4324

Billaras

Τα ρέστα τους Πορτογάλοι, Ολλανδοί

Στένεψαν ασφυκτικά τα περιθώρια για την Ολλανδία μετά την ήττα της πρεμιέρας από τη Δανία και το ματς κόντρα στη Γερμανία αποκτά χαρακτήρα τελικού. Σε θέση ισχύος τα «πάντσερ» μετά τη νίκη επί της Πορτογαλίας, θέλουν να αποφύγουν την ήττα για να διατηρηθούν στην κορυφή του ομίλου. Στο άλλο ματς η Δανία αντιμετωπίζει τη Γερμανία.

  ΚΩΔ. ΟΠΑΠ: 110 ΑΡΕΝΑ ΛΒΙΒ (30.000), ΛΒΙΒ * Διαιτητής ο Κρεγκ Τόμσον (Σκωτία) * Η Δανία τερμάτισε στην κορυφή πάνω από τους Πορτογάλους στις δύο τελευταίες προκριματικές φάσεις (EURO 2012 και Μουντιάλ 2010). * Οι δύο ομάδες συναντώνται σήμερα για 13η φορά. Οι Πορτογάλοι έχουν κερδίσει 7 φορές, 2 ματς έληξαν ισόπαλα, ενώ οι Δανοί κέρδισαν 3 φορές.

ΔΑΝΙΑ: Δεν μπορούσε να κρύψει τη χαρά του για την απρόσμενη -για πολλούς- νίκη της Δανίας επί της Ολλανδίας με 1-0 στο ματς της πρεμιέρας του Β’ Ομίλου. Ο Μόρτεν Ολσεν αποθέωσε τους ποδοσφαιριστές του που… τόλμησαν, όπως τόνισε, να παίξουν ποδόσφαιρο απέναντι σε μία σπουδαία ομάδα όπως οι «Οράνιε». «Για να νικήσεις μία τόσο δυνατή ομάδα, πρέπει να πιάσεις εξαιρετική απόδοση.

Αυτό κάναμε κι εμείς. Είμαι πολύ χαρούμενος και περήφανος για τους παίκτες μου. Αυτή η νίκη είναι για εμάς μια μεγάλη επιτυχία. Τολμήσαμε να παίξουμε ποδόσφαιρο απέναντι σε μία σπουδαία ομάδα, όπως είναι η Ολλανδία. Σίγουρα οι αντίπαλοί μας δημιούργησαν πολλές ευκαιρίες, αλλά κι εμείς απειλήσαμε αρκετές φορές. Τους αντιμετωπίσαμε με σωστό τρόπο και οι ποδοσφαιριστές μου βρήκαν τις κατάλληλες λύσεις τη σωστή στιγμή», είπε ο Δανός εκλέκτορας.

Πλέον οι ισορροπίες στον Ομιλο έχουν διαφοροποιηθεί και το παιχνίδι με τους Ιβηρες αποκτά τελείως διαφορετικό χαρακτήρα, αφού στους Δανούς δεν θα κακόπεφτε και μια ισοπαλία, ώστε να επωφεληθούν από πιθανή απώλεια βαθμών των Ολλανδών στο παιχνίδι με τη Γερμανία. «Για μας δεν αλλάζει τίποτε. Στόχος μας είναι και πάλι η νίκη που θα μας δώσει ένα σημαντικότατο πλεονέκτημα για την πρόκριση, ωστόσο δεν πρόκειται να αλλάξουμε την τακτική μας και να παρασυρθούμε στο ρυθμό των Πορτογάλων», δηλώνει ο Ολσεν.

Ευχάριστα τα νέα για τους Δανούς και στο ιατρικό δελτίο, καθώς δεν υπήρξε κάποιος σοβαρός τραυματισμός, οπότε δεν υπάρχουν προβλήματα και το πιθανότερο είναι να ξεκινήσουν οι ίδιοι έντεκα που έπαιξαν και κόντρα στην Ολλανδία. Πιθανή ενδεκάδα (4-2-3-1): Στέφαν Αντερσεν – Ντάνιελ Αγκερ, Σίμον Κίερ, Σίμον Πόουλσεν, Λαρς Γιάκομπσεν – Ουίλιαμ Κβιστ, Νίκι Τσίμλινχ – Ντένις Ρόμενταλ, Κρίστιαν Ερικσεν, Μίκαελ Κρον-Ντέλι – Νίκλας Μπέντνερ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ: Ξεκίνησε με ήττα τις υποχρεώσεις της στον όμιλο, με 1-0 από τη Γερμανία το Σάββατο.

