1458

Editorials

Το deal της Νιουκάστλ

Χριστός Ανέστη! Χρόνια πολλά και καλά, με υγεία, χαμόγελα, αισιοδοξία και τύχη. Και γρήγορα να επιστρέψει όλος ο κόσμος στην κανονικότητα. Ελπίζω να περάσατε καλά έστω και από το σπίτι. Αν κρίνω από τη δική μου γειτονιά, οι πιο πολλοί πρέπει να πέρασαν καλά. Περισσότερα πυροτεχνήματα και από την Πρωτοχρονιά, ξεκίνησαν την Ανάσταση από τις 23.

50 και την Κυριακή όλοι στα μπαλκόνια και τις ταράτσες.

Πρωτόγνωρες εικόνες και για μένα που έμεινα πρώτη φορά στη ζωή μου στην Αθήνα το Πάσχα, αλλά και για εκείνους που έχουν ζήσει κι άλλα Πάσχα στην Αθήνα. Και ήταν πολύ όμορφες οι εικόνες το βράδυ της Ανάστασης, με τα κεριά στο χέρι στα μπαλκόνια και τα βεγγαλικά να κάνουν τη νύχτα μέρα.

Διαφορετικά συναισθήματα, ένιωθες ένα με όλους στη γειτονιά. Η ευχή είναι του χρόνου το Πάσχα (να ‘μαστε καλά, πέφτει και αρχές Μαΐου) να μπορέσει ο καθένας να το περάσει όπως και όπου θέλει. Μέχρι τότε συνεχίζουμε να κάνουμε υπομονή, το θετικό είναι όλο αυτό που περνάμε τον τελευταίο ένα-ενάμιση μήνα φέρνει αποτέλεσμα. Τουλάχιστον εδώ, στην Ελλάδα.

Σιγά σιγά θα ξεκινήσει και η άρση των περιοριστικών μέτρων, από τον Μάιο θα αρχίσει πάλι η μπάλα (η Μπουντεσλίγκα θα είναι η πρώτη που θα κάνει σέντρα), οπότε θα αρχίσουμε να μπαίνουμε σιγά σιγά σε πιο νορμάλ ρυθμούς.

Όλα αυτά αλλά και πολλά ακόμα θα τα πούμε και απόψε στις 20:00 στο live του Betsellers στο facebook.

Οσοι ήσασταν μαζί μας την προηγούμενη εβδομάδα πήρατε μια πρώτη γεύση, σήμερα έχουμε το δεύτερο… πιάτο. Ο Billaras, εγώ και εσείς. Θα συζητήσουμε ό,τι θέλετε, θα κάνουμε χαβαλέ, θα συζητήσουμε τα του Πάσχα και ό,τι άλλο προκύψει. Απόψε στις 20:00 (σαν δελτίο ειδήσεων ακούγεται!).

Νιουκάστλ

Σήμερα λέω να πούμε δύο πράγματα για τη Νιουκάστλ.

Είναι γνωστό ότι εδώ και αρκετά χρόνια, οι –απαιτητικοί- οπαδοί της ομάδας δεν θέλουν να βλέπουν ούτε ζωγραφιστό τον ιδιοκτήτη Μάικ Ασλεϊ. Πολλές φορές εξέφρασαν την επιθυμία τους να αποχωρήσει ο Ασλεϊ μέσω συλλαλητηρίων, αποχής από το γήπεδο, μέχρι και site έφτιαξαν, το ashleyout.com, όπου εξηγούν τους λόγους που επιθυμούν όλα αυτά τα χρόνια να μεταβιβαστούν οι μετοχές του συλλόγου.

Πολλά του καταλογίζουν, ότι σκέφτεται την τσέπη του και όχι το καλό της ομάδας, ότι έχει βγάλει πολλά χρήματα από τον σύλλογο και δεν τα έχει επενδύσει αναλόγως, ότι κάνει λάθος επιλογές σε προπονητές και παίκτες και πολλά ακόμα.

Εδώ και χρόνια, λοιπόν, έχει ξεκινήσει μία «μάχη» μεταξύ Ασλεϊ-οπαδών. Και τις περισσότερες φορές οι οπαδοί έχουν μαζί τους και προπονητές (π.

χ. Μπενίτεθ), αλλά και παίκτες. Ο κόσμος ζητάει έντονα ο Ασλεϊ να μεταβιβάσει τις μετοχές του και ο ίδιος η αλήθεια είναι ότι έφτασε πολλές φορές κοντά στο να δώσει τα χέρια με υποψήφιους επενδυτές.

Τώρα, φαίνεται να είναι πραγματικά πιο κοντά από ποτέ στο να πουλήσει το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών της ομάδας, μετά από 13 χρόνια που είναι ο μεγαλομέτοχος του συλλόγου.

