241

Billaras

Το μοναστήρι να’ναι καλά!

‘Αλλαξε το σήμα της το 1976 επειδή η μισητή Κρίσταλ Πάλας είχε σήμα τον αετό και παρατσούκλι το Eagles. Οπότε, το…δελφίνι που υπήρχε ως το 1976 στο στήθος, έγινε γλάρος και παρατσούκλι το seagulls, ως αντίπαλον δέος των αετών της Πάλας! Το πλήρες όνομα της είναι Brighton and Hove Albion, μιάς και το Μπράιτον και το Χόουβ ήταν κάποτε χωριστά, δύο διαφορετικά ψαροχώρια.

Με τον καιρό ενώθηκαν, έγινε ενιαία η ακτογραμμή και πλέον έχουμε ένα άκρως τουριστικό θέρετρο, κοντά στο Λονδίνο.

Απ’το 1902 ως το 1997 έπαιζαν στο Γκόλντστόουν Γκράουντ, μετά για δύο χρόνια στο Γουίθντιν και μετά…έγιναν τσιγγάνοι, ως το 2011 που έγινε το AMEX (ή Φάλμερ Στάντιον αν προτιμάτε).

Μιλάμε φυσικά γιά την -γνωστή μας πλέον- Μπράιτον.

Την ομάδα-θαύμα της Αγγλίας. Κανονικό θαύμα, όχι παίξε-γέλασε.

Η Μπράιτον οριακά το 1997 δεν έπεσε στην Κόνφερενς, στα ημιερασιτεχνικά. Ηταν στην 2η Αγγλίας και φυτοζωούσε, χωρίς γήπεδο (το Γουϊθντιν ήταν “κάτι σαν στάδιο” αφού πιό παλία ήταν και…ζωολογικός κήπος και μετά είχε κουλουάρ στίβου, μετά έπαιζε ως και στο Πρίσφιλντ της Τζίλιγχαμ).

Και φυσικά δεν είχε παίξει ποτέ Premier League, ούτε το…φανταζόντουσαν. Οκ, είχαν παίξει στην “παλιά” 1η κατηγορία, είχαν πάει και έναν τελικό FA CUP (το 1983, χαμένο κόντρα στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ), την ίδια χρονιά (το 1983) έπεσαν και…απλώς βολόδερναν. Μιά μικρή εγγλέζικη ομαδούλα…

Περνάμε το μιλένιουμ, κάνει ένα ξεπέταγμα, ανεβαίνει δύο κατηγορίες, προσωπικά (όπως και οι παλιοί κουμαρτζήδες) την ήξερα από τον…Μπόμπι Ζαμόρα, αυτόν τον χαρισματικό επιθετικό (πόσες φορές μας πλήρωσε).

Αλλά ως εκεί.

Ολα αλλάζουν σε 2 κομβικές ημερομηνίες.

Τον Μάιο του 2009 την αγοράζει ο Τόνι Μπλούμ (βασική φωτό).

Ενας εβραίος άγνωστος στον χώρο του ποδοσφαίρου, αν και στην Μπράιτον τον ήξεραν λόγω ονόματος. Γεννήθηκε εκεί, ήταν φανατικός οπαδός της, όλο το σόι του ήταν! Ο παππούς του ήταν αντιπρόεδρος των γλάρων την δεκαετία του 1970! Ο Μπλούμ δεν είχε επιχειρήσεις και φράγκα.

Εγινε γνωστός στην υπόλοιπη Αγγλία ως…παίκτης πόκερ. Κέρδισε πολλά τουρνουά, και τηλεοπτικά τουρνουά (το Late Night Poker ήταν μεγάλο σόου). Οπότε έγινε “φίρμα” ας πούμε στον χώρο αυτόν. Υπολογίζεται ότι κέρδισε κάπου 3,8 μύρια λίρες ως παίκτης πόκερ. Ηταν και στοιχηματζής. Σαν εμάς. Κέρδιζε. Εκανε και εταιρία που έδινε στοιχηματικές συμβουλές! Και γιά άλογα και γιά ποδόσφαιρο.

