190

Κώστας Ζαφείρης

Τα πρώτα “θύματα” (update 28/10)

Γεια χαρά σε όλους.
Με τέσσερα παιχνίδια κλείνει απόψε η 5η στροφή της κανονικής περιόδου στην Ευρωλίγκα και παρότι ουσιαστικά βρισκόμαστε στο ξεκίνημα της φετινής ιστορίας, ήδη μετράμε τα πρώτα «θύματα»: ο Ντούσκο Ιβάνοβιτς πέρασε την πόρτα της εξόδου στον Ερυθρό Αστέρα, με τον Γιάννη Σφαιρόπουλο να παίρνει την ευκαιρία από τους Σέρβους και να επιστρέφει στο υψηλότερο επίπεδο – σε μία ομάδα που βάσει ρόστερ του ταιριάζει.


Την ίδια ώρα, στη Βιλερμπάν, ο Τι Τζέι Πάρκερ (επιτέλους) ενημερώθηκε ότι απαλλάσσεται από τα καθήκοντά του. Το πήρε απόφασή, λοιπόν, ο αδερφός του και αφεντικό της ομάδας, Τόνι Πάρκερ ότι πολύ απλά το… αίμα του δεν κάνει.
Σε οποιοδήποτε άλλο κλαμπ του πλανήτη, τόση υπομονή (σαν αυτή που έκαναν άπαντες στον σύλλογο της Λυών με τον Τι Τζέι Πάρκερ) δεν θα είχε υπάρξει…
Τα κλειδιά στους Γάλλους, δόθηκαν στον… τρελό Τζιανμάρκο Ποτζέκο, ο οποίος – τουλάχιστον για την ώρα – κρατά παράλληλα και τη δουλειά στην Εθνική Ιταλίας (δεν είναι όμως δεδομένο πλέον αυτό), κάτι που δεν κατάφερε να πράξει ο Γκόρντον Χέρμπερτ, ο οποίος ήταν η πρώτη επιλογή του Τόνι Πάρκερ για τον πάγκο της Βιλερμπάν.


Ο Χέρμπερτ «ψήθηκε» από όσα άκουσε στην επικοινωνία που είχε με τον άλλοτε σταρ των Σαν Αντόνιο Σπερς, όμως η γερμανική ομοσπονδία δεν το συζήτησε καν.
Είπε στον Χέρμπερτ «ή στην Εθνική ή στη Βιλερμπάν, η παράλληλη ενασχόληση δεν είναι αποδεκτή» και κάπως έτσι ο έμπειρος κόουτς, ο οποίος τον Σεπτέμβριο οδήγησε τα «πάντσερ» – για πρώτη φορά στην ιστορία τους – στην κορυφή του κόσμου, στο πρόσφατο Παγκόσμιο Κύπελλο, κάθισε στα αυγά του.


Παράλληλα, σχεδόν όλοι όσοι ασχολούνται με την Ευρωλίγκα, θεωρούν θέμα ωρών το «φάγωμα» του Χοάν Πεναρόγια από την τεχνική ηγεσία της Μπασκόνια.
Ο προπονητής που έβαλε την Μπούργος στον μπασκετικό χάρτη (την οδήγησε στην κατάκτηση δύο τίτλων στο Basketball Champions League) ήταν έτοιμος προς αποχώρηση από τους Βάσκους το καλοκαίρι που μας πέρασε, όμως ο Χοσέ Αντόνιο Κερεχέτα αποφάσισε να του δώσει άλλη μία ευκαιρία.


Ωστόσο, όπως φαίνεται και μετά από το χλωμό ξεκίνημα της Μπασκόνια στην Ευρωλίγκα, ο Κερεχέτα, ο οποίος βρίσκεται σχεδόν 35 χρόνια στο τιμόνι των Βάσκων (ίσως ο πιο παρεμβατικός εν ενεργεία παράγοντας σε συλλογικό επίπεδο στην Ευρώπη), αποφάσισε να προχωρήσει στο επόμενο βήμα. Ποιο είναι αυτό; Η επιστροφή του Ντούσκο Ιβάνοβιτς για τέταρτη φορά στον πάγκο της Μπασκόνια – στις τρεις προηγούμενες θητείες του ο Μαυροβούνιος πανηγύρισε από ένα πρωτάθλημα, στο σύνολο τρία, δηλαδή.


