442

Skotostrious

Το απόλυτο αθλητικό υπερθέαμα…

Καλησπέρα σε όλες και όλους ! Μεγάλη μέρα σήμερα (για τις ΗΠΑ) ή αύριο (για εμάς) για τον αμερικάνικο (και όχι μόνο) αθλητισμό καθώς διεξάγεται το σημαντικότερο αθλητικό γεγονός στην Αμερική με μεγάλη απήχηση σε όλο τον κόσμο και φυσικά αναφερόμαστε στο Super Bowl LVII, τον τελικό του πρωταθλήματος του american football. Πρόκειται για μια παραδοσιακή γιορτή του αθλήματος η οποία καθιερώθηκε το 1966 όταν και αποφάσισαν οι 2 ομοσπονδίες του αθλήματος NFL και AFL στα πλαίσια της συμφωνίας συγχώνευσης τους να διεξάγεται ένα παιχνίδι ανάμεσα στις 2 πρωταθλήτριες τους για να ανακυρηχθεί ο “υπερπρωταθλητής”.

Το Super Bowl είναι ένα απ τα αθλητικά θεάματα με τη μεγαλύτερη τηλεθέαση παγκοσμίως, με μόνο τον τελικό του Champions League να επιτυχγάνει μεγαλύτερα νούμερα. Για την εγχώρια αγορά υπολογίζεται πως ετησίως πάνω από 100 εκατομμύρια παρακολουθούν το συγκεκριμένο παιχνίδι. Μεγάλη συνεισφορά στα νούμερα αυτά έχει και το half time show που συγκεντρώνει την αφρόκρεμα της αμερικάνικης μουσικής σκηνής, ξεπερνώντας μερικές φορές και την τηλεθέαση του ίδιου του αγώνα, όπως πχ το 2014 όταν το ματς παρακολούθησαν περίπου 114,4 εκατομμύρια θεατές ενώ το show γύρω στα 118,5 εκατομμύρια.

Το event του ημιχρόνου φέτος το έχει αναλάβει η εκρηκτική pop star Rihanna η οποία αναμένεται να δώσει ένα show αντίστοιχο της σπουδαιότητας του αγώνα.

Τα εντυπωσιακά αυτά νούμερα έχουν σαν αποτέλεσμα το Super Bowl να γίνεται ένας πόλος έλξης για διαφήμιση από τις μεγάλες εγχώριες εταιρείες οι οποίες πληρώνουν εώς και 7 εκατομμύρια δολλάρια για 30 δευτερόλεπτα.

Ενδεικτικά φέτος αναμένεται να κυριαρχήσουν οι διαφημίσεις από την Pepsi, την Doritos και την PopCorners.

Στον φετινό τελικό θα βρεθούν αντιμέτωποι οι Kansas City Chiefs και οι Philadelphia Eagles. Για τους Chiefs θα είναι η πέμπτη παρουσία σε τελικό έχοντας μέχρι τώρα και 2 κατακτήσεις το 1969 και το 2021, ενώ για τους Eagles θα είναι η τρίτη με μια κατάκτηση το 2017.

Η παρουσία των Chiefs έχει και ελληνικό ενδιαφέρον καθώς στο περσινό ντραφτ πρόσθεσαν στην ομάδα τους τον γεννημένο στην Ελλάδα Γιώργο Καρλάφτη, ο οποίoς αγωνίζεται στην πίσω ζώνη της άμυνας (defensive end). Ενα ακόμα ενδιαφέρον στοιχείο για τον αγώνα είναι πως οι Travis και Jason Kelce θα είναι τα πρώτα αδέλφια στην ιστορία των Super Bowls που θα βρεθούν αντιμέτωπα.

Ο μεγάλος αγώνας θα διεξαχθεί στο State Farm Stadium, έδρα των Arizona Cardinals, γήπεδο το οποίο θα φιλοξενήσει τον τελικό για τρίτη φορά μετά το 2008 και 2014. Πρόκειται για μια αρένα που εκτός από αγώνες για το NFL φιλοξενεί αγώνες ποδοσφαίρου, κολλεγιακού μπάσκετ, αγώνες για την Wrestlemania καθώς και συναυλίες. Εχει χωρητικότητα 63,400 θεατών οι οποίοι μπορεί να φτάσουν και τους 72,200 για πολύ μεγάλα γεγονότα όπως ο αυριανός τελικός.