Στηριζόταν στο value bet! Στην αξία. Και το απέδειξε αργότερα αυτό. Με όσα έκανε στην Μπράιτον. Aν ξέρετε καλά αγγλικά, είτε διαβάστε (https://theathletic.com/2616640/2021/05/28/tony-bloom-interview-the-brighton-owner-talks-super-league-social-media-abuse-and-big-six-interest-in-his-players/ ) είτε δείτε και ακούστε (https://www.youtube.com/watch?v=Skic_r-D2uE ) συνεντεύξεις του.

Το 2011 (με κεφάλαια 93 μυρίων λιρών που είχε εξασφαλίσει από τράπεζες ο Μπλουμ) εγκαινιάζει το Φάλμερ των 31,800 θέσεων (ή AMEX βάση χορηγίας). Είναι η δευτερή κομβική ημερομηνία. Πλέον το ποτάμι έχει πάρει το δρόμο του. Γιά έξι χρόνια το…κλωθογυρίζουν. Πρώτος προπονητής της εποχής Μπλουμ ήταν ο…Γκας Πογιέτ.

Μετά άλλαξαν πολλοι, είχαμε πλέι οφ, οριακά χαμένοι άνοδοι, το 2017 έρχεται η στιγμή! Ηταν 17 Απριλίου 2017, νίκη επί της Γουίγκαν και…Premier League επιτέλους, για πρώτη φορά!

Πρώτη χρονια 15η. Δευτερη χρονιά 17η, την..γλυτώνει οριακά αλλα φτάνει και ημιτελικά FA CUP! Τρίτη χρονιά; Ερχεται ο Γκράχαμ Πότερ. Εχουμε διακοπή πρωταθλημάτων λόγω πανδημίας, καταλήγει 15η.

Και το 2020-21 ήταν ξανά 16η. Ακόμα και στην Premier δηλαδή, ήταν μιά “μικρούλα” που λέμε. Κάπου εκεί όμως αλλάζουν και πάλι όλα.

Η Μπράιτον κάνει τρία πράγματα ταυτόχρονα. Πρώτον παίζει ωραία μπάλα (αρχικά) με Πότερ. Δεύτερον δεν “μασάει” απο πωλήσεις, τις οποιές ξεκινάει χωρις ενδοιασμούς, αρκεί οι μνηστήρες να τα σκάνε. Μετρήστε: Μοπέι 14, Μπέρν 15, Σάντσες 30, Τροσάρντ 31, Μπισουμά 40, Κουκουρέγια 72, Μακάλιστερ 45 και προ ημερών Καϊσέδο 135!! Κάπου…400 εκατομμύρια στο παντελόνι μέσα σε λίγα χρόνια μιάς και όλοι είχαν αγοραστεί γιά ψίχουλα! Κι όμως, είτε με Πότερ (εβγαλε λεφτά κι απο εκεί, πλήρωσε γενναία αποζημίωση η Τσέλσι γιά να τον πάρεi, καπου 15+5 μύρια λίρες) είτε με Ντε Ζέρμπι, η ομάδα πετάει! Τρίτον; Ολο και ανεβαίνει βαθμολογικά.

Πρόπερσι (2021-22) ήταν 9η με ρεκόρ βαθμών (51). Πέρυσι (22-23) ηταν 6η με 62 πόντους, νέο ρεκόρ. Και φυσικά…πρώτη φορά στην ιστορία της στην Ευρώπη! Φέτος έχει 3-0-1 σε 4 αγωνιστικές, δυο τεσσάρες και μιά τριάρα έχει βάλει στις νίκες της.

Κερασάκι; Ενώ έχει ήδη βγάλει τρελλά λεφτά, τώρα δείχνει σε όλους το νέο της “διαμάντι”. Ο Ιρλανδός Εβαν Φέργκιουσον, δεν έχει γίνει καν 19 και ήδη έχει market value 35 μύρια λίρες! Προ ημερών έκανε το πρώτο του χατ τρικ ενώ ντεμπούτο έκανε μόλις τον Αυγουστο του 2021, ήταν 17 και κάτι.

