1367

Μάκης Μηνδρινός

Το ενδιαφέρον στην ουρά

Χαιρετώ! Η Γουέστ Χαμ βρήκε… μπόσικη τη Γουότφορντ και την κέρδισε 3-1 εξασφαλίζοντας την παραμονή της και αφήνοντας παράλληλα την αντίπαλο να ζει στην αγωνία της για την παραμονή, δύο αγωνιστικές πριν από το φινάλε της Πρέμιερ Λιγκ.

Εχουμε δει πολλά περίεργα τα τελευταία χρόνια στην Αγγλία, πράγματα που δεν είχαμε συνηθίσει να βλέπουμε στο παρελθόν.

Είδαμε άλλα δύο περίεργα μέσα στο Σ/Κ. Μετά την ήττα από τη Γουέστ Χαμ, η διοίκηση της Γουότφορντ, η γνωστή πλέον οικογένεια Πότσο από την Ιταλία, απέλυσε τον Νάιτζελ Πίρσον. Τον άνθρωπο που παρέλαβε τη Γουότφορντ μέσα στη ζώνη του υποβιβασμού και βήμα βήμα την έβγαλε από εκεί, έχοντας την ομάδα στο +3 δύο αγωνιστικές πριν από το φινάλε.

Και την ίδια στιγμή, στην Τσάμπιονσιπ η Χάντερσφιλντ κέρδισε 2-1 την ομάδα που διεκδικεί την απευθείας άνοδο (Γουέστ Μπρομ, 2-1), σώθηκε και μαθηματικά, όμως ο προπονητής που την οδήγησε στην παραμονή (Ντάνι Κόουλι) αποτελεί παρελθόν μία αγωνιστική πριν από το φινάλε! Τρομερά πράγματα…

Φινάλε

Φινάλε Τσάμπιονσιπ λοιπόν, σήμερα.

Λιντς πρωταθλήτρια πανηγυρικά και δικαιότατα, η Γουέστ Μπρομ με κάποιο τρόπο μπόρεσε να διατηρηθεί δεύτερη παρά την ήττα της από τη Χάντερσφιλντ (επειδή υπέστη ήττα σοκ και η Μπρέντφορντ από τη Στόουκ) και λογικά θα μείνει δεύτερη καθώς υποδέχεται την αδιάφορη ΚΠΡ. Αυτές οι δύο –εκτός απροόπτου- θα ανέβουν στην Πρέμιερ Λιγκ.

Το απρόοπτο είναι να μην κερδίσει η Γουέστ Μπρομ την ΚΠΡ και παράλληλα να νικήσει η Μπρέντφορντ την Μπάρνσλεϊ.

Μπρέντφορντ, Φούλαμ, Νότιγχαμ και λογικά Κάρντιφ θα συμπληρώσουν το καρέ για τα πλέι οφ. Η Κάρντιφ χρειάζεται ένα βαθμό στο εντός έδρας ματς με την υποβιβασμένη Χαλ. Ε, θα τον πάρει, η Χαλ πέφτει δικαιότατα.

Στην ουρά, όμως, γίνεται χαμούλης.

Δεν είναι μόνο η βαθμολογία που βλέπετε, αλλά είναι και αυτή που… δεν βλέπετε! Η Γουίγκαν έχει -12 άρα είναι στους 46. Αρα εντός ζώνης υποβιβασμού. Το αν θα ισχύσει θα το μάθουμε μετά το τέλος του πρωταθλήματος. Επίσης μετά το τέλος θα μάθουμε και αν θα τιμωρηθεί με αφαίρεση βαθμών η Σέφιλντ Γουένσντεϊ. Δεν αποκλείεται και αυτή να πέσει εντός ζώνης υποβιβασμού! Ελλάδα έγιναν κι αυτοί, να φτάνουμε τελευταία αγωνιστική και να μην ξέρουμε τι ισχύει…

Απ’ όλες όσες κυνηγούν παραμονή, εκείνη που δείχνει σε καλύτερη μοίρα φαίνεται να είναι η Λούτον, η οποία αν υπολογίσουμε την αφαίρεση της Γουίγκαν, είναι εκτός ζώνης υποβιβασμού.

