1902

Μάκης Μηνδρινός

Το βάρος στα… μικρομεσαία

Χαιρετώ! Η Νιούπορτ δεν είναι ότι κέρδισε μια ομάδα που παίζει δύο κατηγορίες πιο πάνω από αυτήν. Είναι ότι το έκανε με εμφατικό τρόπο. Εβλεπες το ματς και για 80 λεπτά η μία ομάδα σου έδινε την αίσθηση ότι το ελέγχει. Ανεξάρτητα από το ποιο ήταν το σκορ εκείνη τη στιγμή. Και αν δεν ήταν οι καλές επεμβάσεις του Ντίμι στο πρώτο ημίχρονο, η Νιούπορτ θα είχε προηγηθεί νωρίτερα.

Ο τίτλος της μεσοβδόμαδης στήλης ήταν «Κλασική περίπτωση Κυπέλλου». Θα πρόσθετα τώρα και ένα «Κλασικό αποτέλεσμα Κυπέλλου». Κέρδισε η ομάδα που «καιγόταν». Η ομάδα που δεν έκανε αγγαρεία. Η ομάδα που έκανε 100% focus στο ματς αυτό. Και ας παίζει δύο κατηγορίες πιο κάτω. Και ας έριχνε καρέκλες. Η Μπόρο χρησιμοποίησε αρκετούς βασικούς, αλλά το έχουμε πει πολλές φορές.

Στα Κύπελλα Αγγλίας το κίνητρο και τα… γύρω γύρω μετρούν περισσότερο από τα ονόματα/φόρμα. Όταν έχει προηγηθεί ένα κολασμένο ματς με Γουέστ Μπρομ και όταν ακολουθεί ένα επίσης κολασμένο με τη Λιντς, το σώμα και το μυαλό σχεδόν πάντα θα είναι εκεί, στον βασικό στόχο.

Αυτή είναι η λογική του Κυπέλλου, χαίρομαι πολύ που επιβεβαιώθηκε, γενικά το Κύπελλο Αγγλίας ήταν φέτος μακράν η πιο κερδοφόρα διοργάνωση για μένα.

Και ας μην έχει ολοκληρωθεί ακόμα (το σοβαρό στοίχημα στα Κύπελλα συνήθως παίζεται στους πρώτους γύρους, όχι όταν πλησιάζουμε προς το φινάλε τους). Δείτε εδώ τι έχουμε προτείνει/παίξει από το Κύπελλο φέτος:

 

Κύπελλο Αγγλίας - tips

 

Πάμε στα φρέσκα. Φουλ αγωνιστική δράση στο Νησί, θα τα πάρουμε όπως πάντα με τη σειρά.

Πρέμιερ Λιγκ

Ξεκινάω ανάποδα. Αν έπρεπε να διαλέξω ένα μικρό σημείο θα ήταν ο άσος της Σαουθάμπτον απέναντι στην Κάρντιφ.

Η Σαουθάμπτον έχει στρίψει, την έχει στρώσει ο νέος προπονητής, η Κάρντιφ εκτός έδρας δεν τρομάζει κανέναν. Οι μπουκ δεν είναι χαζοί, με το ζόρι στο 1,75 ο άσος. Όχι, στην Αγγλία 1,75 δεν έχω καμία διάθεση να παίξω και δεν υπάρχει και κανένας λόγος.

* Η Μπέρνλι επιτέλους δείχνει σημάδια ζωής. Εξι ματς αήττητη με τρεις σερί ισοπαλίες, αλλά σε δύσκολα παιχνίδια (μία εξ αυτών και στο Ολντ Τράφορντ με τη Γιουνάιτεντ, όπου ισοφαρίστηκε στο τέλος).

Βγήκε από τη ζώνη του υποβιβασμού, αρχίζει να βρίσκει ψυχολογία, που νομίζω ήταν το πιο βασικό πρόβλημα, πέρα από τα κλασικά αγωνιστικά που έχουμε αναφέρει πολλές φορές. Δεν είναι εύκολη ομάδα η Μπράιτον, ούτε εύκολη η έδρα της, αλλά το 4,50 θα έπρεπε να είναι μικρότερο.

