461

Tzini

Το χάσμα μεταξύ παππού και εγγονού! (UPDATE 2)

Καλησπέρα σε όλη την παρέα! Αν και δεν θα έπρεπε να έχω παράπονα από τις τελευταίες επιλογές αφού στη σούμα είμαστε στα θετικά, έχω διότι αξίζαμε παραπάνω! Ένα χαμένο πέναλτι στην Αίγυπτο, δύο χαμένα τετ α τετ της Safi χθες και ένα δοκάρι, μας στέρησαν κάποιες έξτρα μονάδες. Να ναι καλά ο Ρονάλντο και το παρεάκι του Μέσι που μαζεύτηκαν να παίξουν ένα ματς χαρίζοντας ένα ματς με πολλά γκολ και θέαμα.

Το ποδόσφαιρο αυτό καθ’ αυτό έχει περάσει σε δεύτερη μοίρα αυτές τις μέρες στη Βόρεια Αφρική και κυρίως στο Μαρόκο. Η απόφασή τους για τη μη συμμετοχή στο Copa Africa των γηγενών ποδοσφαιριστών και οι συνέπειες αυτής είναι τα θέματα που μονοπωλούν. Και δεν μιλάμε για κάποια τιμωρία της ομάδας αλλά με αφορμή αυτό, θίγονται ξανά τα θέματα των εδαφών της Δυτικής Σαχάρας που ανήκουν στο Μαρόκο από το 2020.

Πριν 1,5 χρόνο είχα αναφερθεί στα θέματα Μαρόκου-Αλγερίας με τα τείχη που σηκώνονταν στα σύνορα των δύο χωρών λόγω της συμφωνίας των Μαροκινών με το Ισραήλ για την ενίσχυση της στρατιωτικής ισχύος της χώρας. Σας επισυνάπτω και την εικόνα παρακάτω για να καταλάβετε για πoιο τμήμα μιλάμε.

Μια από τις συνέπειες της αποχής ήταν και η ομιλία του εγγονιού του Nelson Mandela του Mandla Zwelivelile Mandela, στην τελετή έναρξης της διοργάνωσης και των εγκαινίων του νέου γηπέδου που φέρει το όνομα του παππού του.

Στην ομιλία του, ο Mandela αποκάλεσε τη Δυτική Σαχάρα «την τελευταία αποικία της Αφρικής» (“the last colony of Africa”) και επίσης κάλεσε τον κόσμο να «παλέψει για να απελευθερώσει τη Δυτική Σαχάρα από την καταπίεση» (“fight to free Western Sahara from oppression”) προς τιμήν του παππού του. Την ίδια ώρα που από το κατάμεστο γήπεδο  ακούγονταν ρατσιστικά συνθήματα κατά του Μαρόκου.

 

Τα σχόλια του Mandela προφανώς και αντιμετωπίστηκαν περιφρονητικά από το Μαρόκο με την ποδοσφαιρική ομοσπονδία της χώρας να αποστέλλει επιστολή στη CAF, δηλώνοντας ότι η δήλωση του Mandela παραβίαζε τους κανόνες της CAF για την πολιτική ανάμειξη στο ποδόσφαιρο συν τα ρατσιστικά συνθήματα.

Αυτό όμως που μου κέντρισε το ενδιαφέρον για όλα αυτά ήταν το πανό που σήκωσαν οι οπαδοί της Raja προχθές στον αγώνα κόντρα στη Mouloudia (κεντρική φωτο) Μικρέ Mandela, η τελευταία αποικία της Αφρικής είναι η Οράνια.

(“Little Mandela, the only colony left in Africa is Orania.”) Και κάπου εδώ ξεκίνησε η έρευνα για την Οράνια! Είναι λοιπόν μια πόλη στη Νότιο Αφρική που κατοικείται μόνο από λευκούς! Κοντά στο Karoo, μια ημι-έρημη περιοχή χαμένη στη μέση της χώρας, ο πληθυσμός της από 2.500 Αφρικανούς, απόγονους Ολλανδών και Γάλλων, έχει σχεδόν δεκαπλασιαστεί από τότε που ιδρύθηκε πριν από τριάντα χρόνια.

Η πόλη είναι εντελώς αυτόνομη έχοντας δικό της νόμισμα και ενέργεια, κυρίως ηλιακή. Οι κάτοικοι λένε ότι δεν είναι ρατσιστές απλά θέλουν να ζουν μεταξύ τους, με ασφάλεια, μακριά από την παρακμή της υπόλοιπης χώρας, η οποία έχει διακοπές ρεύματος, βία, ανομία και ανισότητες. Εν τω μεταξύ, σε καθημερινή βάση, οι κάτοικοι εκεί ζουν σε μια παράλληλη πραγματικότητα όπου θεωρούν ότι μαύροι Νοτιοαφρικάνοι απλά δεν υπάρχουν ή τουλάχιστον κάνουν πως είναι αόρατοι!

Γενικά η Οράνια είναι ένα αγκάθι σε όλο το όραμα του Mandela κάνοντας ακόμα και ο ίδιος ο Nelson προσπάθειες “συμφιλίωσης” της πόλης αυτής με την υπόλοιπη χώρα δίχως όμως κάποιο αντίκρισμα.

Στην ουσία μιλάμε για υποστηρικτές του πολιτεύματος του Απαρτχάιντ που κυριαρχούσε στη χώρα ως Εθνικό Κόμμα από το 1948 έως το 1990 περίπου. Το Απαρτχάιντ ήταν μια πολιτική των Λευκών που καθόριζε και επέβαλλε τη διάκριση των ανθρώπινων ομάδων μέσα σε ένα κράτος βάσει φυλετικών κριτηρίων σε καθορισμένες γεωγραφικές περιοχές.

