1623

Μάκης Μηνδρινός

Το ξεχωριστό Κύπελλο Αγγλίας

Χαιρετώ! Πάλι ωραία πράγματα είδαμε μεσοβδόμαδα σε Τσάμπιονς και Γιουρόπα Λιγκ. Γενικά, δεν έχουμε παράπονο φέτος, είδαμε έως τώρα πολλά σπουδαία ματς, που δεν θες να τελειώσουν. Όπως το Τσέλσι – Αγιαξ για παράδειγμα. Οπου έγινε το… απίθανο με δύο αποβολές και πέναλτι στην ίδια φάση και με τον Αγιαξ αν και με 9, στο τέλος να κυνηγάει λυσσασμένα το γκολ και να μην κάνει την παραμικρή καθυστέρηση!

Ο Ολυμπιακός θύμισε παλιές εποχές, με τον Σα να είναι ο μοναδικός διακριθείς και επιθετικά να είναι ανύπαρκτος.

Και το άσχημο της υπόθεσης είναι ότι η Μπάγερν δεν σου έβγαζε τα μάτια. ΟΚ, πίεζε πολύ. ΟΚ, πίεζε από ψηλά. Εβγαλε ενέργεια. Εβγαλε και ποιότητα. Αλλά όχι ότι θύμισε την Μπάγερν που έχουμε μάθει όλα αυτά τα χρόνια. Εκείνη που σε βάζει κάτω και δεν ξέρεις από πού σου έρχεται. Το 2-0 κολακεύει περισσότερο τον Ολυμπιακό παρά τη Μπάγερν.

Anyway, πάμε στα δικά μας γιατί έχουμε καθυστερήσει και σε λίγο ξεκινάει και η εκπομπή! Πρέμιερ Λιγκ, Τσάμπιονσιπ και 1ος γύρος Κυπέλλου, στον οποίο συμμετέχουν 78 ομάδες, οι 31 εκ των οποίων είναι κάτω από τη Football League, που σημαίνει πολλές μικρούλες.

Και όσο περισσότερες είναι οι μικρούλες άλλες τόσες ιστοριούλες γεννιούνται. Πάμε να τα πάρουμε με τη σειρά.

Πρέμιερ Λιγκ

Προφανώς περιμένουμε πως και πως το Λίβερπουλ – Σίτι. Οι μπουκ το έχουν μοιράσει εντελώς και σου λένε βγάλε άκρη μόνος σου! Δεν είναι εύκολο όμως. Η Λίβερπουλ τα λέμε σχεδόν κάθε εβδομάδα, έχει μάθει να μη χάνει.

Εχει μάθει ακόμα κι όταν δεν παίζει καλά να παίρνει το μάξιμουμ από το εκάστοτε παιχνίδι της. Σε άλλες εποχές δεν υπήρχε περίπτωση να στραβώσει το ματς όπως με την Αστον Βίλα, ή όπως με τη Λέστερ, και να έπαιρνε τους τρεις βαθμούς. Η Σίτι όμως προφανώς δεν είναι Αστον Βίλα ή Λέστερ. Και αν η Λίβερπουλ δεν εμφανιστεί βελτιωμένη θεωρώ ότι δεν θα κερδίσει.

Σε κάθε περίπτωση είναι κλασικό ματς για να το δεις χωρίς στοιχηματικό άγχος.

Σε μια κακή στοιχηματικά αγωνιστική εκείνο που κοίταξα λίγο παραπάνω είναι η Αστον Βίλα στο ντέρμπι των Γουέστ Μίντλαντς με τη Γουλβς. Οι δύο ομάδες θυμίζω ότι έπαιξαν και στον προηγούμενο γύρο του Λιγκ Καπ, με την Αστον Βίλα να κερδίζει εντός έδρας 2-1 τη Γουλβς, ένα ματς που η Γουλβς έπαιξε με πολλές αλλαγές και η Βίλα το κυνήγησε με περισσότερη θέρμη.