Από ‘κει και πέρα, από τα σημερινά ματς κράτησα τη νίκη του Παναθηναϊκού, που δεν τον παίρνει για νέα ήττα στο σπίτι του κόντρα σε έναν αντίπαλο που ο προπονητής του είναι στον αέρα, αλλά έχει και σημαντικές απουσίες (τον εντυπωσιακό ριμπάουντερ) Ντιοπ, τον Ρογκαβόπουλο, ενώ υπάρχει ερωτηματικό και δίπλα στο όνομα του βασικού σέντερ της Μπασκόνια, Τσίμα Μονέκε (στο τελευταίο με την Ζαλγκίρις έβαλε 32 πόντους).


Δίπλα στον άσο των πράσινων, έβαλα το +6,5 της Μπάγερν κόντρα στη Φενέρμπαχτσε.
Νομίζω, ότι οι Βαυαροί του Πάμπλο Λάσο, στο Μόναχο θα είναι ανταγωνιστικοί και – σε καμία περίπτωση – δεν θα παρουσιάσουν ανάλογη εικόνα με αυτή της προηγούμενης Παρασκευής στη Βαρκελώνη κόντρα στη Μπάρτσα.
Ταυτόχρονα, η Φενέρ (κλασσικά στη Γερμανία θα έχει αρκετό κόσμο στο πλευρό της) βρίσκεται στο Μόναχο με μία ουσιαστική απουσία (Μαντάρ) και ένα κρίσιμο ερωτηματικό (Ντόρσεϊ/δεν αποδείχθηκε τελικά τόσο σοβαρός ο τραυματισμός του στο πόδι και επέστρεψε στις προπονήσεις).


Ανώτερη στα χαρτιά η ομάδα του Δημήτρη Ιτούδη και με περισσότερες λύσεις πρώτης γραμμής, ελπίζω οι Βαυαροί να κοιτάξουν τους Τούρκους στα μάτια.

—————————————————————————————————————————————————————————————————————————————-

update

Για να πω την αλήθεια, οι… ποικιλίες που έκαναν στο τέλος οι παίκτες της Μπάγερν έκοψαν μαχαίρι την όρεξη που υπήρχε για ανάλυση των επιλογών μου από το πρόγραμμα του σαββατοκύριακου από τα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, οπότε θα δείτε στο πινακάκι τι βλέπω και τι έπαιξα.


Αν υπήρξε κάτι θετικό από την Παρασκευή είναι ότι η Βαλένθια πέρασε (με πολύ πειστικό τρόπο) από το Κάουνας, δείχνοντας ότι σωστά πιστεύουμε (όσοι είμαστε αυτοί) στον προπονητή Αλεξ Μούμπρου και τη δουλειά που κάνει από πέρυσι στους Ισπανούς.
Η Βαλένθια αν δεν έχει νέες ατυχίες με τραυματισμούς (παίζει σταθερά με απουσίες 2-3 παικτών από το βασικό της ροτέσιον, από το ξεκίνημα της σεζόν) θα κρατήσει ζωντανό το ενδεχόμενο για το 5,00 που πλήρωνε – όταν δόθηκε η πρόταση – για να παίξει στα πλέι οφ.


‘Η τουλάχιστον να παλέψει σε μία τρομερά ανταγωνιστική Ευρωλίγκα. Και την κατάλληλη στιγμή να γίνει το cash out.
Τα λέμε ξανά μεσοβδόμαδα για Ευρωλίγκα και αν προκύψει τίποτα από Γιούροκαπ και BCL.
Καλό ξημέρωμα.



Παλαιότερα άρθρα του Κώστας Ζαφείρης