3990

Billaras

Τα νούμερα “μιλάνε”…

Καλημέρες! Λίγα 24ωρα πριν να πέσει η αύλαια της σαιζόν (γιά μένα τουλάχιστον, αφού ο Μάκης θα συνεχίσει να παίζει και τον Ιούνιο), εδώ είμαστε. Αφού δεν παίζω τίποτα μεσοβδόμαδα και απλώς κοιτάω τις σπανιόλες του Σαββατοκύριακου, ήταν μιά καλή ευκαιρία να γίνει ένας πρώτος απολογισμός, ο…εγγλέζικος. Την άλλη εβδομάδα θα ακολουθήσει και ο “μη εγγλέζικος” και μαζί και ο συνολικός, όπου θα αναφερθώ γενικά στη σαιζόν που αφήνουμε.

Τα στοιχεία γιά το νησί τα έχω εδώ και μερικές μέρες, να είναι καλά ο Γιώργος, ένας καλός φίλος του site που τα συλλέγει ευλαβικά και με απάλλαξε από τον κόπο. Αυτά λοιπόν τα στοιχεία είναι …εντυπωσιακά. Ακούγεται “κουφό”, αλλά είναι. Ενα μέρος τους αν θυμάστε το είχα παραθέσει τον Μάρτη. Οταν έχανα. Τότε είχα βάλει αναλυτικά το παιχνίδι ενός μήνα, παιχνίδι με παιχνίδι.

Και τότε είχα γράψει ότι η σαιζόν στο νησί μόνο κακή δεν ήταν. Ολα -γιά μένα- κρίθηκαν στην χημεία και στην -πραγματικά μεγάλη και μπορώ να πω πρωτόγνωρη- ατυχία. Μιλάω μόνο γιά το εγγλέζικο παιχνίδι μου. Διάβασα πολλά, άκουσα …καμπόσα, αλλά έβλεπα αυτό που θα δείτε κι εσείς τώρα. Τα νούμερα. Τα νούμερα ΔΕΝ μπορούν ακόμα και να θέλουν, να πουν ψέματα.

Είναι καθρέφτης. Είναι η αποτύπωση, είναι αυτά που σε οδηγούν. Τα νούμερα λοιπόν, είναι…απίθανα. Πήγα ΠΟΛΥ καλύτερα από πέρυσι. Κυριολεκτικά, όχι μεταφορικά. Η ευστοχία ήταν μεγάλη. Γιατί δεν έγινε ένα ή δύο ή και τρία“μπαμ”; Είπαμε. Καθαρά λόγω χημείας ή ατυχίας. Δύο χαρακτηριστικές στιγμές ήταν όταν έγραψα στη στήλη “αρχικό trixie” αλλά δεν το έπαιξα (και έγραψε όλο), κατέληξα κι έπαιξα ένα άλλο.

Και όταν με χάλασε η Μπράιτον με εκείνο το γκολ που δέχθηκε στην Γουλβς στο 93' γιά το τελικό 3-3 ενώ είχε κάνει το 2-3 στο 90' και έπαιζε με παίκτη παραπάνω. Αυτά ήταν Οκτώβρη-Νοέμβρη όταν γίνεται κάπου εκεί ένα καλό ταμείο. Το ένα ήταν δείγμα κακής χημείας, το άλλο ατυχίας (έχω κι άλλα, όπως το….4-4 της Ινβερνές μέσα στην Νταντί Γιουνάιτεντ, με πέναλτι μούφα στο 93' από αρχικό 3-0 και …3-4 ανατροπή, αλλά ας μείνω σε δύο χαρακτηριστικά).

Ομως, η ατυχία και η κακή χημεία είναι μέσα στο παιχνίδι. Αν μου χρωστάει “δανεικά”; Μα φυσικά. Και πολλά στο νησί. Αλλά…εδώ θα είμαστε του χρόνου. Θα θυμάμαι παιχνίδια, σαν τον άσο της Μπράντφορντ στις αρχές (και είδατε τι έκανε η ομάδα), σαν το σπάσιμο του αήττητου 31 αγώνων της Σρίουσμπερι, σαν το διπλό της Τότεναμ στο Ολντ Τράφορντ που'χε να'ρθει από το 1986.