Για τη Γουλβς ισχύει η γνωστή ιστορία. Σερί τα ματς σε Αγγλία και Γιουρόπα Λιγκ, μάλιστα με τη νίκη της επί της Σλόβαν Μπρατισλάβας την εξασφάλισε σε μεγάλο ποσοστό την πρόκριση στα νοκ άουτ. Μια νίκη που ήρθε με γκολ του Χιμένες στο τέλος και έπαιξαν κυρίως βασικοί. Είχαν προηγηθεί τρία ματς χωρίς νίκη σε όλες τις διοργανώσεις. Η Αστον Βίλα είναι ύπουλη ομάδα, το απέδειξε και στο τελευταίο με τη Λίβερπουλ, παρά την ήττα 2-1 με ανατροπή στα τελευταία λεπτά.

Δίνω τύχη στη Βίλα, με το διπλό να φτάνει στο 4,20.

Τσάμπιονσιπ

Σε δύο ματς εστίασα περισσότερο. Στο Γουίγκαν – Μπρέντφορντ και στο Πρέστον – Χάντερσφιλντ. Και τα δύο βέβαια, είναι στο ναι μεν αλλά… Η Γουίγκαν ό,τι καλύτερο έχει να επιδείξει είναι εντός έδρας. Όπως πέρσι, έτσι και φέτος. Εντός έδρας ανεξάρτητα από τα αποτελέσματα (4-1-2) παίζει καλά, βρίσκει ρυθμό, φτιάχνει φάσεις.

Απέναντί της η Μπρέντφορντ που δεν είναι εύκολο να την ψυχολογήσεις. Δεδομένα είναι μια καλή ομάδα που θεωρητικά έχει τις δυνατότητες να χτυπήσει πλέι οφ. Το γεγονός όμως ότι χρειάζεται πολλές ευκαιρίες για να κάνει γκολ την καθιστά αναξιόπιστη. Και εκεί που έλεγες ότι βρίσκει ρυθμό με τις τρεις σερί νίκες που έκανε, ήρθε το 0-1 από τη Χάντερσφιλντ την προηγούμενη αγωνιστική και με προβληματική εμφάνιση.

Στο 3,60 ο άσος, με τα δεδομένα ρίσκα.

Στο Πρέστον – Χάντερσφιλντ, η φιλοξενούμενη από τη στιγμή που άλλαξε προπονητή στρώνει και παιχνίδι με παιχνίδι εμφανίζεται καλύτερη. Είχαμε επισημάνει πως ο Κόουλι είναι καλός προπονητής και αργά ή γρήγορα θα τη βρει την άκρη. Ξεκόλλησε την ομάδα από τις τελευταίες θέσεις και πλέον είναι 7 ματς αήττητη (4-3-0).

Η Χάντερσφιλντ έχει μομέντουμ αυτή τη στιγμή, είναι ξεκάθαρο αυτό (ακόμα μετανιώνω που δεν έπαιξα την προηγούμενη εβδομάδα, στο Μπρέντφορντ). Το θέμα μου εδώ είναι η Πρέστον. Η οποία επίσης είναι καλά και μάλιστα είναι αήττητη εντός έδρας (6-2-0). Δεν ξέρω δηλαδή αν αυτή τη στιγμή είναι για κόντρα η Πρέστον. Το ότι πιθανότατα θα έχει δύο σημαντικές απουσίες είναι κάτι που πρέπει να σημειωθεί.

Από την άλλη, η παράδοση όταν υποδέχεται τη Χάντερσφιλντ είναι στο 9-6-0! Στο 4,85 είναι το διπλό όταν την προηγούμενη εβδομάδα, σε μια χειρότερη έδρα όπως είναι αυτή της Μπρέντφορντ, έδινε 8,00 η Χάντερσφιλντ!

Νάσιοναλ, Βορράς, Νότος

Λίγα τα ματς, λόγω Κυπέλλου. Στη Νάσιοναλ έχει μόνο το Στόκπορτ – Ντάγκεναμ, το οποίο είναι τόσο δύσκολο όσο δείχνουν οι αποδόσεις.

