561

Skotostrious

Το κύκνειο άσμα…

Καλησπέρα σε όλες και όλους ! Εκτάκτως Παρασκευή η καθιερωμένη στήλη με τις σαββατιάτικες ιπποδρομίες καθώς έχουν προκύψει κάποιες υποχρεώσεις αύριο το πρωί. Πλούσιο το αυριανό πρόγραμμα με την ημερίδα στο Ascot να ξεχωρίζει, καθώς διεξάγονται οι τελικοί στις 5 κατηγορίες που περιλαμβάνονται στο British Champions Series και που ουσιαστικά είναι και το τέλος της αγωνιστικής περιόδου στις κούρσες στον επίπεδο στίβο (Flat Racing).

Πάμε λοιπόν να αναλύσουμε την κάθε μια κούρσα ξεχωριστά και να δούμε τι στοιχηματικές επιλογές έχουμε.

Ξεκίνημα με το Long Distance Cup, μια κούρσα στη μαραθώνια απόσταση των 2 μιλίων (3,600 μέτρα) στην οποία έχουμε 8 συμμετοχές με αυτή των Trueshan (2 φορές νικητή της κούρσας) και Eldar Eldarov (νικητή της φετινής St Leger ιπποδρομίας) να ξεχωρίζουν άλλα στις τρέχουσες αποδόσεις αυτό που δείχνει να έχει την μεγαλύτερη αξία είναι ο WATERVILLE, ο ένας από τους δύο εκπροσώπους του Aidan O’Brien στην κούρσα.

Παρουσιάζει αξιοσημείωτη βελτίωση από κούρσα σε κούρσα και εκτόξευσε τη φόρμα του σε δυσθεώρητα επίπεδα με την εντυπωσιακή του νίκη στην IRish Cesarewitch τον προηγούμενο μήνα όταν και έχοντας ένα πολύ δύσκολο έργο μένοντας από την αρχή πίσω στην κούρσα κατάφερε να προσπεράσει και τους 29 αντιπάλους του, κάποιοι από τους οποίους είναι καταξιωμένα άλογα με πολλές επιτυχίες στα πόδια τους, σκοράροντας με στυλ.

Η αυριανή ιπποδρομία είναι σαφώς δυσκολότερη άλλα δείχνει να έχει το πιο προοδευτικό προφίλ από όλους τους συμμετέχοντες όντας και ο ένας από τους 2 τριετείς που αγωνίζονται.

Η δεύτερη ιπποδρομία είναι τα Sprint Stakes, ο τελικός της κατηγορίας sprint στα 6 furlongs (1,200 μέτρα), μια ανοιχτή σε κάθε αποτέλεσμα κούρσα και θα στηρίξουμε τον πολύ καλό sprinter ART POWER στην προσπάθεια του να σκοράρει στην φετινή έκδοση της κούρσας μετά την πολύ καλή τέταρτη θέση πέρσι.

Παρά τη θέση αυτή έτρεξε πολύ καλά από το βατήρα 20 σε μια κούρσα που παραδοσιακά ευνοεί τις μικρές θέσεις εκκίνησης και η παρουσία του στον βατήρα 8 λογικά αναμένεται να του δώσει πολύ καλό πλασάρισμα από την αρχή της κούρσας. Ερχεται από μια εμφατική νίκη στο sprint Renaissance Stakes (για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά) στο ιρλανδέζικο ιπποδρόμιο του Curragh, μια επιτυχία που του έδωσε ένα από τα καλύτερα rating της σεζόν που κλείνει (RPR 123).

Δείχνει να είναι στην καλύτερη φόρμα της καριέρας του και σε αποδόσεις αουτσάιντερ αξίζει να στηριχθεί.

Τρίτη κούρσα στην αυριανή ημερίδα τα Fillies & Mares Stakes στην απόσταση του 1 mile 4 furlongs (2,400 μέτρα) μόνο για φοράδες. Δεν έχουμε κάποια στοιχηματική επιλογή για τη συγκεκριμένη ιπποδρομία άλλα με έχοντας ένα ενδιαφέρον στατιστικό ότι τα τελευταία χρόνια στην κούρσα κυριαρχούν οι τριετείς φοράδες και βλέποντας τη φόρμα των συμμετεχόντων αλόγων ένα μικρό προβάδισμα δείχνουν να έχουν οι Emily Upjohn (δεύτερη στο φετινό ντέρμπυ των φοράδων), Eternal Pearl (ερχεται από εντυπωσιακό σερί 4 νικών οι 2 τελευταίες επιπέδου Group 3) και Mimikyu (η πιο δυνατή φόρμα καθώς έρχεται από τη νίκη στην Group 1 κούρσα Park Hill Stakes).