* Πολύ επικίνδυνο το Τότεναμ – Λέστερ για τους… γνωστούς λόγους: η Τότεναμ έχει τις κλασικές απουσίες του Κέιν και του Ντέλε Αλι, έχει ματς μεσοβδόμαδα με την Ντόρτμουντ στο Τσάμπιονς Λιγκ και γενικά δεν είναι στην καλύτερη φάση της σεζόν.

Η άλλη όψη του νομίσματος, βέβαια, λέει ότι κουτσά-στραβά τους βρίσκει τους τρόπους να παίρνει αυτό που θέλει. Παρ’ όλα αυτά δεν έχω πρόβλημα να την κοντράρω την Τότεναμ. Το «πρόβλημά» μου είναι η Λέστερ. Ναι μεν είχε δύσκολο πρόγραμμα το προηγούμενο διάστημα (και εξακολουθεί να έχει), όμως αγωνιστικά εμφανίστηκε κατώτερη από αυτό που περίμενα.

Υπάρχει κι αυτή η γκρίνια γύρω από τον Πιέλ, μια γκρίνια που εμφανίζεται πάντα μετά από κάποιο άσχημο σερί. Δεν έχω αποκλείσει το ενδεχόμενο να παίξω διπλό, αλλά το ματς είναι την Κυριακή και θέλω να το ξαναδώ.

Τσάμπιονσιπ

Όπως γράφω και στην εφημερίδα, είναι δύο ματς παρόμοια σε λογική. Δύο άσοι: Αστον Βίλα – Σέφιλντ Γιουνάιτεντ σήμερα και Νότιγχαμ – Μπρέντφορντ αύριο.

Δύο βαριά ονόματα, που ξεκίνησαν τη σεζόν με υψηλές φιλοδοξίες, που δεν κατάφεραν να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο ως τώρα, που άλλαξαν προπονητή και που μοιάζουν έτοιμες να κάνουν την αντεπίθεσή τους. Δεν μπορώ να γνωρίζω αν θα τα καταφέρουν, χρειάζονται όμως μια καλή νίκη να τους δώσει ώθηση και μπροστά τους υπάρχουν κάποιες καλές προϋποθέσεις.

Στο Αστον Βίλα – Σέφιλντ Γιουνάιτεντ, η γηπεδούχος εμφανίζει σημάδια… Μπρέντφορντ. Τα περισσότερα παιχνίδια της χαίρεσαι να τα βλέπεις. Καλός ρυθμός, πολλές φάσεις, λείπει όμως η κυνικότητα. Είναι κλειδί σ’ αυτή την κατηγορία το να μπορείς να είσαι αποτελεσματικός και σε μέρες που δεν είσαι καλός. Η Αστον Βίλα ενώ επιθετικά βρίσκει εύκολα δίχτυα, αδικεί τον εαυτό της με τον τρόπο που αμύνεται και δέχεται γκολ.

Θεωρώ ότι θα κερδίσει η Αστον Βίλα όχι γιατί την εμπιστεύομαι με κλειστά τα μάτια, αλλά επειδή διακρίνω ένα «μπούκωμα» από πλευράς Σέφιλντ. Ακόμα και στις τελευταίες νίκες της δεν έπεισε ιδιαίτερα με την απόδοσή της και μάλλον είναι η περίοδος που πρέπει να την έχουμε υπόψιν για κόντρα. Στο 2,90 ο άσος.

Στο Νότιγχαμ – Μπρέντφορντ, οι γηπεδούχοι είναι εδώ και λίγες εβδομάδες με τον πολύ έμπειρο Μάρτιν Ο’ Νιλ.

Ηρθε και ο Κιν να συμμαζέψει τα… γύρω γύρω, νομίζω ότι οι δυο τους θα τη βρουν την άκρη. Η Μπρέντφορντ είναι πιο κουρασμένη (έπαιξαν κάμποσοι βασικοί στο μεσοβδόμαδο του Κυπέλλου με την Μπάρνετ – νίκησε 3-1), ενώ παρά το καλό σερί της εκτός έδρας «χάνεται». Η μοναδική ομάδα που έχει κερδίσει φέτος εκτός έδρας είναι η πολύ αδύναμη Ρόδεραμ.