Στο Βορρά έχει ματσάρα Σπένιμουρ – Σάουθπορτ αλλά δεν πιάνεται, ενώ μία σκέψη ήταν η κόντρα της Φάρσλεϊ απέναντι στη Γκλάουστερ. Λίγο καλύτερη να ήταν η φιλοξενούμενη το συζητούσα πιο σοβαρά. Στο Νότο θεωρώ ύπουλο το Γουέιμαουθ – Χάμπτον, με το διπλό να ξεπερνάει το 4,00. Η Χάμπτον έχει τρία διπλά στις τέσσερις προηγούμενες εξόδους της σε όλες τις διοργανώσεις και δεν αποκλείω την έκπληξη.

ΟΚ, είναι καλή εντός η Γουέιμαουθ, αλλά το ματς είναι επικίνδυνο.

Κύπελλο

Ξεκινάμε σήμερα με Ντάλγουιτς – Καρλάιλ. Όταν το έγραφα στην Kingbet χθες το πρωί (είναι το μοναδικό που θα βρείτε στο πινακάκι της Kingbet), η απόδοση του άσου ήταν πάνω από 4,00. Τώρα είναι στο 3,80 με το ζόρι. Πρόκειται για ομάδες που έχουν δύο κατηγορίες διαφορά, με τη Ντάλγουιτς να είναι στο Νότο της Νάσιοναλ Λιγκ και την Καρλάιλ στη Λιγκ 2.

Αυτό που κυρίως παρουσιάζω στο κείμενο της εφημερίδας είναι η Ντάλγουιτς. Ποια είναι, τι είναι, που παίζει, κ.λπ. Εδώ πέρα αυτά τα έχουμε πει δύο χρόνια πριν, όταν η Ντάλγουιτς προσπαθούσε εν μέσω πολλών οικονομικών προβλημάτων να ανέβει στο Νότο της Νάσιοναλ Λιγκ. Και παρά το γεγονός ότι τότε ξεσπιτώθηκε μεσούσης της περιόδου, κατάφερε και ανέβηκε.

Υπενθυμίζω για όσους δεν το θυμούνται ότι πρόκειται για μία εντελώς διαφορετική ομάδα από τα συνηθισμένα. Χιπστεράδες, ακτιβιστές, με τρομερές εξωγηπεδικές δραστηριότητες που έχουν να κάνουν με τον ρατσισμό, τον ομοφοβισμό, τη φτώχεια, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τα δικαιώματα των ζώων, κ.λπ. Πηγαίνουν στο γήπεδο με τα ζώα τους. Εικόνες τρομερές.

Σήμερα εννοείται πως είναι sold out, κάπου στις 3,000 θα είναι στο γήπεδό της, όλοι στα ροζ και τα μπλε, χρώματα του συλλόγου (όχι τυχαία βεβαίως).

Το σημερινό χαρακτηρίζεται ως ένα από τα σημαντικότερα ματς της ιστορίας της ομάδας. Αν κερδίσει θα βρεθεί για πρώτη φορά στην ιστορία της στον 2ο γύρο του Κυπέλλου. Δεν είναι τυχαίο ότι είναι τηλεοπτικό και ότι ανοίγει το πρόγραμμα του 1ου γύρου του Κυπέλου.

Η Καρλάιλ δεν φοβίζει, η άμυνά της είναι η χειρότερη στη Λιγκ 2, νομίζω ότι η μικρούλα μπορεί την έκπληξη. Το πόσο καλό είναι το 3,80 εξαρτάται από τα γούστα του καθενός!

Μέιντστοουν – Τόρκι: Η γηπεδούχος είναι στο Βορρά της Νάσιοναλ Λιγκ και μετά το προβληματικό ξεκίνημα έχει αρχίσει να βρίσκει και πάλι ρυθμό. Πέρσι έπεσε από τη Νάσιοναλ, βάσει ρόστερ είναι από τα φαβορί για την άνοδο και εντός έδρας είναι αποτελεσματική.

