255

Κώστας Ζαφείρης

Τι ψυχή θα παραδώσουμε…

Γεια χαρά σε όλους.

Επιστροφή για τη στήλη μέσα σε ένα κλίμα ζόφου και με τον… κυβερνήτη αυτού του τόπου και τους «στρατιώτες» του να δίνουν εξετάσεις και να αποτυγχάνουν σε ΟΛΑ τα κρίσιμα που έχουν σκάσει, κάνοντάς μας να χάσουμε τον ύπνο μας και την ίδια ώρα να αναρωτιόμαστε τι άλλο θα χτυπήσει την πόρτα μας. Γιατί σήμερα μπορεί να τρέχω εγώ τραβώντας τα μαλλιά μου από απελπισία, αύριο όμως θα είσαι εσύ, μεθαύριο ο άλλος και πάει λέγοντας.


Όμως, είπαμε, η κατρακύλα κάπου πρέπει να σταματήσει. Κάποιος από τους υπευθύνους αυτού του τόπου να βάλει ένα… καλάθι ή έστω να παίξει μία άμυνα. Να κάνει μία σωστή ενέργεια ρε αδερφέ. Εδώ και χρόνια το απόλυτο τίποτα και γι’ αυτό στο τέλος δεν θα μείνει τίποτα όρθιο. Change my mind που λένε και οι Εγγλέζοι…
Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε ως μονάδες, ως άνθρωποι είναι να σώσουμε ότι σώζεται και να βοηθήσουμε τον συνάνθρωπό μας που χάνει τα πάντα, τον συνάνθρωπό μας γενικότερα, τα ζωάκια που καίγονται, στην τελική την ίδια μας την ψυχή.


Σήμερα είμαστε αύριο… σχολάσαμε αυτή είναι η πραγματικότητα.
Τι ψυχή θα παραδώσουμε; Θα έχει έστω λίγη καλοσύνη μέσα ή… σκατά;
Για κάποιους που αποφασίζουν για εμάς, τη γνωρίζουμε την απάντηση.


Πάμε στα δικά μας.
Το πρωί της Παρασκευής αρχίζει το Μουντομπάσκετ 2023 (σε Φιλιππίνες, Ιαπωνία και Ινδονησία).

Στις 25 Αυγούστου το πρώτο τζάμπολ, στις 10 Σεπτεμβρίου το φινάλε με τη διεξαγωγή του τελικού για το μεγάλο έπαθλο, το χρυσό μετάλλιο.
32 χώρες χωρισμένες σε 8 γκρουπ των τεσσάρων: 1ος: Ιταλία, Φιλιππίνες, Ανγκόλα, Δομινικανή Δημοκρατία, 2ος: Σερβία, Κίνα, Πουέρτο Ρίκο, Νότιο Σουδάν, 3ος: Ελλάδα, Ιορδανία, ΗΠΑ, Νέα Ζηλανδία, 4ος: Μαυροβούνιο, Αίγυπτος, Λιθουανία, Μεξικό, 5ος: Φινλανδία, Ιαπωνία, Γερμανία, Αυστραλία, 6ος: Πράσινο Ακρωτήρι, Σλοβενία, Γεωργία, Βενεζουέλα, 7ος: Ιράν, Βραζιλία, Ακτή Ελεφαντοστού, Ισπανία, 8ος: Λετονία, Γαλλία, Λίβανος, Καναδάς.


Οι δύο πρώτοι του κάθε γκρουπ παίρνουν το εισιτήριο για τους «16», εκεί όπου θα δημιουργηθούν 4 νέοι όμιλοι χιαστοί (Α-Β, Γ-Δ και πάει λέγοντας).
Οι ομάδες που θα αποκλειστούν στην πρώτη φάση δεν θα… χαιρετήσουν, αφού θα παίξουν για το τελικό πλασάρισμα (θέσεις 17-32).
Οι χώρες που θα προκριθούν στους «16» θα κουβαλήσουν τα αποτελέσματα της πρώτης φάσης και θα δώσουν δύο ματς ακόμη.

Οι δύο πρώτοι των τεσσάρων γκρουπ θα συμπληρώσουν την προημιτελική φάση. Από ‘κει και πέρα, προημιτελικά, ημιτελικά, μικρός και μεγάλος τελικός είναι νοκ άουτ αναμετρήσεις.
Βέβαια, εκτός από τα μετάλλια μεγάλη σημασία έχει και το ποιες ομάδες θα βάλουν στις αποσκευές τους το απευθείας εισιτήριο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024 που θα γίνουν στο Παρίσι.