Και κάτι 4αρια της Τρανμίρ ή της Πορτ Βέιλ και πολλά άλλα. Μην πάω όμως παιχνίδι με παιχνίδι ξανά, γιατί θα χαθεί η μπάλα. Ας μιλήσουν τα νούμερα που λέγαμε. Εχουμε και λέμε: Καταγράφηκαν 204 παιχνίδια εγγλέζικα με απόδοση από 2.50 και άνω. Τόσα έπαιξα φέτος στο νησί. Τόσα μεγάλα. Ακριβώς 204. Από τα 204 ευστόχησα στα 70. Το ποσοστό; Είναι 34,3%.

Αν μιλάγαμε με μονάδες μία προς μία, έδωσα 204 και πήρα 250.82 πίσω. Ο μέσος όρος απόδοσης στα κερδισμένα; Το 3.58!! Ξαναδιαβάστε τα: Ευστοχία 34.3% σε απόδοσεις άνω του 2.50, 70 εύστοχα με μέσο όρο 3.58. Οταν αλλού (σε συντριπτικό ποσοστό) πήζουν στα 1.50, εδώ είχαμε πολύ-πολύ ψηλά τον πήχη. Πως μεταφράζονται αυτά τα νούμερα; Σε yield 22,9 ή αν προτιμάτε, σε ROI (return on investment) 122,9 (η διαφορά του yield με του ROI γιά να μην μπερδεύεστε είναι ότι στο roi έχουμε μέσα και το αρχικό κεφάλαιο, ενώ το yield είναι ο καθαρός δείκτης κέρδους).

Αν αυτά τα νούμερα, σας το…υπογράφω αυτό, τα δείξετε σε κάποιον χρηματιστή ή οικονομολόγο, αύριο θα μου…κάνει πρόταση συνεργασίας (γέλια). Να παίζεις σε βάθος 10μήνου με ευστοχία 34.3% σε απόδόσεις μέσου όρου 3.58 και να έχεις yield 22,9 είναι -πιστέψτε με- πολύ μεγάλο επίτευγμα. Αν έχεις yield πάνω από 10-15% είναι εξαιρετικό γενικά. Και με…άλλες αποδόσεις βέβαια.

Τώρα να έχεις 22,9 και με μέσο όρο 3.58, δεν ξέρω πως ονομάζεται… Γιά να το πάω παραπέρα και σε σχέση με πέρυσι; Πέρυσι έπαιξα 152 μεγάλα σημεία στο νησί (πάντα έχουμε όριο το 2.50). Δηλάδη 52 ματς λιγότερα. Και ο μέσος όρος ευστοχίας ήταν 33,5%, βρήκα τα 51! Και ο μέσος όρος απόδοσης ήταν το 3.47. Και το yield ήταν 16,7. Δηλαδή: Φέτος ΚΑΙ αύξησα τα παιχνίδια με τις μεγάλες αποδόσεις (που σημαίνει το ρίσκο) ΚΑΙ βρήκα περισσσότερα ΚΑΙ αύξησα τον μέσο όρο απόδοσης ΚΑΙ το yield και το roi ήταν πολύ καλύτερα.

Αυτά τα νούμερα είναι καταλυτικά. Μπορεί ο καθένας να πει ότι θέλει, Δημοκρατία έχουμε (ή τουλάχιστον λέμε ότι έχουμε…). Αλλά όποιος κατέχει μερικά βασικά πράγματα, καταλαβαίνει. Προσωπικά, όταν μου ήρθε το 2ο e-mail από τον Γιώργο με τα περσίνα (γιατί ήθελα να κάνω σύγκριση των δύο σαιζόν), του έστειλα πίσω e-mail με…απορία κι έκπληξη.

Ούτε κι εγώ δεν το πίστευα. “Είσαι σίγουρος, μήπως κάνεις λάθος;” Δεν έκανε όμως. Και καταλήγω: Οποιος φοβάται το νησί, απλώς…να μην το φοβάται. Οποιος φοβάται τις μεγάλες αποδόσεις, να μην τις φοβάται. Οποιος πει ότι φέτος το νησί δεν ήταν καλό, να…αλλάξει άποψη πάραυτα (γέλια). Οποιος πει ότι εγώ δεν ήμουν καλός στο νησί, ας…ξαναδιαβάσει τα νούμερα.