Δεν είναι η ιδανική περίοδος να κοντράρει κανείς την Τόρκι, η οποία πάει… τρένο τελευταία στη Νάσιοναλ Λιγκ, έχει μπει στις θέσεις των πλέι οφ και γενικά μοιάζει ασταμάτητη. Μπαίνω στη διαδικασία να σκεφτώ την κόντρα της αφενός επειδή ο αποκλειστικός στόχος είναι η άνοδος, αφετέρου γιατί η Μέιντστοουν περιμένω ότι θα… δαγκώνει.

Με χαλάει, βέβαια, η απόδοση. Το 3,75 δεν το λες και ευκαιρία…

Το Κόλτσεστερ – Κόβεντρι το σημείωσα πριν δω αποδόσεις. Στη λογική ότι η Κόλτσεστερ είναι μια ομάδα που δίνει βάρος στα Κύπελλα (στο Λιγκ απέκλεισε Κρίσταλ Πάλας, Τότεναμ και έχει μπροστά της, στα προημιτελικά, την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ) και η Κόβεντρι έχει ρίξει το βάρος στην άνοδο από τη Λιγκ 1 στην Τσάμπιονσιπ.

Όλα πήγαν περίπατο μόλις είδα το 3,20 του άσου.

Το Νάντγουιτς – Φάιλντ είναι από τα κλασικά ματς Κυπέλλου. Η Νάντγουιτς αγωνίζεται στο Βορρά της Non League και είναι από τις ομάδες που διεκδικούν τα πλέι οφ και την άνοδο. Εχει στο ρόστερ της τον Ρικάρντο Φούλερ, αν τον θυμάστε από τη θητεία του κυρίως στη Στόουκ, με την οποία έπαιξε και στην Πρέμιερ Λιγκ.

Πλέον έχει φτάσει τα 40, έχει τα κιλάκια του, αλλά δεν παύει να είναι ένα τεράστιο όνομα για τα δεδομένα της ομάδας και της κατηγορίας γενικότερα. Προφανώς «ζουν και αναπνέουν» για το συγκεκριμένο παιχνίδι, όπως οι ίδιοι παραδέχονται. Η Φάιλντ καμία σχέση με πέρσι, είναι οριακά πάνω από τη ζώνη του υποβιβασμού στη Νάσιοναλ Λιγκ, ίσως ζοριστεί! Και εδώ πάντως περίμενα ψηλότερα τον άσο, είναι στο 5,00.

Πάμε στο Γουόλσολ – Ντάρλινγκτον. Τη γηπεδούχο την έχει πάρει η κάτω βόλτα. Η πιο ντεφορμέ ομάδα της Λιγκ 2, έφτασε τις 6 σερί ήττες. Πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις οι αναγνώσεις είναι δύο: η πρώτη ότι θα ψάξει αντίδραση και μέσα από το Κύπελλο να βρει ρυθμό ενόψει της δύσκολης συνέχειας στο πρωτάθλημα και η δεύτερη ότι το Κύπελλο περνάει σε δεύτερη μοίρα.

Κάπου στη μέση νομίζω είναι τα πράγματα. Είμαι σίγουρος ότι η Γουόλσολ δεν θα αδιαφορήσει, από την άλλη δεν θα μου προκαλέσει έκπληξη αν γίνουν και κάποιες αλλαγές στην ενδεκάδα. Η Ντάρλινγκτον είναι δύο κατηγορίες χαμηλότερα, στο Βορρά της Νάσιοναλ Λιγκ. Μετά το κακό ξεκίνημα έχει αρχίσει να ανεβαίνει, είναι τέσσερα αήττητη στο πρωτάθλημα και έχει το όνομα και το βάρος να το παλέψει.

Στο 8,50 το διπλό, είναι από τα… φαντασματάκια του Κυπέλλου.

Σριούσμπερι – Μπράντφορντ, με την πρώτη να είναι στη Λιγκ 1 και τη δεύτερη στη Λιγκ 2. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η Μπράντφορντ δεν θα ψαρώσει. Βαριά φανέλα, καλό υλικό, ρόστερ για πρωταθλητισμό στην κατηγορία της. Σε καλή κατάσταση, με δυνατή επίθεση και στη δεύτερη θέση της βαθμολογίας.