Δεν ήταν υποδεέστερη των «πάντσερ», όμως μίλησε η ατυχία που συχνά εμφανίζεται στο ποδόσφαιρο. Οι Πορτογάλοι είχαν δύο δοκάρια, ένα στο τέλος του πρώτου ημιχρόνου με πλασέ από τη μεγάλη περιοχή από τον Πέπε, η μπάλα έσκασε πάνω στη γραμμή χωρίς να την περάσει (λίγα εκατοστά και το παιχνίδι θα είχε άλλη τροπή αφού η φάση έγινε στις καθυστερήσεις του ημιχρόνου) και ένα στο δεύτερο ημίχρονο όταν ο Νάνι πήγε να βγάλει μπαλιά και η μπάλα πήρε τροχιά σκάζοντας πάνω στο οριζόντιο.

Μιλώντας για «τροχιά», αυτό ακριβώς συνέβη και στο γκολ της Γερμανίας, η μπάλα κοντράρει πάνω σε Πορτογάλο, παίρνει μία περίεργη καμπύλη για να βρει ιδανικά το κεφάλι του Μάριο Γκόμες, 1-0! Πάλεψαν με αξιώσεις οι Πορτογάλοι και έδειξαν ότι τίποτε δεν έχει κριθεί ακόμη, έχουν όλα τα φόντα να πάρουν τους απαραίτητους βαθμούς στις δύο επόμενες αγωνιστικές.

Δεν προπονήθηκε κανονικά την Κυριακή ο επιθετικός Ούγκο Αλμέιδα, ο οποίος παρουσίασε κρυολόγημα. Δεν τίθεται θέμα μη συμμετοχής του στο ματς, αν και αναμένεται να ξεκινήσει πάλι βασικός ο Ποστίγκα. Αμφίβολος ήταν και ο μεσοεπιθετικός Κουαρέσμα, θα είναι πάγκο και ανάλογα με την εξέλιξη του ματς θα χρησιμοποιηθεί ή όχι. Πάντως ο κόουτς Μπέντο έμεινε πολύ ικανοποιημένος με την απόδοση των αλλαγών του στο ματς με τη Γερμανία, δηλαδή τους επιθετικούς Νέλσον Ολιβέιρα και Βαρέλα.

Για το σημερινό ματς δηλώνει ότι δεν υπάρχει αυτό που αναφέρεται, δηλαδή αγώνας ζωής ή θανάτου. Σε επίπεδο ενδεκάδας είπε ότι δεν θα γίνουν πολλές αλλαγές σε σχέση με το ματς με τη Γερμανία. Σίγουρα στην κορυφή της επίθεσης πάντως θα βρίσκεται ο Ποστίγκα, ο οποίος δηλώνει ότι τα γκολ κάποια στιγμή θα αρχίσουν να έρχονται και αντιδράει στις κριτικές ότι δεν υπάρχει αξιόλογος παίκτης που να παίζει τη θέση «9» στην Εθνική Πορτογαλίας.

Πιθανή ενδεκάδα (4-3-3): Πατρίσιο – Περέιρα, Πέπε, Μπρούνο Αλβες, Κοεντράο – Μεϊρέλες, Βελόζο, Μουτίνιο – Νάνι, Ποστίγκα, Κριστιάνο Ρονάλντο Ολλανδία – Γερμανία: Η πίεση στην πλευρά της Ολλανδίας ΚΩΔ. ΟΠΑΠ: 111 ΜΕΤΑΛΙΣΤ ΣΤΕΪΝΤΙΟΥΜ (35.000), ΧΑΡΚΟΒΟ * Διαιτητής ο Γιόνας Ερικσον (Σουηδία) ΟΛΛΑΝΔΙΑ: Υπέστη ψυχρολουσία στην πρεμιέρα του Euro, χάνοντας με 1-0 από τη Δανία.

