες όλες κι όλες φέτος σε 18 ματς. Η Ντόνκαστερ ανεβαίνει ξανά, έρχεται από δύο σερί νίκες, η τελευταία στην έδρα της Γκρίμσμπι με χαρακτηριστική άνεση (1-3).

Δεν ξέρω γιατί η φιλοξενούμενη είναι αουτσάιντερ.

Από τα δευτεριάτικα του Μουντιάλ θα παίξω πιθανότατα τις ΗΠΑ, αλλά θα το δούμε με update τη Δευτέρα.

UPDATE

Οπως είχα προαναγγείλει, οι ΗΠΑ θα μπουν στο παιχνίδι μου. Ο άσος είναι στο 2,40. Τους θεωρώ πιο φρέσκους, γενικά περιμένω πως η Ουαλία δεν θα είναι η ομάδα που είδαμε στις προηγούμενες διοργανώσεις.

Από ‘κει και πέρα, θα κάνω δυάδα με Πολωνία, η οποία αντιμετωπίζει την Τρίτη το Μεξικό. Τους πιστεύω τους Πολωνούς για πρόκριση, κακώς για μένα είναι αουτσάιντερ. Με λίγα λόγια, στηρίζω και στην πρώτη αγωνιστική, τις μακροχρόνιες επιλογές μου (πρόκριση ΗΠΑ και Πολωνία).

Παλαιότερα άρθρα του Μάκης Μηνδρινος