Πιθανότατα του χρόνου οι δύο ομάδες θα παίζουν στην ίδια κατηγορία. Από την άλλη μια σκληρή Σριούσμπερι, με πολύ καλή άμυνα, αλλά και με άκρως προβληματική επίθεση (μόλις 13 γκολ σε 16 ματς). Στο 3,60 δεν πετάω τη σκούφια μου, αλλά δεν λέω και όχι!

Η Φόρεστ Γκριν πάτησε κορυφή στη Λιγκ 2, μεγάλες στιγμές για μια ομάδα που διεκδικεί για πρώτη φορά στην ιστορία της την άνοδο στη Λιγκ 1.

Τα προηγούμενα χρόνια την πρόσεχα πολύ τη Φόρεστ Γκριν στα Κύπελλα, καθώς είναι μια ανερχόμενη ομάδα που ήθελε με κάθε τρόπο να ακούγεται το όνομά της και προφανώς τα Κύπελλα ήταν ένας τρόπος. Πλέον, με την πορεία που κάνει στη Λιγκ 2, δεν πρόκειται να της πει κανείς τίποτα αν αποκλειστεί. Υποδέχεται την μικρούλα αλλά γνωστή τα τελευταία χρόνια Μπίλερικεϊ, η οποία θέλει να γίνει κάτι σαν Φόρεστ Γκριν! Εχουμε μιλήσει πολλές φορές για τον… ιδιαίτερο –πρώην πλέον- ιδιοκτήτη της (highlight όσο ήταν στην ομάδα, όταν ανακοίνωσε τον… εαυτό του ως νέο προπονητή και σε ένα παιχνίδι έφυγε στο 75’ από τον πάγκο επειδή είχε επαγγελματικές υποχρεώσεις!!!), ο οποίος ξόδεψε περίπου 2 εκατ.

λίρες σε τρία χρόνια, αλλά δεν μπόρεσε να κάνει την υπέρβαση και πριν από περίπου ένα μήνα έγινε η αλλαγή στην ιδιοκτησία.

Προπονητής είναι ο πολύ γνωστός Τζέιμι Ο’ Χάρα, πρώην παίκτης της Τότεναμ, της Πόρτσμουθ και της Γουλβς (μεταξύ άλλων), ανέλαβε τον περασμένο Σεπτέμβρη. Εχει παίξει και τελικό Κυπέλλου το 2010, ως παίκτης της Πόρτσμουθ, ενώ το 2017 πέρασε και από το εγγλέζικο Big Brother.

Μορφάρα κι αυτός! Ηταν παίκτης της Μπίλερικεϊ, στη συνέχεια βοηθός προπονητή και τώρα είναι πρώτος προπονητής. Για να φτάσει ως εδώ η Μπίλερικεϊ απέκλεισε τη Σάτον στον προηγούμενο γύρο με ήρωα τον γκολκίπερ Τζούλιαν, ο οποίος σκόραρε στις καθυστερήσεις, έστειλε το ματς σε επαναληπτικό και εκεί η Μπίλερικεϊ έκανε περίπατο (5-2). Δεν είναι τόσο καλή φέτος η Μπίλερικεϊ όσο τα προηγούμενα χρόνια, αλλά η δίψα είναι μεγάλη.

Φαντασματάκι και αυτό, στο 8,50.

Υπουλο και το Τσίπενχαμ – Νορθάμπτον, το οποίο είναι και τηλεοπτικό, αλλά εδώ είναι καλά διαβασμένο, είναι στο 4,75.

Στο Γκέιτσχεντ – Ολνταμ ο άσος είναι στο 4,20. Η Γκέιτσχεντ παίζει στο Βορρά της Νάσιοναλ Λιγκ και διεκδικεί την επιστροφή της στη Νάσιοναλ Λιγκ. Από εκεί έπεσε πέρσι λόγω οικονομικών προβλημάτων και τώρα προσπαθεί να σταθεί και πάλι στα πόδια της.