Από δύο εισιτήρια θα πάρουν οι πρώτες χώρες της Ευρώπης και της Αμερικής και από ένα η Ασία, η Αφρική και η Ωκεανία. Η Γαλλία ως διοργανώτρια έχει εξασφαλισμένη θέση.
Τέσσερις από τις 11 θέσεις που απομένουν για το τουρνουά των Ο.Α. θα βρουν κάτοχο μέσα από τα τέσσερα Προ-Ολυμπιακά τουρνουά που θα διεξαχθούν στις αρχές του καλοκαιριού του 2024 (καλά να ‘μαστε…).


Η Αμερική (5 χρυσά, 3 ασημένια, 4 χάλκινα μετάλλια), η πρώην ενωμένη Γιουγκοσλαβία/Σερβία (5 χρυσά, 3 ασημένια, 2 χάλκινα), η πρώην ενωμένη Σοβιετική Ενωση (3 χρυσά, 3 ασημένια, 3 χάλκινα), η Βραζιλία (2 χρυσά, 2 ασημένια, 2 χάλκινα), η Ισπανία (2 χρυσά), η Αργεντινή (1 χρυσό, 2 ασημένια), η Ρωσία (2 ασημένια) και η Ελλάδα (1 ασημένιο το 2006) έχουν γράψει τη μικρή ή τη μεγάλη ιστορία τους στα 18 Παγκόσμια Κύπελλα που έχουν προηγηθεί…

Δυο λόγια γα την Εθνική μας, πριν πάμε στο δια ταύτα και σε δύο στοιχήματα διαρκείας που έχουν μπει στο παιχνίδι μου.


Η Ελλάδα έχει στρατοπεδεύσει στη Μανίλα, γνωρίζοντας ότι ο περισσότερος κόσμος δεν την πιστεύει.
Και δεν την πιστεύει γιατί – τουλάχιστον στη θεωρία – έχει θέμα στο σουτ που στο σύγχρονο μπάσκετμπολ παίζει σημαντικό ρόλο, ίσως περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, ειδικά στα κρίσιμα παιχνίδια εκεί που κρίνονται όλα.
Ο Δημήτρης Ιτούδης έχει ακούσει πολλά τους τελευταίους μήνες, πολλοί… σιγοψιθυρίζουν ότι στην περίπτωση που το πράγμα δεν πάει καλά, ο Βασίλης Σπανούλης είναι έτοιμος να πάρει το χρίσμα, όμως κανείς δεν έχει το δικαίωμα να βγάλει πόρισμα πριν δούμε την εικόνα της Εθνικής μας στο παρκέ.


Ο Ομοσπονδιακός κόουτς δεν έχει στη διάθεσή του τους Γιάννη Αντετοκούνμπο, Σλούκα, Καλάθη και Ντόρσεϊ, όμως με αυτούς που υπάρχουν στο ρόστερ (Γουόκαπ, Λούντζης, Λαρεντζάκης, Μποχωρίδης, Μωραϊτης, Παπανικολάου, Παπαπέτρου, Θ. Αντετοκούνμπο, Μήτογλου, Ρογκαβόπουλος, Παπαγιάννης, Χατζηδάκης) θα προσπαθήσει να παρουσιάσει ένα μαχητικό σύνολο που κυρίως μέσω της προσπάθειας στο πίσω μέρος του παρκέ θα παίξει τα ρέστα του.


Η οχτάδα δεν είναι άπιαστο όνειρο (αν προκριθούμε από την πρώτη φάση πέφτουμε στον 4ο όμιλο/Λιθουανία, Μεξικό, Αίγυπτος, Μαυροβούνιο) και επί της ουσίας στους «16» θα χρειαστούμε μία νίκη-χρυσάφι για να περάσουμε στα προημιτελικά και να θεωρηθεί σε πρώτη φάση η παρουσία μας στο Μουντομπάσκετ επιτυχημένη.
Προφανώς, απουσιάζουν από το ρόστερ οι μεγάλες προσωπικότητες, όμως υπάρχουν παιδιά που… φινάλε φανέλα και θα ματώσουν στο παρκέ για να μην υπάρξει άδοξο φινάλε σ’ αυτή την προσπάθεια.


Κομβικός ο Τόμας Γουόκαπ, στην πρώτη του παρουσία σε διοργάνωση Εθνικών ομάδων, καλείται να βγει μπροστά για να οργανώσει το παιχνίδι μας όπως… πρέπει και γιατί όχι να πάρει περισσότερες προσπάθειες ως εκτελεστής.
Εδώ θα είμαστε για να δούμε πως θα εξελίσσεται η προσπάθεια της Εθνικής μας και αναλόγως θα πράξουμε.

