386

Κώστας Ζαφείρης

Τα ρέστα της

Γεια χαρά σε όλους, καλό Πάσχα με υγεία, ξεκούραση και καλή ψυχολογία…

Το διήμερο Πέμπτη-Παρασκευή ολοκληρώνεται η φετινή περιπέτεια των 18 ομάδων στην κανονική περίοδο της Ευρωλίγκα, με τον Ολυμπιακό να είναι έτοιμος να κόψει πρώτος το νήμα, περιμένοντας να μάθει τον αντίπαλό του στα πλέι οφ που έπονται.
Όμως, για την Ευρωλίγκα θα τα πούμε αναλυτικά μετά το φινάλε της regular season, έχω στο μυαλό μου και ένα ειδικό, για το οποίο ίσως γίνει… κίνηση, αλλά καλό είναι πρώτα να μάθουμε την τελική κατάταξη της πρώτης οχτάδας.


Από ‘κει και πέρα, στο Γιούροκαπ ξεκινούν σήμερα τα νοκ άουτ παιχνίδια για την πρόκριση στα προημιτελικά της δεύτερης τη τάξει ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης, υπάρχουν φαβορί και είναι οι γηπεδούχοι που έχουν και το πλεονέκτημα έδρας, όμως και εδώ θα περιμένουμε μία εβδομάδα για να μπούμε στο πιο αμφίρροπο κομμάτι της σεζόν – και σ’ αυτή την διοργάνωση.


Την ίδια στιγμή, στο Basketball Champions League, η ΑΕΚ ετοιμάζεται να παίξει τα ρέστα της στο game 2 της σειράς με την Χάποελ Ιερουσαλήμ, με φόντο το Final-4 (η πόλη που θα το φιλοξενήσει θα γίνει γνωστή μετά το τέλος της φάσης των «8»).
Στο πρώτο ματς, οι Ισραηλινοί (θα έχουν μαζί στα Α. Λιόσια περίπου 500 φιλάθλους τους) έκαναν το 1-0 (64-55), σε ένα παιχνίδι που η Ενωση βρέθηκε νωρίς στο -22, όμως κατάφερε να το φέρει στα μέτρα της μειώνοντας δύο φορές στον πόντο στο τέλος της 3ης περιόδου και στο ξεκίνημα της 4ης.


Η Χάποελ (χωρίς απουσίες στην Αθήνα/3η στο εγχώριο πρωτάθλημα με ρεκόρ 15-7 πίσω από Μακάμπι και Χάποελ Τελ Αβίβ) είναι μία καλά δουλεμένη ομάδα, με αρχές στο παιχνίδι της, με προσήλωση στην άμυνα και με έναν αξιόλογο προπονητή στον πάγκο, τον «περίεργο» Αλεκσάνταρ Ντζίκιτς.
Από την άλλη πλευρά, η σεζόν για την ΑΕΚ έχει κυλήσει με αρκετά σκαμπανεβάσματα: το φινάλε της regular season στο πρωτάθλημα την βρήκε στην 6η θέση (ρεκόρ 12-10/με μειονέκτημα έδρας κόντρα στο Περιστέρι στον πρώτο γύρο των πλέι οφ), στο Κύπελλο έφτασε μέχρι τα ημιτελικά (αποκλείστηκε από το Περιστέρι) και μάλλον στην Ευρώπη ψάχνει την… Ιθάκη της, στη διοργάνωση δηλαδή που δεν την περίμεναν και πολλοί να φτάνει μέχρι εδώ.


Η αλήθεια είναι ότι η ομάδα του Ηλία Καντζούρη έκανε μίνι υπέρβαση στη φάση των «16», παίρνοντας το δεύτερο εισιτήριο από γκρουπ μαζί με την εξαιρετική Βόννη, την φιλόδοξη Καρσίγιακα και την ζημιάρα Ρέτζιο Εμίλια, οπότε δικαιούται να πιστεύει ότι μπορεί να στείλει τη σειρά με τη Χάποελ σε τρίτο ματς στο Ισραήλ προκειμένου να κριθούν όλα εκεί.


Μόνο εύκολο δεν θα είναι το παιχνίδι για την ΑΕΚ, όμως πιστεύω ότι έχει τύχη ένα ποντάρισμα πάνω σε μία ομάδα που παίζει για τη… ζωή της, μπροστά στον κόσμο της απέναντι σε έναν αντίπαλο που έχει τα «όπλα» του, αλλά δεν είναι και άτρωτος.

Παλαιότερα άρθρα του Κώστας Ζαφείρης