Ηταν λογικό να… ψάχνεται στις πρώτες αγωνιστικές, όμως πλέον είναι καλά, έχει μία από τις καλύτερες άμυνες της κατηγορίας και «διψάει» για διακρίσεις. Τα προβλήματα είναι πολλά στην Ολνταμ, η οποία διεκδικεί παραμονή στη Λιγκ 2. Και αγωνιστικά τα θέματά της και διοικητικά.

Προσοχή στο Μάκλσφιλντ – Κινγκστόνιαν. Στα όριά τους είναι οι παίκτες της γηπεδούχου λόγω της καθυστέρησης στις πληρωμές και απειλούν με απεργία.

Αν τελικά δεν κατέβουν, όχι μόνο αποκλείονται φέτος, αλλά και του χρόνου από το Κύπελλο Αγγλίας! Γενικά μπορεί η ομάδα αγωνιστικά να παλεύει αλλά τα θέματα που έχει είναι πολλά. Η Κινγκστόνιαν είναι από τις πολύ μικρούλες του συγκεκριμένου γύρου (Ισθμιαν Νον Λιγκ) και ούτε καν μια ομάδα που διεκδικεί άνοδο. Εχει όμως κάτι αξιοσημείωτο: εντός έδρας 0 νίκες στο πρωτάθλημα (0-3-2) και εκτός έδρας 3 νίκες (3-2-2)!

Στη σούμα.

Είπαμε από Πρέμιερ Λιγκ Αστον Βίλα (4,20), από Τσάμπιονσιπ Γουίγκαν (3,60) και Χάντερσφιλντ (4,85), από Νάσιοναλ-Βορρά-Νότο τίποτα. Και από Κύπελλα πιο πολύ κοίταξα Ντάλγουιτς (3,80), Μέιντστοουν (3,75), Νάντγουιτς (5,00), Ντάρλινγκτον (8,50), Μπράντφορντ (3,60), Μπίλερικεϊ (8,50), Γκέιτσχεντ (4,20). Λέω να παίξω μόνο Κύπελλα. Αν η Χάντερσφιλντ ήταν ψηλότερα, αν ήταν όπως την προηγούμενη εβδομάδα, θα έπαιζα.

Και η Αστον Βίλα έχει και μπόλικο Χ μέσα. Τη φιλοσοφία στα Κύπελλα τη γνωρίζετε, θέλει πάνω απ’ όλα έμπνευση. Οι ειδήσεις στο συγκεκριμένο γύρο δεν νομίζω να παίξουν πολύ μεγάλο ρόλο, είναι Π/Σ/Κ τα ματς, που σημαίνει πως σχεδόν όλοι θα πάνε με βασικούς. Προφανώς κυνηγάμε εκπλήξεις, προφανώς στο πρόγραμμα είναι και οι συντριβές. Οσοι δεν τις… αντέχουν, πολύ απλά δεν παίζουν! Παίζω λοιπόν Ντάλγουιτς (κάνοντας και λίγο τα στραβά μάτια με την απόδοση), Μπράντφορντ και Γκέιτσχεντ.

Ντάρλινγκτον με κάλυψη είναι το φαντασματάκι μου. Τέσσερα ματς, χωρίς ανοίγματα. Τη Ντάλγουιτς σήμερα, ανεξάρτητα αν παίξετε ή όχι, βρείτε εικόνα να δείτε ατμόσφαιρα!

Τα λέμε στην εκπομπή και νέα στήλη κανονικά την Τρίτη.

ΥΓ. «Να χαιρόμαστε τοις κώλοι μας» (στην Ανδρο χρησιμοποιούν οι παλιοί ακόμα τη δοτική), μου έλεγε πάντα τέτοια μέρα ο παππούς μου, από τον οποίο πήρα το όνομα (Μιχάλης, όχι Μάκης).

Μπορεί να πέρασαν πολλά χρόνια από την τελευταία φορά που μου του είπε (λόγω της άνοιας που τον ταλαιπώρησε), όμως είναι η πρώτη φορά που στη γιορτή μας δεν είναι εδώ… Σίγουρα σήμερα πίνει τα κρασάκια σου εκεί που είναι και μας θυμάται! Όπως κι εμείς εκείνον…

 

Παλαιότερα άρθρα του Μάκης Μηνδρινος