Oι δύο ομάδες έχουν αρκετές διαφορές στην αγωνιστική τους παρουσία, με τους Chiefs να βασίζονται πάρα πολύ στις επιθετικές αρετές του εξαιρετικού quarterback Patrick Mahomes και την πολύ καλή συνεργασία που έχει κυρίως με τον επίσης εξαιρετικό tight end επιθετικό Travis Kelce (ο μόνος παίκτης των Chiefs που τη φετινή σεζόν ξεπέρασε τις 1000 γιάρδες υποδοχής), ενώ οι Eagles έχουν μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα σε άμυνα και μια επιθετική γραμμή που έχει επιτίθεται κατά κύματα είτε με γρήγορες πάσες, είτε με τρέξιμο του quarterback με τη μπάλα.

Το πιο σημαντικό στοιχείο βέβαια που ίσως κρίνει το ματς (πιθανόν υπέρ των Eagles) είναι πως ο Mahomes έχει αποκομίσει ένα τραυματισμό στον αστράγαλο του μετά τον τελικό της κατηγορίας AFC, κάτι που αναμένεται να οδηγήσει σε μεγάλη πίεση από την πολύ αθλητική αμυντική γραμμή των Eagles. Γενικά προβλέπεται ένα αρκετά θεαματικό παιχνίδι και αρκετά touchdowns κάτι που θα ανεβάσει αρκετά το σκορ.

Παίκτες κλειδιά για τις δύο ομάδες :

Για τους Chiefs τον κυρίαρχο ρόλο αναμένεται να παίξουν οι Mahomes και Kelce με την τρομερή χημεία που έχουν φτιάξει τα χρόνια που αγωνίζονται ως συμπαίκτες. Θεωρητικά στόχος τους θα είναι να εκμεταλλευτούν τα μικρά κενά στο κέντρο άμυνας των Eagles και με γρήγορες κοντινές πάσες να κερδίζουν τις γιάρδες στην επίθεση.

Στην άμυνα την προσοχή μας αναμένεται να τραβήξουν ο Chris Jones, “αρχηγός” της τακτικής όταν αμύνονται οι Chiefs άλλα και ο Andrew Wylie, ένας παίκτης που μπήκε στο ρόστερ της ομάδας εκτός ντραφτ άλλα κατάφερε 9 sacks (πτώσεις του αντίπαλου quarterback) στη φετινή σεζόν.

Για τους Eagles το αντίπαλο δέος είναι το ζευγάρι Jalen Hurts (quarterback) και Kelce (tight end) οι οποίοι καθοδηγούν με μαεστρία την επίθεση της ομαδας τους, δίνοντας τη δυνατότητα σε παίκτες όπως ο Miles Sanders να βρίσκει τα απαραίτητα κενά και να κουβαλάει την μπάλα είτε κερδίζοντας γιάρδες, είτε σκοράροντας touchdowns (4ος σε touchdowns στην σεζόν).

Στους πάγκους έχουμε την σύγκρουση 2 διαφορετικών γενεών με τον πολύπειρο Andy Reid (ενεργός ως προπονητής από το 1983) να καθοδηγεί τους Chiefs τα τελευταία 10 χρόνια, έχοντας κτίσει τα θεμέλια για μια δυναστεία με 3 παρουσίες σε Super Bowl και μια κατάκτηση εώς τώρα, με τον νεαρό Nick Sirianni (ήταν 2 χρονών όταν ξεκίναγε την καριέρα του ο Reid) να βρίσκεται για 2ο χρόνο στον πάγκο των Eagles μετά από μια καριέρα ως offensive coach σε διάφορες ομάδες, μεταξύ των οποίων και των σημερινών του αντιπάλων από το 2009 εώς το 2012.

Στοιχηματικά θα κινηθούμε με ένα combo που θα περιλαμβάνει handicap νικητή, στατιστικά του παίκτη που θεωρώ πως θα παίξει κυρίαρχο ρόλο στην επίθεση των Eagles, άλλα και σκορ και θέαμα στον τελικό. Συνοπτικά :

Δευτέρα 13/03 01:30 Super Bowl 2023 :

Χαντικαπ Eagles -4,5 + Μαιλς Σαντερς να σκοράρει ένα Touchdown στον αγώνα + Μαιλς Σαντερς Over 61,5 rushing yards στον αγώνα + Οι Δύο Ομάδες να σκοράρουν 25+ πόντους : 21,00

Παλαιότερα άρθρα του Skotostrious