Στο στοίχημα δεν υπάρχει “κανονικά”. Αν υπήρχε, “κανονικά” φέτος έπρεπε να έχω …χαλαρά δύο trixie ή ένα trixie και ένα yankee κερδισμένα ΜΟΝΟ στην Αγγλία. Με αυτή την ευστοχία και αυτό το roi, έτσι θα έπρεπε να έχει γίνει. Πολύ καλύτερα από πέρυσι. Γιατί δεν έγινε; Είπαμε. Το φετινό δεν μου είχε ξανατύχει (ή μάλλον, γιά να είμαι 1000% ακριβής, μου είχε ξανατύχει ακόμα μιά φορά, το 2005).

Αλλά η χημεία και η ατυχία (ή η τύχη ανάποδα) δεν περνάει από τα χέρια μου. Σκεφτείτε το λίγο. Μιλάμε γιά τζόγο. Σε ΠΟΙΑ φάση του παιχνιδιού γίνεται τζόγος; Ακριβώς εκεί. Οταν κάνεις τη χημεία η τρως (ή βάζεις) γκολ στο 90'. Μέχρι εκείνη την ώρα δεν είναι τζόγος. Κάθε άλλο. Και υπάρχει και η…ανάποδη άποψη. Δεν υπάρχει κανένας τζόγος.

Εφ' όσον αυτά είναι τα νούμερα (ειδικά σε βάθος διετίας είναι κρυστάλλινα), παίζεις τα πάντα μονά αποδεκτά και τέλος. Σίγουρο κέρδος. Αυτή είναι και η άποψη του Γιώργου που τα μαζεύει όλα αυτά τα στοιχεία. Ο καθένας ας καταλήξει σε ότι συμπέρασμα θέλει σε σχέση με τον τζόγο ή όχι. Εκεί που είναι….μονόδρομος είναι στο νησί αυτό καθαυτό και στο παιχνίδι μου αυτό καθαυτό.

Εκεί, τα συμπεράσματα τα έγραψα μιά παράγραφο πιό πάνω. Η εγγλέζικη σαιζόν ήταν καλύτερη φέτος από πέρυσι. Μπορεί του χρόνου να είμαι….χειρότερος (και μάλλον θα είμαι, γιατί φέτος πήγε πολύ ψηλά ο πήχης ευστοχίας και μέσου όρου αποδόσεων), αλλά να δείτε ….πολύ καλύτερα κέρδη! Εξάλλου, έγινε…πέρυσι. Μικρότερη ευστοχία, μεγαλύτερα κέρδη.

Τίποτα άλλο προς το παρόν. Τα ξαναλέμε το Σάββατο με την Ισπανία. ΣΥΝΑΞΗ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Στο φόρουμ, στην ενότητα “Το SITE”, έχει εδώ και μέρες ανοίξει το ποστ γιά τη σύναξη στη Θεσσαλονίκη. Σας θυμίζω: Στις 15 Ιούνη, ημέρα Σάββατο, κάπου στις 9 το βράδυ, κάπου κεντρικά (εντός των ημερών θα φιξαριστεί και το θέμα του μαγαζιού και θα το ανακοινώσω).

Θα μαζευτούμε, θα γνωριστούμε, θα γελάσουμε, θα φάμε, θα πιούμε και θα περάσουμε καλά. Οι Μακεδόνες το ζητάγατε καιρό, να που ήρθε η ώρα. Νομίζω ότι όποιος τη χάσει αυτή τη σύναξη, θα…χάσει. Βάλτε το όνομα σας κάτω από εκείνο το ποστ αφού θα είστε 100% σίγουροι ότι θα έρθετε. Δηλώστε την παρουσία σας μέχρι και την άλλη εβδομάδα απλώς γιά να ξέρουμε πόσοι θα είμαστε, να ενημερώσουμε το μαγαζί.

Ως και αυτή τη στιγμή, μεσημέρι Τετάρτης, μετράω 14 παρουσίες. Σαν να μου…φαίνονται λίγες (γέλια). Υ.Γ 2: Τελευταία εκπομπή την Παρασκευη στο www.betradio.com , ΜΙΑ ωρα, 6-7. Μην την χάσετε! Μετά..από Αύγουστο πάλι! 

Παλαιότερα άρθρα του Billaras