Αν, λοιπόν, η Λούτον νικήσει την αδιάφορη Μπλάκμπερν, τελείωσε, σώθηκε.

Από ‘κει και πέρα, έχουμε την Μπάρνσλεϊ να παίζει στο Μπρέντφορντ και την Τσάρλτον να αντιμετωπίζει τη Λιντς. Εχουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και τα δύο παιχνίδια. Αν η Γουέστ Μπρομ κάνει το… αυτονόητο (όσο αυτονόητη μπορεί να είναι μια νίκη στην Τσάμπιονσιπ), τότε αυτόματα η Μπρέντφορντ γίνεται αδιάφορη βαθμολογικά.

Κάτι που σημαίνει ότι η Μπάρνσλεϊ θα έχει τις πιθανότητές της να χτυπήσει το τρίποντο, το οποίο βέβαια κανείς δεν ξέρει αν θα την οδηγήσει στην παραμονή. Σε κάθε περίπτωση, μιλάμε για ένα σημείο του 8,00, είναι τεράστιο. Σε μια φάση μάλιστα που η Μπάρνσλεϊ παλεύει, παλεύει πολύ, παίζει καλά.

Λιντς σαν Λίβερπουλ

Σε ό,τι αφορά το Λιντς – Τσάρλτον, εδώ μπορούμε να πούμε ακόμα περισσότερα πράγματα.

Η Λιντς ως προς την ψυχολογία των τελευταίων ετών θυμίζει λίγο Λίβερπουλ. Όπως οι «ρεντς» κουβαλούσαν μια τεράστια πίεση στους ώμους τους τα προηγούμενα χρόνια καθώς έμεναν χωρίς πρωτάθλημα από το 1990, έτσι και η Λιντς πάλευε στις μικρές κατηγορίες με τρομερή πίεση έχοντας ως στόχο κάποια στιγμή να επιστρέψει στην Πρέμιερ Λιγκ.

Υπενθυμίζω ότι στην αρχή των 00’s, η Λιντς έφτασε ημιτελικό ΟΥΕΦΑ και μετά ημιτελικό Τσάμπιονς Λιγκ.

Ταιριάζουν και σε κάτι άλλο Λιντς και Λίβερπουλ. Πέρσι έκαναν εξαιρετική σεζόν στα πρωταθλήματά τους, όμως στο τέλος δεν χαμογέλασαν. Η Λίβερπουλ γιατί έπεσε πάνω σε μια –άλλου πλανήτη- Μάντσεστερ Σίτι, η Λιντς γιατί… αυτοκτόνησε μένοντας χωρίς νίκη στις τέσσερις τελευταίες αγωνιστικές.

Τόσο η διοίκηση της Λίβερπουλ όμως, όσο και η Λιντς, αποφάσισαν να στηρίξουν 100% τους προπονητές τους και τις ομάδες τους. Ελάχιστες αλλαγές στα ρόστερ, τα κλειδιά στον προπονητή, και ένα χρόνο μετά η Λίβερπουλ πήρε πρωτάθλημα μετά από 30 χρόνια και η Λιντς ανέβηκε στην Πρέμιερ Λιγκ μετά από 16 χρόνια!

Ηταν τεράστιο το επίτευγμα για τη Λιντς και φυσικά το πιστώνεται ο Μαρσέλο Μπιέλσα.

Ενας άνθρωπος που πήρε το ρίσκο να πάει σε ένα από τα σκληρότερα πρωταθλήματα της Ευρώπης, αναλαμβάνοντας μία από τις πιο ιδιαίτερες ομάδες της Αγγλίας. Είχε την προσωπικότητα να επιβάλει τα δικά του θέλω στο αγγλικό ποδόσφαιρο, κλείνοντας τα αυτιά του σε κάθε… λαλακία που άκουγε από τα ιδιόμορφα αγγλικά ΜΜΕ και δεν έκανε στιγμή πίσω.