Σε απόδοση αουτσάιντερ ο άσος (3,00), το σετ μάλλον έπρεπε να είναι ανάποδα.

Λιγκ 1

Η Πόρτσμουθ προφανώς δεν είναι στα καλύτερά της, αλλά για να τα λέμε όλα είχε και δύσκολο πρόγραμμα. Από τις 26 Ιανουαρίου και μετά έπαιξε δύο φορές με την ΚΠΡ στο Κύπελλο και με Λούτον και Ντόνκαστερ στο πρωτάθλημα. Δύο ισοπαλίες και δύο ήττες ο απολογισμός της.

Από τις 22 Ιανουαρίου έχει να κερδίσει. Εκτός έδρας έρχεται από τρεις σερί ήττες σε όλες τις διοργανώσεις. Αντιμετωπίζει την Πλίμουθ εκτός έδρας, με τους γηπεδούχους να είναι στην καλύτερή τους φάση από το ξεκίνημα: 5 νίκες, μια ισοπαλία και μόλις μία ήττα στα 7 τελευταία στο πρωτάθλημα και τρεις σερί νίκες εντός έδρας. Στο 3,80 ο άσος.

Λιγκ 2

ΜάκλσφιλντΚρου το ματς, με τον άσο στο 3,05. Η Μάκλσφιλντ κάνει καλή προσπάθεια, είναι σίγουρα βελτιωμένη με τον Κάμπελ στον πάγκο, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι έγινε ομαδάρα. Ερχεται από δύο σερί ήττες, αμφότερες εκτός έδρας. Από την Τσέλτεναμ με ανατροπή από 2-0 σε ματς που έπαιζε με 10 από το 20’ και από την Μάνσφιλντ (3-1) που είναι από τα φαβορί για απευθείας άνοδο.

Που, με λίγα λόγια, δεν ήταν έτσι κι αλλιώς για τα… κυβικά της. Το σερί της εντός έδρας είναι 3 νίκες-2 ισοπαλίες-1 ήττα. Η Κρου για μένα κάνει καλύτερη πορεία από το αναμενόμενο, σώζεται εύκολα, από την άλλη δεν μπορεί να διεκδικήσει άνοδο. Προλαβαίνει θεωρητικά, αλλά δεν έχει τις δυνατότητες. Και εκτός έδρας έτσι κι αλλιώς δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο (μόλις τρεις νίκες).

Νάσιοναλ Λιγκ

Ενας χαμούλης έγινε πάλι στη Ρέξαμ. Ο υπηρεσιακός προπονητής, Γκρέιαμ Μπάροου, που ανέλαβε στη θέση του Ρίκετς μονιμοποιήθηκε επειδή η ομάδα πήγαινε καλά, παραιτήθηκε χωρίς κανείς να το περιμένει. Η διοίκηση ανακοίνωσε τον Μπράιαν Χιουζ, πρώην παίκτη της ομάδας, που όμως δεν έχει δείξει τίποτα προπονητικά.

Όλα αυτά δεν ξέρω πως θα επηρεάσουν τη Ρέξαμ, όμως σε θεωρητικό επίπεδο μοιάζει ένα… μπέρδεμα. Στο πρώτο παιχνίδι του Χιουζ, η ουαλική ομάδα υποδέχεται τη Ντάγκεναμ, η οποία μετράει 4 διπλά στις 5 τελευταίες εξόδους. Στο 4,60 το διπλό, υπό εξέταση.

Βορράς/Νότος

Ντεμπούτο στην Κιντερμίνστερ για τον Μαρκ Γέιτς, ο οποίος επιστρέφει στο σύλλογο μετά από 10 χρόνια.

Γενικά είναι ειδική περίπτωση ο Γέιτς για τη συγκεκριμένη ομάδα, καθώς φόρεσε για πολλά χρόνια τη φανέλα της και από εκεί ξεκίνησε και την προπονητική το 2006, μένοντας ως το 2009. Ακολούθησαν Τσέλτεναμ, Κρόουλι, Σόλιχαλ και Μάκλσφιλντ πριν επιστρέψει στην Κιντερμίνστερ. Τη θεωρώ καλή κίνηση αλλά η πρεμιέρα (εντός με την Τσέστερ) δεν βοηθάει για στοίχημα (2,10 ο άσος).