Οι εταιρίες προσφέρουν του κόσμου τα ειδικά στοιχήματα, όμως εγώ εδώ στην σφυρηλατημένη οικογένεια του Betsellers δεν πρόκειται να αρχίσω να προτείνω πράγματα που θα χρειαστούν μεγάλη δόση τύχης ή να κοιμηθεί ο Θεός για να επιβεβαιωθούν.


Θα πάω όπως πάντα με αυτά που βλέπουν τα μάτια μου και τα οποία με πείθουν – στο τέλος θα γίνει το ταμείο.
Εν ολίγοις, θα στηρίξω δύο ομάδες που πιστεύω ότι υπάρχει το ενδεχόμενο να παίξουν ρόλο σ’ αυτό το τουρνουά.
Η πρώτη είναι η Γερμανία. Η παρέα του Ντένις Σρούντερ (22.1 π., 7.1 ασίστ κατά μέσο όρο στο τελευταίο Eurobasket, στο οποίο τα «πάντσερ» κατέκτησαν το χάλκινο μετάλλιο), ο οποίος έχει στο πλευρό του ένα ιδιαίτερα γεμάτο ρόστερ: τον παιχταρά Φραντς Βάγκνερ των Ορλάντο Μάτζικ, τους ψηλούς Τάις (πολύ «ψημένος» στο ΝΒΑ) και Βόιγκτμαν (Μιλάνο), αλλά και τα πολύτιμα εργαλεία Λο (πλέι μέικερ), Τίμαν (πάουερ φόργουορντ), Ομπστ (σούτινγκ γκαρντ) και Μπόνγκα (πάουερ φόργουορντ) – μεταξύ άλλων.


Στον πάγκο της ο πάντα σοβαρός και μετρημένος Γκόρντον Χέρμπερτ, ο οποίος από το 2021 που κάθισε στον πάγκο της Γερμανίας την ωθεί συνεχώς όλο και πιο ψηλά.

Το δεύτερο ποντάρισμα – πριν το πρώτο τζάμπολ – πήγε στον Καναδά.
Στον Καναδά που λες και είναι καταδικασμένος να μην παίξει ποτέ σε ένα μεγάλο τουρνουά με όλα του τα βαριά χαρτιά.


Και φέτος οι απουσίες του είναι πολύ βαριές.
Εξω ο παιχταράς/πόιντ γκαρντ Τζαμάλ Μάρει, ο οποίος μαζί με τον Γιόκιτς οδήγησαν πριν λίγους μήνες τους Ντένβερ Νάγκετς στη γη της επαγγελίας και στην κατάκτηση του πρωταθλήματος στο κορυφαίο πρωτάθλημα μπάσκετμπολ του πλανήτη.
Εξω και ο υπερπολύτιμος φόργουορντ Αντριου Γουίγκινς των Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς, όπως και οι χρήσιμοι Μπρισέτ, Τζόσεφ και Κάσιους Ρόμπερτσον.

Μιλάμε για 5 παίκτες που θα έπαιζαν σημαντικό ρόλο στην ομάδα του Ισπανού κόουτς Τζόρντι Φερνάντεθ που κάθεται για πρώτη φορά ως πρώτος προπονητής σε πάγκο Εθνικής ομάδας (από πέρυσι είναι στο τεχνικό επιτελείο των Σακραμέντο Κινγκς).
Όμως, όπως συμβαίνει στη ζωή την ιστορία τη γράφουν οι παρόντες.
Και στο ρόστερ του Καναδά υπάρχει ποιότητα και ταλέντο: ο Γκίλτζιους-Αλεξάντερ, ο γκαρντ των Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ, που στο τελευταίο πρωτάθλημα είχε κατά μέσο όρι 31.

4 πόντους, όντας ο τέταρτος σκόρερ της λίγκας, δίπλα του ο γκαρντ των Νιου Γιορκ Νικς, Αρ Τζέι Μπάρετ και στη ρακέτα ο ψηλός Ολίνικ με το εξαιρετικό σουτ από την περιφέρεια.
Ο Καναδάς πεινάει για μία μεγάλη διάκριση. Μέχρι τώρα έχει συμμετάσχει σε 15 Μουντομπάσκετ και μόλις δύο φορές έχει τερματίσει στην 6η θέση (1978, 1982).
Μετάλλιο δεν έχει φορέσει ποτέ, πόνταρα στο ενδεχόμενο αυτό να συμβεί για πρώτη φορά στην ιστορία του στη φετινή διοργάνωση.

Καλό βράδυ σε όλους και ψηλά το κεφάλι, όσο κι αν αυτό φαντάζει δύσκολο με όσα ζούμε…

Παλαιότερα άρθρα του Κώστας Ζαφείρης