Και αν πιστέψουμε (δεν έχουμε λόγο να μην) τα δημοσιεύματα, δεν μιλάμε για ένα απλό deal, μιλάμε για ΤΟ deal.

Νέα σελίδα

Μέχρι να πέσουν οι υπογραφές, οι οπαδοί της Νιουκάστλ ανησυχούν. Και δεν είναι λίγοι οι απαισιόδοξοι, εκείνοι δηλαδή που πιστεύουν ότι το deal δεν θα ολοκληρωθεί. Κι αυτό γιατί ο Ασλεϊ έφτασε κι άλλες φορές κοντά στο να πουλήσει τις μετοχές του, αλλά τελευταία στιγμή έκανε πίσω.

Πάμε να δούμε, λοιπόν, τα σημαντικότερα κομμάτια του νέου deal:

* Οι νέοι επενδυτές είναι Σαουδάραβες και η εταιρία λέγεται Public Investment Fund (PIF). Για να καταλάβετε, πριν από την κρίση του κορονοϊού, η περιουσία των νέων επενδυτών έφτανε τα 250,86 δισεκατομμύρια λίρες! Πρόεδρος της εταιρίας είναι ο πάμπλουτος Μοχάμαντ Μπιν Σαλμάν.

* Απλά να αναφέρω ότι για το ίδιο διάστημα, η περιουσία του Μανσούρ (ιδιοκτήτης της Μάντσεστερ Σίτι) υπολογίζεται στα 23,3 δις. λίρες και εκείνη του Ρόμαν Αμπράμοβιτς (της Τσέλσι) στα 9,6 δις. λίρες. Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους.

* Η αρχική συμφωνία μιλάει για πώληση που θα φτάσει τα 300 εκατ. λίρες. Το 80% θα πάει στην Public Investment Fund (PIF), το 10% στην 47χρονη Αμάντα Στέιβλι που έκανε και το… κονέ και το άλλο 10% σε Βρετανούς επενδυτές (τα αδέρφια Reuben για την ακρίβεια).

* Αμάντα Στέιβλι: είναι το πρόσωπο κλειδί. Επιχειρηματίας, κάνει δουλειές κυρίως στη Μέση Ανατολή και ήταν αυτή που το 2008 έκλεισε το deal της Μάντσεστερ Σίτι με τον Σέικ Μανσούρ και την εταιρία του που έχει έδρα το Αμπου Ντάμπι.

* Πρόσφατα η Στέιβλι δήλωσε οπαδός της Νιουκάστλ, ενώ είχε επιχειρήσει και το 2018 να κάνει το deal της μεταβίβασης των μετοχών του Ασλεϊ αντί 250 εκατ.

λιρών, όμως η προσπάθειά της έπεσε στο κενό παρά τις προχωρημένες διαπραγματεύσεις. Μάλιστα, τότε ο Ασλεϊ δεν είχε μιλήσει με τα καλύτερα λόγια για την Στέιβλι, λέγοντας μετά το τέλος των διαπραγματεύσεων και του ναυαγίου, ότι «ήταν χάσιμο χρόνου οι συνομιλίες μαζί της».

* Αν το deal προχωρήσει, η Στέιβλι θα έχει το 10%, ενώ πρόεδρος του συλλόγου θα αναλάβει ο Γιασίρ Αλ-Ρουμαγιάν.

* Ηδη πολλοί μιλούν για την επόμενη μέρα. Ποιες δηλαδή θα είναι οι πρώτες κινήσεις του νέου ιδιοκτήτη ενόψει και της μεταγραφικής περιόδου (όταν τελοσπάντων αυτή έρθει). Από τα πρώτα ονόματα που ακούστηκαν είναι του Γκριζμάν και του Πογκμπά! Με ποσά που ξεπερνούν τα 200 εκατ. λίρες!

* Ακόμα και σε αυτές τις φήμες, πάντως, οι οπαδοί της ομάδας κρατούν μικρό καλάθι.

«Εννοείται πως θέλουμε η ομάδα μας να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο μετά από πολλά χρόνια. Αλλά δεν γίνεται να γίνουν όλα από τη μία μέρα στην άλλη και πρέπει να έχουμε υπομονή. Και –κυρίως- να ολοκληρωθεί επιτέλους το deal», είπε μεταξύ άλλων ένας οπαδός της ομάδας σε αγγλικό Μέσο.

Αυτά είναι μέσες-άκρες τα της Νιουκάστλ. Αν ολοκληρωθεί το deal νομίζω θα μας απασχολήσει αρκετά και κατά τη μεταγραφική περίοδο και την επόμενη σεζόν.

Τα λέμε και στις 20:00 σε live εκπομπή στο facebook του Betsellers, εγώ μαζί με τον Βασίλη. Σας περιμένουμε!

Παλαιότερα Editorials