Παραμένοντας στο Βορρά, η Χέρεφορντ προέρχεται από σπουδαία νίκη στο Γιορκ στην Τρίτη (2-1), παραμένοντας τρίτο εκτός έδρας παιχνίδι αήττητη (2 νίκες και μία ισοπαλία). Η Λίμινγκτον αντέδρασε σε ένα 10 αγώνων χωρίς νίκη που προηγήθηκε, επικρατώντας 3-0 της Ολτριγχαμ εντός. Δεν μπορώ να γνωρίζω, όμως, αν ήταν παρένθεση ή αν όντως ξύπνησε.

Κάπου στο 3,20 το διπλό.

Στο Νότο, συμφωνούμε ότι η Τόρκι είναι σε εξαιρετική κατάσταση. Δεν αμφισβητείται αυτό, οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους: πρώτη, με 11 νίκες στα 12 τελευταία και με εντός έδρας σερί 7 νικών. Στα 5 από αυτά σκόραρε από 4 γκολ και πάνω και στο πιο πρόσφατο έβαλε 7 στην Οξφορντ (7-2). Προφανώς δεν είναι η κατάλληλη περίοδος για να την κοντράρουμε, παρ’ όλα αυτά οφείλω να πω πως στο εντός έδρας με την τρίτη της βαθμολογίας Τσέλμσφορντ, το διπλό θα έπρεπε να φτάνει ως το 4,50 και δίνει 5,00+.

Στη σούμα. Μιλήσαμε για Μπέρνλι και Λέστερ από Πρέμιερ Λιγκ. Για Αστον Βίλα και Νότιγχαμ από Τσάμπιονσιπ, για Πλίμουθ από Λιγκ 1, για Μάκλσφιλντ από Λιγκ 2. Ντάγκεναμ από Νάσιοναλ Λιγκ και Χέρεφορντ από Βορρά. Όπως βλέπετε είναι μετρημένα κουκιά. Νότιγχαμ και Μάκλσφιλντ ήταν σταμπαρισμένες από την αρχή και σίγουρα μπαίνουν στο παιχνίδι μου.

Θα μπορούσα να βάλω και την Αστον Βίλα και να πάω σε ένα τρίξι. Δεν λέω όχι. Αν έπρεπε να διαλέξω ένα από τα μεγάλα θα ήταν η Ντάγκεναμ, όμως σπάνια κοντράρω ομάδες που έχουν νέο προπονητή, ακόμα κι αν το… σκηνικό «βοηθάει».

ΥΓ. Η 8η Φεβρουαρίου είναι πάντα χαραγμένη στη μνήμη. Ως μία μαύρη μέρα στην ιστορία του ελληνικού αθλητισμού.

Οσα έγιναν εκείνη την ημέρα το 1981 δεν γίνεται να ξεχαστούν και δεν πρέπει να ξεχαστούν. Οσοι δεν ζούσαμε τότε, μάθαμε όλες τις λεπτομέρειες μερικά χρόνια αργότερα. Είτε από ανθρώπους που ήταν μέσα στο γήπεδο σε εκείνο το Ολυμπιακός – ΑΕΚ, είτε από τις συγκλονιστικές μαρτυρίες που έχουμε διαβάσει κατά καιρούς. Ετσι πρέπει να γίνεται.

Να μαθαίνουμε τι έγινε, πως χάθηκαν τόσο άδικα οι 21 ψυχές και φυσικά να τις τιμούμε. Όχι μόνο τους 21 αυτούς ανθρώπους, αλλά όλους όσους έχουν χάσει τη ζωή τους άδικα είτε μέσα είτε έξω από τα γήπεδα. Αλλά, όπως γράφει και ο Βασίλης στο σημερινό editorial, από τη στιγμή που έχουμε «πάθει» οφείλουμε να έχουμε «μάθει» για να μη ξαναζήσουμε ποτέ κάτι ανάλογο.

Το ρητορικό ερώτημα είναι «έχουμε μάθει;».

 

Παλαιότερα άρθρα του Μάκης Μηνδρινος