Επόμενη ιπποδρομία η Queen Elizabeth II Stakes (ο τελικός στην κατηγορία του 1 μιλίου (1,600 μέτρα) με ένα ξεκάθαρο φαβορί στο πρόσωπο του Inspiral που εκπροσωπεί τον στάβλο των John και Thaddeus Gosden με το πολύ καλό ρεκόρ στη συγκεκριμένη κούρσα. Κοντά στον ανταγωνισμό ο Modern Games του Charlie Appleby, ο οποίος έχει το προβάδισμα για τον φετινό τίτλο των εκπαιδευτών και ποντάρει πολλά στο συγκεκριμένο άλογο, ενώ για μια θέση στο βάθρο θα παλέψουν οι The Revenant και Tempus.

Η πέμπτη κούρσα του προγράμματος, τα Champion Stakes (τελικός της κατηγορίας στη μέση απόσταση του 1 μιλίου 2 furlongs) έχει ξεχωριστή σημασία καθώς είναι το κύκνειο άσμα ενός από τα άλογα που το όνομα τους θα γραφτεί στην ιστορία του αθλήματος δίπλα σε θρύλους όπως ο Frankel και Sea of Stars και φυσικά αναφερόμαστε στον BAAEED (κεντρική φωτό του κειμένου), ένα από τα καλύτερα άλογα που βγήκαν αυτό τον αιώνα στην Ευρώπη ο οποίος έρχεται από ένα σερί 10 νικών και ευελπιστεί να κλείσει την καριέρα του αήττητο και ταυτόχρονα πιθανόν να δώσει τον φετινό τίτλο των εκπαιδευτών στον William Haggas αν δικαιώσει τις προβλέψεις.

Δείχνει να είναι πολύ μπροστά από τον ανταγωνισμό και το μόνο που μάλλον θα διεκδικήσουν οι ανταγωνιστές του είναι οι πιο χαμηλές θέσεις στο βάθρο. Θα παρακολουθήσουμε την κούρσα με ενδιαφέρον για να χειροκροτήσουμε τον πρωταθλητή που θα αποχωρήσει από τους αγωνιστικούς χώρους.

Τελευταία κούρσα της ημερίδας και η μόνη που δεν είναι κάποιος τελικός στα British Champions Series είναι το Balmoral Handicap, μια ιπποδρομία υψηλού επιπέδου στην ευθεία του 1 μιλίου (1,600 μέτρα) και θα στηρίξουμε τον πολύ καλό δρομέα STORMY ANTARCTIC (each-way) στην προσπάθεια του να επανέλθει στις νίκες μετά από 1μιση χρόνο.

Στην κορύφωση της καριέρας του ήταν άλογο επιπέδου Group 2 ιπποδρομιών και η τελευταία του νίκη ήρθε σε επίπεδο Listed στο Goodwood το Μάιο του 2021. Ολες οι φετινές του εμφανίσεις ήταν αρκετά ενθαρρυντικές και ίσως η συγκεκριμένη κούρσα είναι ο στόχος των ιδιοκτητών και εκπαιδευτή του. Ειδικά η τελευταία του έξοδος στο Ayr σε έδαφος που μάλλον δεν το ευνοούσε και συνοδεύτηκε με μια πολύ καλή τρίτη θέση δείχνει πως πλησιάζει πιθανόν στην κορύφωση της φετινής φόρμας του.

Το rating 103 που έχει το τοποθετεί στη μέση των βαρών για την αυριανή κούρσα και με την πρόγνωση να λέει ότι πιθανόν να έχουμε μαλακό έδαφος στο στίβο αναμένεται να το βοηθήσει περαιτέρω. Λογικά θα χρειαστεί περαιτέρω βελτίωση σε ένα πολύ ανοιχτό handicap άλλα σε διψήφια απόδοση αξίζει να ρισκάρουμε.

Συνοπτικά :

Σάββατο 15/10 15:25 Ascot Qipco British Champions Long Distance Cup : WATERVILLE (4,50)

Σάββατο 15/10 16:00 Ascot Qipco British Champions Sprint Stakes : ART POWER (6,00)

Σάββατο 15/10 18:40 Ascot Balmoral Handicap : STORMY ANTARCTIC (17,00 6 θέσεις each-way)

Οι ώρες είναι ώρα Ελλάδος.

Ποντάρουμε σε φίρμες με Best Odds Guaranteed.

Οι κούρσες βρίσκονται στο κουπόνι ιπποδρομιών του ΟΠΑΠ (κωδ : 024, αρ :8 // κωδ : 026, αρ : 1 // κωδ : 035, αρ : 8)

Το πλασέ στο αμοιβαίο στοίχημα του ΟΠΑΠ πληρώνει 3 θέσεις.

Παλαιότερα άρθρα του Skotostrious