Είχε τον απόλυτο έλεγχο και απώλεσε πολλές ευκαιρίες στη διάρκεια του αγώνα, αλλά η ατυχία (28 τελικές) και η καταπληκτική μέρα στην οποία βρέθηκε ο αντίπαλος τερματοφύλακας, την οδήγησαν στην ήττα, η οποία θέτει σε κίνδυνο την πρόκρισή της στην επόμενη φάση της διοργάνωσης. Οπως ήταν αναμενόμενο η ήττα έφερε μουρμούρα στο εσωτερικό των Οράνιε, καθώς οι ποδοσφαιριστές που είτε δεν αγωνίστηκαν καθόλου, είτε χρησιμοποιήθηκαν λίγο εξέφρασαν τα παράπονά τους μετά τη λήξη του αγώνα.

«Εχουμε συνηθίσει σε τέτοιου είδους ιστορίες μετά από ήττα. Σαφώς και υπάρχει ένταση μετά από μία ήττα που προκαλεί συνήθως εκνευρισμό, αλλά αυτό είναι κάτι που δε με ενοχλεί. Δημιουργήσαμε πολλές ευκαιρίες, αλλά η μπάλα δεν έμπαινε στα δίχτυα με τίποτα. Δοκιμάσαμε τα πάντα. Η Δανία έπαιζε πολύ κλειστά κι έπρεπε να αναζητήσουμε διάφορους τρόπους να διασπάσουμε την άμυνά της.

Συν τοις άλλοις, ο διαιτητής δεν μας έδωσε ένα καθαρό πέναλτι. Είμαστε σε δύσκολη θέση, αλλά έχουμε αποδείξει πως μπορούμε να τα καταφέρουμε. Δεν θέλω να σκέφτομαι αρνητικά. Είμαστε υποχρεωμένοι και μπορούμε να κερδίσουμε τη Γερμανία. Πως; Δεν πρόκειται να σας αναφέρω τον τρόπο. Θα τον διαπιστώσετε στη διάρκεια του αγώνα», ανέφερε ο προπονητής Φαν Μάρβαϊκ, ο οποίος υπεραμύνθηκε της επιλογής του να χρησιμοποιήσει στην κορυφή της επίθεσης τον Φαν Πέρσι.

Αισιόδοξος, παρά την ήττα εμφανίστηκε ο Ρόμπεν: «Το γεγονός ότι δεν εκμεταλλευτήκαμε τις ευκαιρίες που δημιουργήσαμε, δείχνει πως φταίμε εμείς για την ήττα. Πιστεύουμε πάντως στην πρόκριση. Απέναντι στη Δανία παίξαμε πολύ καλά σε κάποια σημεία. Πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι. Και το 1988 όταν κατακτήσαμε το Euro είχαμε ξεκινήσει με ήττα».

Ο Φαν ντερ Φάαρτ, μιλώντας για το σημερινό αγώνα, εξέφρασε την άποψη ότι η Γερμανία έχει μόνο τρεις παίκτες, οι οποίοι μπορούν να κάνουν την διαφορά: «Υπολογίζω μόνο τους Οζίλ, Γκέτσε και Σβάινσταϊγκερ. Η άμυνά τους είναι καλή, αλλά μέχρι εκεί και τίποτα περισσότερο. Θεωρώ ότι ως ομάδα, αλλά και ατομικά έχουμε μεγαλύτερη ποιότητα από την Γερμανία.

Ωστόσο το ποδόσφαιρο είναι ένα άθλημα στο οποίο παίζει πολύ σημαντικό ρόλο και η αυτοπεποίθηση. Σε αυτόν τον τομέα πρέπει να δουλέψουμε περισσότερο». Αποθεραπεύτηκε και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις επιστρέφει στην ενδεκάδα ο στόπερ Ματάισεν, αφήνοντας έτσι στον πάγκο τον Φλάαρ. Ξεπέρασε κάποιες μικροενοχλήσεις στο γόνατο και θα αγωνιστεί κανονικά ο Σνέιντερ.