Ακόμα κι όταν οι Αγγλοι δημοσιογράφοι βρίσκονταν απέναντί του και τον… χτυπούσαν με διάφορα ύπουλα χτυπήματα, ο ίδιος δεν μάσησε. Και στο τέλος δικαιώθηκε.

Στο Λιντς, λοιπόν, ακόμα πανηγυρίζουν. Το γλέντησαν με την ψυχή τους και δικαίως. Δεν είναι μόνο η άνοδος, είναι ότι το έκαναν και ως πρωταθλητές. Μπαίνεις στην ψυχολογία του παίκτη που έπαιζε με ένα τρελό βάρος λόγω της πίεσης από τον κόσμο.

Τα κατάφεραν, είναι λογικό στο τελευταίο ματς της σεζόν να μην είναι 100% focus. Συν ότι ο Μπιέλσα πιθανότατα να κάνει και κάμποσες αλλαγές. Από την άλλη, η Τσάρλτον είναι και αυτή σαν την… Μπάρνσλεϊ. Ναι μεν σε δύσκολη θέση, αλλά το παλεύει πολύ. Και μπορεί να είναι 6 ματς χωρίς νίκη (τρεις ισοπαλίες), αλλά οι εμφανίσεις της ήταν καλές. Και άξιζε περισσότερα απ’ όσα πήρε.

Κάπου εδώ πρέπει να αναφέρουμε και την ιδιαιτερότητα Λι Μπόιερ. Ο προπονητής της Τσάρλτον, έκανε σπουδαία καριέρα στη Λιντς και συνέδεσε το όνομά του με τις πιο πρόσφατες επιτυχίες του συλλόγου. Επαιξε εκεί από το 1996 έως το 2003, στα πολύ καλά χρόνια της ομάδας. Από τους πρωταγωνιστές όταν η ομάδα έφτασε έως τα ημιτελικά του ΟΥΕΦΑ το 2000 και του Τσάμπιονς Λιγκ το 2001 και με κρίσιμα γκολ.

Αγαπημένο παιδί των οπαδών της ομάδας, ψηφίστηκε από αυτούς παίκτης της χρονιάς για δύο χρόνια (1999 και 2001).

Η απόδοση του διπλού έπεσε, είναι λογικό. Όταν το πρωτοανέφερε ο Βασίλης ήταν κοντά στο 7,00, μετά έπεσε στο 5,50, τώρα είναι στο 4,60. Τελευταία αγωνιστική είναι, μια ζαριά για την Τσάρλτον, που με νίκη σώζεται ό,τι και να γίνει στα άλλα παιχνίδια.

ΟΚ, θεωρητικά μπορεί να σωθεί ακόμα κι αν δεν κερδίσει ανάλογα και με τα άλλα αποτελέσματα. Αλλά αυτό είναι ένα ρίσκο που μπορούμε να πάρουμε pre-game.

Κρατάω μόνο Τσάρλτον προς το παρόν, ίσως στο live έχει νόημα και η Μπάρνσλεϊ, αν στα άλλα ματς βοηθούν τα σκορ. Τα λέμε την Παρασκευή με την τελευταία αγωνιστική της Πρέμιερ Λιγκ. Για την οποία Πρέμιερ Λιγκ δεν κρατάω κάτι στα τέσσερα μεσοβδόμαδα ματς.

Αν ο Πίρσον έμενε στη Γουότφορντ, ίσως έψαχνα την έκπληξη στο εντός με τη Σίτι. Τώρα δεν υπάρχει λόγος να μπλέξω, δεν ξέρω πως όλη αυτή η ιστορία με τον Πίρσον θα επηρεάσει την ομάδα. Ωραίο για να το δούμε, αλλά χωρίς στοιχηματικό ενδιαφέρον το Λίβερπουλ – Τσέλσι της Τετάρτης. Μονόπλευρο το κίνητρο θεωρητικά, αλλά ποιος ξεχνάει τα χουνέρια που έχει κάνει κατά καιρούς η Τσέλσι στη Λίβερπουλ; Δεν νομίζω ότι οι «ρεντς» θα παίξουν χαλαρά…

 

Παλαιότερα άρθρα του Μάκης Μηνδρινος