Ο σκοπός του Απαρτχάιντ ήταν να σταματήσουν οι επαφές μεταξύ λευκών και μαύρων. Κάπου το 1990 ήταν που απελευθερώθηκε ο Nelson Mandela και τέσσερα χρόνια μετά εξελέγη ως ο πρώτος μαύρος πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής.

Με αυτόν τον πολύ εύστοχο τρόπο λοιπόν οι Μαροκινοί πίκαραν τον μικρό Mandela, ο οποίος δεν άφησε την ευκαιρία να πάει χαμένη και προχώρησε σε νέες δηλώσεις ακόμα πιο επικριτικές.

Μεταξύ άλλων είπε ότι δεν περίμενε τίποτα λιγότερο από το λαό του Μαρόκου και ότι η απουσία του από τη διοργάνωση είναι μια πρώτη νίκη στη μάχη της Δυτικής Σαχάρας! Δηλώσεις που πολύ αμφιβάλλω αν θα είχαν την έγκριση του παππού Nelson. Έπεται συνέχεια σε αυτό το νέο σίριαλ της Αφρικής ενώ παράλληλα αυτόν τον καιρό σχεδιάζεται και η African Super League!

Στο στοιχηματικό κομμάτι της στήλης έχω ποντάρει πολύ χαλαρά σε μια δυάδα στα δύο αυριανά ντέρμπι, το μεγάλο το Αιγυπτιακό Zamalek-Al Ahly και ένα παραδοσιακό ντέρμπι Καζαμπλάνκα-Ραμπάτ στο Μαρόκο μεταξύ Raja και FAR.

Η Zamalek είναι σε τραγική κατάσταση με τον κόουτς πολύ πιθανό να απολύεται μετά το ματς σε περίπτωση ήττας και στο Μαρόκο υπάρχει μια μικρή αξία στις τιμές της FAR, την ίδια ώρα που η Raja δεν είναι και στα καλύτερά της. Χαλαρή δυαδούλα και βλέπουμε τα υπόλοιπα στο ΣΚ όταν έχουμε και τιμές. Καλό απόγευμα!

UPDATE

Καλημέρα σας με ένα update! Άνοιξαν οι τιμές για τα υπόλοιπα παιχνίδια του ΣΚ και δεν μπορώ να αφήσω το 2,50 του διπλού της Wydad.

Το περίμενα κοντά στο 1,80-1,90 οπότε έχουμε ξεκάθαρο βάλιου και στα ασιατικά για όποιον θέλει. Εγώ επιλέγω το διπλό διότι και με το ντέρμπι Raja-FAR σήμερα, η Wydad θα θέλει να εκμεταλλευτεί στο μέγιστο οποιαδήποτε απώλεια βαθμών προκύψει.

Πολύ πιθανό να δούμε και την πρώτη νίκη της Tanger στο εντός με τη Mohamedia. Έγιναν κάποιες καλές μεταγραφές, επέστρεψε και ο περσινός της πρώτος σκόρερ που είχε πάρει μεταγραφή στη Raja και μαζί του επέστρεψαν και τα χαμόγελα στην ομάδα.

Θα ποντάρω το κατιτις μου στον άσσο καθώς θεωρώ ότι δεν θα έπρεπε να έιναι αουτσάιντερ. Και εδώ αξίζουν τα ασιατικά της Tanger. Αυτά προς το παρόν τα λέμε το απόγευμα στο τσατ! Καλό ΣΚ!

UPDATE 2

Καλησπέρα σας με άλλο ένα update καθώς θέλω να προλάβουμε τις τιμές όπως και τις προάλλες. Τα 2,50 της Wydad έγιναν 1,75 και 1,80 λίγο πριν το ματς και ευτυχώς επιβεβαιωθήκαμε, αντιθέτως με την Tanger η οποία και αυτή από το 3,00 και αουτσαίντερ έκλεισε στο 2,40 σαν φαβορί αλλά δεν κατάφερε να πάρει ούτε το Χ.

Μαζί τους θα ξανασχοληθούμε και τώρα στην μεσοβδόμαδη εμβόλιμη αγωνιστική. Καταρχάς δεν γίνεται να υπάρχουν τιμές του 1,20 σε κανένα ματς του πρωταθλήματος εκτός αν είναι σικέ! Οπότε έχουμε ξεκάθαρη αξία στην Tanger μέσα στη FAR. Μια Tanger που έχει κάνει καλές μεταγραφές και συνεχίζει να κάνει, πιστεύω δεν αργεί η πρώτη της νίκη.

Η FAR ήταν καλή στο ντέρμπι με την Raja αλλά η κόκκινη νωρίς της στοίχησε. Πήρε και μια δεύτερη αργότερα και τέλος. Από το ασιατικό +1,75 που το βρίσκουμε στο 1,70+ μέχρι και το διπλό του 10,00+ έχουμε αξία. Προσωπικά θα κρατήσω το dnb στο 9,00 στην 365 αλλά και το X2 στο 3,65 στον stoiximan.

Η Wydad τώρα ναι μεν κερδίζει, αλλά δεν μας πολύ πείθει κιόλας ότι μπορεί να ισοπεδώσει τον αντίπαλο της όπως συνήθιζε.

Κάνει και αυτή μεταγραφές, γενικά όλες οι ομάδες κάνουν πολλές κινήσεις όπως σε κάθε μεταγραφική περίοδο στην Αφρική. Κόντρα στην FES τώρα, το ματς θεωρώ ότι θα είναι μια από τα ίδια και θα κρατήσω το κόμπο 1 & under 2,5 στο 3,35 στον stoiximan περιμένοντας μια νίκη του 1-0 με 2-0.

Παλαιότερα άρθρα του Tzini