Λευκό το απουσιολόγιο του Φαν Μάρβαϊκ, γρίφος για δυνατούς λύτες η ενδεκάδα, καθώς ο τεχνικός των «Οράνιε» προτίμησε να κρατήσει κλειστά τα χαρτιά του. Πιθανή ενδεκάδα (4-2-3-1): Στεκέλενμπουρχ – Φαν ντερ Βιλ, Χέιτινγκα, Ματάισεν, Βίλεμς – Φαν Μπόμελ, Ντε Γιονγκ – Σνέιντερ, Αφελάι, Ρόμπεν – Φαν Πέρσι (Χούντελααρ). ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Δυσκολεύτηκε αρκετά στην πρεμιέρα απέναντι στην καλά οργανωμένη άμυνα της Πορτογαλίας, όμως η νίκη με 1-0 ήρθε χάρη στην καλοζυγισμένη κεφαλιά του Μάριο Γκόμεζ στο 72’.

Οι Γερμανοί είχαν την κατοχή της μπάλας, όμως δυσκολεύονταν να μπουν στην απέναντι περιοχή, κατάφεραν όμως να σκοράρουν στη μοναδική φορά που ο Γκόμεζ πήρε την μπάλα όπως ήθελε. Τα «πάντσερ» ξεκίνησαν έτσι ιδανικά το τουρνουά, αν και θα μπορούσαν να είχαν δεχθεί γκολ, αφού η Πορτογαλία είχε δυο δοκάρια και ένα ανεπανάληπτο τετ α τετ με τον Βαρέλα, που έσωσε ο Νόιερ.

Το ματς με την Ολλανδία έχει λιγότερη πίεση για τους Γερμανούς, αφού ακόμα και η ισοπαλία μπορεί να θεωρηθεί θετικό αποτέλεσμα, καθώς θα διατηρεί την ομάδα του Γιοακίμ Λεβ στην πρώτη δυάδα του ομίλου, ανεξαρτήτως του τι θα γίνει στο παιχνίδι της Δανίας με την Πορτογαλία. Φυσικά, αν η Γερμανία νικήσει, ουσιαστικά κλειδώνει την πρόκριση στους «8».

Μία αλλαγή στην ενδεκάδα ίσως γίνει από τον Γερμανό προπονητή στη μεσαία γραμμή, εφόσον κριθεί ότι ο Μπάστιαν Σβάινσταϊγκερ πρέπει να πάρει ανάσες. Σε αυτή την περίπτωση, ο Τόνι Κρόος θα ξεκινήσει πλάι στον Σάμι Κεντίρα. Στα μετόπισθεν δεν αλλάζει κάτι σε επίπεδο προσώπων, αφού ο Ματς Χούμελς τα πήγε καλά δίπλα στον Χόλγκερ Μπαντστούμπερ στο κέντρο της άμυνας.

Στους ακραίους μπακ, ο Λεβ καλείται να επιλέξει ποιον θέλει να στείλει επάνω στον Ρόμπεν. Αν αυτός είναι ο Ζερόμ Μπόατενγκ, που τα πήγε αρκετά καλά στο ματς της πρώτης αγωνιστικής κόντρα στον Κριστιάνο Ρονάλντο, τότε ο Γερμανογκανέζος θα βρεθεί αριστερά και ο αρχηγός Φίλιπ Λαμ θα αγωνιστεί δεξιά. Στην επίθεση ο Γκόμεζ δικαίωσε την επιλογή του Λεβ έναντι του Μίροσλαβ Κλόζε και θα είναι ξανά βασικός.

Πιθανή ενδεκάδα (4-2-3-1): Νόιερ – Λαμ, Μπαντστούμπερ, Χούμελς, Μπόατενγκ – Κεντίρα, Σβάινσταϊγκερ (Κρόος) – Μούλερ, Οζίλ, Ποντόλσκι – Γκόμες.

Παλαιότερα άρθρα του Billaras