Τον ειχαν φέρει πιτσιρικά από την Μποέμιανς όπου έβγαζε μάτια, οριακά η Μπράιτον κέρδισε στο νήμα την Λίβερπουλ γιά να τον κάνει δικό της. Δείτε δύο πίνακες.

Ο ένας (πανω) είναι οι καλοκαιρινές μεταγραφές της Premier League.

Τόσα έδωσαν/ τόσα πήραν/τόσα έχουν συν ή πλην στο ταμείο. Η Μπράιτον…καταπράσινη, τελευταία στα έξοδα, με 114,6 μύρια λίρες κέρδος. Η πώληση Καϊσέδο αρκούσε (άλλη φοβερή ιστορία αυτή).

Ολα καταλήγουν σε ένα πράγμα. Ο Μπλουμ ξέρει από…αξίες. Αγοράζει πάμφθηνα, πουλάει πανάκριβα, ξέρει να βλέπει την αξία σε έναν παίκτη μακροπρόθεσμα.

Μια μεταγραφή, δύο, τρεις, δεν μπορεί να είναι τυχαίο. Και στον Πότερ έπεσε διάνα, πόσο μάλλον στον Ντε Ζέρμπι (αν τον θελήσει κανένας στο μέλλον, θα τα…σκάσει χοντρά φυσικά). Δείτε και την δεύτερη εικόνα. Είναι του Φέργκιουσον (κάτω).

Μπήκε ήδη στη λίστα με τους νεώτερους παίκτες που έκαναν χατ τρικ στην Premier League. Εχει συμβόλαιο ως το 2026. Αρα νωρίτερα θα…μοσχοπουληθεί και δεν θα είναι ο μόνος (ο βραζιλιάνος Ζοάο Πέδρο που ηρθε φέτος, ο παραγουανός Χούλιο Ενσίσο που ήρθε πέρυσι, ο Μιτόμα, ο Εστουπινιάν, όρεξη να έχετε να μετράτε).

Η Μπράιτον είναι πλέον ένα…εργοστάσιο παικτών την ωρα που παίζουνε και πανέμορφη μπάλα και προοδεύουν, όποιος κι αν φεύγει ή έρχεται. Το μοναστήρι να’ναι καλά!

Υ,Γ: Προτίμησα να γράψω όλα αυτά περί Μπράιτον γιά να φωτίσω λίγο παραπάνω ένα…μικρό θαύμα και παράλληλα την προσεχή αντίπαλο της ΑΕΚ στο Europa League. Γιά στοίχημα ολες αυτές τις μέρες ούτε λόγος, γελάω που βλεπω προτάσεις και σήμερα (και ξέρω ότι θα δω και αύριο).

Προσωπικά δεν παίζω ούτε την Πέμπτη κάτι με Εθνικές, γενικά δεν αγγίζω Εθνικές. Θα δω την δική μας, αλλά ως εκεί. Και θα σας παρακαλέσω, αν θέλετε να με ακούσετε, ΜΗΝ παίξετε κάτι. Εδώ δεν βρίσκουμε άκρη τέτοια εποχή με τις ομάδες. Θα βρούμε με τις Εθνικές (που έχουν και κάτι αποδόσεις για γέλια); Κάτι ψιλά ίσως παίξω στις (λίγοστές) αγγλιδούλες, οπότε θα δείτε νέα στήλη Παρασκευή βράδυ ή Σάββατο πρωί, στο χαλαρό πάντως και όχι με Εθνικές.

Κουμάρι “κανονικό” από τις 16 του μήνα ξανά. Με όσους παίζουν (και όσους προτείνουν) συνέχεια, θα τα “πούμε” κλασικά τον Μάιο! Και πριν κλείσω, σας λέω από τώρα ότι στην επόμενη διακοπή μέσα Οκτώβρη θα μιλήσουμε για αυτό το…καινούργιο (διετίας) κοσκινάκι. Οριακά δεν το έκανα και τώρα. Εννοώ ολες αυτές τις κουταμάρες, κόρνερ-φαουλ-τελικές και λοιπές στοιχηματικές…χαζομάρες που σας πλασάρουν οι εταιρίες μέσω των sites!

Παλαιότερα άρθρα του Billaras